Ανοιχτή Επιστολή Αξκου ε.α. προς ΥΕΘΑ για βαθμολογική αποκατάσταση Ηρώων του ΠΝ

Ανοιχτή Επιστολή Αξκου ε.α. προς ΥΕΘΑ για βαθμολογική αποκατάσταση Ηρώων του ΠΝ

ΦΩΤΟ: Υποπλοίαρχος Ρουσσέν

Α Ν Ο Ι Χ Τ Η Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ.κ. Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια mimister@mod.mil.gr
Κοινοποίηση ΔΣ/ΕΑΑΝ

15 Απριλίου 2024

Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και μέλος του ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ), θέλω να Σας επιστήσω την προσοχή Σας, ότι συμπληρώνονται 80 χρόνια (1944-2024) από τον ηρωικό θάνατο του γενναίου Υποπλοίαρχου Ρουσσέν και του Ανθυποπλοίαρχου Ρέππα την νύχτα του Μ. Σαββάτου 23ης Απριλίου 1944, εν ώρα διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, κατά την επιχείρηση ανακατάληψης των πλοίων που τα πληρώματά τους είχαν στασιάσει, στη Μέση Ανατολή.

Ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Βούλγαρης (δημοκρατικός απότακτος αξιωματικός του 35), ο οποίος ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία για να καταστείλει το κίνημα, σχημάτισε καταδρομικές ομάδες από πιστούς στην κυβέρνηση αξιωματικούς, ναύτες, ναυτικούς δόκιμους, υπαξιωματικούς, αλλά και από αξιωματικούς του στρατού που προσφέρθηκαν εθελοντικά.

Την αρχηγεία αυτών των ομάδων αυτών ανέλαβαν οι Αντιπλοίαρχοι Τούμπας (ο περίφημος κυβερνήτης του "Αδριάς") και Κύρης.

Σε λιγότερο από μια βδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αντιναύαρχος Βούλγαρης κατέστειλε το κίνημα και μπόρεσε να ανασυντάξει και να καταστήσει ξανά μάχιμο σε ένα μήνα το σύνολο των ελληνικών πλοίων και υποβρυχίων που είχαν στασιάσει.

Όσον αφορά την τύχη των στασιαστών και την μετέπειτα αντιμετώπιση τους από το ελληνικό κράτος, ενδεικτική είναι η περίπτωση των σημαινόντων στασιαστών Ανθυποπλοιάρχου Φουντουκλή και Σημαιοφόρου Κωτσιανά (οι οποίο εκτελέσθηκαν το 1948 για άλλες πράξεις) το 1984 αποκαταστάθηκαν στον βαθμό του Ναυάρχου (άρθρ. 24 και 28 ΝΔ 1489/1984, ΦΕΚ 170/Α/811-1984).

Αντιθέτως οι πεσόντες εν ώρα καθήκοντος Ν. Ρούσσεν (κυβερνήτη του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ,) και Δ. Ρέππα, οι οποίοι έσωσαν και την τιμή του Πολεμικού Ναυτικού, προήχθησαν μετά τον θάνατό τους, μόνο κατά ένα βαθμό, σε πλωτάρχη ο πρώτος και υποπλοίαρχο ο δεύτερος.

Επιβάλλεται λοιπόν η πατρίδα ευγνωμονούσα να αποκαταστήσει βαθμολογικά τους ήρωες που έσωσαν την τιμή του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής και να τους προάγει μέχρι του τελευταίου εξελικτικού βαθμού, που προβλέπετε για τον κλάδο ή την ειδικότητά τους.

Τα τελευταία χρόνια η πατρίδα καλώς πράττει και απονέμει σε εξέχοντα πρόσωπα, που προσέφεραν αποδεδειγμένα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Βαθμό του Υποναυάρχου, Ταξιάρχου κλπ, δεν είναι λοιπόν δυνατόν να αφήνει να διαιωνίζεται μια τόσο μεγάλη αδικία.

Στον κ. ΥΕΘΑ επαφίεται η ανάληψη ενεργειών για την βαθμολογική αποκατάσταση των Ν. Ρουσσέν και Δ. Ρέππα, όχι μόνο για την πρόδηλη άνιση μεταχείριση, αλλά πρωτίστως για την επιβράβευση της ηρωικής τους πράξη!!!

Η παρούσα κοινοποιείται προς το ΔΣ/ΕΑΑΝ, για τις προβλεπόμενες ενέργειές του, σύμφωνα με τον καταστατικό νόμο και τις παραδόσεις του Ναυτικού, για τους ήρωες του.

Διατελώ μετά τιμής

Πλωτάρχης ΠΝ ε.α
Παναγιώτης Δ. Σταμάτης, Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ
panos_stamatis@yahoo.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Συγχαρητηρια στον κύριο Σταμάτη για την εισήγησή του για τους "ξεχασμενους" ήρωες του Ναυτικού.
    Αναμένουμε την ανταπόκριση από πλευράς ΥΕΘΑ και ΕΑΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη αλλά αλήθεια, πιστεύετε στην απονομή δικαιοσύνης ή ηθικής ;;;; Εδώ στους αποφοίτους ΑΣΣΥ έχει πέσει η κοροϊδία του αιώνα και την αδιανόητη διαφοροποίηση τους. Τάξεις με μήνες διαφορά, με τις ίδιες εγκυκλίους εισαγωγής, με τις ίδιες ακριβώς νομοθεσίες & προοπτικές, τους έδουν χωρίσει σε 2 στρατόπεδα. Που ακούστηκε στελέχη του 1994 να υπάγονται, ούτε καν στον νόμο του 1996, αλλά σε νόμοβτου 2010 ???? Λέτε να επέλθει δικαίωση μετά από 50 χρόνια και σε αυτούς ???? Πολύ πιθανόν, Ελλάδα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ έχεις μπερδέψει την μπατανόβουρτσα με την κουτάλα της χύτρας και την πλώρη του καραβιού με το κατάρτι του ιστιοφόρου. Άι ρε απο'δω που έχεις βγει με διακόσια σχόλια δήθεν διαφορετικά να γράφεις τις παρλαπιπες σου, είσαι γεμάτος συμπλέγματα και πρέπει να σε πάνε με το ζόρι στον ψυχίατρο εάν είσαι ε.ε. αλλιώς κρίμα στους δικούς σου!

      Διαγραφή
    2. Μέχρι Αρχιλοχίας και πολύ σου είναι. Θες και βαθμούς ουστ

      Διαγραφή
    3. Αι ρε ο ένας, ουστ ο άλλος. Κομπλεξάρες, αντικείμενα διδακτορικής διατριβής.

      Διαγραφή