Ολοκληρώθηκε το ΣΑΓΕ: Πόσο «βαθιά» φτάνουν οι κρίσεις στις ΕΔ

Ολοκληρώθηκε το ΣΑΓΕ: Πόσο «βαθιά» φτάνουν οι κρίσεις στις ΕΔ



Ολοκληρώθηκε ο μεσημέρι η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) για τις ετήσιες τακτικές κρίσεις στην ιεραρχία του στρατεύματος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εικόνα για το βάθος των αλλαγών που αποφάσισε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Το προηγούμενο διάστημα είχε γραφεί στον τύπο ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Στους διαδρόμους του Πενταγώνου ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι οι αλλαγές θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που ενδεχομένως κάποιοι ανέμεναν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, στον Στρατό Ξηράς αποφασίστηκε η αποστρατεία τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου ενώ ανάλογες και ενδεχομένως μεγαλύτερες να είναι οι αλλαγές στους βαθμούς του υποστράτηγου και του ταξίαρχου.

«Πρέπει να προχωρήσει η επετηρίδα και να γίνουν οι αλλαγές που κρίνονται σκόπιμες για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων», σχολιάζει ανώτατη πηγή του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή «οι φετινές κρίσεις σε επίπεδο των Συμβουλίων αρχηγών κινήθηκαν σε λογικά πλαίσια».

Σε ό,τι αφορά τις ετήσιες κρίσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία η εικόνα είναι θολή για το βάθος των αλλαγών που αποφασίστηκαν στο σημερινό ΣΑΓΕ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση για τις κομβικές θέσεις του Αρχηγού Στόλου και του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας.

Οι ετήσιες τακτικές κρίσεις ξεκίνησαν και μετά την ολοκλήρωση τους θα αρχίσουν οι έκτακτες κρίσεις για την αναπλήρωση όσων ανώτατων αξιωματικών τερμάτισαν ευδοκίμως τη θητεία τους.

Ζήτημα ωρών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων


Ξεκίνησαν σήμερα από το πρωί οι ετήσιες τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είχαν μετατεθεί κατά μερικές ημέρες λόγω της έκρυθμης καταστάσεως στον Έβρο με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, και ήδη έχει ολοκληρωθεί το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και έχει ξεκινήσει η διαδικασία του μαζέματος των υπογραφών.

Το ΣΑΓΕ συνήλθε νωρίς το πρωί υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τη συμμετοχή των Αρχηγών ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

Γύρω στις 11:00 το ΣΑΓΕ είχε ολοκληρωθεί και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, για να του ανακοινώσει τα αποτελέσματα και να πάρει και την υπογραφή του.

Ακολούθως άρχισε η διαδικασία της συλλογής των υπογραφών από τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που τυπικώς εγκρίνει την απόφαση του ΣΑΓΕ, και στη συνέχεια θα πρέπει να πάει για την τελική υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) ώστε να ανακοινωθούν.

Τώρα είμαστε σε αυτή τη φάση της διαδικασίας, κάτι που προδικάζει ότι το απόγευμα θα έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα ονόματα των αντιστρατήγων (και ομοβάθμων των άλλων Κλάδων) που θα αποστρατευθούν και των νέων που θα προαχθούν για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως έχουμε ξαναπεί, παρουσιάζει ο Στρατός Ξηράς, όπου εκτός από τον Αρχηγό, το σύνολο των υπαρχόντων αντιστρατήγων (άλλοι πέντε, συνολικώς έξι με τον Αρχηγό) είναι όλοι συμμαθητές. Αυτό – όπως είναι φυσικό – δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς λόγους, οπότε αναμένεται από τους πέντε υπολοίπους, να παραμείνουν δύο το πολύ τρεις και οι υπόλοιποι να αποστρατευτούν.

Τι θα γίνει τελικώς θα το ξέρουμε σε λίγη ώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια