Αναφορά στη ΒτΕ για Αδικία από Παρακράτηση Φόρου 20% σε Επιστροφές Αναδρομικών ΕΑΣ σε Αποστράτους

Αναφορά στη ΒτΕ για Αδικία από Παρακράτηση Φόρου 20% σε Επιστροφές Αναδρομικών ΕΑΣ σε Αποστράτους

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας και
Για την κα. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Παρακράτηση αναδρομικών από επιστροφή ΕΑΣ σε συνταξιούχους στρατιωτικούς»

Ο Βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος και ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης καταθέτουν προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας και την κα. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως Αναφορά (1771/30-04-24), την από 23/4/2024 επιστολή διαμαρτυρίας της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.), σχετικά με την παρακράτηση φόρου 20% από τον ΕΦΚΑ σε αναδρομικές επιστροφές Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) συνταξιούχων στρατιωτικών μετά από δικαστικές αποφάσεις για τα έτη 2011 έως 2015.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., με Αριθ. Πρωτ. 4, Αθήνα 23 – 4 - 2024

ΠΡΟΣ: ΕΦΚΑ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ 20% ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2011-2015 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

1. Με σχετικά εντάλματα επιστρέφονται από τον ΕΦΚΑ, ποσά της ΕΑΣ συνταξιούχων στρατιωτικών για τα έτη 20111-2015, μετά από έκδοση συναφών δικαστικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Παρατηρούνται ωστόσο τα εξής παράδοξα:

α. Τα ποσά της ΕΑΣ που καταβλήθηκαν αφορούσαν στα έτη 2011-2015 και συνεπώς το δικαίωμα του Δημοσίου για την όποια παρακράτηση φόρου [20%] θεωρούμε ότι έχει παραγραφεί - [δείτε μεταξύ άλλων και το εξής: "... η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών εξέδωσε αποφάσεις με τις οποίες δικαίωνε τους φορολογούμενους, δεχόμενη ότι πράγματι το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να επιβάλει φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά, που εισπράχθηκαν το 2013, είχε υποπέσει σε παραγραφή. .."].

β. οι δικαστικοί τόκοι έχουν υπολογιστεί στα ποσά μετά την αφαίρεση του 20% του προαναφερομένου φόρου παρακράτησης, μειώνοντας ουσιαστικά τα σχετικά ποσά τόκων σε βάρος των συνταξιούχων και παραβιάζοντας το γράμμα των δικαστικών αποφάσεων.

γ. οι δικαστικοί τόκοι έχουν υπολογιστεί συνολικά [χωρίς ετήσιο ανατοκισμό] από 10-6-2015 και μετά - ενώ θα έπρεπε για κάθε ημερολογιακό έτος να προστίθενται στο κεφάλαιο οι τόκοι της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια να υπολογίζονται οι ετήσιοι τόκοι, κοκ, με αποτέλεσμα και αυτή η μεθόδευση να "λειτουργεί" σε βάρος του συνταξιούχου.

δ. ειδικότερα ακόμη και στους δικαιωθέντες συνταξιούχους με αναπηρία άνω του 80%, οι οποίοι εξαιρούνται από την φορολόγηση εισοδήματος, έχει επίσης παρακρατηθεί από τον ΕΦΚΑ στα επιστρεφόμενα ποσά της ΕΑΣ φόρος 20%, ζήτημα το οποίο φανερώνει αφενός την κοινωνική αναλγησία του εν λόγω οργανισμού και αφετέρου τη μη-συμμόρφωσή του στις ισχύουσες διατάξεις.

3. Κατόπιν των ανωτέρω καταγγέλλουμε τις εν λόγω μεθοδεύσεις και σας καλούμε δημόσια, άμεσα να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες διορθώσεις των σφαλμάτων σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ.

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Τελικά αυτέs οί επιστροφέs αναδρομικών ΕΑΣ πότε θά γίνουν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσα αφορουν δικαστικες αποφασεις (που εχουν δικαιωσει οσους εχουν προσφυγει με ομαδικες αγωγες) εχουν ηδη αρχισει να επιστρεφονται με βημα χελωνας και με σειρα επιστροφης την ημερομηνια εκδοσης της δικαστικης αποφασης.

      Διαγραφή
  2. Κράτος ληστής, πολιτικοί ντροπής. Οργανισμοί που λειτουργούν όπως θέλουν που κάνουν ότι θέλουν εις βάρος του πολίτη που χαραμίζει τις ώρες του, που τσακίζει τα νεύρα του, που πληρώνει δικηγόρους για να βρει την άκρη στο δίκιο του. Φόροι στον φόρο, ληστεία στη ληστεία, τσάκισαν και τσακίζουν ολόκληρες γενιές. Νέοι που φεύγουν, νέοι που δεν θέλουν να κάνουν οικογένεια και αυτοί εκεί επιμένουν ως πολιτικοί της ντροπής ως κράτος ληστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέφτουμε από τα σύννεφα, ο εφκα να παρανομεί; Αλλά και αυτοί οι βουλευτές, πάντα πριν τις εκλογές ανακαλύπτουν την πυρίτιδα; Όταν στην βουλή ψηφίζουν κοιμισμένοι, όταν δεν διαβάζουν καν τι ψηφίζουν, τότε τι περιμένουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιδρύθηκε Ομοσπονδία αποστράτων ΠΟΜΑΣ με έλεγχο από το ΚΚΕ – Έβαλαν πλώρη για την κατάργηση των θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων
    Μια νέα Ομοσπονδία συγκρότησαν τρεις πρωτοεμφανιζόμενες ενώσεις αποστράτων στην Αττική, Τα Χανιά και την Δυτική Ελλάδα, με πρόεδρο τον γνωστό συνδικαλιστή και σήμερα πολιτευτή του ΚΚΕ Ανέστη Τσουκαράκη και μεταξύ των μελών αρκετοί πολιτευτές και μέλη του ΚΚΕ.
    Φαίνεται ότι το ΚΚΕ παύει να περιορίζεται πλέον στην Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) και δημιουργεί δομή σε πανελλήνιο επίπεδο με πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα, κάτι που παραπέμπει ότι ετοιμάζει αντιπαράθεση με τις Ενώσεις Αποστράτων.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο ψηλά παραμένουν ακόμη τα ποσοστά της αναλγησίας και της ευτέλειας! Τα λάθη και οι παλινωδίες έχουν εξαντλήσει την υπομονή και τα νεύρα της κοινής γνώμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα κάνουν και τροποποιητικές δηλώσεις του χρόνου για τα έτη αυτά και θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, όσο για τους τόκους θα έπρεπε κάθε χρόνο οι τόκοι του προηγούμενου έτος να προστίθενται στο κεφάλαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ κλέβουν και ρημάζουν ότι έχει απομείνει όρθιο και πολλοί ζουν με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Αλλοι χρεωκόπησαν την χώρα και άλλοι κατηγορούνται υποθετικώς.... Το ...κληρονομικό δικαίωμα των παραδοσιακών εκπροσώπων της μίζας και της αρπάγης υπερασπίζεται από τα ίδια τα θύματα όπως πάντα στην ιστορία. Οι φαντασιώσεις (ψυχώσεις) του παρελθόντος διαιωνίζουν το σάπιο πολιτικό κατεστημένο και αναδεικνύονται ρυθμιστές του ούτως η άλλως υποθηκευμένου μέλλοντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλλοι λυμαίνονται χρόνια το δημόσιο χρήμα χρεωκοπώντας την χώρα και ρημάζοντας με μνημόνια ότι έχει μείνει όρθιο από συντάξεις,μισθούς,κοινωνικές παροχές κλπ. και άλλοι κατηγορούνται υποθετικά... από τα ίδια τα θύματα...Κάποιοι πρέπει να πάνε επειγόντως στον γιατρό για αντιψυχωσική αγωγή.Ούτως η άλλως η βλακεία αθεράπευτη είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ψυχή της πολιτείας είναι οι νόμοι. Αλλοίμονο στις Πολιτείες που δεν εφαρμόζονται.. κατά το μίνιμουμ οι νόμοι. Είναι καταδικασμενες να καταστραφουν. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Διότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Κύριε Πρωθυπουργέ μου θυμίζετε τη λαϊκή ρήση που λέγει ότι ήλθε το αβγό στον κ... και εσείς ψάχνετε για φωλιά. Πριν νομίσετε ότι προσωποποιω τις ευθύνες σε σας εξηγώ ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να λογοδοτείς για πραξεις άλλων. Θεωρώ ότι η ευθύνη είναι συλλογική και εξηγώ χωρίς να έχω ανεξήγητο μένος με τον κάθε εργαζόμενο. Γιατί από το μακρύ παρελθόν δεν διαχωρίσατε το λειτουργημα με το επάγγελμα. Μας βάλατε όλους στο ίδιο καζάνι. Ένας αγανακτισμενος απόστρατος που μάτωσε με 40 πραγματικα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το 20% που παρακρατείται από τα αναδρομικά έχει νομιμοποιητική βάση με την επιλεκτική λογική που ερμηνεύουν την εφαρμογή του νόμου. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι σύμφωνα με τον ορισμό του Δικαίου δ ε ν επιθυμούν και δ ε ν δικαιούνται αναδρομικά; Ποια είναι η συνταγματική επιταγή του νομοθέτη όσον αφορά την αποκατάσταση της αδικίας; Η επιλεκτική εφαρμογή; Ασφαλώς δεν μιλάμε για κράτος δικαίου αλλά για κράτος ρ ε μ ο ύ λ α ς.Κι αυτό έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά όπως επιβεβαιώνεται και καθημερινά. Αυτός επομένως που ανησυχεί για το ΚΚΕ παραγνωρίζει ότι αυτοί που τον κοροϊδεύουν και τον ληστεύουν χρόνια, είναι οι πατριώτες της φακής που ξέρουν την τέχνη... ΄΄εξ εμπειρίας ΄΄ απ' έξω κι ανακατωτά... Οι φοβίες έχουν θεραπευτική αγωγή, η βλακεία Ο Χ Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή