Έβρος: Σε τριπλάσιο μήκος στο «Πέταλο» Πέπλου επεκτείνεται ο φράχτης που θα κατασκευάσει η ΕΛ.ΑΣ


ΣΤΟ «ΠΕΤΑΛΟ» ΠΕΠΛΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ Ο ΦΡΑΧΤΗΣ

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Σε τριπλάσιο μήκος από το προηγούμενο κομμάτι, επεκτείνεται ο φράχτης του Έβρου – Νέες Δυνάμεις των ΕΚΑΜ έρχονται στα σύνορα, σε απάντηση των χιλίων Τούρκων Κομάντος που έστειλε ο Ερντογάν – Θα πληρώσει η Ευρώπη το κόστος στην Ελλάδα;

Σε μήκος 30 χιλιομέτρων, κυρίως στην περιοχή «Πέταλο» Έβρου, θα εκτείνεται ο νέος φράχτης στην ελληνοτουρκική μεθόριο που θα κατασκευάσει η ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποτροπή της εισόδου μεταναστών και προσφύγων που ωθούνται από το καθεστώς Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι την συγκεκριμένη περιοχή είχε επισκεφτεί προσφάτως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που παρακολουθεί και τα σχέδια για την κατασκευή του νέου «τείχους» του Έβρου.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», θα υπάρξει ενίσχυση του υπάρχοντα φράκτη, μήκους 12,5 χιλιομέτρων, που είχε κατασκευασθεί την περίοδο 2011-2012, μεταξύ Νέας Βύσσας και Καστανιών κι όπου υπάρχει τους τελευταίους μήνες η «πολιορκία» από χιλιάδες αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με το σημερινό (08-03-2020) δημοσίευμα στο «ΒΗΜΑ»: Η χώρα μας ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων με την εγκατάσταση σε αρχική φάση φράκτη 30 χιλιομέτρων, πρόσθετο στον υπάρχοντα φράκτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων, που σταδιακά θα επεκτείνει σε όλο το μήκος της όχθης του Έβρου (συνολικά 120 χιλιόμετρα).

Όπως επεσήμανε ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη «η κατασκευή του νέου φράκτη, σε μήκος σχεδόν τριπλάσιο από τον προηγούμενο, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Έχουν ήδη υπάρξει πολυήμερες αυτοψίες κι έχουν εντοπισθεί τα ευάλωτα σημεία. Ίσως σε ορισμένα σημεία είναι ψηλότερος από τον υπάρχοντα. Θα θωρακίσει σχεδόν πλήρως τα σύνορα της χώρας και θα αποτελέσει την απάντηση των αρχών ασφαλείας στην τουρκική προκλητικότητα».

Το κόστος του εν λόγω νέου φράκτη υπολογίζεται σε 10-15 εκατ. ευρώ και το σχετικό ποσό αναμένεται να καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι, παρότι υπήρχε σχετική συμφωνία και στην περίπτωση του τμήματος Βύσσας – Καστανιών (κόστους περίπου 4.800.000 ευρώ) που κατασκευάσθηκε προ οκταετίας, τελικώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην προχωρήσει στην σχετική χρηματοδότηση με το σκεπτικό ότι «η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή». Τότε μάλιστα είχαν προκληθεί και πολλές αντιδράσεις στην ανέγερση του συγκεκριμένου φράκτη.

Την ίδια ώρα λεωφόρος Κατεχάκη αποστέλλει στην περιοχή νέες ομάδες των ΕΚΑΜ ως «απάντηση» στην αποστολή οπό πλευράς του καθεστώτος Ερντογάν 1000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας προκειμένου να «μπλοκάρουν» την οπισθοχώρηση των προσφύγων.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες είχαν κατασκευασθεί έργα «οχύρωσης» του Έβρου με ειδικές κατασκευές εντός του ποταμού, για την μη προσέγγιση λέμβων που μπορεί να μεταφέρουν αλλοδαπούς ή των «ζόντιακ» που θα χρησιμοποιούν οι 1.000 Τούρκοι κομάντος.

ΠΗΓΗ: elthraki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια