Οι «παγίδες» της φετινής φορολογικής δήλωσης–Πού χρειάζεται προσοχή–Τι αλλάζει στο έντυπο Ε2

Οι «παγίδες» της φετινής φορολογικής δήλωσης–Πού χρειάζεται προσοχή–Τι αλλάζει στο έντυπο Ε2

Φέτος οι φορολογικές δηλώσεις έχουν πολλά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι - Ποιοι μπορούν να επέμβουν στην προσυμπληρωμένη, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν μεταβολές

Γιώργος Αυτιάς - ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25/02/2014 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr

Το τετ α τετ πολίτη και Εφορίας πλησιάζει, γεγονός στο οποίο πρέπει να δώσουν προσοχή οι φορολογούμενοι.

Φέτος οι φορολογικές δηλώσεις έχουν πολλά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι.

Όμως, περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, δηλαδή ακίνητα, κινητές αξίες, επιχειρήσεις, θα έχουν κατά το υπουργείο Οικονομικών στη διάθεσή τους έτοιμες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023.

Τα βασικά σημεία που θα πρέπει ωστόσο να έχουν κατά νου οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:

1. Το υπουργείο Οικονομικών επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

2. Αν δεν απαιτούνται αλλαγές ή αν ο πολίτης αμελήσει να υποβάλει τη δήλωση στα χρονικά όρια που λέει ο νόμος, η δήλωση θα υποβάλλεται αυτόματα και θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό.

3. Στις νέες δηλώσεις θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα εισοδήματα από ακίνητα και συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών.

4. Οι κωδικοί του εντύπου Ε2, στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα, θα είναι συμπληρωμένοι.

5. Εργοδότες, δημόσιοι φορείς και τράπεζες υποχρεούνται να αποστείλουν έως το τέλος του μήνα τις βεβαιώσεις για τις αποδοχές και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που απέκτησαν την περασμένη χρονιά εκατομμύρια φορολογούμενοι.

6. Σε 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, που δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση, οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα σταλούν αυτόματα από το σύστημα.

7. Το ΤΑΧΙS θα δέχεται δηλώσεις πολύ σύντομα.

8. Η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

9. Στο έντυπο Ε1 προστέθηκαν οι εξής κωδικοί:

Αναδρομικά μερισματούχων Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που φορολογούνται στο έτος καταβολής.

Αποζημίωση μελών Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών, αμοιβές από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, αμοιβές Επιτροπών Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Και αναδρομικά αξιωματικών πληρώματος πλοίων - ΕΛΚΕΘΕ κ.λπ.

Πού χρειάζεται προσοχή

Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης για το έτος 2023 είναι τα εξής:

Προσυμπληρωμένα στοιχεία. Αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους και θα περιλαμβάνουν προστατευόμενα τέκνα, εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, τόκους καταθέσεων, παρακρατηθέντες φόρους, κατοικίες, περιουσία, δίδακτρα, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, δάνεια, αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, αμοιβές έξοδα για ανακαινίσεις κτιρίων.

Έλεγχος στοιχείων. Οι πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους και με ένα «κλικ» να την επιβεβαιώσουν.

Διόρθωση στοιχείων. Σε περίπτωση λάθους, ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταθέσει τροποποιητική δήλωση χωρίς κανένα πρόβλημα. Όσοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους μέχρι την προθεσμία υποβολής, αυτές θα υποβάλλονται αυτόματα λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Συνταξιούχοι. Προσοχή σε όσους είναι άνω των 65 ετών, γεννηθέντες έως 31.12.1958. Αυτοί οι συνταξιούχοι δικαιούνται έκπτωσης (μείωσης) 30% στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα σπίτια, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα κ.λπ.

Μισθοί. Καταγράφεται το άθροισμα όλων των ετήσιων καθαρών ποσών φορολογητέων αποδοχών του προηγούμενου έτους, όπως γίνεται ήδη εδώ και πολλά χρόνια.

Φόροι που παρακρατήθηκαν. Θα αναγράφονται τα ποσά των φόρων που κατεβλήθησαν από τις καθαρές αποδοχές του προηγούμενου έτους.

Τόκοι. Θα αναγράφεται το άθροισμα από τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν το 2023 στους λογαριασμούς καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες. Επίσης, θα φαίνεται το άθροισμα 15% του φόρου που παρακρατήθηκε επί των τόκων των καταθέσεων.

Κατοικίες - περιουσία. Θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία της κύριας και κάθε δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου και της συζύγου του ή και άλλου προσώπου. Αν τα στοιχεία είναι λάθος, οι πολίτες μπορούν να τα διορθώνουν και να τα τροποποιούν. Θα είναι επίσης συμπληρωμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχε στην κατοχή του ο φορολογούμενος το 2023.

Δίδακτρα. Θα δείτε όσα ποσά πληρώσατε το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Είναι όσα παρέδωσαν στην ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων.

Δάνεια - κάρτες. Θα υπάρχουν όλα τα ποσά που κατεβλήθησαν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών και τα οποία εστάλησαν από τις τράπεζες στην ΑΑΔΕ.

Αγορές. Κάθε αγορά αλλά και τα ποσά που κατέβαλε το 2023 ο φορολογούμενος για την εξόφληση, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή καρτών πληρωμών για αγορές, αγαθών και παροχής υπηρεσιών, πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 20%-30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος. Επίσης αμοιβές σε 24 κατηγορίες επιτηδευματιών, οι οποίες αφαιρούνται σε ποσοστό 30% από το φορολογητέο εισόδημα και μέχρι ποσού 5.000 ευρώ, που δίνουν ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ, όπως και δαπάνες ανακαίνισης κατοικιών, που εκπίπτουν από τον φόρο έως 1.600.

Αφορολόγητο τέκνων. Για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο ισχύει πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 368 ευρώ για το 1ο εξαρτώμενο τέκνο και 1.000 ευρώ για κάθε ένα από το δεύτερο και τα επόμενα.

Τεκμήρια. Αναγράφονται ποσά που καλύπτουν τεκμήρια, όπως ποσά στεγαστικών, καταναλωτικών και προσωπικών δανείων του 2023, δάνεια, εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται από φόρο, όπως είναι επιδόματα τέκνων, μισθοί, συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κ.λπ.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αντί το "κράτος" να ναι φιλικό προς τους πολίτες του, οι υπηρεσίες του προσιτές, εύκολες, κατανοητές, βάζουν κάθε χρόνο "παγίδες", τροποποιούν ή προσθέτουν επιλογές πάντα μα πάντα όπως τα παπαγαλάκια τους αναφέρουν για το στήσιμο παγίδας, πως να σε ξεζουμίσουν δηλαδή. Φόροι, φόροι και πάμε απ την αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο η μπανανια που λέγεται Ελλάδα, εχει λαο προβατα και εξουσιαστές που κοπτονται μονο για τα δεκαχιλιαρα της βουλευτικής αποζημίωσης και για το οως θα σε καψει, πλημμυρίσει, σκοτωσει, κλεψει, αλοιωσει την οικογένειά σου, διαστρεβλώσει την λογική και αφου γλυτωσεις απο ολα αυτά, να σε βαλει φυλακη ως φοροφυγα, τοσο θα υπαρχουν αυτα τα φαινόμενα σαπιλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ληστεια εχει κανονες και ειναι σ ο β α ρ ο ι. Γιαυτο και συνυπαρχουν η φακα και το τυρι. Το συστημα εχει και τις εναλλακτικες του με τα πασης φυσεως επιδοματα,pass κλπ. Οι καφροι που αλληλοσφαζονται για τα συμφεροντα ομοιως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή