Επιστολή Διαμαρτυρίας Υπλγού ε.ε. προς κ. ΥΕΘΑ για ατυχείς δηλώσεις του που προκάλεσαν θλίψη στο Στράτευμα

Επιστολή Διαμαρτυρίας Υπλγού ε.ε. προς κ. ΥΕΘΑ για ατυχείς δηλώσεις του που προκάλεσαν θλίψη στο Στράτευμα

Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας Υπλγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη Προς κ. ΥΕΘΑ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι.

Με πρόσφατες ατυχείς δηλώσεις του, ο κ. ΥΕΘΑ στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί και να δικαιολογήσει ενέργειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσέβαλε και μείωσε μεγάλη μερίδα στρατιωτικών. Οι διαμαρτυρίες στον κύκλο των στρατιωτικών είναι μεγάλες, ενώ ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβάνεται τη θέση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. ΥΕΘΑ προκάλεσαν θλίψη στο στράτευμα.

Το κείμενο της επιστολής:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
του
Προέδρου της
Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.)
Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη
προς
τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Νικόλαο Γεώργιο Δένδια

Ξάνθη, 20 Μαΐου 2024

Κύριε Υπουργέ.

Με την παρούσα ανοικτή επιστολή οφείλω, ως συνδικαλιστής που διαχρονικά πρέπει να προτάσσει το εμείς απέναντι στο εγώ, χωρίς να υπολογίζει το προσωπικό κόστος ή όφελος, να εκφράσω τις έντονες διαμαρτυρίες και τη δυσαρέσκεια συναδέλφων μου, εξαιτίας των πρόσφατων τοποθετήσεών σας στη Βουλή, με τις οποίες εξαπολύσατε μια άνευ προηγουμένου υποτιμητική και απαξιωτική λεκτική επίθεση στους στρατιωτικούς!

Συγκεκριμένα:

- Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, από το βήμα της διαρκούς επιτροπής εξωτερικών και άμυνας, αναφερόμενος στο Σώμα Πληροφορικής, υποστηρίξατε επί λέξει: «Όσον αφορά το Σώμα Πληροφορικής, καταλαβαίνω την αγωνία, ιδίως των Αξιωματικών της Αεροπορίας, τη συμμερίζομαι, ότι θα τύχουν κάποιας μετάθεσης που δεν τους αρέσει. Αυτό είναι πίσω από όλα αυτά που ελέχθησαν στην αίθουσα, αυτό καλύπτεται. Να είμαστε ειλικρινείς. Σας απαντώ: Αποκλείεται. Και γιατί αποκλείεται; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Ανώτατος Αξιωματικός – θα είναι εδώ αύριο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – στα συγκαλά του που ένα ικανό στέλεχος που καλύπτει μια εξειδικευμένη ανάγκη, να τον πάρει και να τον στείλει στον Έβρο να φυλάει σκοπιά. Αλλά εδώ δεν συζητάμε για ένα στενό συμφέρον κάποιων ανθρώπων. Που το προσλαμβάνω, το καταλαβαίνω, δεν έχουν άδικο στη βασική τους σκέψη ή στο φόβο τους ο οποίος είναι ανεδαφικός, αλλά τον προσλαμβάνω ως φόβο.»

Η ως άνω τοποθέτησή σας κύριε Υπουργέ, η οποία χαρακτηρίζει εμμέσως ως μη ικανούς τις/τους στρατιωτικούς που φυλάνε σκοπιά στον Έβρο, προσβάλει βάναυσα και λυπεί όσες και όσους στρατιωτικούς υπέστησαν μία μετάθεση ή τοποθετήθηκαν από την αρχή της σταδιοδρομίας τους εκεί! Αναρωτιέται κανείς, όταν στις επισκέψεις σας στα ακριτικά φυλάκια του Έβρου δίνετε το χέρι σας στους σκοπούς τους, τί σκέφτεστε; «Ας χαιρετίσω έναν μη ικανό, ο οποίος δεν είναι ικανός να καλύψει μία εξειδικευμένη ανάγκη και τον στείλαμε στον Έβρο να βαράει σκοπιά, μιας και για αυτό είναι μόνο ικανός;» Γνωστοποιείται κύριε Υπουργέ, ότι στον Στρατό Ξηράς, όπως και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, αφενός οι στρατιωτικοί φέρουν ειδικότητες, η πλειοψηφία των οποίων είναι κρίσιμες, αφετέρου, όπως κάθε φορά τα Επιτελεία μεταθέσεων απαντούν, ουδείς αναντικατάστατος!

- Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, επίσης από το βήμα της διαρκούς επιτροπής εξωτερικών και άμυνας, αναφερόμενος στο πολύ σοβαρό θέμα της αποστρατείας των ΕΠΟΠ, υποστηρίξατε επί λέξει: «Το θέμα των ΕΠΟΠ δε, το οποίο είναι ειδικό θέμα του γενικού θέματος, καταλαβαίνω την αγωνία, φέτος αφορά δύο άτομα όλα κι όλα. Έχουμε καιρό να το επεξεργαστούμε λογικά και σοβαρά να δούμε τι θα κάνουμε…Και να σας πω και κάτι που νομίζω συμφωνείτε όλοι σε αυτό, είναι λάθος αυτό το πράγμα να συζητείται σε προεκλογική περίοδο όπως τώρα.»

Η ανωτέρω φράση σας, κύριε Υπουργέ, να είστε σίγουρος ότι άφησε σύξυλους και σοκαρισμένους, όχι μόνο τους ΕΠ.ΟΠ., αλλά το σύνολο των στρατιωτικών, καθώς καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τελικά αντιλαμβάνεστε και βλέπετε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το «κανένας δεν περισσεύει» στο «δύο άτομα όλα κι όλα», μία προεκλογική περίοδος «δρόμος»! Όσο, δε, για το ζήτημα του αν υπάρχει ή όχι χρόνος και ότι θα δούμε τί θα κάνουμε, επιβεβαιώνει την περίφημη φράση, «πάμε κι όπου βγει!». Αναρωτιόμαστε, πέντε (5) χρόνια διακυβέρνησης, δεν ήταν αρκετά να «καθίσετε και να δείτε στα σοβαρά τί θα κάνετε»; Πέντε (5) χρόνια τώρα, που διαρκώς λαμβάνουμε κοινοβουλευτικές απαντήσεις περί επιτελικών επεξεργασιών και διαβουλεύσεων για τους ΕΠΟΠ, τί σημαίνει; Ότι το μελετούσατε «για την πλάκα»;

Άφησα για το τέλος την διαπίστωση που κάνατε για το όντως εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και των άλλων δύο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρατε, για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και τη Σχολή Ικάρων, λέγοντας επί λέξει: «Γιατί σε αυτά τα παιδιά με τα εξαιρετικά μυαλά δεν πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτό και να προσφέρουν οι ίδιοι λύσεις στα προβλήματα της ελληνική αμυντικής βιομηχανίας;», αναφερόμενος ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), που φέρνει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Ερωτάστε, κύριε Υπουργέ. Επισκεφτήκατε, ώστε να γνωρίσετε και τα εξαιρετικά μυαλά των παιδιών των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ); Γνωρίζετε, ότι σε πολλές των περιπτώσεων αυτά τα παιδιά εισήχθησαν στις ΑΣΣΥ με βαθμούς μεγαλύτερους των εισαγωγικών στα ΑΣΕΙ; Γνωρίζετε ότι το πτυχίο τους, δεν είναι ισότιμο ούτε με του τελευταίου κολλεγίου της πιο παρακμιακής, εκπαιδευτικά, χώρας του πλανήτη; Γιατί συνεχίζετε, με την άρνησή σας, την μη αναγνώριση των πτυχίων τους ως ισότιμων ΑΕΙ, διατηρώντας την κατάφορη αυτή αδικία στα πρόσωπά τους;

Κλείνοντας, ευελπιστώ στην άμεση και με έργα απάντησή σας, αποκαθιστώντας το σύνολο των άδικων επιθέσεων που δέχτηκαν οι ανωτέρω στρατιωτικοί, με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν στις πρόωρες αποστρατείες των ΕΠΟΠ και στην ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων ΑΣΣΥ με αυτά των ΑΕΙ, επαναξιολογώντας το θέμα του κοινού σώματος πληροφορικής.

Καλώ, δε, τους στρατιωτικούς, αλλά και το σύνολο των αναγνωστών της παρούσας επιστολής, να λάβουν σοβαρά τη στάση του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας και γενικότερα της κυβέρνησης απέναντι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία σε τίποτα δεν διαφέρει από τη στάση και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το λαό και τα προβλήματά του.

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

 1. Ηλίθιοι θά διαλύσουν τόν είδη προβληματικό στρατό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η κατάσταση με τους εν δυνάμει ΓΣΕΕ που φοράμε στολή έχει απλά ξεφύγει εδώ και χρόνια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό σε πείραξε ρε "ΠΑΠΑΝΤΖΑ - ΝΙΤΖΑ" ή ότι ο Δένδιας γράφει ΟΛΟΥΣ τους Στρατιωτικούς στα "παλιά του τα παπούτσια';;; "ΣΙΓΟΥΡΑΚΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ" είσαι; Ντροπή

   Διαγραφή
 3. Συγχαρητήρια,για την επιστολή σου, έπιασες ακριβώς τον παλμό των πολιτικών προϊσταμένων κ το πώς σκέφτονται, για όλους εμάς. Μην τον αδικούμε όμως τον νυν ΥΕΘΑ, όλοι το ίδιο σκέφτονται, εμείς τι κάνουμε? Δυστυχώς τους παίρνουμε στα σοβαρά, ενώ αυτοί απλά κάνουν το αγροτικό τους, για την επόμενη θέση τους, στα σκαλοπάτια της πολιτικής τους ανέλιξης! Ας βλέπουμε, όσα τους ξεφεύγουν κ ας μας γίνει μάθημα κάποτε, πως πρέπει κ μεις να τους αντιμετωπίζουμε, αντίστοιχα, όταν έρχεται η ώρα μας! Άλλωστε μια φορά , κάθε 4 χρόνια, μας δίνεται η ευκαιρία να τους αξιολογήσουμε κ μεις κατάλληλα! ΥΓ. Άξιο τέκνο κ συνεχιστής της ίδιας γνώμης, που ειχε εκφράσει, κ ο ιδρυτής τους, αναφερόμενος τον καιρό εκείνο, στους στρατιωτικούς. Αν έχει μεταφερθεί σωστά στα αυτιά μου, μας είχε ονομάσει αδαείς κ ως εκ τούτου κ μας είχε κατατάξει, στους πένητες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπάρχουν και η εκλογές δημοκρατια έχουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάποιος πρέπει να λέει τά πράγματα με το όνομα τους και όχι να κρύβονται πίσω από τής καρέκλες τους. Συγχαρητήρια για την επιστολή. (Ένας απόστρατος).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ας δείξουμε στις εκλογές ότι δεν είμαστε και τόσο σιγουράκι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γεώργιος ΓεωργίουΤρίτη, Μαΐου 21, 2024 9:06:00 μ.μ.

  Εδώ , σε 3 χρόνια θα αδειάσουν τα Στρατιωτικά Εργοστάσια (από ένστολο προσωπικό... γιατί από πολιτικό προσωπικό έχουν αδειάσει)...και τότε να δούμε πως θα γίνεται η τεχνική υποστήριξη των Μέσων...με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;;;...αυτή είναι η λύση του κ.ΥΕΘΑ...που μας έχει παρφουμάρει με τον ιδιωτικό φορέα;;;...έχει ιδέα τι σημαίνει ανακατασκευή.:...μήπως γενική επισκευή;;;...και με τα ISO πιστεύει πως αυτόματα επισκευάζονται, ελέγχονται και βγαίνουν στο βουνό;;.o Αμυντικός εξοπλισμός δεν είναι F1,(ούτε το ΥΠΕΘΑ FIA)...να σοβαρευτούμε...!!!
  ΓεώργιοςΓεωργίου
  Πρόεδρος Σ.Μ.Τ.Υ. 308ΠΕΒ
  Αντιπρόεδρος ΓΕΣ
  Π.Ο.Τ.Κ.Ε.-ΥΕΘΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. αυτοι νομιζουν οτι το προβλημα του στρατου ειναι να παρουν παραπανω λεφτα αυτοι που ειδη παιρνουν παραπανω,αυτα τους παραμυθιαζουν οι γαλαζοαιματοι που εχου τρυγυρω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Διάβημα από την Λιβύη, «μαγκιές» από τα Σκόπια και τον Ράμα, υποκριτική χείρα φιλίας Ερντογάν, δεν υπάρχει σωτηρία με τους ηλίθιους και βλαμμένους που έχουμε μπλέξει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πληρώνουμε την γλίτσα των δεδομένων του κόμματος. Βγάζει έπαρση και απαξίωση απ τους κυβερνώντες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Στις εκλογές νά δοθεί το μήνυμα, μόνο έτσι καταλαβαίνουν!!?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Στρατιωτικός μηχανικός Αεροσκαφών με 12 χρόνια υπηρεσίας επιθεωρητής σε μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς, με βραδινές υπηρεσίες, εκπαιδεύσεις, Δασοπερίπολα, αγήματα, ασκήσεις: Μισθός 1050 ευρώ. Τα σχόλια περιττεύουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή