«Χάραξε» εκ νέου τα σύνορα στο Αιγαίο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης

«Χάραξε» εκ νέου τα σύνορα στο Αιγαίο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης

Τι σηματοδοτεί η πτήσις του στο Αρχιπέλαγος μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Δεν ΗΤΟ μια απλή επίσκεψις η χθεσινή (23/2/24) του υπουργού Εθνικής Αμύνης στην 115η Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη. Ήταν μια κίνησις με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ο κ. Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Aρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, πέταξαν με τα εκσυγχρονισμένα F-16V πάνω από το Αιγαίο. Για χρόνο περισσότερο από μιαν ώρα, οι πιλότοι της πρώτης γραμμής από την 340 Μοίρα Κρούσεως «χάραζαν» τις γραμμές της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει η Ελλάς στο Αρχιπέλαγος.

Τις γραμμές που η Τουρκία θέλει να αμφισβητεί. Για αυτό και ενοχλήθηκαν στην Άγκυρα. Και τούτο μόνον αρκεί για να δείξει ότι η τακτική των τελευταίων ημερών, που αναδεικνύει την ανάγκη αμυντικής ισχυροποιήσεως της χώρας, ευρίσκεται επί της ορθής οδού.

Η πτήσις του κ. Δένδια αποτελούσε ένα ακόμη βήμα μετά μια σειρά δηλώσεων που επεσήμαιναν το αυτονόητον. Ότι δηλαδή η Ελλάς πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να είναι αμυντικώς αυτάρκης. Αυτά όλα όμως ανατρέπουν τους εκείθεν του Αιγαίου σχεδιασμούς, και για τον λόγο αυτόν η αντίδρασις ήταν άμεσος. Να απαντήσει επεχείρησε η φιλοκυβερνητική εφημερίς Μιλλιέτ που έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο κ. Δένδιας «δηλητηριάζει τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις»! Όμως δεν είναι η τακτική του υπουργού Εθνικής Αμύνης που δηλητηριάζει τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις τις δηλητηριάζουν οι δηλώσεις των Τούρκων επισήμων που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, τις δηλητηριάζει η διατήρησις σε ισχύ του εξωφρενικού τουρκο-λιβυκού μνημονίου, τις δηλητηριάζει η επιμονή της Αγκύρας να θέλει να διχοτομήσει την Κύπρο.

Έχει όμως ενδιαφέρον το γεγονός ότι το σύνολον των τουρκικών δημοσιευμάτων και σχολίων στοχοποιούν τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, διαχωρίζοντας την θέση του από αυτήν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρει συγκεκριμένα ο αρθρογράφος Οζάυ Σεντίρ της «Μιλλιέτ»: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ένας έξυπνος άνθρωπος, απομάκρυνε τον Δένδια από το Υπουργείο Εξωτερικών επειδή κατάλαβε ότι εργαζόταν για τους δικούς του πολιτικούς στόχους και όχι για την Ελλάδα, και τον μετέφερε στο Υπουργείο Άμυνας, όπου δεν θα είχε πολλά περιθώρια για πολιτικές συνομιλίες.

Ο Δένδιας όμως δεν σταματά. Συνέχισε να εργάζεται και να ομιλεί ενάντια στην διαδικασία από την πρώτη ημέρα της προσεγγίσεως Αθηνών – Αγκύρας. Το τελευταίο κόλπο του Έλληνος υπουργού Εθνικής Αμύνης Δένδια ήταν αυτό: Η Ελλάς πραγματοποίησε άσκηση σε ένα από τα νησιά που η Τουρκία είπε ότι έπρεπε να αποστρατιωτικοποιηθεί. Η Τουρκία απήντησε σε αυτήν την άσκηση με Notam στον αέρα και Navtex στην θάλασσα. Ο Δένδιας επέτρεψε αρχικώς την άσκηση, γνωρίζοντας ότι θα δημιουργούσε προβλήματα, και όταν η Άγκυρα αντέδρασε, άρχισε να φωνάζει: “Δεν μπορείς να είσαι φίλος με τους Τούρκους”. Η διαδικασία προσεγγίσεως σημαίνει προσπάθεια επιλύσεως προβλημάτων με συνομιλίες, και μέχρι τότε οι χώρες διατηρούν τις θέσεις τους».

Είναι μια καταφανής –όσο και αφελής– προσπάθεια «σποράς ζιζανίων» και καλλιεργείας διχασμού στην Αθήνα. Είναι όμως μια προσπάθεια καταδικασμένη να πέσει στο κενό.

Ενοχλείται όμως η Τουρκία και για έναν ακόμη λόγο. Η Τουρκία έχει σχεδιάσει μια δέσμη πολιτικών κινήσεων που βασίζονται στην «Διακήρυξη των Αθηνών». Αυτές σχετίζονται αφ’ ενός με τις επόμενες κινήσεις για απόκτηση και άλλων αμερικανικών οπλικών συστημάτων (και συγκεκριμένα να επανέλθουν στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35) και αφ’ ετέρου να προχωρήσει σε «ανοίγματα» προς χώρες της Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ας αναλογισθούμε πώς εξέλαβαν οι χώρες αυτές την Διακήρυξη των Αθηνών και σε ποιας εκτάσεως εκμετάλλευση έχει προχωρήσει η Άγκυρα μέχρι στιγμής, και θα αντιληφθούμε την αναγκαιότητα αυτής της «επαναχαράξεως» των γραμμών μας στην καθ’ ημάς θάλασσα.

Των γραμμών πάνω από τις οποίες πέταξαν χθες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, πάνω στα πιο σύγχρονα φτερά της Αεροπορίας μας.

Πηγή: Εστία

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Εύγε, συγχαρητήρια σε όλους και ιδιαίτερα στον ΥΕΘΑ και στον ΑΓΕΕΘΑ.
    Όσο για τους τουρκαλάδες και τους "μπιστικούς" τους, ξύδι και άει σιχτίρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλο γραμμές χαράζουν και όλα σβήνουν από τον άνεμο, κάτι όπως ο μίτος με τα ψίχουλα της μικρής του παραμυθιού. Τα όρια είναι γνωστά δεν χρειάζονται πτήσεις να τα χαράζεις, παρά μόνον βαριά αρ@ίδια να τα προστατεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ;
    Ωχ ωχ;;
    Ωχ ωχ ωχ;;;
    Αρχισαμε παλι την παραποιηση στολης και αντιποιηση απο το πολιτικό προσωπικό;;;;;
    Βρε τι θυμίζουν ολα αυτα, βρε τι μας θυμίζουν...
    Αααααα τον αλλον τον τυχάρπαστο τον χαρδαλια.
    Ααααα τον αλλον τον καμμενο.
    Αααααα τον ακη μηπως;;;
    Καλε; Ολοι τα ιδια κανουν;;;
    Φορανε στολες ιπταμενου, τζακετ δερματινα ιπταμενου, κλπ κλπ κλπ και ως αλλοι Maverick χαραζουν απο ψηλααααα εξωτερικη πολιτικη και υψηλη στρατηγικη;;
    Ωχ ωχ ωχ ωχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή