EAAΣ για επιπλέον Μερίδια: Θα προτείνει στο ΜΤΣ επανεξέταση θέματος και υποβολή σχετικής πρότασης (ANAKOINΩΣH)

EAAΣ για επιπλέον Μερίδια: Θα προτείνει στο ΜΤΣ επανεξέταση θέματος και υποβολή σχετικής πρότασης (ANAKOINΩΣH)

ΜΤΣ. ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ

Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με τα άρθρα 28 και 29 του ν.5018/2023/ΦΕΚ 25 Α΄ με το οποίο αποδίδονται επιπλέον μερίδια και αντίστοιχες οικονομικές παροχές αποκλειστικά και μόνο στους αποστρατευτικούς βαθμούς μόνο των Ανωτάτων Αξκων από το ΜΤΣ η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ανακοινώνει τα παρακάτω:

1. Το 2017 ψηφίσθηκε ο ν. 4472/2017/ΦΕΚ 74 Α’ ο οποίος στα άρθρα 124 - 126 καθόρισε τις κατηγορίες της μισθολογικής κατάταξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας.

2. Η κατάταξη έγινε με βάση τον τρόπο εισαγωγής στις ΕΔ και τα ΣΑ, τα χρόνια υπηρεσίας ενός εκάστου και τον Διοικητικό βαθμό που έφερε ο καθένας την ημέρα της ψήφισης του νόμου .

3. Η κατάταξη αυτή δημιούργησε τέσσερεις κατηγορίες μισθωτών Δημοσίου Τομέα των ΕΔ και ΣΑ όπως παρακάτω:

α. Κατηγορία Α προελεύσεως Α.Σ.Ε.Ι.
β. Κατηγορία Β προελεύσεως Α.Σ.Σ.Υ.
γ. Κατηγορία Γ προελεύσεως ΕΠΟΠ – Ο.Π.Υ. – ΕΜΘ- ΕΠΥ
δ. Κατηγορία Δ προελεύσεως Ειδικών Φρουρών κλπ

4. Τονίζεται στο σημείο αυτό ότι μέχρι τότε ως βάση υπολογισμού μισθού αλλά και συντάξεως λαμβανόταν ο Μισθολογικός βαθμός του στελέχους τόσο ε.ε όσο και ε.α. (Πχ Κάποιος Ανχης έπαιρνε μισθό 2/3 Ταξχου και άρα με την αποστρατεία του είχε δικαίωμα να πάρει μέρισμα από το ΜΤΣ ένα βαθμό παραπάνω αλλά βαθμός Ταξχου δεν υπήρχε οπότε έπαιρνε Υποστρατήγου και κατέβαλε κάποια χρήματα ώστε η μετοχική σχέση του με το Ταμείο να ήταν ολοκληρωμένη).

5. Η ισχύς του νόμου άρχιζε από 01/01/2017.

6. Τα μέλη μας που αποστρατευόντουσαν από το 1-1-2017 και μετά άρχισαν να λαμβάνουν από το ΜΤΣ, προσωρινό μέρισμα και προσωρινό ΒΟΕΑ διότι δεν υπήρχε θεσπισμένος τρόπος υπολογισμού του και αναμενόταν η ψήφισή του από τα συναρμόδια Υπουργεία

7. Οι αποστρατευθέντες μέχρι 31 Δεκ. 2016, με Διοικητικό βαθμό Ταξχου και άνω σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν. 5018/2023/ΦΕΚ 24 Α’, έλαβαν αναδρομικά ένδεκα (11) μηνών διότι ο νόμος είχε ισχύ από την ημερομηνία ψήφισής του.

8. Αναδρομικά πιθανόν να έλαβαν και όσοι αποστρατεύτηκαν από την 01 Ιαν 2017 και εντεύθεν, εφόσον μετά από την εκκαθάριση που γίνεται μεταξύ του προσωρινού μερίσματος και του ΒΟΕΑ που λάμβαναν και αυτού που δικαιούνται με την έναρξη ισχύος του παραπάνω νόμου, προκύπτει θετική διαφορά. Σε αντίθετη περίπτωση εφόσον προκύψει αρνητική διαφορά, κάποιοι συνάδελφοι καλούνται να επιστρέψουν διάφορα ποσά στο ΜΤΣ.

9. Συμπερασματικά, είναι γεγονός ότι ακόμη και το ΜΤΣ αναγνωρίζοντας ότι πιθανόν να υπάρχουν αδικίες στην αναλογική κατανομή των μεριδίων εισήγαγε στο ν.5018/2023/ΦΕΚ 24 Α’ και στο άρθρο 95 παράγραφος 13 την εξής δυνατότητα:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, δύναται να ανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούμενων μεριδίων του άρθρου 28».

10. Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού αναγνωρίζοντας τα προβλήματα ανισονομίας και ανισοκατανομής που δημιουργήθηκαν με την ψήφιση του ανωτέρω νόμου και συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες, θα προτείνει στο ΜΤΣ την επανεξέταση του θέματος και την υποβολή σχετικής πρότασης στους συναρμόδιους Υπουργούς ώστε η κατανομή των μεριδίων να γίνει δικαιότερη.

Το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. Η επίκληση της ΕΑΑΣ σε πληβείους και πατρικίους πέφτει στα άπατα βαρέλια του ΜΤΣ και του ΝΙΜΤΣ όταν με τον πρόσφατο ν 5018/2023 δόθηκαν από 6-10 μερίδια bonus μόνο στους ανώτατους του Στρατού Ξηράς.
    Τελικά ποιος κάνει τον διαχωρισμό όταν αποκλείει στελέχη του ίδιου όπλου στην κατανομή των πόρων δίνοντας μάλιστα και αναδρομικά;. Αλήθεια που βρεθήκαν τα χρήματα για τα Bonus με αναδρομική ισχύ των στρατηγών και όχι για τα ΒΟΕΑ και τις προκαταβολές των εφ άπαξ για να καλύψουν οι συνάδελφοι του ΣΞ τις ανάγκες τους;.
    Σε καμία περίπτωση οι Ναύαρχοι και οι Πτέραρχοι δεν θα αδικούσαν το προσωπικό αποδεχόμενοι bonus από το Ταμείο 10 μεριδίων μερίσματος μόνο για τον εαυτό τους, λες και τα Μετοχικά Ταμεία είναι στημένη επιχείρηση με πρόεδρο της επιχείρησης τον Α/ΓΕΕΘΑ και όχι ΝΠΔΔ.
    Η ΕΑΑΣ δεν σεβεται θεσμους και συανδελφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναρωτιέσαι που βρέθηκαν τα χρήματα για τα Bonus των αδαμάντινων;;; Μάλλον από τα δικά σας μερίδια, που τα καρπούνται άλλοι

      Διαγραφή
    2. Μετά την αποστρατεία είμαστε όλοι ΙΣΟΙ. Είμαστε ΠΟΛΙΤΕΣ.... Αυτό δεν θέλουν να το καταλάβουν και να το δεχθούν οι απόφοιτοι της ΣΣΕ. Όσο είμαστε ΕΝ/ΕΝ ασφαλώς υπάρχει ο σεβασμός και η πειθαρχία.. ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ και ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ. Μετά την αποστρατεία όμως, πρέπει να έχεις πρότερο "έντιμο" βίο για να απολαμβάνεις τον σεβασμό από τους συμπολίτες σου. Πρέπει να το νοιώθουν για να σου απονείμουν τον σεβασμό και την εκτίμησή τους.... Καλό βράδυ...

      Διαγραφή
    3. ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣΣάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2023 3:18:00 μ.μ.

      @ 21 9:53, είμαστε πολίτες, όπως λες. Με το θέμα της ισότητας έχεις σύγχυση, παρασυρόμενος από το κλίμα της εποχής! Ο σοφότερος από εμάς Αριστοτέλης όρισε την ισότητα ως κατ' αξίαν απονομή δικαιοσύνης, δηλαδή αξιοκρατία. Η οποία, μεθερμηνευόμενη, σημαίνει ότι ο ανώτατος, όσο και να μην μάς αρέσει, θα πρέπει να πάρει περισσότερα από εμάς, διότι έτσι αναγνωρίζεται ο μεγαλύτερος μόχθος του, σε σχέση με εμάς.

      Διαγραφή
  2. ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΑΑΣ αποφεύγει να αναφέρει την κακοδιαχείριση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, τα χρέη, καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης για την διαδικασία εξυγίανσης αυτού, ενώ αντιθέτως προωθεί επιστολές προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, όπως και σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου, με σκοπό να επιτύχει προσωπικο οφελος ΜΟΝΟ ανωτατων. Η ορθή διαχείριση και ευταξία τους ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ, το ΜΤΣ διακρίνεται για κακοδιαχείριση και χρέη. Τα Bonus των ανωτάτων Στρατηγών του Στρατού Ξηράς ,χρέη, αδυναμία εξυγίανσης,παράλογες απαιτήσεις τα πληρώνουν οι ορφανικές οικογένειες και οι οικογένειες των πεσόντων χήρες και τα ορφανά της πολεμικής αεροπορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μηπως καπως ετσι γινοταν η διαχειριση στο μτσ εκεινα τα μαγικα χρονια μεχρι την καταρρευση; Με ι σ ο τ ι μ ι α που εντελως κατα τυχη ειναι συνωνυμη της ατιμιας... Το δε σκεπτικο θυμιζει το ΄΄μαθε τεχνη κι αστηνε... Προσεξτε βαθμος Ταξ-χου δεν υπηρχε για τον υπολογισμο του μερισματος,αλλα στο στρατευμα
    υπηρχε!!! Κι αυτο το ανακαλυψαν οι α ε τ ο ι τωρα που καλουμαστε να βαλουμε ΟΛΟΙ(υποτιθεται) πλατη για να ανακαμψει το μερισμα και το ΒΟΕΑ με κατι ταχυδακτυλουργικα δια δυο, βοά πηγαινοντας κατα διαολου. Δηλ. αυτοι που επαιρναν (εφευρισκοντας) τα μεγαλυτερα μερισματα για την παρτη τους χωρις αντικρυσμα, με αποτελεσμα το ταμειο μονιμως ελλειμματικο να καταληξει σε
    φυσιολογικο φουντο, βγηκαν και αδικημενοι...Σαν να λεμε μεταξυ μιλητου και ματσαραγκας ενα τσιγαρο δρομος. Υπομονη ερχεται ο εργασιομανης(...) να λυσει την εξισωση.Οσο για την κοινη αποφαση που εκδιδεται απο τους συναρμοδιους υπουργους, θυμιζει την κοινη γυναικα που εκδιδεται (συναρμοδιως...) κατα το δοκουν... Ζηκοοοοο τη σκουπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλείστε την ΕΑΑΣ και πάτε στα σπίτια σας. Έτσι κι αλλιώς κανένας δεν σας δίνει σημασία και κανένα πρόβλημα δεν μπορείτε να λύσετε. Αντιθέτως ο πρώην πρόεδρος τα ψήφισε όλα. Αποχώρηση αύριο απο την ΕΑΑΣ όλων των συναδέλφων μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη να μείνουν οι ανώτατοι να δίνουν πλακέτες ο ένας στον άλλο. Καλά τα λένε παραπάνω οι συνάδελφοι του Ναυτικού και της Αεροπορίας θα έπρεπε να ντρέπεστε γι αυτό που κάνατε εις βάρος των συναδέλφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΕΑΑΣ δεν πληροφορήθηκε την απάντηση του Δένδια στη Βουλή. Κανένα διάβημα προς τα εκεί. Τι λέτε τώρα να μας χαλάσει η σούπα. Κύριοι είστε επιεικώς ακατάλληλοι. Το ΜΤΣ για να αποφασίσει αύξηση μεριδίων πρέπει να υπάρχει έγκριση και θετική εισήγηση του ΥΕΘΑ το λέτε και μόνοι σας οπότε απευθύνεσθαι σε αναρμόδιους. Όλα για τα μάτια των ιθαγενών. Προσοχή μην απασχολήσετε τον υπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Πρόεδρε του ΜΤΣ Κύριε Δημήτριε Χατσίκα
    Όποιος μπαίνει στην ιστοσελίδα του ΜΤΣ βλέπει τις Ευχές σας , αλλά μέχρι εκεί.
    Αξιότιμε Κύριε πρόεδρε Απαιτείται τον σεβασμό από τους μετόχους του ΜΤΣ , αλλά εσείς τους Μετόχους τους έχετε γραμμένους στα παλαιότερα των Υποδημάτων σας , και ενώ διαβάζετε και ακούτε ότι το Ναυτικό και η Αεροπορία θα δώσουν δυο μερίσματα επί πλέον εσείς δεν έχετε ούτε την Ευαισθησία να ενημερώσετε τον κόσμος σας τι μέλλει γενέσθαι ( αν θα δώσετε κάποιο ή κάποια μερίσματα όπως δίνουν το Ναυτικό και η Αεροπορία ) .
    Έχετε αφήσει όλον τον Κόσμο σας στα Μαύρα Μεσάνυχτα . Αν αυτές οι ενέργειες δείχνουν Σεβασμό και Ευαισθησία τότε ειλικρινά δεν κάνετε ούτε να χωρίσετε σε δυο Γαϊδούρια τα Άχυρα .
    Σας ευχαριστούμε για τις ευχές σας αλλά δεν ανταποδίδουμε τις ευχές μας για λόγους ευνόητους , αφού τα στελέχη του ΜΤΣ του περνάτε χειρότερα και από Ιθαγενείς ή δούλους της Αποικιοκρατίας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κεφαλια ψηλα στην τσεπη λιανα σιωπηλη πλειονοτης. Στα ραφια τιμες και δοξες παληες λαμπρη αρχαιοτης. Βροχη οι καρπαζιες στα ματια φωτιες κι οτι οριζεις. Στο πιατο ελιες στο γυψο οι φωνες και μη μας τα πρηζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειναι δυνατον ποτε η ΕΑΑΣ που ως ν.π.δ.δ. ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ απολυτα απο το κρατος να εκπροσωπει ο υ σ ι α σ τ ι κ α τα συμφεροντα εργαζομενων και συνταξιουχων οπως το ιδιο ακριβως συμβαινει και με το ΜΤΣ με τις διορισμενες διοικησεις; ΝΑΙ λοιπον ειναι, οταν ο κοραξ ΛΕΥΚΑΝΘΕΙ και το αλας ΜΑΥΡΑΝΘΕΙ... Καποιοι δυστυχως εχουν ακομα τσιμπλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να κλείσουν όλα τα παραρτήματα. Έτσι και αλλιώς δεν προσφέρουν τίποτα. Μόνο εφέ καφέ, μπουφέ. Ο ανώτατος όταν είναι εν ενεργεία ενώ έχει την δύναμη για να κάνει πράγματα επαναπαύεται στις δάφνες του . Όταν αποστρατεύεται είναι πια αργά. Δεν τον υπολογίζει κανένας πιά. Η ΕΑΑΣ είναι ασήμαντη και δεν έχει την δύναμη να διεκδικήσει τα συμφέροντα των μελών της. Νοσεί χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην ειστε αδικος κυριε συναδελφε για τα παραρτηματα. Λιακαδα,ξεκουραση,καφε,κουτσομπολιο, μπινελικια,ανταλλαγη ευχων, καταρες,ιατρικες συμβουλες,συνταγες μαγειρεματος κλπ. Διαρκης παρακαταθηκη ανταλλακτικων. Ευτυχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όταν εισήχθη για διαβούλευση ο Ν. 5018/2023 τα σχετικά άρθρα έβγαζαν ματιά. Που ήταν η ΕΑΑΣ και τα λοιπά σωματεία. Μάλλον είστε μόνο κακέκτυπα διακοσμητικά στοιχεία. Ο Π. Κ. ορίζει ότι εγκλήματα υπάρχουν όχι μόνο δια πράξεως τελουμενα αλλά και δια ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΣ. Αιδως Αργειοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι άσχετοι μαζί
      Ακούτε λοιπόν
      Εφόσον μπήκε ο βαθμός του ταξχου είναι φυσικό να παίρνει κάτι παραπάνω από τον συνταγματάρχη .
      ..πόσο είναι αυτο το παραπάνω;
      καθαρά 7 ευρω....τόσα περνούν και οι υπόλοιποι με μεγαλύτερο., βαθμό ..
      Δηλαδή 7. 14. 28. 56 ευρώ έως να φτάσουμε στον Α/ΓΕΕΘΑ με το τεράστιο ποσό των 56 ευρώ....όταν ο αντίστοιχος ταγματάρχης στη αεροπορία παίρνει παραπάνω από τον Α ΓΕΕΘΑ προερχόμενο από τον Στρατό.
      Και η Αεροπορία και το Ναυτικό εισπράττουν εκατομμύρια από τα εξοπλιστικά ....Οι άσχετοι κάνουν πολύ κακό στο ΜΤΣ.

      Διαγραφή
  13. ο βαθμος του ταξιαρχου περιμενε ταξι καμια εκατοστη χρονια η ηταν αιχμαλωτος του Κοναν του βαρβαρου; και ξεπροβαλλε ολως τυχαιως οταν ψηφιστηκε το δευτερο πετσοκομα του ΒΟΕΑ αγνοουμενου του 13ου μερισματος και στα χναρια του 2ου φαλιμεντου. Εκει στην Κολοκοτρωνη και Αφραγκιας γωνια η παραγκα του Σταυρακα μια χαρα τα βολευει με τους σχετικους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή