Επίθεση ΠΟΕΣ κατά ΕΑΑΣ για τα Μετοχικά Ταμεία ΕΔ – Τι αναφέρει σε έγγραφό της προς ΥΕΘΑ

Επίθεση ΠΟΕΣ κατά ΕΑΑΣ για τα Μετοχικά Ταμεία ΕΔ – Τι αναφέρει σε έγγραφό της προς ΥΕΘΑ

Η ΠΟΕΣ απέστειλε προς τον κ. ΥΕΘΑ το παρακάτω έγγραφο με θέμα «Μετοχικά Ταμεία ΕΔ»:

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε ότι επιχειρούνται να τεθούν σε κάποιο τραπέζι συζητήσεων άσχετα ζητήματα ως δήθεν δίκαια, από συγκεκριμένους θεσμικούς αποστράτους του ΣΞ (ΕΑΑΣ), οι οποίοι αυτόκλητα και αυθαίρετα επιχειρούν να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι όλων των στρατιωτικών, όλων των Όπλων και Σωμάτων (εν ενεργεία και εν αποστρατεία).

Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» ήταν η συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Θεοχάρη την 26/10, για την οποίαν διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο σχετικό Δελτίο Τύπου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εν λόγω Ένωσης ότι «Η ενημέρωση περιέλαβε πάγια και διαρκή αιτήματα της Ενώσεως όπως η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων η αναστολή εφαρμογής της ψηφισθείσας ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ αλλά και άλλα λιγότερο ουσιώδη», ενώ προστίθεται με νόημα ότι «Ο κ. Υφυπουργός συμφώνησε στο δίκαιο των αιτημάτων».

Βεβαίως και ουδόλως μας απασχολεί η ατζέντα μιας θεσμικής Ένωσης αποστράτων, ωστόσο μας προβληματίζει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι επί σειρά μηνών επιχειρείται η προσπάθεια επιβολής μιας θεσμικής εκτροπής, στο πλαίσιο της οποίας μόνο η μία εκ των θεσμικών Ενώσεων αποστράτων, απαιτεί να υπάρξει «λύση» για κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά τους αποστράτους. Εν λόγω ενέργειες, κατά βάση, ενδιαφέρουν αφενός όλους τους εν ενεργεία στρατιωτικούς οι οποίοι είναι μέτοχοι των Μετοχικών Ταμείων και ως εκ τούτου έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση, αφετέρου τα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων. Και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να διερωτηθούμε δημόσια, μιας και άλλα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα: το Συντονιστικό των Θεσμικών Ενώσεων αποστράτων έχει διαλυθεί και ως εκ τούτου η ΕΑΑΣ λειτουργεί αυτόνομα, ή τα «δίκαια αιτήματα» έχουν την έγκριση του Συντονιστικού άρα και η ΕΑΑΣ την εξουσιοδότηση να δρα μονομερώς;

Επί τούτου να υπενθυμίσουμε ότι, η ανωτέρω Ένωση με την από 17/5/23 ανακοίνωση της, έχει αποκαλέσει το ΜΤΣ «Μεγάλο Ασθενή». Διερωτόμαστε λοιπόν, τι ακριβώς μέτρα έχουν ληφθεί για τον «Μεγάλο Ασθενή»; Υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν έχει υπάρξει σειρά από αναλογιστικές μελέτες [εταιρίας Deloitte το 2006, εταιριών Delloitte και Hewitt το 2010, καθώς και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010] που επιβεβαίωναν το πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας το οποίο ήταν εις γνώση της Ηγεσίας [ιδέτε (α) σχετικό]. Υπενθυμίζουμε δε, ότι η πρόθεση για ενοποίηση «των Διοικητικών Συμβουλίων των Μετοχικών Ταμείων» είχε εκφραστεί και τότε και, βεβαίως, εγκαταλείφθηκε κακήν κακώς διότι προκάλεσε ιδιαίτερα σοβαρές αντιδράσεις. Ωστόσο φαίνεται ότι παρακολουθούμε το ίδιο έργο, ξανά.

Κύριε Υπουργέ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους γίνονται αυτές οι ενέργειες και γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να τις επιτρέψουμε. Ο καθένας οφείλει να απλώνει το χέρι του ως εκεί που του επιτρέπει ο Νόμος. Όπως υποστηρίξαμε τα δίκαια αιτήματα των αποστράτων κατά τη διαδικασία ψήφισης του ν. 5018/2023 προτείνοντας σημαντικές βελτιώσεις (μία εκ των οποίων η προσθήκη εκπροσώπου Αξιωματικού εξ Υπαξιωματικών στο ΜΤΣ, που βεβαίως δεν «πέρασε»), έτσι θα κόψουμε το βήχα σε κάθε επεκτατική ενέργεια που επιχειρεί να ζημιώσει τα ΜΤ και τους στρατιωτικούς. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι δεν θα επιλέξετε να γίνετε μέρος του προβλήματος.

Οι θεσμικές Ενώσεις αποστράτων του ΣΞ έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν μόνο τα μέλη τους και κανέναν άλλον. Εάν κάποια κίνηση είναι κοινή, αυτό οφείλεται να ανακοινώνεται ώστε να γνωρίζουμε ποιους έχουμε απέναντί μας. Η εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών καθορίζεται από το άρθρο 30Γ του ν.1264/1982, το οποίο δεν αφορά τους αποστράτους. Είναι ως εκ του περισσού αυτονόητο δε, να υπενθυμίσουμε ότι τα ΜΤ διέπονται από διαφορετικούς νόμους και έχουν διαφορετικού Κανονισμούς, ενώ διαφορετικές είναι ακόμα και οι κρατήσεις.

Ως εκ τούτου, και λαμβανομένου υπόψιν ότι οι αιμοδότες των ΜΤ είναι κατά βάση τα εν ενεργεία στελέχη (ΕΔ και ΣΑ), το καθένα για το ΜΤ του Όπλου του, δεν είναι δυνατόν να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση κατά την οποίαν συγκεκριμένοι απόστρατοι επιχειρούν να αποκτήσουν αυθαίρετα πρωταγωνιστικό, συνολικό ρόλο. Εάν οι συγκεκριμένοι κ.κ. (πρώην) συνάδελφοι του ΣΞ επιθυμούν στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης να ασχολούνται και με θέματα των εν ενεργεία είναι δικό τους ζήτημα, αλλά τους συνιστούμε συναδελφικά να θυμούνται ότι δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί προς τούτο. Ως εκ τούτου θεωρούμε αυτονόητο ότι τυχόν πρόκλησης βλάβης, δεν θα μας αφήσει απαθείς.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να συνδράμετε στην προσπάθειά μας ώστε τα Μετοχικά Ταμεία να παραμείνουν στην ησυχία τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Εάν υφίστανται προβλήματα, υφίστανται μηχανισμοί που να επιτρέψουν την καθ’ αρμοδιότητα διερεύνησή τους ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου και εάν αυτές υφίστανται. Το παραμύθι με την κατσίκα του γείτονα πρέπει να λάβει οριστικό τέλος.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το σχετικό έγγραφο της ΠΟΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

 1. Οχι αγαπητη μου ΠΟΕΣ.Η ΕΑΑΣ δεν εκπροσωπει κανεναν αποστρατο.Ειναι ΝΠΔΔ ,διαβαστε τον κανονισμο λειτουργιας της και δεν θα εχετε καμια απορια για αυτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποια ΠΟΕΣ.Δεν υφισταται νομικα συνδικαλισμος στις Ε.Δ.Κατι παρατρεχαμενοι μαζευτηκαν κανανε εναν ομιλο σαν τους προσκοπους και βγαζουνε ανακοινωσεις ετσι για να λενε οτι υπαρχουν .Οπως ειστε αιμοδοτες των ταμειων οπως λετε οι εν ενεργεια και ειστε ,καποτε μην ξεχνατε ειμασταν κι εμεις αιμοδοτες για αλλους που εβγαιναν στην συνταξη.Τα κουβαδακια σας λοιπον και σε αλλη παραλια ω,ετσι και αλλιως δεν σας παιρνει κανεις στα σοβαρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Kυριοι της ΠΟΕΣ. Σεβαστα σε ενα βαθμο αυτα. Για το θεμα των αστυνομικων στο ΜΤΣ ποια ειναι η θεση σας? Εχετε ασχοληθει? Αν οχι, δεχοσαστε οι εισφορες των εν ενεργεια μετοχων του στρατου να καταληγουν στις τσεπες των μερισματουχων συνταξιουχων αστυνομικων υπαλληλων? Θα επρεπε ηδη να εχετε κινηθει με καθε νομιμο μεσο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί ξέρουν οι κύριοι της ΠΟΕΣ ότι οι αστυνομικοί μετέχουν (εισφέρουν) κατά 30% και λαμβάνουν μέρισμα 65% από τον λογαριασμό του ΜΤΣ;

   Διαγραφή
 4. Δεν αναγνωρίζω ή νομιμοποιώ κανένα συνδικαλιστή αλλά η πρόταση, να μείνουν τα μετοχικά ταμεία στην ησυχία τους, με ξεπερνά και είναι προσβλητική για όλους τους συνταξιούχους που βλέπουν άλλους να παίρνουν παχυλές επικουρικές συντάξεις και οι του στρατού τουλάχιστον να μένουμε με το φιλοδώρημα του μερίσματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα μου ντε. Γιατί να μην μοιραστούμε τα λεφτά των άλλων;

   Διαγραφή
 5. Ευτυχώς που ασχοληθήκατε με την 2η πενταετία του Ν.4609/19 οι ενώσεις.....Ολο θα,θα και ουσιαστικά την έχασαν τα ε.ε στελέχη (ίσως και τα ε.α). Και η η 3ετία μόνο για έως το 1995, οι υπόλοιποι στον Καιάδα. Πρέπει πάντα να έχουμε ανάγκη τους πολιτικούς(ψήφοι) και τους υψηλά προϊσταμένους στρατιωτικούς(να παρακαλάμε). Γι' αυτό και δεν περνάει τίποτε από αυτά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ενώσεις ασχολήθηκαν με την πρώτη πενταετία που δεν την είχαν και τώρα την έχουν. Φτάνει τόσο

   Διαγραφή
 6. Ποια ΠΟΕΣ ?? ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΟΣΑ ΜΕΛΗ ΕΧΟΥΝ? ντρεπονται ή φοβουνται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ακόμη για μια φορά αποδεικνύεται ότι οι εκπρόσωποι των ε.ε και των ε.α έχουν μεγάλο στόμα και μεγάλες τσέπες.Ανούσια η παρουσία σας και μηδαμινό το έργο σας.Σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα οι ενώσεις και τα σωματεία περισσότερη ζημιά κάνουν υποκύπτοντας στα θέλω των προισταμένων -εργοδηγών, βοηθώντας επιφανειακά και όχι επί της ουσίας τους υφιστάμενούς τους.Έτσι είναι αρεστοί σε αυτούς που τους συντηρούν στη θέση στην οποία βρίσκονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή