ΥΕΘΑ: Τέλος οι Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πολλά κενά–Θα γίνουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές

ΥΕΘΑ: Τέλος οι Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πολλά κενά–Θα γίνουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές

«Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πάρα πολλά κενά θα πάψουν να υπάρχουν. Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλα αυτά. Θα υπάρχουν δε κενά στις μονάδες, τα οποία θα συμπληρώνονται από έφεδρους, καλά εκπαιδευμένους έφεδρους.», τόνισε με νόημα ο Υπουργός

Αυτά ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στο Meeting Point του Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη.

Δείτε αναλυτικά τι ειπώθηκε:

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τώρα να σας πω και ένα τελευταίο. Αιφνιδιάσατε και το λέω θετικά, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εξαγγέλλοντας ότι έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Κάνατε μάλιστα αναφορά στο φιλανδικό μοντέλο που έχει τρεις άξονες, δηλαδή τον μικρότερο χρόνο θητείας, ουσιαστική εκπαίδευση αλλά και κατάρτιση. Αυτό σε ποιο βαθμό το έχετε προχωρήσει ως σχέδιο κι αν μπορείτε να μας δώσετε τα βασικά χαρακτηριστικά.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα κατ’ αρχήν γιατί δε θα ήθελα να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Δε θα μειώσουμε τη θητεία, δε θα μειώσουμε το χρόνο θητείας, δεν είμαστε εκεί. Θα το αλλάξουμε όμως.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Όχι, εγώ ρωτάω για το φιλανδικό μοντέλο.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πράγματι πάω στη Φιλανδία σε λίγες μέρες. Είμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο μελέτης. Παρένθεση, είμαι πάντα της λογικής ότι δε χρειάζεται να επανεφεύρεις τον τροχό, μπορείς να αντιγράψεις ένα πετυχημένο μοντέλο και να το προσαρμόσεις στις δικές σου ιδιαιτερότητες. Εδώ, όπως ο μέσος κληρωτός υπηρετεί τη θητεία του, φοβάμαι ότι είναι «άχρηστος» στον εαυτό του και «άχρηστος» στην πατρίδα του, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και αυτός να κερδίζει από την υπηρεσία του, αλλά και η πατρίδα να κερδίζει από την υπηρεσία του. Αυτό μπαίνει σε ένα μεγάλο πλαίσιο μεταρρύθμισης. Κατ’ αρχήν της ίδιας της σύστασης των μονάδων του ελληνικού στρατού. Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό και πάρα πολλά κενά θα πάψουν να υπάρχουν. Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές σε όλα αυτά. Θα υπάρχουν δε κενά στις μονάδες, τα οποία θα συμπληρώνονται από έφεδρους, καλά εκπαιδευμένους έφεδρους. Η δουλειά μας είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε μία θητεία που ο έφεδρος (στρατεύσιμος) να εκπαιδεύεται καλά και επίσης να αποκτά και δεξιότητες που να είναι χρήσιμες κατ’ αρχήν στον στρατό, ψηφιακές δεξιότητες για παράδειγμα, αλλά και άλλες. Μάγειρας, οδηγός, γινόταν παλιά.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Αυτά πώς θα τα κάνει ο στρατός;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι εννοείτε, πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ψηφιακά κάποιον; Αυτό εννοείτε;
Ο. ΤΡΕΜΗ: Εννοείτε με τηλεκπαίδευση μάλλον.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με τηλεκπαίδευση, μάλιστα.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Δηλαδή θα δώσετε ένα tablet στον κάθε στρατιώτη…
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα και θα υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες εκπαίδευσης, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, και συγκεκριμένες εξετάσεις αν θέλει πιστοποίηση. Δεν πρόκειται να εφεύρουμε τον τροχό. Όλα αυτά που σας λέω υπάρχουν στον πλανήτη και μπορείς κάλλιστα να τα αντιγράψεις και σε μεγάλο βαθμό έχουμε αρχίσει ήδη να το κάνουμε.
Και από κει και πέρα, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα επανεκπαιδεύεται (ο έφεδρος), σε εθελοντική βάση κατ΄ αρχήν, μετά θα δούμε πώς θα πάει. Όποιος θέλει δηλαδή να διατηρήσει μια σχέση στενή με τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας του θα επανεκπαιδεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι σε ένα επίπεδο ετοιμότητος που να του επιτρέψει να είναι χρήσιμος…
Ο. ΤΡΕΜΗ: Άρα αυτό σε πρώτη φάση το αφήνετε στον πατριωτισμό.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι υπάρχει επαρκής πατριωτισμός στους Έλληνες.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Μακάρι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλίμονο αν δεν το πίστευα.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Πάντως αυτό που κρατάω είναι ότι - και γι’ αυτό έκανα αυτή την κουβέντα - αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα μείωσης θητείας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Μάλιστα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, δεν είναι πια τόσο μεγάλη η θητεία. Είναι 12 μήνες ή 9 υπό προϋποθέσεις. Νομίζω ότι αν θέλεις να ετοιμάσεις ένα στέλεχος, ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος.
Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Υπουργέ,  σας ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ θερμά.

Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ:

@newsbombgr Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο Meeting Point του Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη. #MeetingPoint #συνέντευξη #OlgaTremi #fyp #foryoupage #tiktokgreece #tiktokgr ? original sound - newsbombgr

Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

  1. Πάλι στου φαλάκρα το κεφάλι πειράματα για τις ΕΔ και μάλιστα στον ΣΞ. Ρε τι μας ξημερώνει πάλι, κανείς δεν γνωρίζει. Ότι νομίζει ο κάθε άσχετος και επειδή κάποιοι επίσης άσχετοι με τον ΣΞ τον κανονικό, από τις ειδικές δυνάμεις φυσικά, συμβουλεύουν για τις αλλαγές, που όμως δεν μπορούν να έχουν και δεν έχουν ιδέα! Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα χα δεν αφήνει ο κοινοταρχης να κλείσει η μονάδα γιατί στηρίζει την τοπική οικονομία παρότι τους βρίζουν όλη μέρα. Τώρα για τα ταμπλετ καινούρια μάσα άρχισε. Δώστε καλύτερα άλλη μια φόρμα στους φαντάρους περισσότερο θα χρησιμεύσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε το χουν κάνει μόδα οι υπουργάρες, ξύνονται και αμολούν ιδέες, πρωτοποριακές και καινοτόμες τις ονομάζουν. Παράγουν έργο φωνάζουν, είμαι και γω εδώ μπάρμπα! Φασαρία να γίνεται να έχουμε να λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Έβρος έχει σε κάθε χωριό και ένα στρατόπεδο. Συγχώνευση αύριο!! Δεν υπάρχει λόγος για τόση ταλαιπωρία.. Να λυθεί άμεσα το θέμα της λειψανδρειας με συγχώνευση μονάδων. Και μεταφορά προσωπικού σε άλλες που έχουν ανάγκη (πχ ΤΕ) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μοναδες που στηριζουν οικονομικα Ελληνικες κοινωνιες θα καταντησουν Ισλαμοδομες.Το εχουμε ξαναδει το εργο αυτο υπερ της λαικης εξαθλιωσης και του αφελληνισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που πάει ρε ο Καραμήτρος????!!! Αφήνουν τα τσακάλια των παραμεθόριων να γίνει αυτό????..
    . Τι νομίζει ότι είναι, Αθήνα με 5 μύρια λαό????!!!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν τον συμβουλεύουν ειδικοδυναμίτες η αναδιοργάνωση θα καταλήξει εκεί που πήγαν οι προηγούμενες που ποτέ δεν τελείωναν. Ειδικά αν μπουν στη μέση βουλευτάδες, δημαρχαίοι, πρόεδροι, σουβλατζήδες κλπ, βράσε όρυζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα έλεγα να αρχίσουν πρώτα από τις ειδικές δυνάμεις που ο άλλος έγινε αντιστράτηγος με 33 χρόνια στην Αθήνα και κάνα δυο αγροτικά ως ανθυπολοχαγός άντε υπολοχαγός! Άντε μας τα κάνατε τσουρέκια και Ζέπελιν με τις ειδικές δυνάμεις!

      Διαγραφή
  8. Κύριε υπουργέ η έλλειψη προσωπικού προκύπτει από τους λεγόμενους "αμεταθετους" κατάργηση όλων και όλοι στη. "δεξαμενή". Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι... όπως έκλεισε ο Παναγιωτόμπαλος τη Χρυσούπολη και τον Αμυγδαλεώνα ΧΧΑΧΑΧΧΑΑΧΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχαχαχχααχ να το δω και να μη το πιστέψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και που θα γράφουν χρόνο διοικήσεως οι διοικηταδες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δώστε φυσίγγια να κάνουν βολές και αφήστε τα τάμπλετ επιστήμονες δεν θα γίνουν μαχητές τους θελουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σαν την Καλαματα ενα πραγμα ρε παιδι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Διώξτε πρώτα από την Αθήνα 20-25 χιλιάδες στελέχη που η πιο μακρινή μετάθεση τους είναι η Χαλκίδα και μετά πιάστε και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ε ρε μέσα στα μούτρα μας τα λέτε. Στρατηγοί με χάλκινο ρόμβο στην στολή έχουμε. Δλδ από τα 40 χρόνια υπηρεσίας τους,μόνο τα 5-6 πήγαν στην μεθόριο και δεν ντρέπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα κλείσουν ως μονάδες..θα ονομαστούν φυλάκια κ οι αξκοι θα πάνε να γεμίσουν τις μονάδες της Αττικής κ της Θεσσαλονίκης που έχουν πραγματικά ανάγκες μεγάλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επιτέλους τα αυτονόητα!!! Να κλείσουν τα άχρηστα στρατόπεδα που μένουν ανοικτά για να δουλεύουν οι πιτσαρίες και τα σουβλατζίδικα της περιοχής. Ελπίζω να γίνει πράξη διότι όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί ψηφοθήριζαν στη πλάτη του Ελληνικού λαού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καμαρι μου ηταν υπουργοι της ν.δημοκρατιας επισης και ετουτος ψηφοθηρει στην πλατη του αλβανικου λαου ας πουμε;

      Διαγραφή
  17. Ακόμα μια υπόσχεση που θα μείνει υπόσχεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να μπει προαπαιτούμενο για την ανέλιξη σε βαθμό ανωτάτου, η τουλάχιστον 15ετη παραμονή του αξιωματικού στην παραμεθόριο περιοχή. Β.Έβρο και νησιά όχι με 5 χρόνια στα σύνορα να προάγεται σε ταξίαρχο. Και να φύγουν άμεσα οι μόνιμα παραμένοντας σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Λάρισα!!!! αυτές είναι προτάσεις.εεε κ. Δένδια ακούτε??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο κάθε άσχετος πετάει και μια παπαριά για να αφήσει το αποτύπωμά του. Χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις.
    Μέχρι πριν λίγα χρόνια ακούγαμε ¨μικρές ευέλικτες μονάδες¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι στρατιώτες χρειάζονται 2 πλήρης κύκλους εκπαίδευσης, ένα χειμερινό κι ένα καλοκαιρινό για να ανταπεξέλθουν σε κάθε καιρική συνθήκη, με βολές σε όλα τα όπλα ώστε να γίνουν μαχητές. Θα πρόσθετα εκπαίδευση στην αντιμετώπιση ακραιων καιρικών φαινομένων ή/και καταστροφών ώστε να είναι χρήσιμοι ως πολίτες. Όλα τα άλλα είναι εφέ -μπουφέ, να'χαμε να λέγαμε. Δώστε σφαίρες και ΟΧΙ tablet για να σερφάρουν στο Facebook!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ 14 12: 26, από πού και ως πού εκπαίδευση στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών; Με τίποτα δεν ευαγγελίζεται τέτοιες απόψεις στρατιωτικός, για πολίτη σε κόβω, οπότε μην μιλάς! Τη δουλειά σου και μόνο!

      Διαγραφή