Έβρος: Τα μυστικά του φράχτη των 26 χιλιομέτρων (ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ-BINTEO)

Έβρος: Τα μυστικά του φράχτη των 26 χιλιομέτρων (ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ-BINTEO)


Το σχέδιο για την ισχυροποίηση της συνοριακής γραμμής του Έβρου που θα ξεκινάει περίπου από τους Κήπους και θα φτάνει έως την περιοχή του Πόρου Φερών

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Απόρθητα απέναντι στις τουρκικές απειλές επιδιώκει να κάνει τα σύνορα η κυβέρνηση επισπεύδοντας την κατασκευή νέου φράχτη στο νότιο κομμάτι του Έβρου που θα έχει μήκος 26 χιλιόμετρα και θα εκτείνεται από τους Κήπους έως την περιοχή του Πόρου Φερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου η κατασκευή του φράχτη να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφτηκε την ακριτική περιοχή: «Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας». Την ίδια ώρα η προκλητικότητα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα βρισκόταν στο επίκεντρο σύσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

ΤΟ ΝΕΟ «ΤΕΙΧΟΣ». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αυτό που έχει αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες, όπως συνέβη και με τον υπάρχοντα φράχτη στο βόρειο τμήμα του Έβρου. Ο νέος φράχτης θα έχει μήκος 26 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί στο νότιο τμήμα του Έβρου, εκεί δηλαδή όπου το ποτάμι είναι το φυσικό σύνορο Ελλάδας - Τουρκίας. Το νέο «τείχος» του Έβρου θα ξεκινάει περίπου από τους Κήπους και θα φτάνει έως την περιοχή του Πόρου Φερών. Πρόκειται για μία περιοχή που περικλείει περάσματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν μετανάστες και δύσβατα σημεία που ήταν δύσκολο να επιτηρηθούν και να ελεγχθούν.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΒΟΥΤΣΗ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει τις διαδικασίες με ρυθμούς κατεπείγοντος - τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου του έργου - καθώς έχει τη βεβαιότητα ότι η Άγκυρα σύντομα θα ξαναστείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα. Σε αντίθεση με το παρελθόν και τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρχαν για τον φράχτη τώρα όλοι επικροτούν τα μέτρα οχύρωσης των συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε (στο Mega) ότι «ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης». (κλικ για μεγέθυνση)


ΜΕ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ. Οι προδιαγραφές του νέου φράχτη στο νότιο τμήμα του Έβρου θα είναι αντίστοιχες με του υπάρχοντος φράχτη, μήκους 10,3 χιλιομέτρων, η αντοχή του οποίου δοκιμάστηκε στα πρόσφατα επεισόδια με τους μετανάστες. Θα έχει κι αυτός διπλή περίφραξη πακτωμένη με σκυρόδεμα και ισχυρό συρματόπλεγμα, εφοδιασμένο και με κονσερτίνα (λεπιδοφόρο σύρμα). Το ύψος του αναμένεται να είναι 2,5 έως 3 μ. Ο υπάρχων φράχτης έχει εξωτερική περίφραξη ύψους 2,5 μέτρων και η δεύτερη περίφραξη, στην ελληνική πλευρά, έχει ύψος 3 μέτρα. Η απόσταση μεταξύ των δύο περιφράξεων είναι μόλις 1,20 μ. Με την ολοκλήρωσή του ένα μεγάλο μέρος των ελληνοτουρκικών συνόρων θα είναι στεγανοποιημένο, αφού φράχτης θα υπάρχει στα 36,3 από τα συνολικά 212 χιλιόμετρα ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να επισπεύσει τις διαδικασίες έχει ήδη εκδώσει ΠΝΠ, επισημαίνοντας ότι η επέκταση του φράχτη δεν απαιτεί έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εκτέλεσης εργασιών.

Ενίσχυση στην προστασία των συνόρων θα προσφέρει και η αύξηση κατά 480 των οργανικών θέσεων των συνοριακών φυλάκων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως και αναμένεται να ακολουθήσει η διαδικασία των προσλήψεων.


ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΛΜΕΡ. Τις συστηματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μάθιου Πάλμερ, σε ομιλία του στο «think tank» German Marshall Fund. Ο Πάλμερ αναφέρθηκε στις «προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση». Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση στον Έβρο τόνισε ότι και ο ίδιος κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη το Μάρτιο «ενθάρρυνε» την Τουρκία «να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις», λέγοντας ότι έκτοτε η ένταση στα σύνορα «αποκλιμακώνεται».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 28/05/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια