Συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ: Προβληματισμός και Ανησυχία για την επίλυση του–Δεν συμπεριλήφθηκε στο ν/σ ΥΠΕΘΑ (ANAKOINΩΣH)

Συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ: Προβληματισμός και Ανησυχία για την επίλυση του–Δεν συμπεριλήφθηκε στο ν/σ ΥΠΕΘΑ (ANAKOINΩΣH)

ΠΟΜΕΝΣ: Ανακοίνωση Γραμματείας ΕΠ.ΟΠ. για το συνταξιοδοτικό

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

Η Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ, θεσμικός εκπρόσωπος του θεσμού των Μονίμων Υπαξιωματικών Επαγγελματιών Οπλιτών, σας μεταφέρει τον προβληματισμό και τη ανησυχία του προσωπικού, καθόσον για άλλη μια φορά δεν έχει συμπεριληφθεί σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΘ.Α., η επίλυση του φλέγοντος θέματος αναφορικά με τα όρια ηλικίας του άρθρου 39 του Ν. 445/1974.

Σαν ιστορική αναφορά, επισημαίνουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2022 με την κατάθεση του νομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ.Α., δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος παρά τις δεσμεύσεις του πρώην Υ.ΕΘ.Α. κου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου. Δεσμεύσεις που έγιναν κατά την συνάντηση στη ΔΕΘ όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΜΕΝΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κο Δημήτριο Ρώτα, συναντήθηκε τόσο με τον πρώην ΥΕΘΑ όσο και με παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Εργασίας. Συνέπεια των παραπάνω ήταν η δημιουργία του αισθήματος ανασφάλειας και απογοήτευσης στο προσωπικό, πάρα ταύτα όμως μετριάστηκαν με την ανακοίνωση του ιδίου Πρωθυπουργού κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο οποίος δεσμεύτηκε για την επίλυση του κάνοντας ξεχωριστή αναφορά κατά το διάγγελμα του. Εν τέλει το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και το σημαντικό θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ εντός του νομοσχεδίου και δεν επιλύθηκε.

Κατόπιν και σε διάστημα ολίγων εβδομάδων κατατέθηκε και 2ο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του 1ου νομοσχεδίου και τη προαναφερθείσα δέσμευση του Πρωθυπουργού. Συνέπεια των παραπάνω ήταν για άλλη μια φορά η απορρέουσα ανασφάλεια που δημιουργείτο στις τάξεις Επαγγελματιών Οπλιτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαπιστώνουν τη δυσμενή πλέον αντιμετώπιση τους από τη πολιτεία παρά τις δεσμεύσεις που έχουν δοθεί.

Διανύοντας πλέον τον 5ο μήνα του τρέχοντος έτους και χωρίς να έχει συμπεριληφθεί στο υπόψη νομοσχέδιο η επίλυση του συνταξιοδοτικού του θεσμού, επισημαίνουμε ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί με γνώμονα ότι οι πρώτοι Επαγγελματίες Οπλίτες εισέρχονται στο 50ο έτος ηλικίας τους το έτος 2024 και αντιμετωπίζουν την έξοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις με αυτεπάγγελτη αποστρατεία σύμφωνα με το άρθρο 39 του Ν. 445/1974, με τις πράξεις αποστρατείας να εκδίδονται μέχρι και 6 μήνες νωρίτερα. Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω το χρονικό σημείο της τρέχουσας περιόδου κρίνεται κρίσιμο και δεν δύναται επ’ ουδενί να παραταθεί παραπάνω η άμεση επίλυση του.

Επιπλέον, κατά τω ανωτέρω χρονικό διάστημα και σε γενόμενες ερωτήσεις κατά τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι απαντήσεις που δόθηκαν από την Πολιτική Ηγεσία δεν καλύπτουν στο ελάχιστο το προσωπικό καθόσον παραμένουν στο καθεστώς της «Επιτελική Μελέτης», η οποία πραγματοποιείται εδώ και σχεδόν 5 έτη δημιουργώντας περαιτέρω ανησυχία στο προσωπικό. Εξαίρεση αποτελεί η απάντηση του ΥΦΕΘΑ κου Κεφαλλογιάννη σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνο Μπούμπα, όπου ο κος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι το δικαίωμα στα 35 συντάξιμα έτη εργασίας, αποτελεί θέμα συνταγματικής ισότητας και ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυση του θέματος, καθιστώντας έτσι δεδομένο για τους Επαγγελματίες Οπλίτες ότι η επίλυση του συνταξιοδοτικού θα ήταν στο επικείμενο νομοσχέδιο.

Η Γραμματεία Θεμάτων ΕΠΟΠ, ως θεσμικός εκπρόσωπος των χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών, θα συνεχίσει στην ανάδειξη με τη δέουσα βαρύτητα για το φλέγον αυτό θέμα, μέσα από επιστολές, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από όλα τα κόμματα, συναντήσεις με Βουλευτές όλων των κομμάτων ανά την επικράτεια και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο δεν επιλύεται το θέμα αυτό, πλήττεται η οικογένεια του Επαγγελματία Οπλίτη, πλήττεται ο/η σύζυγος του και τα παιδιά του.

Η Σχετική Ανακοίνωση ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

  1. Και ο μήνας ειχεέεε 9αααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο που νοιάζονται οι στρατηγοί (οι οποίοι κάνουν τις εισηγήσεις) είναι να πάρουν μεγάλο εφάπαξ και τα μερίσματα να είναι εγγυημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει σάλιο για την σύνταξη των ΕΠΟΠ. Έχω φιλαράκι μέσα στο γενικό λογιστήριο του κράτους και μου το είπε. Επίτηδες το τρεναρουν το θέμα, θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες μέσα στον Σεπτέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κλείστε το το μαγαζάκι,παιδιά . Έχουμε γίνει παγκοσμίως ρόμπα για διάφορα θέματα,(όχι αυτό), αλλά απλά αυτό είναι +1 στην όλη εικόνα του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρίμα....Δυστυχώς η κοροϊδία συνεχίζεται, η απάντηση στις 9 Ιουνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πότε θα καταλάβουν κάποιοι ότι θα γίνει αυτό που πρέπει και τέλος. Το να φωνάζουν κάποιοι δεξιά και αριστερά δεν βγάζει πουθενά. Ο στρατός δεν μπορεί να απαρτίζεται από 50ρηδες. Ο νόμος βγήκε το 74 με κάποια κριτήρια τα οποία ισχύουν. Θα μπει νέο αίμα και αυτοί που είναι προς συνταξιοδοτηση θα τακτοποιηθουν. Ούτως ή άλλως οι περισσότεροι συμφωνούν με αυτό εκτός από κάποιους συγκεκριμένους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην αρχή απαντούσα σε τέτοια σχόλια, τώρα απλά γελάω.
      Τόσες νύξεις έχουν γίνει..
      Από διάφορες πλευρές..
      Γιατί δεν τις έχει αρνηθεί κανένας κυβερνών; Έχεις αναλογιστεί;
      Να βγει και να πει, όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι οι συντάξεις θα δοθούν κανονικά.
      Βαλτοι είστε όλοι εσείς μου φαίνεται. Δεν έχω ούτε έναν συνάδελφο ΕΠΟΠ που να μην ανησυχεί..

      Διαγραφή
  7. Το θέμα αυτό είναι σαν της πανδημίας. Όταν θα πάψουν να ασχολούνται θα πάψει και αυτό. Τζάμπα ασχολούνται,κάθε μέρα βγαίνει κόσμος σε σύνταξη έτσι θα γίνει με όλους. Τώρα αν δε βολεύονται με αυτά που θα τους δώσουν μπορούν να δουλέψουν αλλού και οι περισσότεροι μπορούν. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή αν θες να επιβιώσεις. Μην ασχολησθε δεν τους νοιάζει και αυτούς που σας ξεσηκώνουν . Ότι είναι θα το μάθετε εν γνώση από το γραφείο προσωπικού και τέλος
    . Αν δε τους βόλευε θα το άλλαζαν εδώ και καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τρίτη, Μαΐου 14, 2024 8:53:00 π.μ

    Συναδελφε ο νομος του 74 δεν αναφερει τον θεσμο των ΕΠΟΠ γιατι δεν υπηρχε, αναφερει ρητα ποιους θεσμους επηρεαζει στην πρωτη παραγραφο κ ηταν σωστος οταν βγηκε το 74 γιατι δεν γινοταν καποιος με κανονικη προαγωγη να ειναι υπαξ στα 50.
    Καποιος ΕΠΟΠ που μπηκε στα 20 του στο στρατευμα στα 50 θα εχει 30 χρονια υπηρεσιας +5 η πλασματικη παμε 35. Δλδ 37% αναπληρωση στην ανταποδοτικη συνταξη ενω στα 35+5, θα εχει 40 ετη και παει στο 50%, δλδ 13% διαφορα.. Οχι φιλε μου οι περισσοτεροι θελουν να κατσουν για να σπουδασουν τα παιδια τους κ οτι εχουν τραβηξει μια ζωη ως υπαξ να πιασει τοπο. Υπεγραψαν 35 ετη υπηρεσιας κ τα δικαστηρια περιμενουν αν δεν επιλυθει το ζητημα. Ο νομος του 74 δεν αναφεροταν σε καμια προκυρηξη ΕΠΟΠ στην συνημμένοη νομοθεσια. Για να γνωριζετε τι γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρίτη, Μαΐου 14, 2024 1:57:00 μ.μ

      Οι πρώτοι ΟΠΥ-ΕΠΥ-ΕΜΘ, εισήλθαν στο στράτευμα (αν δεν κάνω λάθος) το 1985, άρα (βάσει λογικής), ούτε και σ' αυτούς αναφερόταν ο νόμος του 74..
      Μπορείς να μου πεις πως αποστρατεύτηκαν αρκετοί από αυτούς βάσει συγκεκριμένου άρθρου του συγκεκριμένου νόμου;

      Παρακάτω, στοιχεία δύο εκ των ΦΕΚ με αυτεπάγγελτες αποστρατείες ΕΜΘ Αλχιών:

      Τεύχος Γ' 342/13-03-2019
      (Απαρ. 2α έως 2ε) και
      Τεύχος Γ' 2175/19-11-2019 (παρ.2α έως 2θ)

      Διαγραφή
  9. Τρίτη, Μαΐου 14, 2024 1:57:00 μ.μ

    Οι πρώτοι ΟΠΥ-ΕΠΥ-ΕΜΘ, εισήλθαν στο στράτευμα (αν δεν κάνω λάθος) το 1985, άρα (βάσει λογικής), ούτε και σ' αυτούς αναφερόταν ο νόμος του 74..
    Μπορείς να μου πεις πως αποστρατεύτηκαν αρκετοί από αυτούς βάσει συγκεκριμένου άρθρου του συγκεκριμένου νόμου;

    Παρακάτω, στοιχεία δύο εκ των ΦΕΚ με αυτεπάγγελτες αποστρατείες ΕΜΘ Αλχιών:

    Τεύχος Γ' 342/13-03-2019
    (παρ. 2α έως 2ε) και
    Τεύχος Γ' 2175/19-11-2019 (παρ.2α έως 2θ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωρίζω για τις αποστρατείες του 19, Ίσως οι ΟΠΥ εντάσσονται στο άρθρο 1 παράγραφο γ) του νόμου του 74, δεν γνωρίζω όμως να σας απαντήσω πως έγιναν οι αποστρατείες και το σκεπτικό του νομοθέτη. Δεν διαφωνούμε κάπου, η ουσία του σχολίου μου είναι για το προσωπικό που έχει δώσει την ψυχή του τόσα χρόνια και δικαιούται την πλήρη σύνταξη. Επιπλέον παραβλέψατε το σημείο που έγραψα για τους συνημμένους νόμους πρόσληψης όλων των προκηρύξεων που όπως φαίνεται πλέον σκοπίμως δεν αναφερόταν σε καμία σειρά ο νόμος του 74. Το 2001 βγήκε νέα νομολογία για τον θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών και την ιεραρχική τους ανέλιξη, πάλι καμία αναφορά στον νόμο του 74. Μιλάμε για απίθανο κενό του νομοθέτη που έχει αφήσει μετέωρες χιλιάδες οικογένειες στελεχών με 20+ χρόνια πλέον υπηρεσίας.
      Σας εύχομαι υγεία κ καλή σταδιοδρομία

      Διαγραφή
    2. Τρίτη, Μαΐου 14, 2024 9:20:00 μ.μ

      Παραθέτω αυτούσιο το Άρθρο 11 (Ασφαλιστικές Εισφορές -Συντάξεις) του Νόμου 2936/2001 (Επαγγελματίες Οπλίτες και άλλες διατάξεις)
      (ΦΕΚ τ. Α, 166/25-07-2001)

      Δώσε βάση στην παρ.4 η οποία παραπέμπει ευθέως στο Ν.Δ. 445 ΦΕΚ Α΄160/10.6.1974 (παρ. 1β και 1γ) και κατά συνέπεια και στο άρθρο 39 παρ. 2α(2) (Αποστρατεία άνευ κρίσεων) για το συνταξιοδοτικό μας.

      1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες από την κατάταξή τους στις `Ένοπλες Δυνάμεις υπάγονται στο Δημόσιο τόσο για την υγειονομική τους περίθαλψη, όσο και για τον κλάδο σύνταξης και καθίστανται μέτοχοι των Μετοχικών Ταμείων και των Ταμείων Αλληλοβοηθείας των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Δημόσιο ως εργοδότης και οι ασφαλισμένοι υπόκεινται στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

      2. Οι αποδοχές και οι κάθε είδους παροχές των Επαγγελματιών Οπλιτών υπόκεινται, πλέον των παραπάνω εισφορών και στις λοιπές κρατήσεις που προβλέπονται για τους αναφερόμενους στα προηγούμενα άρθρα υπαξιωματικούς.

      3. Το δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος από τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας θεμελιώνεται μετά τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας. Έξοδος εκ των τάξεων του στρατεύματος πριν τα είκοσι πέντε (25) έτη για οποιονδήποτε λόγο, εκτός των περιπτώσεων λόγω υγείας ή θανάτου, τους αποστερεί από το δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος, επιστρέφονται δε οι κρατήσεις με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους λοιπούς μετόχους. Για μετόχους που έχουν αποβιώσει, φονευθεί ή εξαφανιστεί σε πόλεμο ή σε διατεταγμένη υπηρεσία σε περίοδο ειρήνης, καθώς και στους εξερχόμενους από το στράτευμα λόγω σωματικής ανικανότητας ή θανάτου σε μη διατεταγμένη υπηρεσία ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 17 του Ν.Δ. 398/1974 (ΦΕΚ 116 Α`).

      4. Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιοβάθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών.

      Υ.Γ. Θα ήταν καλό να μην αναφερόμαστε σε πλήρη σύνταξη καθώς όλες οι συντάξεις είναι αναλογικές.
      Άλλοι θα πάρουν ποσοστό αναπλήρωσης 37%, άλλοι 50% "πλήρη" άλλοι 60% Κ/Δ "πιο πλήρη" και άλλοι που μπήκαν στα 28+ (υπάρχουν κάποιοι λίγοι), θα πάρουν για 22+5= 27 χρόνια (χωρίς αναγνώριση θητείας, χωρίς ένσημα ΙΚΑ, άγαμοι κλπ) περίπου 22,5% και σύνταξη κοντά στα 865 € με τα μερίσματα.

      Υ.Γ.2 Συγνώμη για το σεντόνι...

      Διαγραφή
  10. Παράνομες αποστρατείες της υπηρεσίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιαυτό και σεις έχετε μια ευκαιρία να τους τσακίσετε στη νομιμότητα γυρνώντας τους την πλάτη στις επερχόμενες ευρωεκλογές

      Διαγραφή
  11. Σηκωθείτε να φύγετε... κοροϊδία φουλ... κατά τα άλλα τις ενώσεις τίς ακούει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ δεν έχω καταλάβει ένα θέμα, πώς είναι δυνατόν να έρχεται από την μια ο κατρουγκαλος και ισοπεδώνει το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών και κόβει 25ετιες και σε υποχρεώνει για 40ετη η στα 60 για σύνταξη και από την άλλη διώχνουν τους συναδέλφους ΕΠΟΠ ΠΟΥ ΔΕΝ έχουν θεμελίωση καν σύνταξη στα 25 και λέει η υπηρεσία ότι θα πάρουν σύνταξη τα δεδουλεμένα? (εάν δοθεί τελικά από τον ΕΦΚΑ)Είναι λέει λόγω ενός νόμου του '74 και λέω εγώ όλοι μας μπήκαμε στο στρατό με νόμο που προέβλεπε 25ετια πρόωρη σύνταξη και πολλά άλλα Τίποτα δεν ισχύει από αυτά λόγω τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.Αυτό όμως με τη πρόωρη σύνταξη στους ΕΠΟΠ πως προκύπτει αυτοί δεν ανοίκουν στο νέο ασφαλιστικό? εδώ κατάργησαν νεότερους νόμους και στηρίζοντε σε ένα νόμο του 74 . Παράνοια Ελλάς στο μεγαλείο σου . Μακάρι να αλλάξει κάτι και να δοθεί μια λύση στους συναδέλφους ΕΠΟΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 3η σειρά Δε μ'αρέσει που θα με βγάλουν έξω αλλά όπως φαίνεται θα γίνει.Ωστόσο τα καλά είναι οτι ανοίγονται άλλα πράγματα,όπως και οτι θα ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ απ'το ελληνικό κράτος.Κάτι παραφωνίες του στυλ "δεν έχετε χρόνια" κα χαζά,είναι για κουβά κατευθείαν ή τα πιο σοβαρά της υπηρεσίας,το πολύ για δικηγόρους.Το "ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ" πάει κυρίως στους επικριτές του πράγματος και όχι σ'αυτούς που κόπτονται κ' νοιάζονται πραγματικά για το συναδελφό τους ή το φίλο τους.Οφείλω να πω οτι το όλο πράγμα,αποτελεί μια ακόμα πρωτοτυπία του ελλαδιστάν σε σχέση μέ άλλα κράτη,δείχνει τι μπάχαλο επικρατεί στο κράτος μας ως σχεδιασμό για το χρόνο εργασίας ή/και άλλα πράγματα.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από την πολλή ανησυχία του πεσαν τα μαλλια του παλιοκαραφλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να δω μια φωτογραφία σου. Τόσο κόλλημα που έχεις με την καράφλα, εσύ πρέπει να έχεις το μαλλί του Βαμβακουλα τουλάχιστον

      Διαγραφή
  15. Έχω 20 χρόνια υπηρεσίας και μου έχουν πιεί το αίμα όλον αυτό τον καιρό.Όχι πως μου άρεσε και ο στρατός στο κάτω κάτω της γραφής.Για τα 25 χρόνια πήγα.Αν δεν παίξει σύνταξη στα 50,τόσο το καλύτερο,να φύγω και μια ώρα αρχίτερα.Έστησα τη φάση μου έξω τόσα χρόνια και απλά περιμένω τι θα γίνει.Ούτε ώρα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή