Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης μιλά αποκλειστικά στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα
Σε μια περίοδο γεμάτη γεωπολιτικές προκλήσεις, ο Στρατηγός απαντά για τις αλλαγές στο στράτευμα, το νέο δόγμα και τα κρίσιμα διδάγματα από τα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, με τα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να παραμένουν ενεργά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, παραχώρησε συνέντευξη στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα και απάντησε για όλα: το νέο δόγμα, τις τεχνολογικές ανατροπές και τα διδάγματα από τις πρόσφατες συγκρούσεις στη «γειτονιά» μας.
Ο Στρατηγός Δ. Χούπης υποδέχθηκε τη Μ. Ζαχαρέα στο γραφείο του, στο ανακαινισμένο κτίριο του Υπουργείου Άμυνας. Όπως εξηγεί, οι πόλεμοι των τελευταίων ετών —και ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία— ανέδειξαν δύο κρίσιμα στοιχεία:
«Τα drones και τα αντι- drones αποτελούν πλέον κομβικό στοιχείο. Η συμβολή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι καταλυτική», σημείωσε.
Τεχνολογία – Πληροφορία – Ταχύτητα
Τα διδάγματα που πήραν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις συγκρούσεις στο Ισραήλ και αλλού είναι πολλά, τονίζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Στο επίκεντρο:
• Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.
• Η ανάγκη για αστραπιαία ροή πληροφορίας.
• Η γρήγορη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων.
«Η πληροφορία ταξιδεύει πια πολύ γρήγορα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Η απόφαση από τους επιχειρησιακούς διοικητές πρέπει να είναι άμεση» επισημαίνει.
Οι πόλεμοι αλλάζουν: Απόλυτη ακρίβεια σε στρατηγικό βάθος
Στην ερώτηση αν οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, ο Στρατηγός είναι ξεκάθαρος:
«Η δυνατότητα πλήγματος σε στρατηγικό βάθος με μεγάλη ακρίβεια —είτε σε υποδομές, είτε σε στρατιωτικούς στόχους— επιβάλλει να μπορούμε να πραγματοποιούμε προληπτικά χτυπήματα στρατηγικού χαρακτήρα, ώστε να διασφαλίσουμε την αποτροπή μέσω ισχύος».
Για την Τουρκία: Επιδίωξη η ειρήνη – Προετοιμασία για κάθε εξέλιξη
Ο Στρατηγός Χούπης τονίζει σχετικά με την Τουρκία πως η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη «με όλους τους τρόπους». Ωστόσο, η χώρα οφείλει να είναι έτοιμη:
«Τη μία και μοναδική στιγμή που θα χρειαστεί, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από νικηφόρο. Γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε και για την πιο αρνητική εξέλιξη. Και αυτό δεν γίνεται χωρίς ισχύ».




4 Σχόλια
Δημήτρη μέχρι να πάρεις ΔΓΗ να ρίξεις οι Τούρκοι θα φτάσουν στα Τέμπη, τον πόλεμο θα τον χάσουμε από τα χαρτιά και τις κλειδαριές ξέρεις εσύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι ξεχασατε κ. Αρχηγέ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
επισκέπτεστε μονάδες και κάνετε ΜΟΝΟ παρατηρήσεις. Ήταν αραγε ετος οικογενειας αυτό το έτος; μάλλον όχι.
Πού είναι η μέριμνα για το προσωπικό;
1550 μισθος με 2 παιδιά ενοικιο 600ευρω σε νησι παραμεθοριου. Τί δωρο θα πάρω στα παιδιά φέτος ; το νομοσχέδιο σας;
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν στρατιωτικοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας γιατί δεν βγηκατε να τους εξηγήσετε την αναγκαιότητα του πολυνομοσχεδιου ως φυσικός ηγέτης του στρατού; το 1/6 του στρατού ηταν εκεί. Εξηγήστε μας μήπως και κανουμε λαθος. Η σιωπή δεν είναι χρυσός είναι συνενοχή
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως στη Λιβύη
ΑπάντησηΔιαγραφή