Ορεστιάδα: Τελετή Θεμελίωσης Συγκροτήματος Οικιών για στελέχη ΕΔ (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Ορεστιάδα: Τελετή Θεμελίωσης Συγκροτήματος Οικιών για στελέχη ΕΔ (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στην τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ορεστιάδα, στο πλαίσιο της έναρξης του οικιστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή παρευρέθησαν, επίσης, ο Βουλευτής Χρήστος Δερμεντζόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Φανή Μπαχαρίδου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ο Διοικητής Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος.

Κλικ για μεγέθυνση:

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε, κύριε συνάδελφε στη Βουλή των Ελλήνων, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΣ, κύριε Δήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φίλοι, όπως έχω επανειλημμένα πει, η «Ατζέντα 2030» στοχεύει σε μια συνολική μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όμως, θα ήταν κενή περιεχομένου αν ο ένας πυλώνας της δεν αφορούσε τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος μας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν υπό την έντιμη ελληνική στολή.

Η βελτίωση, λοιπόν, των συνθηκών διαβίωσής τους αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο πλαίσιο των λειτουργιών του Υπουργείου μας, εστιάζουμε στις στεγαστικές τους ανάγκες.

Δεν θα σας πω κάτι καινούριο λέγοντας ότι αποτελεί για εμένα αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να υποστηρίζει όσους η ίδια μετακινεί ανά την επικράτεια, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε στέγη σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, από τον χώρο της βασικής κατοικίας του. Είναι μια αυτονόητη παροχή.

Αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου, όμως όλα από κάπου πρέπει να αρχίσουν. Και αυτή είναι μια ουσιαστική παροχή που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των στελεχών, αλλά πρέπει να πω και των οικογενειών τους.

Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με τη θεμελίωση ενός νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων, εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα. Όμως μου δίνεται έτσι η ευκαιρία, όπως σας παρουσιάστηκε προηγουμένως, να ανακοινώσω ένα μεγαλόπνοο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ότι ξεκινάει από εδώ συνιστά συμβολισμό.

Στοχεύουμε στην κατασκευή χιλιάδων κατοικιών, σε βάθος που υπερβαίνει τη δεκαετία. Εδώ σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη φάση του προγράμματος. Όπως ελέχθη πριν από τον Ταξίαρχο, περιλαμβάνει 702 διαμερίσματα, 54 συγκροτήματα, με 100 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνεργαστήκαμε γι΄ αυτό στενά με τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Παπαθανάση.

Η πρώτη αυτή φάση που σας περιέγραψα περιλαμβάνει 5 πόλεις της Θράκης και 13 νησιά του Αιγαίου, περιοχές εθνικά ευαίσθητες, με περιορισμένη σήμερα διαθεσιμότητα οικιών και στα νησιά, ιδίως, με εξαιρετικά υψηλό κόστος κτήσης των ελάχιστων διαθέσιμων κατοικιών.

Το πρόγραμμα όμως, όπως είπε προηγουμένως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχει ένα ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα.

Το 15% των κατοικιών που θα κατασκευάσουμε θα διατίθενται σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που επίσης μετατίθενται για την εκτέλεση των καθηκόντων που η πατρίδα τους αναθέτει. Αναφερόμαστε κυρίως σε εκπαιδευτικούς και σε γιατρούς.

Οι υπόλοιπες κατοικίες, το 85% βεβαίως θα διατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά προτεραιότητα στα χαμηλόβαθμα στελέχη μας. Τους ανθρώπους που επιδιώκουν και δικαιούνται ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Με το υπάρχον χρηματοδοτημένο πρόγραμμα αυξάνουμε το ποσοστό κάλυψης των υπαρχόντων αιτημάτων κατά 35%. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αριθμός θα έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026 και μέχρι τότε θα εργαστούμε για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης, που θα ξεκινήσει μετά την απορρόφηση των πρώτων 100 εκατομμυρίων και θα περιλαμβάνει άλλες 715 κατοικίες στην Κρήτη και στην κεντρική χώρα. Κυρίες και κύριοι, το οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων συνδυάζει την ανάπτυξη των υποδομών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.

Ένα έργο προτεραιότητα που – επαναλαμβάνω – εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030». Συγχρόνως, θα βοηθήσει τις τοπικές οικονομίες, θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και βιώσιμων υλικών θα ελαττώσουμε και το ενεργειακό αποτύπωμα.

Η στρατηγική για την εθνική άμυνα είναι προφανώς πολυδιάστατη.

Έχει, όπως είπα, ως μία από τις κύριες προτεραιότητες, να εξασφαλίσει όχι μόνο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αλλά και τις συνθήκες που αξίζουν στο προσωπικό που υπηρετεί αυτές τις αρχές.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να καταστούν το πλαίσιο ενός προτύπου ανθρωποκεντρικής ανάπτυξής τους, συμβάλλοντας σε ένα μέλλον για την πατρίδα μας που θα μας κάνει όλους περήφανους.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΕΘΑ

Το Οικιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες δράσεων και έχει ως στόχο την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων στελεχών.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα χωρισμένο σε 4 φάσεις υλοποίησης, δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά με ακριβό κόστος ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα οικιών.

Περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή 5 πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιά του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος). Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, θα κατασκευαστούν 54 νέα συγκροτήματα των 13 διαμερισμάτων έκαστο, δηλαδή 702 καινούργια διαμερίσματα, η ολοκλήρωσή των οποίων, υπό κανονικές συνθήκες, αναμένεται το καλοκαίρι του 2027.

Για την υλοποίηση των υποέργων, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (ΦΕΚ Α 147/08.08.2016), περί Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ).

Στις νέες κατοικίες των παραμεθόριων περιοχών, θα δίνεται δυνατότητα φιλοξενίας σε καθηγητές – δασκάλους και ιατρούς – νοσηλευτές του ΕΣΥ, στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα.

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

 1. Κάτι μου θυμίζει το μυστρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η κορδέλες στήνονται στο λεπτό, τά σπίτια νά δούμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να φανταστώ πληρότητα : 50% ανώτεροι αξκοί, 25% κατώτεροι,25% υπξκοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, 90 % τριτεκνοι, πολύτεκνοι και 10% όλοι οι άλλοι

   Διαγραφή
 4. 2057 η οδύσσεια του Διαστήματος!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν δεν γίνει αλλαγή στον κανονισμό για ΣΟΑ ΣΟΜΥ ΣΟΕΠΟΠ, αυτά που θα φτιαχτούν..., όταν και εφόσον ολοκληρωθούν θα καλύπτουν ίσα ίσα από βαθμό Συνταγματάρχη και πάνω, τριτεκνους, πολύτεκνους. Οι υπόλοιποι στον Καιάδα. Δεν του τα λένε καλά οι συνεργάτες του και εκτίθεται ο κατά τα άλλα συμπαθής Υπουργός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το 90% των τριτεκνων, πολύτεκνων είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκεί χρειάζονται τα σπίτια. Όσοι μένουν, μένουν για χρόνια και τα προσέχουν. Παραμεθόριο πηγαίνουν οι υπόλοιποι και παίρνουν μετάθεση κάθε 2-3 χρόνια.

   Διαγραφή
  2. @ 19 7:14, καλά που έχουμε και σένα να μας κάνεις υποδείξεις!

   Διαγραφή
  3. Προς 7:08 και 7:14, Αυτά λένε το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους, τώρα αν εσείς έχετε κάποιες αντιρρήσεις ο δρόμος ειναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα... εκτός και αν είστε υπεράνω...

   Διαγραφή
  4. 2:03:00, αν μου βρεις στο Σύνταγμα σε ποιο άρθρο λέει για τα ΣΟΑ, θα σου πληρώνω 2ο μισθό για 10 χρόνια

   Διαγραφή
  5. Μάλλον εσένα ο καημός σου πάντα, ήταν να μπεις στα ΣΟΑ....

   Αρθρο 21: (Προστασία οικογένειας, γάμου, μητρότητας και παιδικής ηλικίας, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες)

   1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους. Το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως νόμος ορίζει.
   2. Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Kράτος.
   3. Tο Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.
   4. H απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Kράτους.
   5. O σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.
   6. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.

   Η προστασία από το Κράτος, της οικογένειας και ειδικότερα των πολύτεκνων οικογενειών ειναι Συνταγματικά κατοχυρωμένο και σε αυτή την γραμμή κινείται και ο Στρατός που ειναι μέρος της κοινωνίας μας.

   Τώρα για τον 2ο μισθό, σου τον χαρίζω, θα σου χρειαστεί για τα ενοίκια....

   Διαγραφή
  6. 10:11:00, αν έβρισκες έστω μια πρόταση για τα ΣΟΑ , δε θα χρειαζόταν να γράφεις τόσα πολλά άσχετα. Το στοίχημα ισχύει

   Διαγραφή
  7. Μάλιστα, δηλαδή εσύ θεωρείς ότι το παραπάνω άρθρο 21 του Συντάγματος ειναι άσχετο με την προστασία των πολύτεκνων οικογενειών και την εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής που ειναι υποχρέωση για την κάθε Κυβέρνηση και ότι με λίγα λόγια η μοριοδότηση και τα κριτήρια εισαγωγής που καθορίζει η υπουργική απόφαση ΦΕΚ 519/Β/19-4-2005 (ΣΚ 300 - 6) για τις πολύτεκνες οικογένειες δεν βασίζονται στο παραπάνω άρθρο... ???
   Αλλά...?
   Άσε το μην πεις το έχω ...
   Πρόκειται για μια συνωμοσία υψηλά ιστάμενων (πολύτεκνοι κατά βάση) που συνηγόρησαν υπέρ των πολυτέκνων ώστε να έχουν περισσότερα προνόμια εις βάρος των υπολοίπων...
   Βέβαια όπως είπα και παραπανω το πρόβλημα δεν ειναι αυτό, αλλά το ότι πολλοί θεωρούν ότι ειναι υπεράνω ...

   Διαγραφή
 6. Στο γραφείο του πότε πάει για να κάνει καμμία δουλειά. Από τελετή σε τελετή είναι ή στο εξωτερικό. Κάνει την δική του προεκλογική καμπάνια για κάθε ενδεχόμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αντιστοιχα αρθρα του Συνταγματος προστατευουν και αλλα εννομα αγαθα και δικαιωματα (κατοικια, εργασια,ελευθερια γνωμης, απεργια, απορρητο των τηλεπικοινωνιων ,δημοσια δωρεαν παιδεια, δημοσια δωρεαν υγεια,ανεξιθρησκεια, αξιοπρεπη διαβιωση κλπ) Αυτα ακριβως σεβονται ως κορη οφθαλμου... Το' δειξαν αλλωστε ειδικα μετα τα μνημονια οι διαφοροι κυβερνωντες μαζι με μια σειρα θεσμικων φιλανθρωπικων ευαγων ιδρυματων ΣΕΒ, Τραπεζες, ΤτΕ, Εφοπλιστες, Οικοι αξιολογησης, ΔΝΤ, Τρόικα, Ντράγκι κλπ. Το Συνταγμα ως κορυφαιος καταστατικος χαρτης της χωρας και των ατομικων και πολιτικων δικαιωματων και η πλατεια Συνταγματος το ιδιο κυρος εχουν πλεον. Ειδικα καποτε με Παπασπυρου και τα αθανατα καμακια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητοί ομοιοπαθείς συνάδελφοι σας παραπέμπω σε σχόλιο μου με την επιγραμματικη ανάρτηση που επιγράφεται ότι η ΕΑΣ περνάει από το Μαξίμου. Σαν λογική συνέχεια πως τα φερεφωνα παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο. Και εξηγώ πως ο μίστερ Δεν δρας περιφρονει τα παιδιά μας που του αποδίδουν τιμή με το χαμόγελο του όπως η τζοκοντα.Πανάθεμα με αν αυτός ο ανθρωπακος όπως όλοι οι όμοιοι του νοιάζονται για εμας.Για να σας δώσω να καταλάβετε καλλίτερα όσον αφορά τα φερεφωνα παρουσίασαν μια φορά την κακάσχημη δεύτερη σύζυγο του σαν Αφροδίτη της Μήλου. Για να σας βοηθήσω όπως προανέφερα παραπάνω το σχόλιο μου ξεκινά με το ήμουν νιος και γέρασα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή