Άμεση μείωση Στρατιωτικών Δικαστηρίων για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού (YΠOMNHMA)

Άμεση μείωση Στρατιωτικών Δικαστηρίων για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού (YΠOMNHMA)

ΕΝΩΠΙΟΝ

Του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
κ.κ. Νικολάου-Γεωργίου Δένδια

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Του Παναγιώτη Σταμάτη, του Δημητρίου, και της Κανέλλας, κατοίκου Κορίνθου, οδός , αριθμ., Αν. Αξιωματικού ΠΝ, ε.α., Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ, με ΑΔΤ , με Α.Φ.Μ. /Δ.Ο.Υ., γεννηθέντος στην Πάτρα, κιν. e mail:

ΘΕΜΑ: Στρατιωτικά Δικαστήρια (Στρατοδικεία-Ναυτοδικεία-Αεροδικεία)

Κόρινθος, 13.2.2025

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια της νέας Δομής Δυνάμεων 2024-2035 που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μια σημαντική μεταξύ πολλών άλλων, είναι και η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.

Όπως είσαστε σε θέση να γνωρίζεται, ως νομικός και έμπειρος πολιτικός στην επικράτεια λειτουργούν υπέρ αρκετά Στρατοδικεία-Ναυτοδικεία-Αεροδικεία, συνολικού αριθμού έντεκα (11) και συγκεκριμένα:

ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΕΡΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΕΡΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΑΕΡΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ-ΑΕΡΟΔΙΚΙΟ-ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ-ΑΕΡΟΔΙΚΙΟ-ΝΑΥΤΟΔΙΚΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 168 παρ.2 εδ. α με ΠΔ που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού μπορεί, να «...καταργούνται στρατοδικεία…».

Συνακόλουθα είναι λοιπόν αναγκαίο η επαναξιολόγηση της χρησιμότητας τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δικαστηρίων και του αριθμού των αξιωματικών της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Ήδη τα σοβαρότερα αδικήματα των στρατιωτικών δικάζονται από την τακτική δικαιοσύνη.

Άλλωστε μια απλή ματιά στα πινάκια των κατά τόπους Στρατοδικείων-Ναυτοδικείων-Αεροδικείων, (περί τα 11 ανά την επικράτεια), αρκεί να πείσει για την απουσία οποιασδήποτε αναγκαιότητας ή σκοπιμότητας για την ύπαρξή τόσον πολλών.

Μόλις και μετά βίας τα πινάκια τους αριθμούνται περί τις 3 - 4 υποθέσεις και μάλιστα αν εξαιρέσει κανείς τις ανυποταξίες, που επί το πλείστον ακυρώνονται κατά τακτές χρονικές περιόδους, με νομοθετική πρωτοβουλία αποδεικνύεται ότι το έργο της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης συνολικά είναι μηδαμινό και ευκόλως μπορεί να θεωρηθεί ότι ταυτίζεται με το αμετάθετο και την αργομισθία.

Αυτόματα αποδεικνύεται και η δυσαναλογία των πολλών Στρατιωτικών Δικαστηρίων και του ελαχίστου παραγόμενου δικαστικού έργου.

Σε κάθε δε περίπτωση υπάρχει μάλιστα υπερβολικός και δυσανάλογος αριθμός ανωτάτων αξιωματικών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης σε σχέση με τους άλλους κλάδους των Ε.Δ. καθώς επί συνόλου 120 στελεχών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης όλων των βαθμών, υπάρχουν, 2 Αντιστράτηγοι, 3 υποστράτηγοι, και 7-8 ταξίαρχοι.

Θεωρώντας ότι ήμουν χρήσιμος και υποβοήθησα το έργο του εκσυγχρονισμού των ΕΔ, ελπίζω στην άμεση αντίδρασή Σας, καθώς δεν θεωρώ ότι όλα τα στελέχη των ΕΔ είναι εν δυνάμει παρανομούντες, ώστε να έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δικαστηρίων.

Άλλωστε μεταξύ του κόστους λειτουργίας στρατιωτικών δικαστηρίων και του κόστους οδοιπορικών εξόδων των όποιων κατηγορουμένων, σαφώς είναι κατά πολύ οικονομικότερο το δεύτερο.

Διατελώ μεθ’ υπολήψεως

Παναγιώτης Δ. Σταμάτης
Αν. Αξιωματικός ΠΝ ε.α.
Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Το υπόμνημα βρίθει ανακριβειών και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών, με προφανή στόχο την απαξίωση του κλάδου της στρατιωτικής δικαιοσύνης, που κατά γενική ομολογία του νομικού κόσμου της χώρας (στον οποίο προφανώς δεν ανήκει ο συντάκτης του υπόψη πονήματος) κοσμεί τον χώρο της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια δεν ανέρχονται σε 11 αλλά σε 8, αφού τα Στρατοδικεία Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Χανίων χειρίζονται παράλληλα τις υποθέσεις των λοιπών Κλάδων των Ε.Δ. και δεν υφίστανται αυτοτελώς ναυτοδικεία και αεροδικεία στις πόλεις αυτές. Επίσης, αγνοεί παντελώς τον ιδιαίτερα βαρύ φόρτο εργασίας των Εισαγγελιών των στρατιωτικών δικαστηρίων αλλά και τη σοβαρότητα των υποθέσεών που καταλήγουν στα ακροατήρια αυτών. Ευελπιστώ πως η αρμόδια Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης θα δώσει τη δέουσα απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι δεν υπάρχει νομολογία, δεν μαγνητοφωνουνται οι συνεδριάσεις και λίγες υποθέσεις στα πινακια και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταργήσει την στρατιωτική δικαιοσυνη πως το βλέπετε. Καλό θα ήταν όλα αυτά να τα λέγατε επωνύμως.

      Διαγραφή
  2. Εύγε στον κ. Παναγιώτη Δ. Σταμάτη. Αληθής, ακριβής και ουσιαστικός. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμ βεβαια .Ο Στρατιωτικος εισαγγελεας και δικαστης ,δεν ειναι πολιτης να τον διοριζει η καθε κυβερνηση και να ......περιμενει αναδρομικα.Οποιος καταλαβε καταλαβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο κ Σταμάτη ένας είναι ο νόμος για όλους μια θα έπρεπε να είναι η στρατιωτική δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλως και μακαρι να καταργηθουν και τα στρατιωτικα δικαστηρια και η στρατιωτικη δικαιοσυνη με την επισημανση οτι οι στρατιωτικοι δικαστες δεν ειναι αξιωματικοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή είναι η κατάντια παντού επιθυμεί να εχει τον έλεγχο με οποιοδήποτε τρόπο , ο Εισαγγελέας και ο κάθε Δικαστής δεν διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση αρα ΔΕΝ ελέγχεται και ΔΕΝ εκβιάζεται με οποιαδήποτε τρόπο και ο νοων νοητο . Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Σταμάτη για την ανάδειξη των Στρατιωτικών Θεμάτων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μετά σας έφταιγε το αποφασίζομεν και διατασσομεν.Ωραια χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αξίζει, πριν από κάθε άλλο, να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον συντάκτη του άρθρου. Εξέφρασε με παρρησία και νηφαλιότητα έναν προβληματισμό που δεν αφορά μονάχα το στενό πλαίσιο της στρατιωτικής δικαιοσύνης, αλλά άπτεται ευρύτερων αρχών δικαίου και ισονομίας.
    Πράγματι, αναρωτιέται κανείς: ποια ανάγκη επιβάλλει, σε καιρό ειρήνης, τη διατήρηση ενός παράλληλου δικαιοδοτικού συστήματος, όταν χώρες με μακρά παράδοση στο κράτος δικαίου –όπως η Γερμανία και άλλες– έχουν καταργήσει τα στρατοδικεία; Μήπως υποκρύπτεται εδώ μια αναχρονιστική αντίληψη που θέλει τον στρατιωτικό όχι απλώς υπόλογο ενώπιον της πολιτείας, αλλά δέσμιο μιας ξεχωριστής και ενίοτε αυστηρότερης δικαιοδοσίας;

    Ακόμη πιο εύλογο είναι το ερώτημα της ανάγκης ύπαρξης του στρατοδίκη, τη στιγμή που η νομική επιστήμη καλλιεργείται μεθοδικά και εξελίσσεται στα αστικά πανεπιστήμια. Δεν είναι άραγε οι νομικοί, οι οποίοι μελετούν το δίκαιο σε όλη του την έκταση και πολυπλοκότητα, επαρκώς καταρτισμένοι ώστε να χειρίζονται και τις στρατιωτικές υποθέσεις; Αντιθέτως, η περιορισμένη ειδίκευση των στρατοδικών, συχνά αποκλειστικά στο πεδίο του στρατιωτικού ποινικού δικαίου, μπορεί να αποδειχθεί μειονέκτημα έναντι των ευρύτερων νομικών γνώσεων ενός έμπειρου δικηγόρου.

    Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι νομικοί που σπούδασαν με δαπάνες του ελληνικού λαού δεν προορίζονται αποκλειστικά για τη νομική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αναδεικνύονται σε αυστηρούς δικαστές των στρατιωτικών, πολλές φορές ερχόμενοι σε αντίθεση με το ίδιο το προσωπικό που υπηρετούν. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, η θέση τους να είναι συμβουλευτική, προασπίζοντας τα συμφέροντα του Στρατεύματος, αντί να επιβάλλουν ποινές και περιορισμούς;

    Τέλος, η μεγάλη και αδικαιολόγητη αντίφαση: γιατί οι στρατιωτικοί να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, υποκείμενοι όχι μόνο στη γενική ποινική νομοθεσία αλλά και σε έναν επιπλέον, ειδικό ποινικό κώδικα, ο οποίος τους βαρύνει με υποχρεώσεις και ευθύνες που οι λοιποί πολίτες αγνοούν; Αν η ύπαρξη στρατοδικείων είναι κατανοητή σε καιρό πολέμου, όπου η πειθαρχία και η συνοχή του Στρατεύματος είναι ζήτημα επιβίωσης, ποιο επιχείρημα μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους εν καιρώ ειρήνης;

    Η δικαιοσύνη οφείλει να είναι μία, αδιαίρετη και ισότιμη για όλους. Το αίτημα της κατάργησης των στρατοδικείων δεν αποτελεί μόνο ζήτημα νομικής μεταρρύθμισης· είναι βαθιά πολιτισμικό και ηθικό. Διότι όπου η δικαιοσύνη διαφοροποιείται ανάλογα με την επαγγελματική ιδιότητα του κατηγορουμένου, η έννοια της ισότητας τίθεται υπό αμφισβήτηση. Και όπου αμφισβητείται η ισότητα, εκεί δοκιμάζεται η ίδια η Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΡΑ ΣΕ 120 ΑΤΟΜΑ 10 ΑΝΩΤΑΤΟΙΟΙΙΙΙΙΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΥΟ ΜΙΚΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑ ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΛΑΧΙΣΤΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΣ ΣΤΑ ΣΠΤΙΑ ΤΟΥΣ . ΕΠΙΤΕΛΟΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΜΕ ΚΛΑΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Δένδιας σίγουρα διάβασε το "υπόμνημα" αρκετές φορές και από τότε δεν μπορεί να κοιμηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάθε μωρέ ερμε να γράφεις με μικρά και όχι με κεφαλαία περικεφαλαία με κλαρες και μετά εκφράζεις άποψη αν διαθέτεις τα στοιχειώδη προσόντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντι να μαγνητοφωνουν τις δικες, προσλαμβανουν δικαστικους γραμμματεις με βαιμο ανθυπολοχαγου,χωρις σχολη εννοειται....που δεν προλαβαινουν να τα γραψουν ολα πολλες φορες....και τα γραφουν στο περιπου...
    ισχυει οτι στον τελευταιο διαγωνισμο ηταν επιλαχουσα η κορασιδα β υπαρχηγου?που τελικα μπηκε με φωτογραφικο διαταξη στο
    νομο 4915/2022
    Άρθρο 71 Παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων του διαγωνισμού για την πλήρωση κενών θέσεων Ανθυπολοχαγών Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων

    ΑπάντησηΔιαγραφή