Επίσκεψη Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» (ΦΩΤΟ)

Επίσκεψη Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» (ΦΩΤΟ)

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), επισκέφθηκαν το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ», όπου τους απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η εν λόγω δράση αποτελεί την πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη σπουδαστών Στρατιωτικής Παραγωγικής Σχολής στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ώστε το Μνημείο να καταστεί άμεσα επισκέψιμο από όλες τις Στρατιωτικές Σχολές.

Οι σπουδαστές της Σχολής με επικεφαλής τον Διοικητή της Υποστράτηγο Αναστάσιο Πολύχρονο περιηγήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο, και με θαυμασμό αλλά και συγκίνηση αντίκρισαν τις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του μοναδικού στην Ελλάδα Μνημείου που αναγράφονται τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων υπέρ Πατρίδος Πεσόντων στα πεδία των μαχών, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους μας που προσέφεραν την ζωή τους θυσία στον βωμό της ελευθερίας της Πατρίδος.

Οι Ευέλπιδες ενημερώθηκαν για τους συμβολισμούς του Μνημείου, ήτοι:

●   Την φλόγα που καίει άσβεστη από την ημέρα των εγκαινίων του (πατήστε εδώ), ένα άσβεστο καντήλι που θα καίει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, αποδίδοντας αιώνια τιμή σε όλους όσους θυσίασαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά του Ελληνισμού.

●   Την θέση του ιστού της Ελληνικής Σημαίας σε σχέση με το Μνημείο, όπου οι νοητές προεκτάσεις των πλακών στις οποίες αναγράφονται οι Πεσόντες οδηγούν στον ιστό της γαλανόλευκης ύψους 16 μέτρων, καθώς η Σημαία μας αποτελεί το κοινό σημείο αναφοράς, αυταπάρνησης και θυσίας για την ελευθερία της Πατρίδος.

●   Το υλικό κατασκευής του Μνημείου από χάλυβα, που διαχρονικά αποτελεί και το υλικό κατασκευής των Οπλικών Συστημάτων, και μέσω χημικής επεξεργασίας απέκτησε μια προστατευτική επίστρωση στο χρώμα της σκουριάς, συμβολίζοντας την οξείδωση των όπλων και την ιστορική εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ποιότητα χάλυβα εφαρμόζεται ως μορφή επεξεργασίας για πρώτη φορά, καθιστώντας την τεχνολογία των υλικών του Μνημείου ως μοναδική στην Χώρα μας.

●   Το εσωτερικό του Μνημείου, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί 6 πλάκες στις οποίες αναγράφονται με αττική γραφή τα τοπωνύμια των μαχών που συναντάμε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στοιχείο που συνιστά έναν συμβολισμό σύνδεσης με το κορυφαίο Μνημείο της Χώρας μας.

Οι Ευέλπιδες ενημερώθηκαν επίσης για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), όσο και από την ορισθείσα επιτροπή, για την ανεύρεση και καταγραφή των ονομάτων των Πεσόντων, όπως και την αντιπαραβολή αυτών με ιστορικά αρχεία, καθώς και για τις μελλοντικές ενέργειες που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού για το Μνημείο μέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΕΘΑ (πατήστε εδώ).

Σημειώνεται ότι πολύ σύντομα, το σύνολο των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδος θα επισκεφθεί το Μνημείο, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί επισκέψιμο για το ευρύ κοινό (ιδιώτες, σχολεία, φορείς κλπ).

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πεταμένα λεφτά!!! Καλά δεν κοιτάει το ΥΠΕΘΑ ότι τα περισσότερα στελέχη δεν μπορούν να βγάλουν ούτε εβδομάδα. Μονίμως μακριά από το τόπο συμφερόντων τα Στελέχη του ΕΣ αποδεδειγμένα έχουν την χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στη Ευρώπη. Η μοναδική εργασία (Ο Θεός να την κάνει κανονική εργασία) που το 90% σκέφτεται μόνο ποτε θα αποστρατευτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή