Αυτά είναι τα συνταξιοδοτικά θέματα αποστράτων που συζητήθηκαν στη Συνάντηση ΠΟΣ με Άδωνι Γεωργιάδη

Αυτά είναι τα συνταξιοδοτικά θέματα αποστράτων που συζητήθηκαν στη Συνάντηση ΠΟΣ με Άδωνι Γεωργιάδη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 145

Την Τετάρτη 15 Νοε. 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ), με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη. Από το Υπουργείο Εργασίας συμμετείχαν οι Υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Μιλαπίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ιωάννης Θεοδωράτος.

Από πλευράς ΠΟΣ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος, οι Ειδικοί Γραμματείς Κοινωνικών Υποθέσεων Συνταγματάρχης εα Δημήτριος Ταραντίλης και Οικονομικών Υποθέσεων Αντιστράτηγος εα Ιωάννης Αζναουρίδης.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣ αρχικά ενημέρωσε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη δομή, τις αρχές και τη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα παρακάτω συνταξιοδοτικά θέματα με σχετικές προτάσεις, που αφορούν στους αποστράτους όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων:

1ο. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Κατάργηση. Κατ’ ελάχιστον, επαναπροσδιορισμός της διαδικασίας, με υπολογισμό των κρατήσεων ανά κλιμάκιο και όχι επί όλου του ποσού, κάθε φορά που αλλάζει το κλιμάκιο. Μείωση συντελεστών ανά κατηγορία.

2ο. Πρόωρη Αποστρατεία Στρατιωτικών με ευθύνη της Υπηρεσίας: Επανυπολογισμός της σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στα 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

3ο. Επαναφορά του συντελεστή αναπλήρωσης από 0,5% στο 2% για άνω των 40 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Βελτίωση του άρθρου 32 του ν. 4670/2020.

4ο. Εργασιακό Αποστράτων (Συνταξιούχων): Να καταργηθεί το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 και το άρθρο 27 του ν.4670/2020 και όλες οι διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων και προκαλούν μείωση της σύνταξής τους.

5ο. Επανυπολογισμός σύνταξης Αξιωματικών προερχομένων από ΑΣΣΥ (3/35 «ΚΟΝΔΥΛΗ»): Επανυπολογισμός από τον ΕΦΚΑ των συντάξεων με βάση υπολογισμού τον βασικό μισθό της τελευταίας μισθολογικής τους προαγωγής.

6ο. Αναδρομικά αναγνωρισθείσας 5ετίας σε Μονάδες Εκστρατείας: Υπολογισμός και απόδοση οφειλόμενων αναδρομικών σε όσους έχουν αναγνωρισθεί έτη σε Μονάδες εκστρατείας και δεν υπολογίσθηκαν από τον ΕΦΚΑ τα αναδρομικά.

7ο. Εισφορές Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης που δεν Θεμελιώνουν Δικαίωμα Λήψεως Επικουρικής Συντάξεως: Οι εργαζόμενοι Συνταξιούχοι (απόστρατοι) που δεν λαμβάνουν Επικουρική σύνταξη, να εξαιρούνται των κρατήσεων για αυτή.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά για περίπου μία ώρα. Ειδικότερα για την Ε.Α.Σ. και το εργασιακό των συνταξιούχων (θέματα 1 και 4) δήλωσε ότι είναι ζητήματα που απασχολούν συνολικά το Υπουργείο, για τα οποία σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Για τα λοιπά θέματα θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία του Υπουργείου με την ΠΟΣ, ώστε να βρεθούν εφικτές λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με διάθεση περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα που αφορούν τα ε.α. Στελέχη των Ε.Δ.

Τέλος, η αντιπροσωπεία επέδωσε σχετικό υπόμνημα για τα παραπάνω συνταξιοδοτικά θέματα που συζητήθηκαν.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Αζναουρίδης

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Κ τωρα η υπουργαρα θα τα υλοποίηση όλα .οπως κ οι παρανομες κρατησεις του κατρουγκαλου κλπ. Θα τα κανουν όλα πριν τις εκλογές ..??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν αγγραματοι εκ ΣΜΥ πολλοί που θέλουν να γίνουν ΑΓΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγραματοι? Xaxaxa.
      Εσύ είσαι εκ σσε εγγραματος ε?

      Διαγραφή
  3. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4093/2012 σε συνταξεις να γινει γιατι η οποια φερομενη αυξηση κατεβαινει στο 1/3 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. . A
    Ασχολεισθε. Με τα λαμόγια. Τους πολιτικους

    ΑπάντησηΔιαγραφή