Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τα F-35-Τι γίνεται με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε ViperΗ Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα μετάβασης στο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Η απόκτηση του αεροσκάφους F-35, με stealth χαρακτηριστικά, θεωρείται πλέον βέβαιη. Χθες, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι νομοτελειακά θα πάμε στο αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-35, καθώς έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα κι αν συμφωνούσαμε να πάμε στα F-35 τώρα, τα πρώτα θα έρχονται μετά από μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 και των Mirage, με την επανεκκίνηση της ροής των ανταλλακτικών που είχε διακοπεί από το 2012.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 βαδίζει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, υποστήριξε ο Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Lockheed Martin Aeronautics/International. Το πρώτο αεροσκάφος F-16 Viper βρίσκεται στο υπόστεγο στην ΕΑΒ με σκοπό να γίνει το πρωτότυπο που θα σταλεί στις ΗΠΑ για δοκιμές στο τέλος του χρόνου. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη συνεργασία ενός ψηφιακού συστήματος με ένα αναλογικό. Πρόκειται για το ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης AESA με το αναλογικό σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS.

«Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι σχεδιαστές έδειξαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στην ελληνική και την αμερικανική αεροπορία» τόνισε ο κος Πλέσσας, που εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το ηλεκτρονικό πρόγραμμα το πρόβλημα ξεπερνιέται.

Ο κ. Πλέσσας υποστήριξε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην ΕΑΒ και τόνισε ότι χρειάζεται βελτίωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί και να φέρει σε πέρας το έργο της αναβάθμισης των F-16. Αναφερόμενος στο F-35, υποστήριξε ότι αναμφίβολα η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Η συμμετοχή της Τουρκίας έχει παγώσει. Δεν δίνονται καινούργιες εργασίες κατασκευής στα τουρκικά εργοστάσια.

Όπως αναφέρθηκε στην συζήτηση εκτός από την Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο, που έχουν ήδη παραγγείλει F-35 θα μπορούσαν να μπουν στο πρόγραμμα αντικατάστασης του κατασκευαστικού έργου που έχουν τουρκικές εταιρείες, μετά την αποπομπή της χώρας από το πρόγραμμα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των παραγγελιών και οι χώρες που θα μπουν θα διεκδικήσουν μέρος της κατασκευής ή άλλα ανταλλάγματα, που θα είναι χρήσιμα για την αμυντική μας βιομηχανία και τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι προς το τέλος του χρόνου το πρώτο αεροσκάφος σε έκδοση Viper θα μεταφερθεί από την Ελλάδα στο Τέξας των ΗΠΑ, προκειμένου να γίνουν όλοι οι έλεγχοι και τελικές υποδείξεις, πάνω στα οποία θα διαμορφωθεί η τελική έκδοση του πρωτότυπου για τα υπόλοιπα 83 αεροσκάφη. Όπως είχε διευκρινίσει πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το πρόγραμμα θα διαρκέσει περίπου 8 έτη με τις τελευταίες παραδόσεις αεροσκαφών το 2027, ενώ οι εργασίες αναβάθμισης θα εκτελεστούν στην ΕΑΒ.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του πανάκριβου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 και να προβεί σε προμήθειά του, όταν θα το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. H κατασκευάστρια Lockheed έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Ελλάδας σε επίπεδο συμπαραγωγού του αεροσκάφους, ακόμα κι' αν αποκλειστεί η Τουρκία. Βέβαια, ο κ.Μητσοτάκης, είτε εξαιτίας κακής πληροφόρησης είτε για άλλους λόγους, λανθαμσένα ανέφερε ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 θα ολοκληρωθεί το 2023-2024. θα ολοκληρωθεί το 2027 (βλέπε γράφημα της Lockheed). Επίσης, εκτιμάται ότι η ανάγκη για ένα νέου τύπου, πέμπτης γενιάς αεροσκάφος, θα εμφανιστεί για την ελληνική πολεμική Αεροπορία, ιδιαίτερα μετά το 2025.
    Όπως και να' χει, η κυβέρνηση καλείται να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το θέμα των F-35, και σε τεχνικό και σε οικονομικό επίπεδα. Εάν δηλαδή συμφωνεί η στρατιωτική ηγεσία με αυτό, εάν θα γίνει αγορά ή συμπαραγωγή, και βέβαια έναντι ποίου τιμήματος. Πόσο μάλλον που πρόκειται για ένα πολύ ακριβό αεροσκάφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή