Η Εθνική Άμυνα ως Πυλώνας Ανάπτυξης

Η Εθνική Άμυνα ως Πυλώνας Ανάπτυξης

Άρθρο Γνώμης του Αντιστρατήγου ε.α. Σταύρου Κουτρή*
Υποψηφίου Ευρωβουλευτού με τη ΝΙΚΗ

Η Χώρα μας βρίσκεται στο διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμικών, κοινωνικών, εθνολογικών και πολιτικών συναντήσεων και δυστυχώς πολλάκις συγκρούσεων.

Μετά το 1923 ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, από τους πρωταγωνιστές της υλοποίησης της Ελληνικής Μεγάλης Ιδέας, πίστεψε και προώθησε την Ελληνοτουρκική προσέγγιση και φιλία, θέσεις που τις ακολούθησε και ο Ελληνικός λαός και οι εκατοντάδες χιλιάδες διωχθέντων και προσφύγων Όμως οι θέσεις αυτές εξ αρχής υπονομεύθηκαν από τον Τουρκικό “Εθνικό Όρκο” και τα παράλληλα παζάρια που έκανε η Τουρκία με τους Γερμανούς και τους συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ, είτε για να αναλάβει την αστυνόμευση των νησιών του Αιγαίου, είτε για να έχει εδαφικά οφέλη εις βάρος της Ελλάδος.

Τα τελευταία 75 χρόνια μετά την παρουσίαση προς τη Βρετανική Αυτοκρατορία των Κυπριακών διεκδικήσεων για Ένωση με την μητέρα Ελλάδα ξεκίνησε ένας «ψυχρός Ελλητοτουρκικός πόλεμος», με θερμότατες περιόδους, με κατάκτηση Κυπριακού εδάφους από τα τουρκικά στρατεύματα και κλιμάκωση τουρκικών μονομερών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα ζούμε καθαρή και έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ύφεση των Τουρκικών διεκδικήσεων στο προβλεπτό μέλλον. Μάλιστα η μορφή των διεκδικήσεων αυτών και ο τρόπος που μεθοδεύεται η παρουσίασή τους φοβούμαι ότι οδηγεί μαθηματικά σε ένοπλη σύγκρουση, εκτός και αν αποφασιστεί από κάποια πολιτική ηγεσία η παραχώρηση δικαιωμάτων μας.

Η κατάσταση αυτή είναι χρονία και όχι κάτι έκτακτο, οπότε θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να ληφθεί η απόφαση να “εκμεταλλευτούμε” τη δεδομένη γεωπολιτική κατάσταση, να κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία και να μετατρέψουμε τις πολλαπλές ανάγκες που δημιουργεί η οργάνωση μίας ουσιαστικής Εθνικής Αμύνης σε δημιουργικό πυλώνα ανάπτυξης, όπως το κάναμε για τη Ναυτιλία μας και τον Τουρισμό και θα μπορούσαμε να το κάνουμε και για την Παιδεία, την Υγεία, τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας κ.λ.π.

Η Εθνική Άμυνα της Χώρας μας απαιτεί συγκεκριμένη κοινωνική αντίληψη και κατανόηση της απειλής και των μονίμων και σταθερών μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο και αυτό ξεκινά με την πλήρη και σε βάθος ενημέρωση των πολιτών για τα σχετικά θέματα.

Πρέπει επί τέλους να ανοίξει και να διατηρείται ζωντανή αυτή η «συζήτηση» στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών. Η Εθνική Άμυνα δεν είναι θέμα μόνο των πολιτικών και των στρατιωτικών. Είναι πρωτίστως και κυρίως θέμα των πολιτών που πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στους προβληματισμούς για τα θέματα αμύνης και ασφαλείας, να τα γνωρίζουν σε βάθος για να μπορούν να κρίνουν, να αποφασίζουν και να στηρίζουν τις αποφάσεις των πολιτικών ηγεσιών.

Απαιτείται αυτονομία της χώρας στο χρησιμοποιούμενο αμυντικό υλικό πάσης φύσεως, από στολές, τρόφιμα, υγειονομικό υλικό και πυρομαχικά, μέχρι και απλά ή και πιο πολύπλοκα συστήματα, όπως ελαφρύ οπλισμό, ηλεκτροοπτικά μέσα, συστήματα διοικήσεως και ελέγχου, οχήματα πάσης φύσεως, UAVs, πλωτά και αεροπορικά μέσα κ.λ.π.

Μια τέτοια απόφαση θα ενέπλεκε πρωτίστως το υψηλότατο επιστημονικό δυναμικό της Χώρας σε διάφορα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, θα έδινε την ευκαιρία ανάπτυξης ιδεών για start-up επιχειρήσεις που θα κάλυπταν διαπιστωμένες ανάγκες του χώρου, θα ενεργοποιούσαν εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους για την μελέτη, ανάπτυξη και παραγωγή χιλιάδων απαρτίων των διαφόρων μέσων, θα ενεργοποιούσε τις «ναυαρχίδες» της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας και των μεγάλων Ναυπηγείων της χώρας που φυτοζωούν ή πνέουν τα λοίσθια, θα ανέπτυσσε παράλληλα προγράμματα βιομηχανικών μέσων για πολιτική χρήση, θα μείωνε την οικονομική αιμορραγία και την εξάρτηση και θα μπορούσε να δημιουργήσει εξαγώγιμα προϊόντα τόσο για εξοικονόμηση συναλλαγματικών πόρων όσο και για διπλωματική εκμετάλλευση και επιρροή.

Μπορεί η Χώρα μας να κάνει κάτι τέτοιο; Μήπως αυτή είναι μια ανεφάρμοστη ουτοπία; Και όμως μπορούμε! Πολιτική απόφαση χρειάζεται, στρατηγικός σχεδιασμός και διαχρονική του υποστήριξη. Σε βάθος χρόνου μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να ισχυροποιήσουμε τόσο την οικονομία μας όσο και την υπεράσπιση των στρατηγικών μας δικαιωμάτων. Υπάρχουν παραδείγματα στη γειτονιά μας. Το έκανε το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη από την πρώτη ημέρα δημιουργίας των Κρατών τους, διότι κατάλαβαν ότι από αυτό εξαρτιόταν η ύπαρξή τους. Το έκανε η Τουρκία εδώ και 30 χρόνια, διότι κατάλαβε ότι μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί να υποστηρίξει τα μεγαλοϊδεατικά στρατηγικά της συμφέροντα.

Και το χειρότερο, το είχαμε εμείς μέχρι προ ολίγων ετών, με τα εργοστάσια Βάσεως (είδη ένδυσης, υπόδησης κλπ ), την ΠΥΡΚΑΛ (πυρομαχικά), την ΕΛΒΟ (οχήματα και ερπυστριοφόρα), την ΕΒΟ (οπλισμός), την ΕΑΒ (επισκευή και συμπαραγωγή Αεροσκαφών) κλπ. Τα είχαμε και τα απαξιώσαμε…

Εμείς τι δεν θέλουμε να καταλάβουμε; Γιατί ολιγωρούμε; Ας ξυπνήσουμε επιτέλους και ας μετατρέψουμε τις ανάγκες μας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια σε πυλώνα ανάπτυξης.

Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Θεόστραβα αρμενίζουμε.

Δεν υπάρχει ούριος άνεμος για κάποιον που δεν ξέρει που θέλει να πάει.

Κανένας άνθρωπος που δεν είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον εαυτό του δεν θα πρέπει να παρακαλάει για βοήθεια τους φίλους του ή τους θεούς.

___________________________
*
Ο Σταύρος Κουτρής, Αντιστράτηγος ε.α, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με καταγωγή από τον Πολιχνίτο Λέσβου. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε πρώτος το 1978.

Επιλέχθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις, φοίτησε στο σύνολο των προβλεπομένων Σχολείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπαιδεύτηκε ως Αλεξιπτωτιστής Ελευθέρας Πτώσεως και Υποβρύχιος Καταστροφέας (ΟΥΚ), υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες των Καταδρομών και του Πεζικού, αλλά και σε επιτελεία σε Ελλάδα και εξωτερικό (ΟΑΣΕ – Βιέννη, κ.α.). Διοίκησε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και την 98 ΑΔΤΕ (επιπέδου Μεραρχίας)

Αποστρατεύθηκε το 2011 ως Αντιστράτηγος

Κατέχει Diploma και Μάστερ στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (University οf Essex), είναι απόφοιτος της Σχολής Αμύνης του ΝΑΤΟ (Ρώμη) και του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (CEDS).

Διετέλεσε διαλέκτης των Σχολών Εθνικής Αμύνης και Πολέμου και Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (2020-23).

Είναι συνιδρυτής της εταιρείας «Advanced Battlefields Studies – Greece» και μέλος του «ΕΛ.ΙΣ.ΜΕ».

Τον Απρίλιο του 2024 αποδέχθηκε, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς στην Πατρίδα και το Έθνος, πρόταση του Προέδρου του Κινήματος ΝΙΚΗ και συμπεριλήφθηκε στο Ευρωψηφοδέλτιο του.

Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 υιών.

** Η φωτογραφία του άρθρου είναι δανεισμένη από ανάρτηση του Cretapos

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Γιατί θέλω να γίνω και εγώ €υρωβουλευτής για να σώσω την χώρα και τους ελληνες: Λοιπόν έχουμε και λέμε 27.000€Χ12μηνες=324.000€ = 324.000€ Χ 5 έτη = 1.620.000€ χωρις να συνυπολογίσουμε τις συνεδριάσεις, τα δωρεάν προνόμια όπως γεύματα, ενοίκια, αυτοκίνητα θεσμοθετημένες νόμιμες αμοιβές από lobies, άνετα φθάνουν τα νόμιμα περίπου 2.000.000€ σε διάστημα πέντε ετών. Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει είναι πολλααααά τα νόμιμα λεφτά, γι'αυτό και όλοι τρέχουν να σώσουν την δυσμοιρη πατρίδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Ελλαδα δεν ειναι ανεξαρτητη χωρα και τελει και υπο οικονομικη επιτηρηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κύριε Σταύρο Κουτρή
  Αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις είναι όπως λέτε πυλώνας ανάπτυξης και σταθερότητας της χώρας μας . Επίσης στις Ένοπλες Δυνάμεις συμπεριλαμβάνονται και οι Απόστρατοι τους οποίους δυστυχώς η χώρα μας τους έχει στο Ξεπέτα , και εσείς ήσασταν πρόεδρος της ΕΑΑΣ για ένα διάστημα για το οποίο όμως όχι μόνο δεν καταφέρατε απολύτως τίποτα αλλά δυστυχώς τους θάψατε πιο βαθιά και τους κάνατε επαίτες προς χάριν των πολιτικών .
  Καλή τύχη στην νέα σας προσπάθεια .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. .....άρθρο γνώμης...όπως λένε και οι Αμερικάνοι σύμμαχοί μας "οι γνώμες είναι σαν τις ....holes, όλοι έχουν από μία".
  Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα αγαπητοί συνάδελφοι ε.ε. και ε.α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πυλωνας αναπτυξης οι πιο κακοπληρωμενοι δημοσιοι υπαλληλοι .Ρε σταχτη και πουρμπερη.Ναναι καλα τα διαβατηρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άσχετο με τον υποψήφιο τύπο, τούτου λεχθέντος και εξ αφορμής των "προσόντων" που αραδιάζουν διάφοροι, μόνο στην ντόπια βλακανική μπανανία μια ξένη στρατιωτική σχολή μη αναγνωρισμένης βαθμίδας από το ECTS (επί του προκειμενου η NADEFCOL) αντί να προστεθεί ως ένα ακόμη θετικό μορφωτικό προσόν, εξισώνεται και εξομοιώνεται με την ΣΕΘΑ χωρίς καν να έχουν το ίδιο αντικείμενο και τις ίδιες ώρες σπουδών σύμφωνα με το ECTS, καθιστώντας έτσι τους σπουδαστές ισότιμους με τους άλλους που σπουδάζουν στην ΣΕΘΑ και με παράλληλη υπηρεσία σε μονάδες εκστρατείας (ενώ ο τυχερός και καλά, πληρώνεται και τον μισθό του εξωτερικού και διάγει βίο "bon viver" σε βάρος των άλλων αξιωματικών). Αυτό φυσικά ισχύει και για "ισότιμες" της ΑΔΙΣΠΟ μη εξαιρουμένων των παλαιων κλαδικών σχολών πολέμου που εξομοιωθηκαν σε μια νύχτα με την ΑΔΙΣΠΟ χωρίς καν να έχουν τα ίδια αντικείμενα επί του συνόλου! Υπήρχαν περιπτώσεις που άλλος σπούδαζε π.χ. σε σχολή της Ρουμανίας ή της Αιγυπτου και εξομοιωθηκαν με την ελληνική σχολή πολέμου ή και την ΑΔΙΣΠΟ. Από αυτό και μόνο βλέπουμε πόσο "σοβαρά" έχουν πάρει οι "υεθάδες" την γενικότερη εξέλιξη των στελεχών των ΕΔ!
  Καλή Ανάσταση (που δεν...) και καλό Πάσχα Ελληνικό συνάδελφοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή