Αυξημένη φρούρηση από Έβρο μέχρι Στρογγύλη-Αποδοτικά μέτρα για κορωναϊό στις ΕΔ-Τι εισηγούνται για το Πάσχα

Αυξημένη φρούρηση από Έβρο μέχρι Στρογγύλη-Αποδοτικά μέτρα για κορωναϊό στις ΕΔ-Τι εισηγούνται για το Πάσχα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

Το τουρκικό μέτωπο με τις διαρκείς προκλητικές ενέργειες δεν σταμάτησε ποτέ, ούτε πρόκειται να πάψει να υπάρχει στο μέλλον.

Είναι αυτό που δίνει συνεχώς «τροφή» στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να διατηρούνται στην εγρήγορση που απαιτείται λόγω της νευρικότητας και της ιδιαιτερότητας που έχει η Άγκυρα.

Η ασύμμετρη απειλή των χιλιάδων μεταναστών που καθοδηγούνταν από την Τουρκία και προσπαθούσε να περάσει τα Ελληνικά σύνορα αντιμετωπίστηκε με επάρκεια όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Παρ’ όλα αυτά όμως η ίδια εγρήγορση συνεχίζει να υφίσταται διότι οι Επιτελείς- πιθανότητα με τις πληροφορίες που έχουν- είναι βέβαιοι ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί.

Μόλις ξεπεραστεί το μεγάλο θέμα της πανδημίας που πλήττει όλες τις χώρες, είναι η πιο πιθανή εποχή όπου η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εκδηλώσει νέες προκλητικές ενέργειες είτε αυτές αφορούν την ασύμμετρη απειλή είτε την διατήρηση στην επικαιρότητα του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο Κορωναϊός πάντως στην χώρα μας έχει αντιμετωπιστεί κυρίως με τον εγκλεισμό στο σπίτι, ένα μέτρο που φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα. Ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις τον καιρό του Κορωναϊού, ούτε μπορούν ούτε δύναται να βάλουν ταμπέλα «κλειστόν».

Πετυχημένο μεν σκληρό δε

Το πιο πετυχημένο αλλά σκληρό μέτρο, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, ήταν εκείνο του σφραγίσματος των παραγωγικών σχολών. Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων δεν έχουν ούτε ένα κρούσμα.

Η εντολή από την αρχή ήταν μια: ουδείς μπαίνει ή βγαίνει από την πύλη της σχολής και αυτό όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, όσο σκληρό κι αν είναι, θωράκισε σπουδαστές και στελέχη των Σχολών.

Την ίδια στιγμή όπως εξηγούσαν, από την στιγμή που όλοι γνωρίζουν που βρίσκονται, δηλαδή εντός των τειχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όλη αυτή η κατάσταση προσομοιάζει με έκτακτες συνθήκες που οι πάντες καλούνται να βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτώμενος ποια είναι η κατάσταση με τα κρούσματα του Κορωναϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις, είχε αναφερθεί σε περίπου είκοσι άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λιγότερα κρούσματα εντοπίστηκαν σε Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό, τα περισσότερα και είναι εύλογο ήταν στον Στρατό Ξηράς.

Όμως τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην φάση της ανάρρωσης, ολίγα εντός νοσοκομείων, και η πλειονότητα σε ασφαλή σημεία σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Τι εισηγείται στην πολιτική ηγεσία το Επιτελείο για το Πάσχα

Και επειδή αισίως φτάνουμε εντός των επόμενων ημερών στη Μεγάλη Εβδομάδα και πολλά έχουν ειπωθεί περί των αδειών του Πάσχα και των συνηθισμένων γκρουπ που χωρίζονταν στελέχη και στρατεύσιμοι ώστε να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους αυτές τις Άγιες για τον Χριστιανισμό ημέρες, όλες οι εισηγήσεις προς την ηγεσία αλλά και η ίδια αναφερόμενη προς τον υπουργό, είναι αυτές οι άδειες να περιοριστούν στις ελάχιστες έως και να μην δοθούν.

Ανώτατες πηγές αναφερόμενες στους στρατιωτικούς, έλεγαν ότι ήδη το προσωπικό που βρίσκεται εντός των μονάδων είναι το άκρως απαραίτητο και δεν είναι λίγοι όσοι βρίσκονται στα σπίτια τους. Στους σχηματισμούς αλλά και τις μονάδες τα στελέχη που βρίσκονται σε υπηρεσία είναι σχεδόν στο 50% της δύναμης, αλλά αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισχύσει για τις ακριτικές μονάδες οι οποίες έχουν εντολές να διατηρήσουν αυξημένη επιφυλακή.

Σε αυτό το σημείο οι ίδιες πηγές εξηγούσαν για τους οπλίτες θητείας ότι όσοι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, μακριά από το σπίτι τους το καλύτερο για την δική τους προστασία είναι να μένουν εντός των μονάδων. Το ίδιο όμως, συνέχιζαν οι στρατιωτικές πηγές, πρέπει να γίνεται και για οπλίτες που κατάγονται από τις συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή να μην μπαινοβγαίνουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά όμως η ηγεσία έχει δώσει εντολή να υπάρξει αποσυμφόρηση στους θαλάμους που διαμένουν οι οπλίτες, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει. Δεν έχουν λείψει πάντως και περιστατικά που δεν έγινε για παράδειγμα απολύμανση σε αεροσκάφος που μετέφερε προσωπικό από μια περιοχή στην άλλη. Ενώ και από την πλευρά των στρατιωτικών συνδικαλιστών έχουν τονιστεί παραλήψεις που αφορούν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά τη χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αναφορές που έγιναν για τα μέτρα πρόληψης στο Στρατιωτικό εργοστάσιο 700 ΣΕ, το προσωπικό του οποίου αυτό το διάστημα δίνει έναν τεράστιο αγώνα για ν’ αποδώσει περισσότερες από 150.000 μάσκες μιας χρήσεως στις ΕΔ και το υπουργείο υγείας και όσοι υπηρετούν εκεί φτάνουν περί τις 12 ώρες ημερήσιας εργασίας.

Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση στην οποία οι ΕΔ δείχνουν εμπράκτως ένα μέρος της αποστολής τους. Μάλιστα όπως λένε οι συνδικαλιστές εκτός από τα τμήματα που παράγουν μάσκες, το ίδιο ωράριο ακολουθούν και όσοι βρίσκονται σε άλλα τμήματα, όπως της υποδηματοποιίας.

Τι λέει το ΓΕΕΘΑ για τα μέτρα πρόληψης κατά του Κορωναϊού

Πάντως τα μέτρα που θεωρούνται ουσιαστικά για το ΓΕΕΘΑ και που ελήφθησαν σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν είναι λίγα και αφορούν τόσο τους στρατιωτικούς όσο και τις οικογένειες τους.

Αρχικά εκδόθηκαν γενικές και ειδικές οδηγίες προφύλαξης από τη νόσο με ειδικότερη επισήμανση στα μέτρα ατομικής προστασίας. Χορηγήθηκε άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Ανεστάλη η λειτουργία των Σχολών που περνούν τα στελέχη των ΕΔ για την εξέλιξή τους και τη σταδιοδρομία τους.

Ανεστάλησαν οι άδειες του Υγειονομικού Προσωπικού, οι άδειες για ταξίδια στο εξωτερικό, η λειτουργία των παιδικών σταθμών των ΕΔ. Το προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία τέθηκε σε επιφυλακή και ταυτόχρονα εκπαιδεύτηκε και ασκήθηκε για την αντιμετώπιση περιστατικών Κορωναϊού.

Καθημερινά όπως λένε τα ίδια τα στελέχη γίνονται απολυμάνσεις σε συνδυασμό με μέτρα καθαριότητας και υγιεινής, σε όλους τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στο πλαίσιο των μέτρων θέματα που έχουν να κάνουν με την στρατολογία γίνονται πλέον μόνο από το διαδίκτυο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Στρατολογικής Υπηρεσίας (www.stratologia.gr), ενώ ανεστάλη η λειτουργία των Γραφείων Ενημέρωσης Κοινού των Γενικών Επιτελείων.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Πετυχημένο το σφράγισμα των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ ως προς τον ιό, με την ψυχολογία των παιδιών μας όμως τι συμβαίνει? Για πόσο καιρό ακόμα θα μείνουν έγκλειστα? Πότε θα λείξει η καραντίνα? Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 10 Μαΐου και βλέπουμε. Σε σχολή έχει αφαιρεθεί από το ημερήσιο πρόγραμμα και η γυμναστική με ότι συνεπάγεται αυτό ως προς τη φυσική κατάστασή τους αλλά και την ψυχική. Η νευρικότητα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Το μέτρο δεν έβλαψε το σώμα...Αλλά αρχίζει και βλάπτει την ψυχή.
    Έχει περάσει ήδη ένας μήνας..στο τέλος της διαδρομής, τότε θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα...γιατί ο άνθρωπος εκτός από σώμα έχει και ψυχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια καλη λυση ειναι νομιζω να τους αφησουν για εξοδο απο τις 26/27-04_2020 εως και τις 10-05-2020 μιας και τα σχολεια τοτε θα ανοιξουν ξανα και θα μπορεσουν να παρουν και οι σπουδαστες των ΑΣΣΕΙ-ΑΣΣΥ την αδεια την οποια εξαλλου δικαιουνται.Εξαλλου απο τις 26/27-04-2020 απο οτι διαφενεται θα αρχισουν να χαλαρωνουν τα περιοριστικα μετρα για την διαδοση του convid19.
    Τωρα οσον αναφορα το σφραγισμα που επιβληθηκε νομιζω σωστα επραξαν τοσο για την διαφυλαξη τπυ προσωπικου των ΕΔ οσο και για ολοκληρη την κοινωνια.
    Ισως εαν μπορουσαν να βρουν τροπο ετσι ωστε να περνουν τον χρονο τους καπως πιο ευχαριστα οι σπουδαστες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να σε ενδιαφέρει πραγματικά ο σπουδαστής, ώστε να νοιάζεσαι πως θα ζει την καραντίνα του. Προϋποθέτει αγάπη, ενδιαφέρον και διάκριση για τους σπουδαστές. Ειδικά τις αργίες.
    Διαφορετικά αν νοιάζεσαι μόνο για το πως θα τον "μαντρώσεις", κατά την ταπεινή μου άποψη, τον βάζεις και το Σαββατοκύριακο στην τάξη, του αφαιρείς τη γυμναστική και τον χρησιμοποιείς μόνο για καθαρισμούς. Επίσης του βάζεις δίπλα του κι έναν οπλίτη (που κατοικεί σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ),να τον χαιρετά στην εξόδου του...Έτσι για να φτιάχνεις τη μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή