Η «βιολογική βόμβα» στα σύνορα και η θωράκιση του στρατεύματος-Σε δύο μέτωπα η μάχη των ΕΔ

Η «βιολογική βόμβα» στα σύνορα και η θωράκιση του στρατεύματος-Σε δύο μέτωπα η μάχη των ΕΔ


του Κώστα Σαρικά

Σε δύο μέτωπα διεξάγεται η «μάχη» των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς από τη μία βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις στα σύνορα αλλά και τον κορωνοϊό

Τα φώτα στο Γενικό Επιτελείο τις τελευταίες εβδομάδες πολλές φορές παραμένουν ανοιχτά ολόκληρη τη νύχτα με τη στρατιωτική ηγεσία να βρίσκεται επί ποδός. Από τη μια η «μάχη» του Έβρου και των νησιών και από την άλλη η εγρήγορση ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις όχι απλά να παραμείνουν θωρακισμένες από την επέλαση του φονικού Covid-19 αλλά και πανέτοιμες να προσφέρουν στην κοινωνία αν χρειαστεί.

Με μια σειρά μέτρων τα οποία λαμβάνονται από το πιο μικρό φυλάκιο στα σύνορα έως τους μεγάλους Σχηματισμούς και στρατόπεδα, οι Επιτελείς έχουν θέσει ως προτεραιότητα την προστασία στελεχών και εφέδρων από την επικίνδυνη πανδημία. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία και όλες οι υποδομές υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές για τον άμεσο έλεγχο ύποπτων περιστατικών.

Η απόφαση να κλείσουν οι πύλες σε όλες τις στρατιωτικές σχολές δεν ήταν τυχαία και ελήφθη άμεσα. Σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας έχουν περιοριστεί οι περιττές κινήσεις στελεχών και εφέδρων και όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας. Η στρατιωτική ηγεσία φέρεται αποφασισμένη αν χρειαστεί να προχωρήσει σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα για να κρατήσει τον κορωνοϊό έξω από το στράτευμα και να προστατεύσει την υγεία του μόνιμου προσωπικού και των στρατευμένων.

Δεν θα δοθεί άδεια ορκωμοσίας στους νεοσύλλεκτους αλλά θα παραμείνουν στα στρατόπεδα προκειμένου να μην εκτεθούν στον παραμικρό κίνδυνο οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους και να λάβουν την άδεια που δικαιούνται ή ακόμη και μεγαλύτερη όταν θα έχει ελεγχθεί απόλυτα ο φονικός Covid-19.

Στο επίκεντρο της προσοχής όμως βρίσκεται πλέον και η «βιολογική βόμβα» όπως χαρακτηρίζεται πλέον η οποία ενδέχεται να προκύψει στα ανατολικά σύνορα της χώρας με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός καλπάζει στην Τουρκία. Η μεγάλη κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο μέσα στο Τουρκικό έδαφος όπου δεκάδες ασθενοφόρα αλλά και λεωφορεία παραλαμβάνουν μετανάστες με μάσκες έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό. Εξίσου ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες οι οποίες φτάνουν στην Αθήνα και αναφέρουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα αναμένεται να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες στη γειτονική χώρα ενώ και οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να έχουν ήδη πληγεί.

Το μεγαλύτερο όμως μέλημα της Ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας δεν είναι άλλο παρά να συνεχίζει να εκπέμπει με κάθε τρόπο και μέσο ισχυρό μήνυμα αποτροπής απέναντι στην ασύμμετρη επίθεση την οποία έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες οι γείτονες. Η αποφασιστική αντίδραση των δυνάμεων στον Έβρο και στο Αιγαίο φαίνεται ότι αιφνιδίασε τον Ταγίπ Ερντογάν που δεν περίμενε ότι η Αθήνα θα μετέτρεπε σε φρούριο τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Το Γενικό Επιτελείο δεν έχει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι η Άγκυρα θα οπισθοχωρήσει από τις προκλήσεις και θα ακολουθήσει την οδό της σύνεσης. Κάθε άλλο. Και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Θεωρείται δεδομένο ότι οι γείτονες το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσουν με «όπλο» υποκινούμενους μετανάστες να προκαλέσουν ένταση ακόμα και αποσταθεροποίηση τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα επικρατεί συνεχής εγρήγορση για να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά κάθε προσπάθεια πρόκλησης κυρίως στη θάλασσα με εμπλοκή ερευνητικού Τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Τόσο το «Oruc Reis» όσο και το «Barbaros» βρίσκονται συνεχώς κάτω από τον άγρυπνο έλεγχο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας. Επιπλέον οι Έλληνες επιτελείς εξετάζουν κάθε άλλο σενάριο απόπειρας αιφνιδιασμού και λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους γείτονες. Άλλωστε η αποφασιστική αντίδραση στον Έβρο και στο Αιγαίο έχει ανεβάσει κατακόρυφα το ηθικό.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Το Hollywood ως άλλος προφήτης έχει δείξει τον δρόμο σε ταινίες και σειρές, κάποια στιγμή θα έρθει και η αναγκαστική χρήση θανατηφόρας βίας. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επαληθευτούν τα σενάρια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάντο όπως το Ισραήλ, ο ΟΗΕ δικαιολογεί απόλυτα την νόμιμη άμυνα από την παράνομη και βίαια εισβολή με κατάλυση των συνόρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή