Aποστρατεία ΕΠΟΠ εντός τρέχοντος έτους στα 50 ηλικιακά έτη δίχως σύνταξη – Ερώτηση στη ΒτΕ

Aποστρατεία ΕΠΟΠ εντός τρέχοντος έτους στα 50 ηλικιακά έτη δίχως σύνταξη – Ερώτηση στη ΒτΕ

Ερώτηση (858/19-03-2024) προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητώντας την επίλυση του αδιεξόδου των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των ΕΠ.ΟΠ. κατέθεσε ο βουλευτής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Μπούμπας Κωνσταντίνος.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται η αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας στα 50 έτη για τους Υπαξιωματικούς και στα 54 έτη για τους Ανθυπασπιστές. Βάσει της παρ. 4, του άρθρου 20, του Ν.3865/2010, περί συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, οι εν λόγω δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους ή σαράντα έτη συντάξιμης Υπηρεσίας. Ενώ, ο Ν.3865/2010 διαμόρφωσε νέα συνταξιοδοτικά ηλικιακά δεδομένα αποστρατείας των στελεχών δεν υπήρξε παράλληλη νομοθέτηση προσαρμογής της ασφαλιστικής, βαθμολογικής και ηλικιακής ακολουθίας της κατηγορίας στελεχών ΕΠ.ΟΠ., με αποτέλεσμα την πρόωρη αποστρατεία τους.

Ενώ τα έτη που οδηγούν σε σύνταξη αυξήθηκαν σε 40, οι ΕΠ.ΟΠ. που εντάχθηκαν στις Ειδικές Δυνάμεις στο 28ο έτος της ηλικίας τους, θα διανύσουν περίπου 22 πραγματικά έτη υπηρεσίας αντί 40, όπως συμβαίνει στη μεγαλύτερη μερίδα του στρατιωτικού προσωπικού. Η ανωτέρω στρέβλωση οδηγεί, εντός του τρέχοντος έτους, σε αποστρατεία τους ΕΠ.ΟΠ. στα 50 ηλικιακά έτη, δίχως σύνταξη, καθόσον, δεν έχουν συμπληρώσει, ούτε 40 έτη υπηρεσίας, ούτε το 60ο έτος ηλικίας τους. Ενόψει των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς εξισορρόπηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης που αφορούν στους ως άνω ΕΠΟΠ για να αποφευχθεί η πρόωρη αποστρατεία τους, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται οι Επαγγελματίες Οπλίτες, αναφορικά με το ασφυκτικό πλαίσιο των ορίων ηλικίας τους για αποστρατεία με δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς, δεν υπάρχει ισονομία αντιμετώπισης π.χ. τόσο ως προς τις περιπτώσεις, της κατηγορίας ΕΜΘ, όσο και ως προς τις αντίστοιχες των Αξιωματικών με βαθμό από Συνταγματάρχη έως Υποστρατήγου, οι οποίες ρυθμίστηκαν έγκαιρα και ευμενώς υπέρ τους;

Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπ. Εργασίας για ΕΠΟΠ: Όσοι συμπληρώνουν το 50ο έτος αποστρατεύονται και δικαιούνται σύνταξη στα 60 (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Δημοσίευση σχολίου

44 Σχόλια

  1. Εκτος απο επικινδυνοι λαικιστες ,ολοι αυτοι οι Ψεκασμενοι ,ειναι και εντελως ασχετοι οταν κανουν τετοιες ερωτησεις,μιας και αυτο δεν ισχυει.Οι ΕΠΟΠ που αποστρατευονται λογω καταληψης οριου ηλικιας,δικαιουνται και λαμβανουν συνταξη κανονικοτατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και δικαιούται, αλλά θα την πάρουν εφόσον έχουν συμπληρώσει, είτε 40 έτη υπηρεσίας, είτε το 60ο έτος ηλικίας τους. Αυτό, δυστυχώς, λέει ο νόμος (παρ. 4, του άρθρου 20, του Ν.3865/2010) και αυτό πρέπει να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση.

      Διαγραφή
    2. Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι!

      Διαγραφή
  2. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/12047872.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταματήστε τη καραμέλα αυτή. Ο κόσμος πλέον ξέρει και δεν ασχολείται. Το θέμα δε πουλάει και ο νόμος δεν αλλάζει μετά τα 50 δεν έκατσε και δε θα κάτσει άλλος υπαξ. Εκτίθενται και αυτοί που ρωτάνε χωρίς να ξέρουν τους νόμους. Κάθε δέκα μέρες έλεος. Τέλος της χρονιάς θα φύγουν οι πρώτοι και μετά δε θα γράφετε τίποτα. Η τρομοκρατία δε περνάει ποια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δρν έχει φεύγει κανένας στα 50 και ο νόμος για το ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ των ΕΠΟΠ είναι προς αλλαγή γιατί είναι άδικος και δεν βγαίνει κανένας με πλήρες σύνταξη αλλά μειωνενη με ότι συνεπάγεται αυτό για μερίσματα εφάπαξ και πολλά αλλά

      Διαγραφή
  4. Μας τα έχετε κάνει Ζέπελιν με αυτά τα ΕΠΟΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν ήταν τα ΕΜΘ τώρα είν'τα ΕΠΟΠ

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απολύτως! Εξάλλου πέρα από οδηγοί δεν είναι και για πολλά...

      Διαγραφή
    3. Προς 12:14:00, εδώ έχουμε Ανθυπολοχαγους οδηγούς

      Διαγραφή
    4. 11:46:00 κ' 12:14:00 μ.μ. έχω πέσει ξερός απ'τα γέλια. Η ιεραρχία των ΕΔ έχει χτιστεί με τις πλάτες των ΕΠΟΠ την τελευταία 20ετία,και φυσικά με καμιά αναγνώριση και ανάδειξη. Συνεχίστε το καλό σας έργο.

      Διαγραφή
    5. Ο κύριος που είπε ότι του τα έχουμε κάνει να Με αυτα τα ΕΠΟΠ καλά θα κάνει να πάει να παρακολουθήσει κανά βραζιλιάνικο έργο παρά να προσβάλει συναδέλφους . Αποστρατεία δεν θα υπάρξει διότι θα αλλάξει ο νόμος.Αν δεν αλλάξει τότε οι ΕΠΟΠ θα πάρουν κανονικά σύνταξη ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας!

      Διαγραφή
  5. Και να πάρουν άμεσα σύνταξη όπως γράφουν πιο πάνω (που δεν θα πάρουν).... με τι ποσοστό αναλογικής σύνταξης θα βγουν;;;;; μήπως με 25-35 % μάξιμουμ;;; δηλαδή σύνταξη ψίχουλα;;;; όλοι οι γνώστες εδώ μαζεμένοι που είστε κάντε ένα υπολογισμό σωστό μία φορά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα τους διώξουν όλους στα 50 όπως λέει ο νόμος Αντε να τους δώσουν να αναγνωρίσουν άλλη μια πενταετία εκτός από την μαχιμη και λύθηκε το πρόβλημα. Παίρνουν έτσι νέους ΕΠΟΠ τους μελλοντικούς ψηφοφόρους της ΝΔ και έτσι με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μερικοί μπερδεύονται. Άλλο πράγμα είναι θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης και άλλο λαμβάνω σύνταξη. Με την παρούσα κατάσταση θα λάβουν μειωμένη σύνταξη στα 62 αν απολυθούν. Επίσης κάτω από τα 25 πραγματικά έτη υπηρεσίας δεν ισχύει η επιπλέον πλασματική πενταετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον ίδιο ακριβώς νόμο, προ λίγων ετών, αποστρατεύτηκαν ΕΜΘ Υπξκοί (όχι πολλοί) και έλαβαν την σύνταξή τους ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
      .
      ΚΑΝΟΝΙΚΑ, δεν σημαίνει ότι πήραν πλήρη (όπως την εννοούν κάποιοι) αλλά αναλογική βάσει των χρόνων:
      .
      (α) πραγματικής υπηρεσίας τους +
      (β) 5ετία +
      (γ) ασφάλισης σε άλλους φορείς προ ένταξης στις ΕΔ +
      (δ) αναγνωρισμένο χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας +
      ... ότι άλλο είχαν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν.
      .
      Μην είστε τσουρεκάδες. Αν δεν αλλάξει κάτι, οποίος αποστρατευθεί λόγω κατάληψης ορίου ηλικίας, θα συνταξιοδοτηθεί άμεσα.

      Διαγραφή
    2. ΠΔ169/2007 Άρθρο 26

      1. Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη:(`Αρθρο 26 παρ. 1 περ. ά Α.Ν.1854/51)....

      β) Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις γιατί καταλήφθηκε από το όριο ηλικίας και έχει δεκαπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία πλήρη δεκαετή πραγματική, εφόσον αμέσως πριν από την κατάληψη από το όριο ηλικίας έχει πλήρη τριετή συνεχή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.(`Αρθρο 26 παρ.1 περ. β` - ε` Α.Ν.1854/51, όπως η περ. δ` τροπ. με το άρθρ. 1 Ν.Δ.208/74)

      Με τις τελευταίες αλλαγές
      από το Νόμο 5045/2023

      Διαγραφή
    3. Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2024 4:32:00 μ.μ. όπως γράφεις δικαιούται σύνταξη (θεμελίωση),δεν θα την λάβει αμέσως.
      Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2024 4:10:00 μ.μ.
      Πριν πόσα χρόνια πήραν σύνταξη; πότε μπήκαν στις εδ; Μήπως τους πιάνουν οι διατάξεις μέχρι 1-1 2015;

      Διαγραφή
    4. ΠΡΟΣ : Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2024 4:10:00.
      .
      https://enstoloi.net/stratos/comment-page-296/
      .
      Καλησπέρα σας. Είμαι ΕΜΘ Αλχιας (ΕΟΘ) και κατεταγηκα στο στρατό το 1991. Το Δεκ του 2018 με ειδοποίησαν ότι αποστρατευομαι λόγω ορίου ηλικίας (γεννήθηκα το 1968) και μου έδωσαν το δικαίωμα να παραμείνω ως ΕΟΘ. Έχω κάνει χρήση 3 ετών άδειας άνευ αποδοχών (άρα έχω 27 χρόνια υπηρεσίας στο στρατό) ενώ έχω και ένσημα ΙΚΑ 2 ετών και 9 μηνών, πριν καταγωγω στον στρατό. Επειδή έχω σκοπό να υποβάλλω αίτηση αποστρατείας το καλοκαίρι του 2021 (αφού μου είπαν από το ΓΕΣ ότι μπορώ να διακόψω το ΕΟΘ και να φύγω όποτε θέλω), η σύνταξη που θα πάρω θα αφορούν τα 27 έτη στρατιωτικής υπηρεσίας συν τη μάχιμη πενταετία (που θα εξαγοράσω) συν τα ένσημα του ΙΚΑ, δηλαδή συνολικά περίπου 35 χρόνια συνταξιμα?
      Επίσης να συμπληρώσω ότι έχω και τρία παιδιά.
      .
      https://www.espeeles.gr/%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CE%B8-%CF%84%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BC/

      Διαγραφή
  8. Είναι δυνατόν να μπήκαν κάποιοι σαν ΕΠΟΠ στα 26-27 χρόνια τους χωρίς πριν μα έχουν κανένα ένσημο τι έκαναν τόσα χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ 22, 2024 8:04:00 μ.μ.
      εσύ πρέπει να ζεις στη φιλανδία μαζί με τον κομιστή της ιδέας ή δεν έχεις πάρει είδηση τι γίνεται στη γειτονιά σου εδώ και 15 χρόνια

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο σε αυτά που λες και 2 στους 10 δεν έχουν και γκρινιάζουν να μείνουν γιατί απλά ξύνανε το μολύβι τους μέχρι τα 28 τους.

      Διαγραφή
  9. Άμα το πάμε έτσι στο να κάτσουν αυτοί που θέλουν επειδή μπήκαν στα 27,28 τους θα αδικηθούν οι άλλοι που μπήκαν πιο μικροί οπότε ο νόμος με τα ηλικιακά όρια είναι δίκαιος αυτός που πήγε νωρίτερα θα πάρει και περισσότερα .Δεν είναι δυνατόν να περίμεναν αυτούς που μπήκαν επειδή τους κάπνισε αργότερα ας είχαν ένσημα κι αυτοί από μικροί . Λογικά τέλος του έτους θα φύγουν οι πρώτοι και θα τελειώσει όλη αυτή η συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ ποσα ένσημα έχεις;

      Διαγραφή
    2. ΕΠΟΠ 3η σειρά, περίμενα απ'τους συναδέλφους μου να καταλάβουν το πρόβλημα που δημιουργείται απ'τον νόμο-απολίθωμα,και να πάρουν το μέρος των συναδέλφων τους. Όπως φαίνεται δεν γίνεται αυτό.

      Διαγραφή
    3. Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί και όλα τα όρια. Να μπαίνει ο καθένας όσο χρονών θέλει, να μένει όσα χρόνια θέλει, να φεύγει όποτε θέλει και να ξαναγυρίζει όποτε θέλει,για όσο θέλει

      Διαγραφή
    4. Να απολύει και τους σχες που κάθονται πεντακόσα χρόνια στο βαθμό τους,και μετά ίσως μιλήσουμε για σωστή εφαρμογή νόμων, γιατί πολύ ασχολούμαστε με το όλο θέμα..

      Διαγραφή
  10. Κακως τους απολυει . Τ ο σψστο ειναι ,αν μπηκαν στα 28 στην υπηρεσια να τους κρατησει 40 χρονια ,να φυγουν στα 68 με πληρη συνταξη και οσοι προλαβουν θα την απολαυσουν για οσους δεν προλαβουν θα την τρωνε οι χηρες .!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο είναι να μπορούν όλοι να μένουν ως τα 68. Θα έχει πολύ γέλιο

      Διαγραφή
  11. Διώξτε τους εποπ ναι πάρτε εοθ. Ο στρατός κι οι ΕΔ να γίνουν υπηρεσία με γραφεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάλλον δρν έχει καταλάβει κανένας ότι και οι ΕΠΟΠ που μπήκαν στα 18 δεν παίρνουν πλήρη σύνταξη γιατί πολύ απλά μαζί με τη μαχιμη 5 ετια δεν συμπληρώνουν 40 συνταξημα χρόνια αλλά 37 .Επισης δεν έχουν καταλάβει αρκετοί ότι η σύνταξη που καλά ακούνε ότι θα πάρουν είναι μικρή όχι καθαρή και περιελαμβανει μέσα τα μερίσματα των μετοχικών ταμείων τα οποία μπορεί να κοπούν η να μειωθούν γιατί τα ταμεία δεν πάνε καλά .Ας δούνε όλοι οι ΕΠΟΠ αν συμπληρώνουν 40 χρόνια και ποσό θα είναι η καθαρή σύνταξη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλάβανε ή όχι,το θέμα είναι ότι η νομοθεσία όπως είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν τους δίνει το δικαίωμα να συμπληρώσουν όσα χρόνια χρειάζεται ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ασφαλιστικός χρόνος για τα 2/3 τουλάχιστον του συνόλου.

      Διαγραφή
    2. Σύνταξη ΕΜΘ με 40 χρόνια
      (32 πραγματικά + 3 Κονδύλη+ 5 πλασματικά) συνολικά 1400 ευρώ καθαρά με μερίσματα.
      .
      ΕΠΟΠ με 36 χρόνια (28 πραγματικά + 5 πλασματικά + 1,5 στρατιωτική θητεία + 1,5 ένσημα) 1200 ευρώ καθαρά με μερίσματα.
      .
      Με το πληθωρισμό και την ακρίβεια που έχουμε στην Ελλάδα, τόσο η σύνταξη του ΕΜΘ 1400, όσο και του ΕΠΟΠ 1200 ευρω (του 1ου "πλήρης" και του 2ου όχι "πλήρης" ωστόσο αναλογική και των δυο), το 2032 που θα χρεοκοπήσουμε επίσημα (και πάλι), θα είναι απλά ένα επιδόματα.
      .
      Όσοι δημιουργείτε πανικό, απλά γ...ΣτΕ και όσοι πιστεύετε αυτούς που δημιουργούν πανικό γ...ΣτΕ και σεις επίσης.

      Διαγραφή
    3. Για να βάλουμε μια σειρά.
      Όλοι όσοι φεύγουν αυτεπάγγελτα με όριο ηλικίας παίρνουν άμεσα σύνταξη.
      Αυτό ισχύει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια τουλάχιστον και δεν έχει αλλάξει.
      Στα ΦΕΚ Γ00342_2019 και Γ02175_2019 θα βρείτε αυτεπάγγελτες αποστρατείες αρχιλοχιών προέλευσης ΕΜΘ που αποστρατεύτηκαν λόγω κατάληψης από το όριο ηλικίας στο βαθμό όπως ορίζει το άρθρο 39 του ν.δ. 445/1974.
      Για να προλάβω ερωτήματα όπως του ¨Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2024 7:44:00¨
      Είχαν λιγότερα από 25 χρόνια υπηρεσίας το 2018-2019 για αυτό ήταν αρχιλοχίες. Για την ακρίβεια έχουν καταταγεί το 1995. Επομένως υπάγονται στις διατάξεις του Ν3865/2010 που απαιτούν 40 συντάξιμα ή ηλικία 60 ετών για να φύγει κάποιος με αίτηση του και ο οποίος ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τις αυτεπάγγελτες αποστρατείες.
      Δεν ακούστηκε ποτέ να έφυγε κάποιος με όριο ηλικίας, όπως οι συνάδελφοι στα παραπάνω ΦΕΚ, και να μην πήρε σύνταξη. Αν κάποιος ξέρει έστω και μια περίπτωση ας την αναφέρει.
      .
      Αν προσθέσουμε στο σχόλιο του ¨Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 8:14:00¨ και την περίπτωση ΕΠΟΠ με 27 χρόνια (22 πραγματικά + 5 πενταετία με κατάταξη 28 ετών) με 850-900€ έχουμε όλα τα δεδομένα που χρειάζονται οι ενδιαφερόμενοι.
      .
      Κάποιοι από τους ΕΠΟΠ προτιμούν να φύγουν έστω και με λίγα συντάξιμα και αντίστοιχα μικρότερη σύνταξη.
      Άλλοι επιθυμούν να παραμείνουν όσο περισσότερο γίνεται για να βελτιώσουν την μελλοντική τους σύνταξη.
      Σεβαστές και οι δύο απόψεις και οι όποιες διεκδικήσεις των δεύτερων.
      Είναι απαράδεκτο όμως κάποιοι να παίζουν με την αγωνία τους, και των οικογενειών τους, και να σπέρνουν τον πανικό μιλώντας για αποστρατεία χωρίς άμεσο δικαίωμα σύνταξης.
      Αν κάποιοι το πιστεύουν πραγματικά ας το ψάξουν καλύτερα. Όσοι όμως γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει και παρόλα αυτά επιμένουν για δικούς τους λόγους είναι αλήτες.

      * Έχεις δίκιο ¨Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024 6:32:00¨. Με τα σημερινά δεδομένα κανείς ΕΠΟΠ δεν θα περάσει τα 37 συντάξιμα. Όμως δεν υπάρχει πλέον η έννοια ¨πλήρης¨ σύνταξη.

      Διαγραφή
  13. Είσαι πλήρως κατατοπιστικός πρέπει να πω,και να προσθέσω ότι κατά την γνώμη μου το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι το να δώσει ίσως την επιλογή σε όποιους θέλουν να παραμείνουν με αίτηση τους!!οι υπόλοιποι με όσα χρόνια έχουν να αποσταρτευτουν με την σύνταξη τους και να μπει τέλος στο θέμα αυτό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 1:24:00 μ.μ.
    Άρα σε ποια ηλικία έγιναν το 1995 ΕΠΥ για να αποστρατευτουν το 2018;;; Αυτοί που αναφέρεις κατά πάσα πιθανότητα είχαν κάνει στρατό, κάποια σχολη ή είχαν ένσημα πριν το 1993. Να μην είχαν κάνει τίποτα από αυτά κ να μην υπηρέτησαν όταν ήρθε η ώρα τους -σε εκείνες τις εποχές- δεν παίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα ΦΕΚ αναφέρεται. Έτος γέννησης 1968. Άρα 27 ετών. Πολύ λίγοι αναλογικά με τους υπόλοιπους που κατατάχθηκαν την ίδια χρονιά. Εκείνη την εποχή (2018-2019) γινόταν και πάλι μεγάλη συζήτηση ότι θα έφευγαν χωρίς σύνταξη κτλ κτλ.
      Ναι μπορεί να είχαν κάποια συντάξιμα όπως αναφέρεις αλλά αυτό είναι αδιάφορο.
      Για επιβεβαίωση διάβασε το άρθρο του https://www.staratalogia.gr/2021/02/5.html
      Στην σελίδα 2 του εγγράφου του ΓΕΣ (με ημερομηνία 11/2/2021) αναφέρεται:
      ¨ε. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας-απόλυσης, για τους παρακάτω λόγους, θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα και η σύνταξη καταβάλλεται ΑΜΕΣΑ στο δικαιούχο ε.α στέλεχος:
      (1) Λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας , εφόσον έχει συμπληρωθεί δεκαπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία πλήρη δεκαετή πραγματική και υπό την προϋπόθεση ότι, αμέσως πριν από την κατάληψη από το όριο ηλικίας υπάρχει πλήρη τριετή συνεχή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.¨
      Ακριβώς ότι προβλέπει το άρθρο 26 του ΠΔ169/2007 που αναφέρει ο ¨Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2024 4:32:00¨ πιο πάνω.
      Όσοι μιλάνε για απομάκρυνση χωρίς άμεση καταβολή σύνταξης μπορούν να μας πουν τι άλλαξε από το 2021;

      Διαγραφή
  15. Αυτό που αναφέρεις ως έγγραφο του ΓΕΣ είναι προφανώς πρόταση προς επίλυση του θέματος. Είναι αυτό που λένε ως ατάκα.. τελει υπό επιτελική επεξεργασία.
    Λογικά η λύση του προβλήματος είναι απλή: να ισχύσει ότι κ για τους αξκους, δηλαδή τα όρια ηλικίας δεν ισχύουν όταν το στέλεχος δεν έχει συμπληρώσει 35 χρόνια.
    Σε κάθε περίπτωση μακάρι οι φιλοι-συνάδελφοι να λάβουν σύνταξη αμέσως μετά την αποστρατεία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συνάδελφοι θα πάρουν ΑΜΕΣΑ αυτό που προβλέπεται απ'τα χρόνια υπηρεσίας τους. Το μόνο κακό είναι ότι πάλι θα τους βρίζουν, αυτή τη φορά με το πρόσχημα ότι είναι συνταξιούχοι των 50 ετών , ή και για οποιοδήποτε άλλο λόγο,κατά βάση παράλογο.

      Διαγραφή
    2. Δεν πρόκειται για πρόταση επιτελικής μελέτης που τελεί υπό επεξεργασία.
      Πρόκειται για έγγραφο του ΓΕΣ που αναλύει τους τρόπους και τις προϋποθέσεις απομάκρυνσης των στελεχών. Βασίζεται στην νομοθεσία (Ν2084_1992, ΝΔ169_2007 και Ν3865_2010) που ισχύει μέχρι σήμερα.
      Τα ίδια ακριβώς αναφέρονται και στο Ενημερωτικό Δελτίο Συνταξιοδοτικών Θεμάτων Στρατιωτικού Προσωπικού που μπορείς να βρεις εδώ http://army.gr/node/52968
      Για την περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας με όριο ηλικίας διάβασε την παράγραφο 2δ.(4) στην σελίδα 1.
      Το σίγουρο είναι ότι οι συνάδελφοι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν άμεσα σύνταξη.
      Αυτό που μένει να διευθετηθεί είναι η περίπτωση όσων θέλουν να παραμείνουν για να αυξήσουν την μελλοντική σύνταξη τους.
      Αν καταργηθούν τα ηλικιακά κριτήρια μέχρι τα 35 χρόνια υπηρεσίας όπως προτείνεις θα εγκλωβιστούν και όσοι προτιμούν να φύγουν.
      Δεν γνωρίζω σε βάθος τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν έχω άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Όμως είναι απαράδεκτο οι όποιες διεκδικήσεις να βασίζονται στην τρομοκράτηση όλων των ενδιαφερομένων με φήμες για δικαίωμα σύνταξης μετά από μια δεκαετία κτλ.
      Εύχομαι, αν και δεν είμαι αισιόδοξος, να βρεθεί η χρυσή τομή που θα λύνει τα όποια προβλήματα με τρόπο αποδεκτό από όλους.

      Διαγραφή
  16. Συνταξιούχος 50αρης με χαρτζιλίκι μαύρο. Δε τους χάλασε αυτούς που μένουν μέσα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για να γίνει ξεκάθαρο το θέμα ο στρατιωτικός που αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα για λόγους ηλικιας υγείας κτλ και έχει τουλάχιστον 15 χρόνια στρατιωτική υπηρεσία παίρνει σύνταξη άμεσα εφάπαξ μερίσματα κτλ .Αυτο είναι ξεκάθαρο οποίος έχει την όρεξη ας κάτσει να διαβάσει τη νομοθεσία .Το πρόβλημα είναι ότι οι ΕΠΟΠ είναι η μοναδικής κατηγορία από όλο το δημόσιο που δεν παίρνει πλήρη σύνταξη Αυτο είναι το βασικό πρόβλημα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπληρώσουν 40 συνταξημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή