Πρόεδρος ΔΣ/ΜΤΣ: Για 2η φορά εγκρίθηκε η χορήγηση ενός επί πλέον μερίσματος – Και... 1η φορά σε ποσοστό 80%

Πρόεδρος ΔΣ/ΜΤΣ: Για 2η φορά εγκρίθηκε η χορήγηση ενός επί πλέον μερίσματος – Και... 1η φορά σε ποσοστό 80%

ΦΩΤΟ: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 - Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας και Βράβευση Αριστούχων Μαθητών Μετοχικού Ταμείου Στρατού. ΠΗΓΗ: ΜΤΣ

Άρθρο Ταξχου ε.α. Δημητρίου Χατσίκα ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣ/ΜΤΣ:

ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ (20 ΔΕΚ. 2024)

Στον απόηχο της δεύτερης συνεχόμενης χρονιάς της σημερινής Διοίκησης του ΔΣ/ΜΤΣ καταγράφονται απολογιστικά τα παρακάτω για τους 17 μήνες:

Μετά από μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο, κατόπιν και της αλλαγής διοίκησης του ΜΤΣ την 09 Αυγούστου 2023, στο τέλος του έτους 2023, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, https://dendias.gr/ μετά από θετικές παρεμβάσεις μας, ικανοποιεί την ενίσχυση των εισοδημάτων των μερισματούχων και των τέκνων των μετοχομερισματούχων του ΜΤΣ, υπογράφοντας την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του ΜΤΣ, με 42 εκατομμύρια πλέον των εσόδων του Π/Υ του 2023 εκ των διαθεσίμων του Ταμείου και δίνει ανάσα στην εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου συμβάλλοντας στην αποπληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων που επέβαλε ο ν.5018/2023 εντός του 2023, τακτοποιώντας ταυτόχρονα και όλες τις επί πενταετία εκκρεμότητες, με τις παρακάτω παροχές:

α. Καταβολή μερίσματος μηνών Νοε., Δεκ. 2023.
β. Καταβολή ΒΟΕΑ αιτήσεων μηνών Ιουλ., Αυγ., Σεπ., Οκτ. και Νοε. 2023.
γ. Καταβολή βοηθημάτων θανάτου έως και Δεκ. 2023, καθώς και εκκαθάριση όλων των προκαταβολών από το 2017.
δ. Εκκαθάριση προκαταβολών και αποπληρωμή αιτήσεων ΒΟΕΑ ετών 2020 έως 2022, για τα οποία ελάμβαναν το 80%, λόγω ρύθμισης καθορισμού του αριθμού των δικαιούμενων μεριδίων ανά ΜΚ από 1/1/2017 βάσει του ν.5018/2023 και όσων απ’ το 2017 έως 2022 έως σήμερα εκκρεμούν, λόγω μη προσκόμισης των αναγκαιούντων δικαιολογητικών.
ε. Εκκαθάριση προσωρινών μερισμάτων και αποπληρωμή όσων λόγω ρύθμισης του αριθμού δικαιούμενων μεριδίων ανά ΜΚ βάσει του ν. 5018/2023 εκκρεμούσαν, απ’ το 2017 έως 2022.
στ. Αποπληρωμή καταβολής αυξημένων μεριδίων για τους ανώτατους αποστράτους μέχρι την 31/12/2016, λόγω αντιστοίχισης των μεριδίων των αποστρατευομένων μετά την 1/1/2017.
ζ. Εκκαθάριση και αποπληρωμή της επιστροφής των κρατήσεων του ν. 4093/2012, για τα έτη 2021 και 2022.
η. Εκκαθάριση και αποπληρωμή του έκτακτου επιδόματος που χορηγήθηκε στους μερισματούχους του ΜΤΣ τον Μάϊ. 2023 για το έτος 2022. Καθώς επίσης και την αποπληρωμή της αναβληθείσας δόσης των 7 εκ. ευρώ για το δάνειο του ΜΤΣ απ’ το ΥΠΕΘΟ.

Υπόψη ότι ο ν.5018/2023 και ο ν.4972/2022 δημιούργησαν έλλειμμα εσόδων στο Ταμείο απ’ το 2023, της τάξης των 22.600.000 ευρώ λόγω:

α. Παύσης της κράτησης του ν.4093/12 (7,6 εκ. ευρώ).
β. Παύσης της κράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης των ε.ε. με τον ν.4972/2022 (15 εκ. ευρώ).

Όλα τα παραπάνω δεν έθεσαν σε κίνδυνο την οικονομική επάρκεια του Ταμείου για το 2024, αφού οι Διοικήσεις του Ταμείου είχαν φροντίσει έγκαιρα στην αποθεματοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων των προκαταβολών, αλλά και στη δημιουργία πλεονασμάτων χρηστής χρήσης και λειτουργίας ως αποθεματικά του Ταμείου.

Σήμερα έχουν αποπληρωθεί όλες οι παροχές (μερίσματα, ΒΟΕΑ, βοηθήματα θανάτου, αιτήματα δανείων, κληροδοτήματα, εκκρεμούσες αποδόσεις) τρέχοντος έτους 2024, διατηρώντας τις ίδιες τιμές μεριδίου του έτους 2023, παρότι η έγκριση για ίδια τιμή μεριδίου του ΒΟΕΑ (μίας εκ των παροχών του ΜΤΣ), ενεκρίθη κατόπιν επίμονων ενεργειών της Δκσης τον μήνα Ιουν 2024 και έκτοτε με “αγώνα δρόμου” η αρμόδια υπηρεσία του ΜΤΣ κατάφερε να αποπληρώσει έως σήμερα δέκα (10) μήνες του 2024.

Υπολείπεται η αποπληρωμή Νοε. και Δεκ. 2024 για την απόδοση του ΒΟΕΑ, όχι λόγω οικονομικών διαθεσίμων, αλλά λόγω χρονικών περιθωρίων ελέγχου των στοιχείων των αιτήσεων και θα αποπληρωθούν με την έναρξη του νέου έτους 2025, καθώς επίσης και η αποπληρωμή της προπληρωμής του μερίσματος Ιαν. 2025 που θα καταβληθεί στις 07 Ιαν 2025 ως είθισται, με κατάθεση στους λογαριασμούς των δικαιούχων το απόγευμα της 03 Ιαν. 2025.

Για δεύτερη φορά και πιστοί στον στόχο τους, τα μέλη του ΔΣ/ΜΤΣ εισηγήθηκαν στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, την έγκριση έκτακτου μερίσματος για το 2024, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις απόδοσής του βάσει του ν.5018/2023 ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις αναπλήρωσης του τακτικού αποθεματικού καθώς και της αποκατάστασης του γενικού κεφαλαίου.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, με θετική εισήγηση του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ικανοποιεί σήμερα την θετική πρόταση του ΔΣ/ΜΤΣ με αποτέλεσμα την χορήγηση ενός επί πλέον μερίσματος από το πλεόνασμα του Ταμείου τηρουμένων όλων των προϋποθέσεων, σε ποσοστό 80% επί αυτού του ενός ακαθαρίστου μηνιαίου μερίσματος, το οποίο θα πιστωθεί έως την 27 Δεκ 2024.


Η Διοίκηση του ΜΤΣ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγείου του ΓΕΣ εντείνουν την προσπάθεια για συνεργασία με το ΥΠΠΡΟΠΟ και συνεχίζουν να επεξεργάζονται την αναπλήρωση των παραπάνω πόρων εσόδων με νέους πόρους απ΄ το ΥΠΕΘΑ, επιμένοντας και για την συμβολή του ΥΠΠΡΟΠΟ στην συμπλήρωση του παραγόμενου από αυτούς ελλείμματος εσόδων ετησίως προς το ΜΤΣ, για το 68% του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

ΣΤΟΧΟΣ μας ένα βιώσιμο και διανεμητικό Μετοχικό Ταμείο Στρατού που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των μετοχομερισματούχων του, για τις παροχές σε θέματα πρόνοιας και συμπλήρωσης του εισοδήματος των μερισματούχων του, με προϋπόθεση την δίκαιη εισφορά εσόδων της δύναμης εκάστου κλάδου, για την δίκαιη απόδοση των προβλεπόμενων παροχών βάσει του αριθμού των μερισματούχων εκάστου κλάδου.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ταξχος ε.α. Δημήτριος Σ. Χατσίκας
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ/ΜΤΣ

Δημοσίευση σχολίου

21 Σχόλια

  1. Τι απόλα αυτά θεωρείται εκτός της συνήθους λειτουργίας του ΜΤΣ? Τίποτα. Απλά κάτι να λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θετική εισήγηση θετική πρόταση θετική απόφαση, πολύ θετικότητα έχει πέσει. Μετά στο super market έρχονται τα ωραία. Φέρτε πίσω τα κλ....να του ΜΤΣ παπα.......ες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταντησαμε ζητιάνοι μετά από τόσες περικοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφου το ΥΠΠΡΟΠΟ δεν συνεργαζεται ,εξω οι χωροφυλακες να πανε στο ταμειο τους,απλα πραγματα.Χρονια Πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο που το ΜΤΣ δημιουργήθηκε για τους Χώροφυλακές ...Για κάτσε να διαβάσεις εάν,μπορείς...

      Διαγραφή
  5. Κύριε πρόεδρε τα προβλεπόμενα κάνατε. Αυτό που έχει αξία είναι αυτό που λέτε ότι το ΜΤΣ κάθε χρόνο μπαίνει μέσα ένα σημαντικό ποσό λόγω αστυνομίας. Με αυτό τι θα γίνει; Εάν του χρόνου δεν πάρετε τα επιπλέον 42 εκατομμύρια θα βγει το ταμείο; Αυτό πείτε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ. Πρόεδρε
    Είναι ωραία να μιλάτε σε άσχετους και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα θέματα του Μετοχικού Ταμείου. Μόνο ένας εισαγγελέας μπορεί να δώσει την λύση και να γνωρίζεται ότι θα έρθει πολύ σύντομα.
    Πρώτον: Μπορείτε να μας εξηγήσετε για πιο λόγο δεν έγιναν οι δέουσες ενέργειες προκειμένου η Τράπεζα Πειραιώς να εξοφλήσει τα χρέη της απέναντι στο ΜΤΣ, υπάρχει υπόγεια συναλλαγή? Το ΔΣ τι λέει επί αυτού του θέματος?? Αν τα χρήματα είχαν δοθεί το ΜΤΣ θα έδινε ολόκληρο μέρισμα και όχι το 80%.
    Δεύτερον: Γιατί έγινε η παραλαβή του νέου πληροφοριακού συστήματος πριν ένα έτος ενώ ακόμα και σήμερα δεν λειτουργεί. Ήταν πράγματι ωραίος ο λόγος που βγάλετε στο πεντάστερο ξενοδοχείο, με τους υπαλλήλους του ΜΤΣ, χωρίς την παρουσία του ΓΔ, ως κομπάρσους.
    Τρίτο: Πώς πάει η ρύθμιση των χρεών με το Υπουργείο Οικονομικών που μόνο σας την σταματήσατε, χωρίς το ΔΣ να πει ούτε λέξη......??
    Τέταρτο: Γνωρίζεται ότι ο ΕΚΟΕΜΣ είναι κλάδος του ΜΤΣ ή νομίζετε ότι ανήκει στο τούρκικο ΜΤΣ.
    Πέμπτο: Το έξτρα μέρισμα σε ποσοστό του 80% και όχι ολόκληρο ξέρετε πόσο παράνομο είναι και τι συνέπειες θα έχει στο μέλλον?
    Έκτο: Για την δίκαιη κατανομή των κρατήσεων από τα εξοπλιστικά προγράμματα τι έχετε κάνει έως σήμερα??
    Όγδοο: Τί έχετε κάνει για την βελτίωση του σημερινού μερίσματος έως σήμερα, δηλαδή τι ενέργειες για νομοθετικές ρυθμίσεις ή παρεμβάσεις. Μάλλον περιμένετε τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών του Υπουργείου. Το άλλο με τον Τοτό το γνωρίζεται?
    Ένατο: Το μπάχαλο που υπάρχει στο ΝΙΜΤΣ έχετε την συναίσθηση, τι κακό κάνει στο Ίδρυμα??
    Έβδομο: Μιλάτε για διανεμητικό Ταμείο .Ποιος σας εξουσιοδότησε να μιλάτε για το μέλλον της Επικουρικής Ασφάλισης στο ΓΕΣ ..Γνωρίζεται τι σημαίνει αυτό? Έχετε πάρει την σύμφωνη γνώμη του ΔΣ ή του Α/ΓΕΣ.
    Δέκατο: Είναι αλήθεια ότι μόλις μάθατε την παύση του ΓΔ του ΝΙΜΤΣ δώσατε διαταγή να μην τον επιστρέψει το υπηρεσιακό όχημα? Χαχα πραγματικά απίστευτος.
    ΕΝΤΕΚΑΤΟ: Το 50% που γράφεις στην ανακοίνωση είναι ψέματα πχ το ΒΟΕΑ του Οκτ θα δοθεί το 2025, τα επιδόματα θανάτου του δευτέρου εξαμήνου εκκρεμούν στο ΜΤΣ κλπ
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα που αναφέρεις εκτιμώ είναι σωστά και βάσιμα πλην του ΒΟΕΑ του Οκτ 24 το οποίο ο γιος μου το πήρε πριν τα Χριστούγεννα. Καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  7. Η κοινωνική ασφάλιση ως ενιαίο σύστημα παροχών και δικαιωμάτων δεν αμφισβητεί την παρουσία ασφαλιστικών ταμείων διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων και κατηγοριών, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσα από ταμεία της ίδιας επαγγελμ. κατηγορίας ως ΄΄κράτος εν κράτει΄΄ με πολυνομία, γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιλεκτικές παροχές.Ο κατακερματισμός άρμοζε σε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του προηγούμενου αιώνα και δεν μπορεί πλέον να υφίσταται διότι τα μεγέθη και οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν αλλάξει όπως και οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Ο άξονας και ο ορίζοντας της στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής και της προόδου ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής ΄΄ανάπτυξης΄΄ (κοινωνικών ανισοτήτων) αυτό επιβάλλουν για ένα σύγχρονο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά. Απόστρατος αξιωματικός που λαμβάνει και ο ίδιος μέρισμα από το ΜΤΣ και τον τοποθέτησαν εκεί, ποιος γνωρίζει γιατί και τι επιπλέον προσόντα έχει, μιλάει έτσι για τους υπόλοιπους αποστράτους που πένονται. Θεέ μου κυνισμός...
    Αν δεν κάνω λάθος ο Ν. 5018/2023 μιλάει για την χορήγηση ενός μερίσματος και όχι ποσοστου του μερίσματος, μήπως πρέπει να επεξηγηθεί που στηρίζεται, η απόφαση για χορήγηση του 80% του μερίσματος και αν είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα από τον εν λόγω νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο νόμος 5018/23 αναφέρει έως του ποσού ενός ακαθάριστου μερίσματος και όχι το ποσό ενός ακαθάριστου μηνιαίου μερίσματος. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι έχει γίνει περικοπή των ετήσιων εσόδων του ΜΤΣ κατά 23 εκ ευρώ λόγω παύσης κρατήσεων και ως εκ τούτου είναι σημαντικό το ότι το ΜΤΣ συνεχίζει και δίνει έκτακτο μέρισμα.

      Διαγραφή
    2. Ο νόμος 5018/2023 αναφέρει έως το ποσού ενός ακαθάριστου μηνιαίου μερίσματος και όχι ένα ακαθάριστο μηνιαίο μέρισμα. Να δείτε σωστά τον νόμο. Επίσης το ΜΤΣ έχει μείωση των ετήσιων εσόδων του περί τα 23 εκ ευρώ περίπου λόγω παύσης κρατήσεων που εισέπραττε και ως εκ τούτου το γεγονός ότι μπορεί και δίνει επιπλέον μέρισμα στο 80 τις εκατό του ακαθάριστου μερίσματος (όχι καθαρού) είναι μόνο θετικο. Αυτά για όσους γνωρίζουν

      Διαγραφή
  9. Ρε οι @@@@@ στο ΜΤΣ. Δήθεν πετάνε ένα μέρισμα, κουτσουρεμενο, και έκαναν λέει τα δέοντα.. Εεεε, βέβαια. Αφού έχουν ανεβάσει στον Θεό τα μερίσματα ΜΌΝΟ των ανωτάτων, γιατί να ενδιαφέρεται κανείς από αυτούς για τους μικρομερισματουχους...??@@@@@@@ που κάνουν οικονομική πολιτική με ξένες πλάτες. Και ο @@@@@ ο ΥΕΘΑ, στις μέρες του οποίου @@@@@@@, γελάει σαν @@@@@ επειδή ενέκρινε το 80% του μερίσματος. Ντροπή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα εξοπλιστικά ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό που φορολογείται αγρίως χρόνια και που τα έχει χρυσοπληρώσει για να παίρνουν μίζες διάφορα κοράκια(...) και το χρέος φυσικά να περνά στο δημόσιο χρέος. Κάτι που φυσιολογικά συνέβαλε και στη μετέπειτα χρεωκοπία. Το δικαιότερο θα ήταν η κατανομή του ι σ ο μ ε ρ ώ ς σε ό λ α τα μετοχικά ταμεία η το ιδανικότερο σε έ ν α ενιαίο μετοχικό ταμείο Ε.Δ. Η παρωχημένη κατάτμηση σε διαφορετικά ταμεία δίνει την εντύπωση αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων (!!!)και θρέφει με την σειρά της την παρασιτική φιλολογία επιπέδου δοβλετιού τουρκοκρατίας(δικά μου, δικά σου, όλα δικά μου) λες και έχουμε να κάνουμε με εθνικά κράτη... Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η ενοποίηση των ταμείων έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Και φυσικά ΟΛΟΙ να ήταν και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Οταν όμως αποφασίσεις να κάνεις μπίζνες πρέπει να είσαι έτοιμος και για τις συνέπειες, που ενδεχομένως είναι αρνητικές, διότι αυτό είναι το τζογάρισμα των αποθεματικών και των εισφορών σε συνθήκες καζινοκαπιταλισμού. Αυτό έπαθε εν μέρει και το ΜΤΣ που τζόγαρε ανεπιτυχώς (αν εξαιρέσουμε τους χρυσοδάχτυλους...)Ομως ο αναχρονισμός έχει το τίμημα του που πληρώνεται και διαχρονικά αλλά και ετεροχρονισμένα τηρουμένων των αναλογιών.Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός σε εποχή υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων δεν αναγνωρίζει συναισθηματικού τύπου προσεγγίσεις πράγμα που εφαρμόζει ήδη εδώ και δεκαετίες.Ας το έχουν υπόψιν τους οι οπαδοί των χωριστών ταμείων και του κοινωνικού αυτοματισμού, που νομίζουν ότι ο διπλανός, ο συνάδελφος,ο συνταξιούχος μερισματούχος είναι άλλης κατηγορίας άνθρωπος,τους στερεί το χρυσό μέρισμα και εξ' αυτού είναι ο εχθρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ΑΠΟΑΣΗ ΤΟΥ ΜΤΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ Κ ΒΟΗΘΗΣΕ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 11:17 Πολύ σωστά, αλλά πρέπει να ξέρεις γράμματα για να διαβάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ 30 10:21, ενώ εσύ, μέσα σε μία γραμμή, έχεις μόνο τρία συντακτικά λαθάκια! Αν προσθέσουμε και την ατελή ημερομηνία, έπιασες τα τέσσερα. Και στα εκατό!

      Διαγραφή