Παναγιωτόπουλος για Μισθολογική Κατάσταση ΕΜΘ: Έχει προωθηθεί στο ΥΠΟΙΚ σχέδιο τροπολογίας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Παναγιωτόπουλος για Μισθολογική Κατάσταση ΕΜΘ: Έχει προωθηθεί στο ΥΠΟΙΚ σχέδιο τροπολογίας (ΕΓΓΡΑΦΟ)



Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Μισθολογική κατάσταση των Μονιμοποιημένων Εθελοντών προελεύσεως ΕΠΥ (Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας)», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών ανήκει στο συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Με το ν. 4472/2017 ο οποίος αποτελεί, από 1-1-2017, το νέο ειδικό μισθολογικό καθεστώς που διέπει τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ), καθιερώθηκε ένα νέο σύστημα αμοιβών, στο πλαίσιο ενιαίων κανόνων και αρχών. Αποτέλεσμα της δομής του νέου μισθολογίου, είναι η θέσπιση του άρθρου 124 με το οποίο προβλέφθηκαν κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης. Ειδικότερα για τις Ε.Δ, δημιουργήθηκαν τρεις (3) κατηγορίες, ανάλογα την προέλευση των στελεχών από τα Α.Σ.Ε.Ι, τα Α.Σ.Σ.Υ και από ΕΠ.ΟΠ, ΟΠΥ, ΕΜΘ, ΕΠΥ, στις οποίες εντάχθηκαν αντίστοιχα.

Για τη μισθολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ, που βάσει της νομοθετικής πρωτοβουλίας του άρθρου 4 του ν.4609/2019 προάγονται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού, έχει προωθηθεί εκ μέρους μας προς το Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο τροπολογίας, για τη διακριτή πρόβλεψη μισθολογικού κλιμακίου στο διοικητικό αυτό βαθμό, καθώς στην κατηγορία Γ' του άρθρου 124 προβλέπεται μισθολογική εξέλιξη μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Πάντως, είναι σαφές ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις μισθολογικής κατάταξης και εξέλιξης διαφέρουν μεταξύ αξιωματικών, υπαξιωματικών και εθελοντών, αφενός γιατί τα τυπικά προσόντα δε θα μπορούσε να μην κατοχυρωθούν στις Ε.Δ, για να διατηρηθεί η διάκριση που επιβάλλεται και που συνάδει με την επιχειρησιακή ιεραρχία και την ευθύνη εκάστου βαθμού και αφετέρου γιατί και η βαθμολογική τους εξέλιξη δεν είναι αντίστοιχη.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατανοώντας τα προβλήματα των στελεχών των Ε.Δ, έχει ως βούληση και στόχο την δίκαιη αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται των αποδοχών τους, εξαντλώντας για την επίλυση τους όλα τα περιθώρια που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό κάθε διορθωτική παρέμβαση αναλαμβάνεται, εφόσον εκτιμηθεί ότι δεν αποκλίνει από τη φιλοσοφία της κείμενης νομοθεσίας και κατά συνέπεια σηματοδοτεί την προοπτική αποδοχή της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. «Πάντως, είναι σαφές ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις μισθολογικής κατάταξης και εξέλιξης διαφέρουν μεταξύ αξιωματικών, υπαξιωματικών και εθελοντών, αφενός γιατί τα τυπικά προσόντα δε θα μπορούσε να μην κατοχυρωθούν στις Ε.Δ, για να διατηρηθεί η διάκριση που επιβάλλεται και που συνάδει με την επιχειρησιακή ιεραρχία και την ευθύνη εκάστου βαθμού και αφετέρου γιατί και η βαθμολογική τους εξέλιξη δεν είναι αντίστοιχη».
    Έχω να πω ότι αυτή η λογική είναι ότι ναναι. Προέρχομαι από ΟΠΥ με ειδικότητα που δεν υπάρχει σε μόνιμους της ΠΑ. Υπηρχε όμως σε εθελόντριες. Τα τυπικά προσόντα ίδια για την πρόσληψη μας. Τα πτυχία ίδια. Οι υποχρεώσεις και οι γνώσεις ίδιες κοινές. Εκείνες σήμερα Επισμηναγοι κι εγώ Ανθστης. Πως κατοχυρώνει το υπουργείο ως διαφορετικά τα ίδια τυπικά προσόντα; Πως να εργάζομαι με την ίδια ψυχή και το ίδιο ενδιαφέρον όταν με υποχρεώνει το υπουργείο να φαίνομαι και να αντιμετωπίζομαι ως υποδεέστερος από τις συναδέλφους μου εθελόντριες από τις οποίες μπορεί να έχω και καλύτερο βαθμό στο ίδιο πτυχίο που μας ζητήθηκε. Αυτες άνετα ανώτεροι αξιωματικοί. Εγώ ζητουλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτες ηταν τα καλα βυσματα κ γιναν σμηναγοι σε ενα βραδι. Η κυβερνηση φταιει. Δεν εθναι σωστο να ισοπεδωνεις τα παντα και να θες να αμοιφθεις σαν αποφοιτος σχολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει μισθολογική διάκριση σύμφωνα με τα τυπικά και σταδιοδρομικά προσόντα,για να είναι δίκαιο όμως αυτό θα πρέπει να έχει ισχύ για όλα τα ενεργά μελή των ενόπλων δυνάμεων και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο οι παλιές σχολές των υπαξιωματικών που μπορούσες να ενταχθείς από τις πρώτες τάξεις του λυκείου χωρίς πανελλήνιες δεν πληρούν τα αντικειμενικα προσόντα ως προς το χρόνο,το επίπεδο και τη ποιότητα της εκπαίδευσης,σε σχέση με αυτούς που εισήχθησαν με το σύστημα των πανελληνίων.Υπάρχουν βεβαία περιπτώσεις ΕΜΘ ΕΠΥ με πτυχία ΤΕΙ ΑΕΙ κτλ. που δεν φαίνεται ο νομοθέτης να τα αμείβει αυτά.

      Διαγραφή
  3. Αυτες ηταν τα καλα βυσματα κ γιναν σμηναγοι σε ενα βραδι. Η κυβερνηση φταιει. Δεν εθναι σωστο να ισοπεδωνεις τα παντα και να θες να αμοιφθεις σαν αποφοιτος σχολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η προαγωγή της 1ης σειράς ΕΜΘ του ΠΝ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμεση μισθολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ, που βάσει του άρθρου 4 του ν.4609/2019 προάγονται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού,άρα θα πρέπει να αλλαχτει η μισθολογικη κατηγορια από Γ σε Β εάν θέλουμε να μιλάμε για δικαιοσύνη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λέγατε πριν την απόφαση να σας κάνουν ανθλγούς?? "Δεν υπάρχει κόστος κ' χρηματική επιβάρυνση, παρά μόνο για ηθικούς λόγους" ,μας είχατε πρήξει τ'αυτιά.Τώρα ξαφνικά τι έγινε???!! Άλλαξε πλευρά το φύσηγμα του αέρα???!!!

      Διαγραφή
  6. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη κατηγορία στην τάξη των ενόπλων δυνάμεων που να έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ όσο η κατηγορία των ΕΜΘ, (Εθελοντές Μακράς Διάρκειας) όπως ειπώθηκε από τον κύριο Υπουργό και ειδικά οι πρώτες σειρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή