Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας; Επίσημα κίνδυνος η Τουρκία για Αμερικανούς ενώ «κλειδώθηκε» Συρία και Αν. Μεσόγειος από την αρμάδα του USS Gerald R. Ford

Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας; Επίσημα κίνδυνος η Τουρκία για Αμερικανούς ενώ «κλειδώθηκε» Συρία και Αν. Μεσόγειος από την αρμάδα του USS Gerald R. Ford

Ο Μπλίνκεν μεταβαίνει σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την Τουρκία- Είναι η στάση της με την Χαμάς ή είναι κάτι άλλο ακόμα πιο σοβαρό; Ο Ερντογάν ονειρεύεται τον Μωάμεθ τον Πορθητή με άξονα Ρωσία-Ιράν-Κίνα κατά των ΗΠΑ.

Τα πάνω κάτω ήρθαν τα πράγματα για την Τουρκία μετά την επίσημη έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την δράση των Τούρκων στην Συρία, καθώς τουρκικός στολίσκος ετοιμάζεται να αποσταλεί στην Γάζα, φέρνοντας Άγκυρα, Τελ Αβίβ και ΗΠΑ σε ευθεία αντιπαράθεση εν μέσω πολέμου με την Χαμάς.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι σχεδιάζει να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Αν και η Άγκυρα δεν διευκρίνισε πώς θα παραδοθεί η βοήθεια, η κίνηση θέτει την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σε άμεση σύγκρουση με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), οι οποίες ανακοίνωσε την πολιορκία της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς συνεχίζεται.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικρίνει έντονα τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και έχει εντείνει τις αντι-ισραηλινές δηλώσεις του από την έναρξη της επιχείρησης.

Οι δηλώσεις αποτελούν την αληθινή πολιτική του καθεστώτος του Τούρκου προέδρου και διαλύουν τις όποιες προσπάθειες εξομάλυνσης και βελτίωσης των σχέσεων με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ενήργησε ανήθικα στην απάντησή του και ότι σφαγιάζει αμάχους, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να καταδικάσει τα μέλη της Χαμάς για τα εγκλήματα τους, αλλά αντ' αυτού στοχοποίησε εκ νέου το Ισραήλ αναφερόμενος σε «αδικίες εναντίον των Παλαιστινίων».

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν μια ομάδα μάχης με επικεφαλής αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυριζόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να «διεξάγουν πολύ σοβαρές σφαγές χτυπώντας όλη τη Γάζα»

Η Τουρκία δυνητικά διπλασιάζει την εχθρική υποστήριξή της στην Χαμάς στέλνοντας έναν ακόμη στολίσκο στη Γάζα. Ο στολίσκος του 2010 κατέληξε σε τραγωδία αφού οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στους καταδρομείς του Ισραηλινού Ναυτικού με λοστούς και άλλα όπλα με αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών από αυτών.

Ο Ερντογάν φαίνεται να εγκαταλείπει την μέχρι τώρα άτονη προσπάθειά του να «ομαλοποιήσει» τους δεσμούς με το Ισραήλ, επιλέγοντας να κλίνει ολοκληρωτικά υπέρ της Χαμάς.

“Αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό για να κατευνάσει την πολιτική του βάση στο εσωτερικό ενώ έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι σύμφωνος με την ισλαμιστική κοσμοθεωρία του», αναφέρει ο Σινάν Σίντι ειδικός του ινστιτούτου FDD.

Επίσημα απειλή για τις ΗΠΑ η Τουρκία στην Συρία ενώ έπεται και στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία ως σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Λευκός Οίκος επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη Συρία, ονομάζοντας ρητά τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία ως σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2019, θα συνεχιστεί για έναν ακόμη χρόνο.

Αυτή η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ έρχεται μετά από ένα κρεσέντο διεθνούς και τοπικής κατακραυγής, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και από την πλευρά της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), ενώ υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για παρέμβαση, από διεθνείς φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλοι αυτοί έχουν ζητήσει επίμονα να σταματήσει η τουρκική στρατιωτική επίθεση, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών και την περιφερειακή σταθερότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας «υπονομεύει την εκστρατεία για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), θέτοντας σε κίνδυνο τους αμάχους και απειλώντας περαιτέρω την υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμπλέκει άμεσα την Τουρκία ως παράγοντα περιφερειακής αστάθειας και στήριξης με έμμεσο τρόπο του ISIS.

Η παράταση είναι σύμφωνη με τον Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης και το άρθρο 202(δ) του Νόμου για τις εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ανακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Ομοσπονδιακό Μητρώο και θα διαβιβαστεί στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ρόλο της Τουρκίας στο ασταθές συριακό τοπίο και τις ευρύτερες επιπτώσεις της στην περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα.

Αυτό δείχνει ότι θα έχουμε και συνέχεια στο Ισραήλ, Ιράκ και τέλος στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχές που οι Τούρκοι απειλούν, ενώ εκβιάζουν πολλά κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδος, για να πετύχουν σχέδια εντελώς αδιανόητα για το διεθνές δίκαιο.

Οδεύουμε προς πιθανή στρατιωτική σύγκρουση Αμερικανών και Τούρκων στην Μεσόγειο;

Οργισμένος ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος Τ.Γιατσί σχετικά με την αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι “το αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα αποτρέψει τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του PKK/YPG στη βόρεια Συρία.

Ο Πρόεδρος μας και αρχηγός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έκανε μια δήλωση σήμερα ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. Τότε όμως, η παρουσία της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή θα αποτελέσει εμπόδιο ή απειλή για τις αεροπορικές επιχειρήσεις της Τουρκίας; Αυτό είναι το ζήτημα, και αυτό είναι το ερώτημα.

Με την αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή, γίνονται συζητήσεις και για το πώς θα επιτευχθεί μόνιμη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχουν πολλές αμερικανικές βάσεις στην περιοχή που έχουν περικυκλώσει την Τουρκία”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Πατρίδας Ντογκού Περιτσένκ υπενθύμισε τις βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, και ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργοποιήσει το συμμαχικό της δυναμικό.

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση του Κόμματος ΑΚΡ να συνεργαστεί με Ρωσία--Ιράν και Κίνα εναντίον των ΗΠΑ.

Το σκηνικό βαρύ για τους Τούρκους, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν με κάθε τρόπο στο απυρόβλητο, αλλά όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ με αφορμή την κρίση στο Ισραήλ, μετράνε εχθρούς και φίλους προετοιμαζόμενες ίσως για κάτι ακόμα πιο μεγάλο στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Nationalpost TV-pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια