Κρίνονται τα Δώρα Συνταξιούχων: Eπιστροφή με αναδρομικά από μία θετική απόφαση–Επίσημο: Πότε οι συντάξεις Mαΐου 2024

Κρίνονται τα Δώρα Συνταξιούχων: Eπιστροφή με αναδρομικά από μία θετική απόφαση–Επίσημο: Πότε οι συντάξεις Mαΐου 2024

Ειδήσεις για τα δώρα των συνταξιούχων, την επιστροφή τους και τα αναδρομικά έρχονται τις επόμενες μέρες. Την ημέρα της απεργίας κρίνεται η απόφαση

Στις 17 Απριλίου θα κριθεί από το Ανωτατο Ειδικό Δικαστηριο η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για την χρονική περίοδο μετα το 2012. Ανάλογα με την απόφαση του ΑΕΔ αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα Δώρα, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά Δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους.

Oπως δήλωσε ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης στις 17 Απριλίου στο ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) δικάζεται η συνταγματικότητα ή μη της του ν.4093/2012 που αφορά την καταβολή των δώρων από το 2015 – 2018 στον ιδιωτικό τομέα. Στη δίκη των δικών η απόφαση του ΑΕΔ θα αποφανθεί περί της συνταγματικότητας της ως άνω διάταξης, ως νομοθέτης, για την καταβολή των δώρων αναδρομικά από το 2015 έως το 2018.

Κρίσιμη απόφαση για τα Δώρα και τα αναδρομικά

Και βέβαια για την ενότητα της έννομης τάξης της χώρας, η απόφαση θα επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα. Από την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1509/2023 ΑΠ που έκρινε διαφορετικά από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 2287 και 2288/2015 έχουν αναβληθεί πάνω από 700 αγωγές και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση θα ξεπεράσουμε τις 1.200 αγωγές. Καιρός -προσθέτει ο κ. Αποστολίδης είναι να επανεξετασθεί και ο θεσμός των πιλοτικών δικών σχετικά με το σεβασμό για την εφαρμογή των αποφάσεων. Πάνω από 250.000 δικαιούχοι ταλαιπωρούνται και βέβαια τα διοικητικά δικαστήρια παραμένουν «βαρειά» φορτωμένα με αγωγές για τα αναδρομικά. Με τρεις διαδοχικά αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Μισθοδικείου, κρίθηκε ότι η κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας, που έλαβε χώρα το έτος 2012, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα καθώς προσβάλλει συνταγματικές διατάξεις και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ. Βάσιμα ελπίζουμε σε θετική έκβαση της υπόθεσης, κατέληξε ο κ. Αποστολίδης.

Υπογραμμίζεται ότι τα Δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική.

Η νέα δίκη για τα Δώρα θα διεξαχθεί στο ΑΕΔ στις 17 Απριλίου, αυτή τη φορά από το Ειδικό Δικαστήριο, μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015) που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα Δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με μια νέα απόφασή του (την 1342/2023), έκρινε ότι τα Δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Η απόφαση αυτή δεν ακυρώνει τα αναδρομικά Δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, και κυρίως δεν εμπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των Δώρων από τον Αρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων. Ο λόγος που ο Αρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των Δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ. Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο Α.Π. παραπέμπει το θέμα της κατάργησης των Δώρων για νέα κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.Στην απόφασή του πάντως ο Α.Π. αναφέρει ότι η κατάργηση των Δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων», ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους της ΤτΕ παρατηρεί ότι, μετά την κατάργηση των Δώρων, το ύψος της σύνταξης των συνταξιούχων της Τραπέζης της Ελλάδος που πλήττονται από την επίμαχη ρύθμιση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Επίσημο: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Μαΐου 2024

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Μαΐου για Δημόσιο, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ.

Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Μα καλά υπάρχουν ακόμη γίδια που πιστεύουν τις όποιες τέτοιες ανακοινώσεις, και μάλιστα λίγο πριν τις αβρουποεκλογές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν η ηγεσια της Δικαιοσυνης δ ι ο ρ ι ζ ε τ α ι απο την εκαστοτε κυβερνηση ειναι περιττο να μιλαμε για κριση. Ολα ειναι ξεκαθαρισμενα, τα γραμματια πρεπει να εξοφληθουν... στην ωρα τους.Εν τω μεταξυ τα παπαγαλακια πανηγυριζουν διοτι οι συνταξεις θα καταβληθουν μια μερα νωριτερα...Κι αυτο το ονομαζουν ανατροπη!!! Πολυ φυσικο οταν τα πλυντηρια δουλευουν ρολοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επισης αυτος που ανακαλυψε την προσωπικη διαφορα -Κατρουγκαλος- υπουργος ΣΥΡΙΖΑ ανταμειφθηκε απο την παρουσα κυβερνηση.Συμπτωση αποψεων για το πως θα ταιζουν απο κοινου με σανο τα ζωα.Μπορει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν τα δω δεν τους πιστεύω. Έχουν αποδειχθεί επανειλημμένως αναξιόπιστοι και ψεύτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν αντέχει η οικονομία, έτσι θα το δικαιολογήσουν. Δεν πιστεύω ότι η φτώχεια θα δικαιωθεί.Εάν επρόκειτο για κάποιους άλλους, τότε θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το άρθρο αυτό είναι παράδειγμα της παραπληροφόρησης και της φτώχειας σε αξίες και ιδανικά που η χώρα αυτή απέκτησε! Τίποτε σοβαρό και τίποτε σχεδιασμένο! Όταν τα ποσοστά κατεβαίνουν ανακοινώνονται μέτρα που δεν υλοποιούνται ποτέ! Αλλά οι αδαείς θα ψηφίσουν και πάλι και πάλι και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κατα πασα πιθανοτητα (προειλημμενη...) αποφαση θα στηριχτει στο γνωστο σεναριο: Συνταγματικες οι περικοπες, επιστροφες 11μηνου σε οσους εκαναν προσφυγες και με πολιτικη αποφαση επεκταση σε ολους.... Ετσι παλι θα εμφανιστει απο τα λογης παπαγαλακια, α-Κατοικητους και παπαδακια...(και τα 24ωρα πλυντηρια...) ο Κουλης σαν ο φιλανθρωπος σωτηρ(...) ο τα πανθ' ορων και προβλεπων.... Και βεβαια οδευοντας σε εκλογες με την ....αγιογραφια ετοιμη προς ψηφιση... Ειδικα εκεινο το ΄΄δεν τιθεται σε κινδυνο η αξιοπρεπης διαβιωση των συνταξιουχων ΄΄ μας κατασυγκινει. Διοτι μεχρι σημερα η διαβιωση ειναι κατα την αποψη τους α ξ ι ο π ρ ε π ε σ τ α τ η.... Αλλωστε μονο οταν επιδικαζουν οι δικαστες αναδρομικα στον εαυτον τους γινεται αναξιοπρεπης!!! Τι διαολο τζαμπα διοριζεται η ηγεσια της Δικαιοσυνης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή