Χάος με τα αναδρομικά από λάθος επανυπολογισμό – Τι ισχύει για απόστρατους

Χάος με τα αναδρομικά από λάθος επανυπολογισμό – Τι ισχύει για απόστρατους

Με τεράστια καθυστέρηση και νέα λάθη, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αποφάσισαν να επιστρέψουν σε χιλιάδες δικαιούχους τα λεφτά που παρανόμως παρακρατήθηκαν – Στην αναμονή και οι απόστρατοι

Με τεράστια καθυστέρηση 4,5 ετών και νέα λάθη, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αποφάσισαν να επιστρέψουν σε χιλιάδες συνταξιούχους αναδρομικά που παρανόμως παρακρατούσε. Πρόκειται για τις περιπτώσεις συντάξεων στις οποίες τόσο ο πρώτος επανυπολογισμός (λόγω του νόμου Κατρούγκαλου του 2016), που ολοκληρώθηκε το 2019, όσο και ο δεύτερος (λόγω του νόμου Βρούτση του 2020), που ολοκληρώθηκε το 2022, είχαν σωρεία λαθών. Είναι δε χαρακτηριστικό πως όσων οι συντάξεις εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες ταυτόχρονα αποδίδονταν χαμηλότερες έως και 300 ευρώ τον μήνα.

Η αύξηση των συντάξεων λόγω επανυπολογισμού αφορά 4 κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Συγκεκριμένα:

όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης

συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση, γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων

συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση

συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Η διαδικασία του επανυπολογισμού έπρεπε να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Το ΕΝΔΙΣΥ εντόπισε από τότε το πρόβλημα της μη εφαρμογής νόμου και πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον τότε διοικητή του ΕΦΚΑ και την αρμόδια διευθύντρια Συντάξεων του φορέα, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται θέμα επανυπολογισμού αλλά, όπως αποδείχτηκε, έκαναν «λάθος».

Η οργάνωση αναγκάστηκε αρχικά να στείλει εξώδικο στον ΕΦΚΑ και, αφού δεν έλαβε την παραμικρή απάντηση, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, καλώντας τον αρμόδιο εισαγγελέα να παρέμβει λόγω της μη εφαρμογής νόμου του 4387/16. Ο εισαγγελέας προχώρησε τη διαδικασία και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ με υπόμνημα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν λάθη στον επανυπολογισμό, ο οποίος ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, βγάζοντας διαφορές στη σύνταξη, καθώς και τα αναδρομικά.

«Βροχή» οι καταγγελίες από το ΕΝΔΙΣΥ! Πώς μπορούν να διορθωθούν τα λάθη

Τα αναδρομικά που έλαβαν περίπου 6.000 συνταξιούχοι ήταν πολύ λιγότερα απ’ όσα ορίζει ο νόμος. Το λάθος αφορά τη φορολόγηση των αναδρομικών ως συνολικώς ποσών και χωρίς τα χρήματα να κατανέμονται κατ’ έτος, όπως θα ήταν το ορθό. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής, από το 2019 έως το 2023. Να προκύψει όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Έτσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας.

Επίσης, το δίκτυο ζητά οι εκκαθαρίσεις φορολόγησης λόγω αναδρομικών να γίνουν οίκοθεν από ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των συνταξιούχων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών θα αναγκαστούν να υποβάλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση για κάθε έτος από το 2019 και μετά, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 30 ευρώ το έτος, ως λογιστικά έξοδα. Ακόμα, όσοι εξ αυτών δεν το πράξουν (από άγνοια και όχι επίτηδες) θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο που ανέρχεται σε 100 ευρώ το έτος!

Ταλαιπωρία

«Γίνεται αντιληπτό ότι οι σημερινοί δικαιούχοι αυτών των κουτσουρεμένων αναδρομικών κινδυνεύουν σύντομα να μπλέξουν σε μια ατελείωτη ταλαιπωρία και να επιστρέψουν πίσω στο κράτος ένα σημαντικό μέρος από τα ποσά που έλαβαν» τονίζει η οργάνωση.

Το πρόβλημα του φόρου, αν δεν διορθωθεί, θα επιδράσει αρνητικά σε ακόμα περισσότερους συνταξιούχους και στους υπόλοιπους επαναυπολογισμούς που ακολουθούν.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Ποιοι Απόστρατοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά από επανυπολογισμό μείωσης ν.4093/12

Οι απόστρατοι αναμένουν από τον επανυπολογισμό της μείωσης του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις: Η μείωση του νόμου 4093 καταργήθηκε από τα μερίσματά τους από την 1/1/2021 και με απαντητικό έγγραφό του ο ΕΦΚΑ, σε αναφορά που έκανε για το θέμα των κρατήσεων του νόμου 4093, η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Με τη διάταξη του άρθρου 34 του νόμου 5018/2023 καταργήθηκε η επιβολή περικοπής επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τα Μετοχικά Ταμεία από 1ης/4/2023, με αναδρομική όμως ισχύ από 1ης/1/2021. Συνεπώς προκύπτει η ανάγκη εκκαθάρισης και καταβολής των αναδρομικών στους δικαιούχους. Σας γνωρίζουμε ότι από 10/10/2023 έχει δοθεί εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης να προβεί στον επανυπολογισμό των περικοπών του νόμου 4093/2012 και να γίνει εκκαθάριση και απόδοση των δικαιούμενων αναδρομικών στους δικαιούχους». (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ)

Σύμφωνα, λοιπόν με το παραπάνω έγγραφο θα πρέπει να επανυπολογιστεί η κράτηση μόνο στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται το ποσό των μερισμάτων στο άθροισμα. Με τον επανυπολογισμό της κράτησης (Οι μειώσεις του νόμου 4093 επιβλήθηκαν σε συντάξεις ή άθροισμα σύνταξης και μερισμάτων πάνω από τα 1.000 ευρώ με ποσοστά 5%, 10%, 15% και 20%) δεκάδες χιλιάδες απόστρατοι που είχαν για παράδειγμά κράτηση 15% από τον νόμο 4093, θα πέσουν στο 10% και από το 10% θα πέσουν στο 5%, επειδή η μείωση θα υπολογιστεί εκ νέου σε μικρότερο ποσό σύνταξης (χωρίς το μέρισμα).

Ο επανυπολογισμός έχει προχωρήσει αλλά τα αναδρομικά δεν έχουν επιστραφεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Εκτιμάται ότι οι απόστρατοι που δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά θα τα εισπράξουν μέχρι το Πάσχα. Το όφελος από τη μείωση της κράτησης θα φανεί είτε με αύξηση της προσωπικής διαφοράς για όσους έχουν θετικό υπόλοιπο στη διαφορά με την παλιά τους σύνταξη είτε ως πρόσθετη αύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη. Το ποσό των αναδρομικών ξεπερνά και τα 3.500 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. αυτα τα υπουργεια οταν κανουν λαθος θα μας σκοτωνουν οικονομικα η πραγματικα! οσο για τον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το οφελος θα φανει με αυξηση της προσωπικης διαφορας!!! Και για να φανει αυτο το ΄΄οφελος....΄΄ επρεπε να παρεμβει εισαγγελεας!!! Η θεωρια του χαους στην πραξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα λαθη εξ ορισμου ειναι ανθρωπινα και συμφυτα καθε προσωπικοτητας. Ομως στην συγκεκριμενη περιπτωση εξαρταται σε τι πλαισιο οριοθετουνται δηλ. σε ποια κατευθυνση κινειται η κοινωνικη ασφαλιση και βεβαιως τα προιοντα αυτης (συνταξεις,παροχες,επιδοματα κλπ). Το πνευμα του νομοθετη δεν ειναι καθολου αδιαφορο αυτης της κατευθυνσης. Η σκοπιμοτητα που υποκρυπτεται ηταν και ειναι ορατη (δια της λογικης) οπως με τον νομο Κατρουγκαλου οπου ο κυριος αξονας του ηταν να καθηλωθουν με προοπτικη περαιτερω μειωσης οι συνταξεις δια της προσωπικης διαφορας που ηταν και ο βασικοτερος λογος να εγκριθει το τριτο μνημονιο που ουτως η αλλως ηταν ante portas( mail Χαρδουβελη) Ο επομενος που ακολουθησε ηρθε δηθεν ως ελευθερωτης(...) αναπροσαρμοζωντας τα ποσοστα αναπληρωσης κατοπιν οδηγιων των αφεντικων. Το βιωνουμε αλλωστε και ιστορικα με την αφαιμαξη και καταληστευση των ταμειων με στοιχεια που επιβεβαιωνονται κατα καιρους απο τους ιδιους τους θεσμους του κρατους οπως προσφατως η ΤτΕ (Στουρναρας) και η Στατιστικη Υπηρεσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως έχουν καταντήσει τις συντάξειςμας κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τίποτα. Το κάνουν για να μην ξέρει ο συνταξιούχος που πλήρωνε 40 χρόνια πόση σύνταξη δικαιούται. Για να λυθεί το θέμα χρειάζεται καταδάφηση και χτίσιμο από την αρχή και καθαρά του ασφαλστικού διαφορετικά δεν θα ξέρουν τι χρωστάνε και σε ποιούς. Πολυνομία. Δυαλημένο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Πάσχα του 2024 εννοείται η το Πάσχα του 2054

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ειχαμε τι χασαμε, το χ α ο ς παντα υπηρχε και πριν απο την Δημιουργια του
    κοσμου και πριν τον επανυπολογισμο.Απλα τωρα εγινε λιγο αρτσι Βρουτσι...
    Ηδη ο Αυτιας ανακοινωσε υποψηφιοτητα οποτε σιγουρα ολο και κανα ψιλο θα πεσει πριν τις ευρωεκλογες. Χωρις μπαξισι τιποτα δεν γινεται.Προς θεου ομως μη χασουμε την επενδυτικη βαθμιδα.... Παντως χαιρομαστε πολυ που θα μπει επιτελους ο Γιωργακης στην ευρωβουλη. Θα τους δωσει να καταλαβουν στην πραξη τι θα πει αντικειμενικοτητα... Αλλωστε γι αυτη τη ρημαδα σκιζεται και Σκα-ει τοσα χρονια εκει στο Φαληρο μειδιων και υπομειδιων στα αφεντικα του παρεα με τον υπολοιπο θιασο. Ο αγωνας τωρα δικαιωνεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα μαντατα θα μας τα πουν μ ε τ α τις εκλογες (ως συνηθως..) αφου εν τω μεταξυ ολο και κανα περισσευον ξεροκομματο θα πεταξουν. Ολα κανονισμενα,ολα
    συνεννοημενα.Τα 24ωρα πλυντηρια... δουλευουν ηδη στο φουλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολοι οι νομοι που αφορουν περικοπες η επανυπολογισμο ληστεψαν(και ληστευουν) τις συνταξεις επιστημονικα.Το ιδιο και οσοι νομοι ευαγγελιζονται (δηθεν) την αποκατασταση τριετιων, συνταξεων κλπ. Καποιοι επιμενουν να μιλουν για σοβαροτητα... επανυπολογισμων (ΕΑΣ, περικοπων) μη κατανοωντας οτι με την δεουσα σοβαροτητα μας χρεωκοπησαν και συνεχιζουν να μας εξαπατουν, αφηνοντας τα δυσκολα παντα μετα τις εκλογες. Οι πολλοι δυστυχως εξακολουθουν να μπλεκουν την θρησκεια με την πολιτικη πιστευοντας σε φιλανθρωπιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εφόσον φτάσαμε τις τιμές της Ευρώπης και τις ξεπεράσαμε σε αγαθά υπηρεσίες και τρόφιμα ας εξισωθούν και οι συντάξεις με την υπόλοιπη Ευρώπη από την Κυβέρνηση που ψηφίσαμε να μας σώσει ! 14 χρόνια το ίδιο δημόσιο χρέος η και μεγαλύτερο! Φυλακή κανείς ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή