Στη Φινλανδία επιτελείο του ΓΕΣ για το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας

Στη Φινλανδία επιτελείο του ΓΕΣ για το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας

«Το μοντέλο της θητείας, επανεξετάζεται, με στόχο ριζικές αλλαγές, όχι στον χρόνο της ή στην αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη»

Νικολέτα Πετανιδου npetanidou@naftemporiki.gr - ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Στη Φινλανδία βρίσκονται επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), όπου συμμετέχουν σε συνομιλίες για το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το επιτελείο του ΓΕΣ – το οποίο θα βρίσκεται στη Φινλανδία μέχρι την Παρασκευή 26 Απριλίου- θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με φόντο το μοντέλο στρατιωτικής θητείας που εξετάζει η Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Το μοντέλο της θητείας, επανεξετάζεται, με στόχο ριζικές αλλαγές, όχι στον χρόνο της ή στην αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτουμε, καθώς πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών, αλλά για να αποτελεί ποιοτικό χρόνο και όχι ‘χαμένο’, όπως πιστεύει σημαντική μερίδα των νέων μας σήμερα. Με μια εκπαίδευση ταχύρρυθμη, αλλά αποτελεσματική, στα πρότυπα της εκπαίδευσης των στρατεύσιμων στη Φινλανδία, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά την επίσκεψή μου στη χώρα», ανέφερε προ ημερών ο ΥΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ταξίδεψε στη Φινλανδία στις 27 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Εκεί πραγματοποίησε συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας, Antti Häkkänen και τον πρόεδρο της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου Jukka Kopra όπου μεταξύ άλλων  ενημερώθηκε και ο ίδιος για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας.

Ποιο είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Στη Φιλανδία άνδρες πολίτες μεταξύ 18-60 ετών, καλούνται να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας.

Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Άμυνας, πηγές τις «Ν» υπογραμμίζουν πως το «φιλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας θα προσαρμοστεί στα Ελληνικά δεδομένα ενώ δε γίνεται λόγος για μείωση της θητείας.

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Μοντέλο Φινλανδίας με μισθούς και νοοτροπία Ελλάδας θα βγει μ@@@@@@@ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μοντέλα και φινλανδικές σερβιέτες για χομπίστες στρατιώτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κουλτούρα και λεφτά Φινλανδίας μπορεί να φέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό σημαίνει ότι οι Φιλανδοί που έχουν τεράστια πολεμική εμπειρία, ξέρουν περισσότερα από εμάς για εμάς. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση, από το να αφήσετε κάποιον που ξέρει τι πραγματικά ισχύει, να πει τις αληθινές του προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα άρβουλα των Ελλήνων στρατιωτών να δείξει στους Φιλανδούς ο κύριος υπουργός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τζάμπα διακοπές στο Ελσίνκι, που αυτήν την εποχή είναι φανταστικά! Για την ιστορία ο μισθός ο καθαρός του Φινλανδού ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων είναι περίπου 4.500€ καθαρά με κατοικία και άλλα από την πολιτεία, ενώ ο στρατιώτης θητείας πληρώνεται με περίπου 1.800 έως 2.500€ αναλόγως της κατηγορίας και της ειδικότητας! Αυτά για το φιλανδικό "μονδέλο". Τώρα αν εννοούν ότι τα φώτα στα στρατιωτικά οχήματα θα ανάβουν με το γύρισμα του κλειδιού, λόγω του ήλιου, ΟΚ, περί ορέξεως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην ξεχάσετε την σάουνα που κάνουν οι Φινλανδοί μαζί όλοι γυμνοί και πίνουν καθημερινά!!! Ωραίο μοντέλο …. Ακαπούλκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ισραηλινό μοντέλο είναι ζόρικο εεεεε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχετε εισάγει στη δημόσια συζήτηση την περίφημη «Ατζέντα 2030» και εκεί μέσα περιγράφεται το βολικό πολιτικό αφήγημα «επανεξοπλίζουμε τη χώρα». Οι αδαείς «τσιμπάνε» και μιλούν ωσάν και η χώρα να βρίσκεται στο παρά πέντε της προμήθειας σχετικών οπλικών συστημάτων και αλλαγών στην οργάνωση, εάν δεν τα διαθέτει ήδη! Είναι όμως έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αποδειχθεί μια μεγάλη αποτυχία... Ο Δενδιας είναι βαθειά νυχτωμένος με την πραγματικότητα στις ΕΔ, αντί να ασχοληθεί με τα ζητήματα του προσωπικού και την έλλειψη προσωπικού στις μονάδες καθώς και με τις παραιτήσεις του προσωπικού ασχολείται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των στρατιωτών για ψηφοθηρικούς λόγους.
    Τα προβλήματα κάνουν ότι δεν τα βλέπουν, οι δε αρχηγοί θυμούνται να μιλήσουν όταν παίρνουν σύνταξη.
    Δεν υπάρχει σωτηρία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε φοβάσαι που τα λες???
      Αυτή είν'η μοναδική αλήθεια στο ελλαδιστάν που όποιος αξκός καταφέρει να γίνει στρατηγός, ζεί το όνειρο αφήνοντας τους υπόλοιπους να πεθάνουν στο βούρκο,και βεβαίως, δίνοντας ψευδείς αναφορές στους προϊσταμένους του.

      Διαγραφή
  11. Θα γίνει της Φινλανδίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για τα εκτός έδρας πήγαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή