Νέες ανάγκες στον Στρατιωτικό συνδικαλισμό!Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου
ΕΜΘ Ανθστης (ΤΘ)

Η δομή και λειτουργία των ενώσεων και των ομοσπονδιών στις Ένοπλες δυνάμεις προηγείται της εφαρμογής του νέου μισθολογίου που κατατάσσει τα στελέχη ΕΜΘ και ΕΠΟΠ αμετάκλητα στην Γ μισθολογική κατηγορία. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέες ανάγκες στον Στρατιωτικό συνδικαλισμό.

Οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ με την ένταξή τους στην Γ μισθολογική κατηγορία θα αποτελούν και νομικά πλέον την πιο αδικημένη κατηγορία στρατιωτικών!

Μια κατηγορία που θα βρεθεί οριστικά χαμηλότερα από κάθε συνάδελφο στον Ελληνικό στρατό καθώς οι εθελοντές υπαξκοί του ΝΔ 445/74 και εθελόντριες του Ν. 705/77, προάγονται σε αξκούς μέχρι το βαθμό Ταγματάρχη με όσα αυτό συνεπάγεται στους μισθούς και στα όσα δικαιούνται βάση των βαθμών που φέρουν! Κι όμως ταυτόχρονα μια κατηγορία στελεχών που σε μεγάλο βαθμό κατέχουν στοχευόμενη και εξειδικευμένη εκπαίδευση, τίτλους σπουδών, ακαδημαϊκά και μορφωτικά προσόντα ανωτέρα κάποιες φορές των συνάδελφων των παραγωγικών σχολών!

Μιλάμε για συνάδελφους ΕΜΘ που παρά τα προσόντα τους επί δεκαετίες έμειναν χαμηλά στην ιεραρχία και δεν προήχθησαν όχι λόγω κάποιας δυσμενούς κρίσης σε βάρος τους, αλλά γιατί δεν είχαν καν την ευκαιρία να προαχθούν λόγω των νόμων και των εγκυκλίων που δεν τους το επιτρέπουν! Παρόλο που πολλοί εξ αυτών έχουν πτυχία ΑΕΙ -ΤΕΙ και μεταπτυχιακά αλλά και πτυχία μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλα συμπεριλαμβανόμενα στο εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων!

Αναφερόμαστε σε στελέχη με εξειδικευμένη εκπαίδευση που υπηρετούν τόσο στις ακριτικές μονάδες και τα νησιά μας, στις ειδικές δυνάμεις, ιπτάμενοι τεχνικοί, εκπαιδευτές, σε εργοστάσια και σε συνεργεία αλλά και σε επιτελεία, στρατηγεία και θέσεις ευθύνης ακόμη και στο ΝΑΤΟ ή σε πρεσβείες. Κι όμως όλοι οι ΕΜΘ από το 1985 προάχθηκαν μόνο κατά αρχαιότητα.

Στην επίλυση αυτής της θεμελιώδους αδικίας στην βαθμολογική εξέλιξη δοθήκαν εδώ και δεκαετίες πολλοί αγώνες και προσπάθεια, με οικονομικό κόστος, με προσωπικές και ομαδικές αγωγές χιλιάδων συνάδελφων μας! Ακόμη κι αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αξιολογότατοι συνάδελφοί μας βρίσκονται πάλι σε δικαστικές αίθουσες για να κερδίσουν το αυτονόητο δικαίωμα της αναγνώρισης της αξίας και των προσόντων τους.

Δεν είναι θέμα κάποιας ματαιοδοξίας, όμως η εφαρμογή του Νόμου 4472/2017 (νέο μισθολόγιο στις ΕΔ), δημιούργησε μισθολογικά στεγανά μεταξύ των μισθολογικών κατηγοριών! Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ βάση της οποίας κατηγοριοποιήθηκαν τα στελέχη σε μισθολογικές κατηγορίες δημιουργεί μόνιμα μισθολογικά στεγανά, απολύτως απροσπέλαστα για τους ΕΜΘ και τους ΕΠΟΠ ανεξαρτήτως της αξίας και των προσόντων τους!

Βάση αυτού του νόμου κανένα στέλεχος ΕΜΘ ή ΕΠΟΠ της Γ’ μισθολογικής κατηγορίας με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να μπει στην Α΄ Μισθολογική κατηγορία ακόμη κι αν γίνει αξιωματικός! Μετρημένοι στα δάχτυλα θα είναι όσοι μεταταχτούν στην Β μισθολογική Κατηγορία εάν και εφόσον υπάρξουν κενές θέσεις και αν επιλεγούν!

Η επίλυση αυτής της θεμελιώδους αδικίας στην βαθμολογική εξέλιξη η όποια επηρεάζει και την μισθολογική αλλά και το σύνολο της υπηρεσιακής και οικογενειακής ζωής των συναδέλφων, έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα των ΕΜΘ και των ΕΠΟΠ από κάθε θέση που βρίσκονται στον στρατιωτικό συνδικαλισμό. Άλλωστε είμαστε η πιο πολυπληθής ομάδα!

Όμως η μη επίλυσή του έφερε και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που κατατάσσει τα στελέχη ΕΜΘ και ΕΠΟΠ αμετάκλητα στην Γ μισθολογική κατηγορία, χωρίς μισθολογική εξέλιξη, καθολικά και μόνιμα αποκλεισμένους από την Β και από την Α! Η εξέλιξη αυτή καθιστά παρωχημένη και αναποτελεσματική την υπάρχουσα δομή του Στρατιωτικού Συνδικαλισμού και δημιουργεί νέες ανάγκες!

Η εμπλοκή μου στην όλη προσπάθεια του σωματείου των ΕΜΘ είναι εκ των ουκ άνευ! Όπου μου ζητηθεί και οπού χρειαστεί στην υπηρεσία συναδέλφων.

Καλώ και όλους τους ΕΜΘ και ΕΠΟΠ να εμπλακούν ώστε με την δημιουργία ενός πολυπληθούς ζωντανού σωματείου να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση συναδελφικά και αγωνιστικά

Γιάννης Παπαϊωάννου.
ΕΜΘ Ανθστης (ΤΘ)

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Σαν ΕΜΘ έχω κάποια ερωτήματα που με έχουν εκνευρίσει όλο αυτόν τον καιρό με τα συνδικαλιστικα. 1ον ποιος σας είπε ότι ντρέπομαι για την ονομασία ΕΜΘ και θέλετε απεγνωσμένα να το αφαιρέσετε; πάλεψα έντιμα 28 χρόνια σαν ΕΠΥ - ΕΜΘ και δεν θα ήθελα να αφαιρεθεί ο θεσμος μου στην ταυτότητα ή τον τρόπο αναφοράς. Μήπως η αναφορά του θεσμού πληγώνει τις πολιτικές βλέψεις κάποιων; προς τι ή ντροπή; 2ον ήμουν, είμαι και θα είμαι κατά των βαθμών δεν ρωτηθηκα βέβαια ποτέ και δεν υπήρχε ελπίδα γιαυτό αλλά πείτε μου υπογράψαμε στην εγκύκλιο που μπαίναμε κάποτε να φτάσουμε μέχρι ανθστες ναι ή όχι; ανέφερε βέβαια η εγκύκλιος ότι υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον για εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του λοχαγου αλλά είναι σωστό να ομοιάσουμε με άλλους θεσμούς που κοιμήθηκαν ένα βράδυ αλχιες και ξύπνησαν την επόμενη ανθλγοι χωρίς εξετάσεις για να λάβουν τον βαθμό; μήπως θέλετε αγαπητοί συνδικαλιστές να καταντήσουμε σαν κάποιους που δεν έχουν αντικείμενο ασχολίας και κοιτάνε ποτέ η μία σειρά πήρε βαθμό υπλγου και πότε θα πάρει αποστρατευτικο βαθμό Σχη χωρίς να έχει τα απαραίτητα εφόδια για την μέχρι εκεί ανέλιξη; Το μόνο που θεωρώ άδικο και στην ουσία κλοπή είναι οι εισφορές. Βέβαια αυτό είναι πονηριά και θα έλεγα κομψά ότι είναι απάτη προηγούμενων ηγεσιων το οποίο το βρίσκουν μπροστά τους οι τωρινές, αμαρτίες γονέων δηλαδή που παιδευουν τα τέκνα. Είναι ντροπή για τους όποιους λόγους να συνεχίζετε αυτό αλλά έχω εμπιστοσύνη στον Θεό όσο και αν σας φανεί τρελό και όχι στους ανθρώπους. Δεν θα ήθελα να μηδενισω τον αγώνα σας για τις εισφορές αλλά τον μηδενίζεται εσείς με τις υπόλοιπες πράξεις σας. Αν αύριο χτυπήσει καμπάνα θέλω να δω από όλους τους θεσμούς που αδημονουν για τους βαθμους ποιοι θα έχουν το σθένος (δεν μιλώ για γνώσεις τις θεωρώ δεδομένες) να αναλάβουν έναν λόχο Μ/Κ ΠΖ, μια ιλη μέσων αρμάτων, μία μοίρα ΠΒ. Η εκάστοτε ηγεσία θα πληρώσει με τον συνδικαλισμό τα λάθη των αξκων του παρελθόντος, θα πληρώσει σφάλματα και ατοπήματα όπως αυτά που κάποτε στρατηγός αποκαλούσε σε σχολή εφαρμογής όπλου υπαξκους με την λέξη σκουλήκια η αυτά που άκουγες από Δκτη στην αναφορά της Μονάδας ότι όλοι οι ΕΠΥ είναι βόδια και δεν υπήρχαν κότσια να κάνει κάποιος αναφορά με αποτέλεσμα να τον κάνουν αυτόν το τενεκε που ανέλαβε διοικητής τρομάρα του να φτάσει την έπαρση του στα ύψη και να πιστεύει ότι για δύο χρόνια είναι θεός. Για τα παραπάνω περιστατικά αλλά και για ακόμη περισσότερα υπάρχουν βέβαια μάρτυρες. Θα πληρώσουμε όλοι όσοι δεν έχουμε τηρήσει τον όρκο που δώσαμε και κοιτάξαμε να φάμε τον κατώτερο να γλυψουμε τον ανώτερο και να ρουφιανεψουμε την σειρά. Καλή διασκέδαση λοιπόν στο παραμύθι σας δεν θα συμμετέχω θα μείνω γραφικός υπξκος που πρέπει να τηρήσει τον όρκο που έδωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή