Δένδιας: Έρχεται ν/σ με βαθιές μεταρρυθμίσεις στις ΕΔ – Δείτε τι αφορούν

Δένδιας: Έρχεται ν/σ με βαθιές μεταρρυθμίσεις στις ΕΔ – Δείτε τι αφορούν

Σε συνέντευξη του, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Είπατε ότι είναι η ώρα να μεταρρυθμίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές προκλήσεις που δημιουργεί ο 21ος αιώνας, Τι εννοείτε;

Οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων επιτελούν το καθήκον τους με υψηλή αίσθηση καθήκοντος. Η Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία τους οφείλουν ευγνωμοσύνη για όσα προσφέρουν. Αλλά για να ανταποκριθούν πλήρως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας στις σύγχρονες απαιτήσεις, χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, στο επερχόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί κατ’ αρχάς τις μεταρρυθμίσεις που επιτάσσουν οι εξελίξεις στην τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Θεμελιώδης μεταρρύθμιση αποτελεί η δημιουργία Αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας, για τη στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης με έμφαση στη διττή (στρατιωτική και πολιτική) χρήση, κατά τα πρότυπα των διεθνών κρατικών φορέων με εμπειρία σε αμυντικά οικοσυστήματα καινοτομίας. Για τη δημιουργία του Οικοσυστήματος άλλωστε μελετήθηκαν τα καλύτερα πρότυπα διεθνώς, όπως από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορεί να αποτελούν καταναλωτή απλώς οπλικών συστημάτων όλων των ειδών. Οφείλουμε να συνδέσουμε τις ανάγκες τους με την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και με την εξειδικευμένη επιστημονική έρευνα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται μεταξύ άλλων καινοτόμα προϊόντα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας και της παραγωγής λογισμικού. Το Οικοσύστημα θα αναπτυχθεί και θα υλοποιηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ), αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, ιδιωτικών και δημόσιων, από εγχώριες αλλά και εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Στο Αμυντικό Οικοσύστημα θα συμμετέχουν και τα Κέντρα Ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, Ο φορέας που θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης του Οικοσυστήματος θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία η οποία θα στελεχώνεται από προσωπικό του ΥΠΕΘΑ και από έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη στο συγκεκριμένο αντικείμενο, από τον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος του ΕΚΑΕΑΚ θα είναι επίσης η αξιοποίηση διεθνών διακρατικών σχέσεων για την μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των οικοσυστημάτων Αμυντικής Βιομηχανίας, η αξιοποίηση όλων των διεθνών Αμυντικών οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα (όπως EDA, NATO, EDF), αλλά και αντίστοιχων χρηματοδοτικών οργανισμών, καθώς και η διασύνδεση των μερών του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας (νεοφυείς επιχειρήσεις, επενδυτικά κεφάλαια Venture Capitals, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας, Ερευνητικά Ιδρύματα και αμυντική βιομηχανία).

Το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνει και τη θητεία; Και πότε να το περιμένουμε;

Στο επερχόμενο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, θα συμπεριλαμβάνονται όντως και διατάξεις για τη θητεία. Αποτελεί στόχο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας μέσω του προγράμματος «Θητεία – Ευκαιρία». Επιδιώκεται η καθιέρωση ενός προγράμματος παροχής πιστοποιημένης εκπαίδευσης δεξιοτήτων σε στρατεύσιμους, μέσω των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) των Ενόπλων Δυνάμεων και εξωτερικών πιστοποιημένων φορέων παροχής επιμόρφωσης. Επιδίωξή μας είναι αξιοποίηση των γνώσεων μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, μέσω των νέων δυνατοτήτων στην αγορά εργασίας σε όσους συμμετάσχουν στα σχετικά προγράμματα, αλλά και η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατεύσιμων. Όλα αυτά σε συνδυασμό πάντα με τη στρατιωτική εκπαίδευση, η οποία επίσης θα αναβαθμιστεί. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και την περαιτέρω αναβάθμισή τους. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αυτόνομης διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών από αυτά (δηλαδή η ενίσχυση της έρευνας), η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και η δυνατότητα συμμετοχής των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΔΩ.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ε ναι αφού λύσατε έστω και ένα από τά μεγάλα προβλήματα τών στελεχών, ασχοληθείτε τώρα με τούς εφέδρους, χωρίς δημοσιονομικό κόστος βέβαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή