«Κρίση» στο Πεντάγωνο με φόντο τις κρίσεις ΕΔ

«Κρίση» στο Πεντάγωνο με φόντο τις κρίσεις ΕΔ

Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος

H μη ανανέωση της θητείας του Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκάλεσε έκπληξη, με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Μπαλωμένο να εκδίδει ανακοίνωση με αιχμές και παράλληλα να μην κρύβει την λύπη του

του Χρήστου Μαζανίτη

Με μία αποχαιρετιστήρια επιστολή ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος έκανε γνωστό στα Μέσα Ενημέρωσης την μη ανανέωση της θητείας του στην Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), αποχωρώντας έπειτα από 4 χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω του μεγάλο και αξιοζήλευτο έργο.

Ωστόσο, ο ίδιος με την αποχαιρετιστήρια επιστολή του αφήνει αιχμές για την συνεργασία που (δεν) είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι πουθενά μες στην 7σέλιδη επιστολή δεν μνημονεύει το όνομα του υπουργού. Η μοναδική αναφορά στο κείμενο είναι στην δεύτερη παράγραφο που λέει ότι «με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η θητεία μου ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ, δεν θα ανανεωθεί».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ των «δύο» δεν ήταν καλό από την πρώτη ημέρα άφιξης στο υπουργείο του Νίκου Δένδια, με τον Κώστα Μπαλωμένο να δείχνει προς τα γραφεία του 4ου ορόφου στο Πεντάγωνο.

Παρότι χειριζόταν θέματα υψηλής διαβάθμισης και απόρρητους φακέλους, όπως έλεγε σε συνεργάτες του «είναι απορίας άξιο πώς δεν μπόρεσε να βρει ούτε μία ώρα κενό όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί ο υπουργός από τον ίδιο» ενώ δεν έκρυβε την έκπληξή του για την «αναιτιολόγητη αυτή συμπεριφορά».

Και δεν ήταν το μόνο. Όπως λέει ο ίδιος ο πρώην Διευθυντής «ένα από τα πρώτα πράγματα που έγιναν όταν ανέλαβε ο υπουργός ήταν να μετακομίσει η ΓΔΠΕΑΔΣ σε άλλο κτήριο, μακρυά από το γραφείο του υπουργού, πράγμα πρωτοφανές. Στη θέση των γραφείων, που υπήρχαν απόρρητοι φάκελοι, φτιάχτηκε κουζίνα».

Κι ενώ όπως ισχυρίζεται ότι έλεγαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στον ίδιο η θητεία του θα ανανεωνόταν, ήρθε η απόφαση που προκάλεσε έκπληξη και ερωτηματικά.

Μάλιστα, ορισμένοι στο Πεντάγωνο κάνουν λόγο για κρίση, συνδέοντας την αλλαγή σκυτάλης στην Διεύθυνση της ΓΔΠΕΑΔΣ και με τις επερχόμενες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που τοποθετούνται γύρω στις 15-20 Ιανουαρίου.

Η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου λήγει και κρίνεται επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς για το αν θα πάρει τον +1 χρόνο.

Παράλληλα, και οι τρεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων βρίσκονται στην γραμμή των υποψηφίων για την διαδοχή του Στρατηγού Φλώρου αν και κάποιοι λένε ότι δεν αποκλείονται κι εκπλήξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει λόγο στο ΚΥΣΕΑ για την επόμενη ημέρα και με αφορμή την μη ανανέωσης της θητείας Μπαλωμένου ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε να χτίζει την ομάδα με την οποία θέλει να συνεργάζεται για τα επόμενα χρόνια.

Στον αντίποδα, στους διαδρόμους του 4ου ορόφου του Πενταγώνου, λέγεται ότι ο Κ. Μπαλωμένος ήταν επιλογή της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, «το έργο του ήταν σεβαστό και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν παύθηκε από τα καθήκοντά του αλλά έληξε η θητεία του αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού να επιλέξει την νέα ηγεσία της διεύθυνσης, με την οποία θα συνεργαστεί».

Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι ως πιο πιθανός διάδοχος του κου Μπαλωμένου προκρίνεται πρώην πρέσβης με μεγάλη εμπειρία.

Πριν δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή, είχε αποσταλεί σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή του Δρ. Κ.Μπαλωμένου ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής πράγματι παρήγαγε εξαίρετο έργο στη διάρκεια της θητείας του, αν και δεν φρόντισε να το κάνει γνωστό παρά μόνο πρόσφατα, όταν δηλαδή αντιλήφθηκε ότι δεν τον συμπαθεί ο Δένδιας. Το μεγάλο λαθος του είναι ότι δεν φρόντισε να βελτιώσει τις γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα, οι οποίες παρέμειναν σε επίπεδο πρώτης κανονικής. Δεν είναι δυνατόν ένας Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων να σηκώνεται να μιλήσει και να παρακάμπτει τις διαφάνειες με "βαρύ" γλωσσικό περιεχόμενο επειδή δεν μπορεί να τις διαβάσει, ούτε να απευθύνει ερωτήσεις σε ξένους διπλωμάτες και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς στα αγγλικά με προφορά και σύνταξη επιπέδου ταβερνιάρη στα Τζουμέρκα. Δεν ξέρω ποιον θα φέρει στη θέση του ο Δένδιας αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι ισάξιοι επιστήμονες με καλό χειρισμό δύο ή και παραπάνω ξένων γλωσσών. Αρκεί να μην κουβαλήσει κανένα κομματόσκυλο, γιατί το έργο που έχει ξεκινήσει η ΓΔΠΕΑΔΣ σχετικά με την ανθεκτικότητα (resilience) είναι πρωτοποριακό σε εθνικό αλλά και συμμαχικό επίπεδο, για την υλοποίησή του δε απαιτεί εκτενή συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα που διαχειρίζεται κρίσιμες υποδομές όπως οι τράπεζες, οι μεταφορές, ο ηλεκτρισμός και η ύδρευση. Επαφές και συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει, δεν πρέπει να χαθούν ούτε το project να θαφτεί από τον διάδοχο επειδή δεν το ξεκίνησε εκείνος. Για να δούμε, θα λειτουργήσει επιτελικά το ΥΠΕΘΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επτά σελιδες επιστολή για να παραπονεθεί για την παύση του λόγω λήξης θητείας; Ουδείς αναντικατάστατος και μάλιστα επειδή ο κυρ'Νικος έχει περάσει από το ΥΠΕΞ, γνωρίζει πολύ καλά τι είναι ο καθένας από τους διάφορους "προξενοπρέσβηδες", από τους οποίους η πατρίδα δεν έχει δει και καμμιά προκοπή ή κάτι που να αφορά σε εθνικά συμφέροντα ή βοήθεια σε Έλληνες. Όλοι για τα "μιστά" και την ντόλτσε βίτα είναι! Τώρα δόχτορας και μάλιστα δντής στην ΓΔΠΕΑΔΣ χωρίς άπταιστη γνώση έστω αγγλικών, πόσο μάλλον απαραίτητα μιας δεύτερης "ΝΑΤΟικης" ξένης γλώσσας, ε αυτά μόνο εδώ συμβαίνουν! Όχι ότι ο προηγούμενος ήταν καλύτερος ή στον επόμενο θα αλλάξει τίποτα, μια από τα ίδια και από εδώ πάνε και οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή