Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στο ΓΕΕΘΑ (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Επίσημη Επίσκεψη Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στο ΓΕΕΘΑ (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ», κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Αποτελεί δε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στο ΓΕΕΘΑ, κατά την οποία αποτίεται φόρος τιμής στο νέο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους, όπου αναγράφονται οι 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένοι Πεσόντες στα πεδία των μαχών, και το οποίο πρόσφατα εγκαινιάσθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Χώρας (πατήστε εδώ).

Οι 2 Αρχηγοί περιηγήθηκαν στις περίοπτες επιτύμβιες στήλες του Μνημείου, όπου αναγράφονται και τα ονόματα των 53 Ελλήνων Κυπριακής καταγωγής που στελέχωσαν τον Ελληνικό Στρατό στους αγώνες του Έθνους πριν το 1974, καθώς και των Ελλαδιτών από την τουρκική εισβολή του 1974.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους οι οποίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον Ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του, και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ουκρανία και στο Ισραήλ. Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.

Οι 2 Αρχηγοί αναφέρθηκαν επίσης στην διαρκώς αναπτυσσόμενη Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου και στους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής της. Στην βάση αυτή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε τα τριμερή προγράμματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν από κοινού οι ΕΔ των 2 Χωρών, ήτοι Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ το οποίο ενισχύεται ως σχήμα «3+1» με την συμμετοχή των Η.Π.Α., Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, Ελλάδος – Κύπρου – Ιορδανίας και Ελλάδος – Κύπρου – Αρμενίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε ιδιαιτέρως τις σημαντικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης που λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ΕΔ των 2 Χωρών,  οι οποίες συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής τους ικανότητας και καταδεικνύουν την διαρκή κοινή προσπάθεια για βελτίωση της διαλειτουργικότητας και ενίσχυση της συνεργασίας τους, δίδοντας έμφαση στην Αεροναυτική Άσκηση «EUNOMIA», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας, Γαλλίας και Ιταλίας, όπως και στην συμμετοχή των Κυπριακών ΕΔ στις ασκήσεις «NOBLE DINA»,«ΜΕΔΟΥΣΑ»,  «ΩΡΙΩΝ» και «ΗΝΙΟΧΟΣ».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην έμπρακτη συμβολή και συνεισφορά της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στην άμυνα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας την σημασία αυτής στην προάσπιση της ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητος της περιοχής, και κλείνοντας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η στρατηγική σχέση των ΕΔ θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται και να εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Αρχηγού ΓΕΕΦ, ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος παρουσίασε θέματα αμυντικής πολιτικής και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων, επί των οποίων ακολούθησε συζήτηση.

Με την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο – Γεώργιο Δένδια.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια