Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων–Πώς τα 50€ της αύξησης γίνονται 1€ την ημέρα (ΠAPAΔEIΓMATA)

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων–Πώς τα 50€ της αύξησης γίνονται 1€ την ημέρα (ΠAPAΔEIΓMATA)

Η φορολογική απληστία που «μαζεύει» υπερβολικούς φόρους ξεφλουδίζοντας τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το α’ δίμηνο του έτους αυξήθηκαν τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) και φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (+8,2% έναντι του αυξημένου, για φέτος, στόχου του προϋπολογισμού).

Και αυτό γιατί μετά από τρεις αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και δύο αυξήσεις στις συντάξεις (σ.σ. εξαιρείται το 1/3 των συνταξιούχων που δεν λαμβάνει αυξήσεις λόγω της «προσωπικής διαφοράς»), δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί η φορολογική κλίμακα. Να αυξηθεί δηλαδή το αφορολόγητο και να αναπροσαρμοστούν τα σχετικά κλιμάκια επί των οποίων επιβάλλονται οι φορολογικοί συντελεστές.

Παράλληλα, όλα τα αγαθά και τα είδη πρώτης ανάγκης αυξήθηκαν κατακόρυφα (πάνω 35% τα βασικά τρόφιμα). Αλλά οι συντελεστές του ΦΠΑ παραμένουν ίδιοι και επιβάλλονται σε υψηλότερες ονομαστικές αξίες.

Αποτέλεσμα: Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αφενός χάνουν εισόδημα από την, υπολειπόμενη του πληθωρισμού, αύξηση και την ετεροχρονισμένη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους και αφετέρου πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

Φορολογική απληστία…

Έτσι, μετά την απληστία της ανεξέλεγκτης αγοράς, έχουμε και την φορολογική απληστία που «μαζεύει» υπερβολικούς φόρους ξεφλουδίζοντας τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους…

(Εν τω μεταξύ, μόνο εν μέρει ισχύει το επιχείρημα περί περιορισμού της φοροδιαφυγής, στα βαθμό που οι τζίροι μετακινήθηκαν στα Σούπερ Μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, καθώς ο σχετικός «εκσυγχρονισμός» δεν καταγράφεται και με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, δηλαδή τον έλεγχο της «μαύρης» αγοράς εργασίας…)

Εν ολίγοις, όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας πληρώνουν τους ίδιους φόρους (κατανάλωσης), καθώς επιβαρύνονται «κεφαλικά» το ίδιο ο κάθε ένας φορολογούμενος. Ενώ η επιβάρυνση δεν διαφοροποιείται αναλόγως των κερδών ή εισοδημάτων (προοδευτική φορολογική κλίμακα).

1. Για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, Κερατσίνι και Κεφαλάρι πληρώνουν τον ίδιο ΦΠΑ (σ.σ. εάν εξαιρέσουμε, ενδεχομένως, το φουά γκρα…)

2. Για καύσιμα για μετακίνηση από και προς την εργασία οι οδηγοί πληρώνουν περισσότερο ΦΠΑ (στη βενζίνη ή το πετρέλαιο) στις λαϊκές συνοικίες, όπου απαντώνται τα παλαιά ενεργοβόρα αυτοκίνητα, από τους πολίτες των ανώτερων εισοδηματικών τάξεων οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τα εν λόγω αυτοκίνητα με υβριδικά χαμηλής κατανάλωσης ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα. (Τα καύσιμα έχουν ΦΠΑ 24%, συν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ενώ το ρεύμα –και για τη φόρτιση των αυτοκίνητων- έχει ΦΠΑ 13%).

3. Από τον περασμένο Απρίλιο και οπωσδήποτε από την επόμενη Δευτέρα, όταν θα ισχύσει ο νέος κατώτατος βασικός μισθός, οι ανειδίκευτοι εργάτες θα πληρώνουν φόρο: 10% όσοι δεν έχουν 3ετίες και είναι ανύπαντροι, 22% οι παντρεμένοι.

Για παράδειγμα: Με ονομαστικό μισθό 830 ευρώ από 1/4/2024, συν επίδομα γάμου 10%, σύνολο 913 μεικτά και καθαρά 776 ευρώ το μήνα. Ήτοι, 10.865 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Και το ποσό άνω των 10.000 ευρώ φορολογείται με 22%, συν 15% υπέρ κύριας ασφάλισης και υγείας (εργατική συμμετοχή).

Πιο απλά, από τα 50 ευρώ που υπολογίζεται ότι θα ανακοινώσει σαν αύξηση η κυβέρνηση μεθαύριο Παρασκευή (σ.σ. ο νέος μισθός θα ισχύσει από τη Δεύτερα 1/4/2024), τα 18,5 ευρώ θα παρακρατηθούν από την εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Κατά συνέπεια, η μηνιαία αύξηση θα είναι μόλις 31,5 ευρώ, δηλαδή ένα (1) ευρώ την ημέρα…

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Σωπαααα δε το πιστεύω
  Εγώ έραψα τσέπες και πάλι δε χορανε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πλάκα μας κάνετε για ποια αύξηση μιλάτε ΜΗΔΕΝ αφού διπλασιάστηκε η κράτηση ΕΑΣ από 3 % στο 6 %, δούλεμα κάργα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι λιγοι κλεβουν ΚΑΙ δια της φορολογιας τους πολλους (και φτωχους) πανω απο δυο αιωνες τωρα ιστορικης και πολιτικης γεννησης,δημιουργιας και εξελιξης του συγκεκριμενου πολιτικου συστηματος. Οποτε γιατι δεν ονομαζεις το κλεπτοκρατικο συστημα με το (πολιτικο του) ονομα κυριε Χρηστο; Τοσο δυσκολο ειναι η τοσο πολυ μ ε γ α; Μηπως μην δυσαρεστηθουν οι ΄΄γνωστοι΄΄ γονοι του Κολωνακίου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα 50 ευρω δεν τα λαμβανουν συνταξιουχοι λογω της ΕΑΣ που προκαλει πρωτοφανεις στρεβλωσεις.Με αυξηση 3% και ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 12 ΕΥΡΩ συνολο 54 ευρωλ αβαμε ...αυξηση 6 ευρω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή