Κείμενο Αναγνώστη του ιστολογίου μας staratalogia.gr-Εστάλη με email:

Πολλά λέγονται και γράφονται για το επερχόμενο Κοινό Σώμα Υπαξιωματικών. Τα συνδικαλιστικά όργανα και οι στρατιωτικές ιστοσελίδες έχουν αναλύσει διεξοδικά το ζήτημα και τα προβλήματα που θα φέρει τόσο στους Υπαξιωματικούς όσο και γενικότερα στο στράτευμα.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι νέα παιδιά μέσα από Πανελλαδικές εξετάσεις και εσώκλειστοι 2 και 3 χρόνια σε στρατιωτικές σχολές με ότι αυτό σημαίνει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με έναν απόφοιτο ΙΕΚ που πλήρωνε δίδακτρα. Λίγος σεβασμός δε θα έβλαπτε!

Από εκεί και πέρα, ένα ζήτημα στο οποίο δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά είναι αυτό που αφορά τους στρατιωτικούς αποφοίτους πανεπιστημίων, κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων και την εξέλιξη τους. Μέχρι στιγμής η υπηρεσία το μόνο που κάνει είναι η απόδοση ενός επιπρόσθετου αποστρατευτικού βαθμού στους αποφοίτους ΑΣΣΥ- πτυχιούχους ΑΕΙ. Όλοι στον ίδιο σωρό χωρίς καμιά διαφοροποίηση, ένα σύστημα που μόνο καταγράφει και δεν χρησιμοποιεί, ούτε εκμεταλλεύεται. Θέλουμε μορφωμένα στελέχη τελικά ή όχι; Θέλουμε αυτά τα στελέχη να τα διώξουμε;

Ελεγκτήρια και ταμεία με αποσπασμένους ενώ υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι οικονομικών πανεπιστημίων, ανάγκες στη πληροφορική με στελέχη με πτυχία που όμως δεν αρκούν στην υπηρεσία γιατί δεν έχουν προϋπηρεσία αλλά τους αρκούν νέοι ΕΠΟΠ απόφοιτοι λυκείου για την ίδια ειδικότητα, συνάδελφοι που έχουν τελειώσει νοσηλευτική και φαρμακευτική να ζουν στην απογοήτευση και να σκέφτονται να μείνουν ή να φύγουν. Ένα σύστημα κουφό και τυφλό που δεν θέλει να καταλάβει ότι οι γνώσεις, η εμπειρία και γενικότερα η μόρφωση δεν σχετίζεται με τη προέλευση. Μετατάξεις ουσιαστικά δε γίνονται, είναι ελάχιστες το χρόνο και είναι ρατσιστικές καθώς αφορούν μόνο υπαξιωματικούς εκ των οποίων μάλιστα μόνο το 10% αφορά υπαξιωματικούς εξ ΑΣΣΥ.

Οι αδικίες επεκτείνονται και σε άλλα επίπεδα, ανεξαρτήτως προέλευσης. Ακόμη και κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων δεν λαμβάνουν καμία επιπλέον αμοιβή σε σχέση με τους υπόλοιπους της σειράς τους, γιατί μάλλον δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, γιατί αν ήταν θα άλλαζαν μισθολογικά κλιμάκια και θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνονταν τμηματάρχες, διευθυντές ή προϊστάμενοι.

Άρα υπάρχει πραγματική εξέλιξη αυτή τη στιγμή στις Ε.Δ ανεξαρτήτως προελεύσεως; Πώς θα κρατήσετε αυτά τα στελέχη τα οποία μπορούν να δουλέψουν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα τις περισσότερες φορές με μεγαλύτερες αποδοχές; Πότε επιτέλους θα αξιολογείται το προσοντολόγιο κάθε στελέχους;

Περιμένουμε λοιπόν το Σεπτέμβρη τις αλλαγές που έρχονται γιατί πιθανώς θα δούμε άτομα με 6, 7, 8 χρόνια σπουδών να μένουν αρχιλοχίες για μια ζωή (αν δεν παραιτηθούν στο μεταξύ βέβαια). Λεφτά δεν δίνονται, ευκαιρίες δεν δίνονται, βαθμοί δεν δίνονται και όπως φαίνεται δεν θα δίνονται…ίσως η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση πια δεν αρκεί!