Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιόν: Ο κ. ΥΕΘΑ ή τα Μετοχικά Ταμεία;

Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιόν: Ο κ. ΥΕΘΑ ή τα Μετοχικά Ταμεία;


Άρθρο του Παναγιώτη Σταμάτη*

Ερευνώντας στο διαδίκτυο σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρακράτηση στα μερίσματά μας (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου της παρ. ΙΑ υποπαραγρ. ΙΑ5 του ν. 4093/2012, η οποία έχει καταργηθεί αφ ενός μεν λόγω του ότι είναι αντισυνταγματική, αφ ετέρου δε από τον νεώτερο νόμο 4387/2016, έπεσα στην από 24.9.2019, ερώτηση του προέδρου της Ελ. Λύσης προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, καθώς και στην απόφαση 9314/2019 ΔΠΑ.

Στις απαντήσεις που έλαβε από τους αρμοδίους Υπουργούς μεταξύ άλλων ήταν και η κάτωθι: «Το μέρισμα από 1/1/2016 και μέχρι σήμερα υπολογίζεται και καταβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 παρ. 1 του ν. 4387/2016, όπως αυτές τροποποίησαν το άρθρο 49 του π.δ. 422/1981. Κατά συνέπεια οι διατάξεις του άρθρου πρώτου της παρ. ΙΑ υποπαραγρ. ΙΑ5 του ν. 4093/2012 δεν εφαρμόζονται σήμερα και θεωρούνται καταργηθείσες κατά τούτο.»

Κατόπιν αυτού τι νόημα είχε το από 5.5.2020 Φ.900α/2448/16990/5 Μαι 20 έγραφό Σας που απαντάει σε παρόμοια ερώτηση των βουλευτών Ν. Παπαναστάση και Θ. Παπαφίλη, το οποίο μεταξύ άλλων διαβιβάζει την ερώτηση για να απαντήσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας;

Να σημειωθεί ότι το ΜΤΠΥ δίνει μέρισμα όπως και τα δικά μας ταμεία και δεν είναι επικουρικό, διέπεται και αυτό από παρόμοιες διατάξεις με τα δικά μας και απολαμβάνει διοικητικής αυτοτέλειας.

Τώρα λοιπόν που έχετε πλήρη γνώση κ. ΥΕΘΑ καθώς επίσης και τα Μ.Τ. θα σταματήσει η παράνομη παρακράτηση;

Μετά από όλα αυτά δεν νοείτε άγνοια ή πλάνη αλλά εφεξής συντρέχει δόλος ως προς την παράληψη της συνεχιζόμενης παρακράτησης από τα μερίσματά μας.

Πρέπει επιτέλους να γίνουν σεβαστές οι αξίες και η τιμή των αποστράτων στελεχών των Ε.Δ. και να σταματήσει η επί πολλά έτη κοροϊδία και η μετακύληση ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

Παραθέτω συνημμένα τις απαντήσεις των Υπουργών:


Η Απόφαση 9314/2019 ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ:

___________________________

* Ο Παναγιώτης Σταμάτης είναι απόστρατος αξιωματικός ΠΝ και συγγραφέας

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Μπράβο Πάνο, πάντα στην πρώτη γραμμή!
    Σχετικά με την ερώτηση του άρθρου "Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιόν: Ο κ. ΥΕΘΑ ή τα Μετοχικά Ταμεία; "
    Φυσικά και μας κοροϊδεύουν όλες οι πλευρές, αλληλοκαλυπτόμενες η μια πίσω από την άλλη παίζοντας ποδόσφαιρο ή όποιο άλλο παιχνίδι έχει τόπι!! Μετράνε και ξαναμετράνε αλλά δεν τους βγαίνει το μέτρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την επισυναπτόμενη αλληλογραφία προκύπτουν τα ακόλουθα. Πρώτον οι μειώσεις του ν.4093/12 γίνονται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Δεύτερον στο μέρισμα του ΜΤΠΥ οι μειώσεις αυτές έπαψαν να γίνονται απο 1/1/2016 και εντεύθεν. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αυτός που έδωσε την εντολή στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την διενέργεια των εν λόγω μειώσεων έχει την υποχρέωση-ευθύνη να δώση και την εντολή για τη διακοπή τους. Οι διοικήσεις των Μετοχικων Ταμείων των ΕΔ όφειλαν να ρωτήσουν το ΜΤΠΥ με ποιό τρόπο-διαδικασία η ΗΔΙΚΑ ΑΕ έπαψε από 1/1/2016 να διενεργεί τις μειώσεις αυτές και να πράξουν και αυτά το ίδιο. Έχω άποψη για το ποιός φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την μη διακοπή των εν λόγω μειώσεων αλλά δεν είναι του παρόντος. Το δε πίνκ-πον μεταξύ των διάφορων υπουργείων για το ποιός έχει τη σχετική ευθύνη μόνο θλίψη προκαλεί. Τέλος επειδή τα παρακρατηθέντα ποσά επέστρεφαν το επόμενο έτος στα ΜΤ και με βάση αυτά γινόταν ο προσδιορισμός του μερίσματος του έτους αυτού ,οι επιστροφή τους και μάλιστα αναδρομικά θα μειώσει ισόποσα και τα καθαρά έσοδα των ταμείων με βάση τα οποία θα προσδιοριστεί το μέρισμα του έτους αυτού. Ότι πάρουμε απο την επιστροφή των μειώσεων θα το χάσουμε από το ύψος του μερίσματος. Πρόκειται για αίτημα μηδενικού αθροίσματος. Εκείνο που προέχει είναι η διακοπή αυτών των μειώσεων από τώρα και στο εξής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσοι γνωρίζουν λίγα παραπάνω, καταλαβαίνουν περισσότερα, όπως προφανώς ο ADP52.
    Όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει παντελώς, πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εκφοβισμός που υφίσταται από την έναρξη των μνημονίων. "Μην πάτε στα δικαστήρια μη ζητάτε αναδρομικά γιατί αύριο δεν θα έχουμε να σας δώσουμε τη σύνταξη". "Μη ζητάτε επιστροφές κρατήσεων γιατί θα πάρετε μικρότερο μέρισμα". Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πρέπει να σταματήσει τώρα, γιατί αν δεν σταματήσει, με κάθε αφορμή κι αιτία ο εκφοβισμός και οι παράνομες κρατήσεις θα υφίστανται για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή