Εισφορά Αλληλεγγύης: Εκτός νέου μίνι ασφαλιστικού ν/σ–Εξετάζεται η αναμόρφωση της και θα επανέλθει εντός επόμενων μηνών

Εισφορά Αλληλεγγύης: Εκτός νέου μίνι ασφαλιστικού ν/σ–Εξετάζεται η αναμόρφωση της και θα επανέλθει εντός επόμενων μηνών

Δε θα περιληφθούν τελικά στο νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι εντός των επόμενων μηνών, το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση.

Πρόκειται για τις επικείμενες αλλαγές – επί τα βελτίω – στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (παρακράτηση στις υψηλές συντάξεις υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος).

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναμόρφωση της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης ώστε να καταστεί δικαιότερη, χωρίς ωστόσο να μειώσει τα έσοδα του ειδικού ταμείου που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. «Οι αλλαγές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες» ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου.

Ειδικότερα:

Η κυβέρνηση εξετάζει την αναμόρφωση της εισφοράς και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%. Ουσιαστικά αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1400 ευρώ. Χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για τους επόμενους μήνες την τελική αναμόρφωσή της, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί το λεγόμενο «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ρύθμιση προβλέπουν:

Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην φορολογία εισοδήματος.

Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

ΠΗΓΗ: ot.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Πάλι κάρβουνο. 41% είναι αυτό και με ανύπαρκτη αντιπολίτευση. Θα φάμε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μίνι μάξι ασφαλιστικό και όποια άλλη χαζομάρα έχει σαν φαεινή ιδέα ο κάθε υπουργός και οι παρατρεχάμενοι του να εφαρμόσουν, μα που αλλού; στο κεφάλι των συνταξιούχων. Βελτιώσεις ελάχιστες, ίσα ίσα για να ικανοποιούν τους "οπαδούς" τους. Νόμοι επί νόμων και κανείς δεν εξάλειψε μνημονιακές αδικίες, μόνο κουκούλωσε. Το παραμύθι θα συνεχίζεται μέχρι τις ευρω-εκλογές όπου θα παίζουν τεράστιοι τίτλοι με τις φανταστικές αλλαγές των διπλών και τριπλών αυξήσεων από την αναμόρφωση; (😂) της ΕΑΣ. Ως τότε υγεία να χουμε ώστε ο γερασμένος εγκέφαλος μας να τους ξανά-ανταμείψει με ένα άλλο 40%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα μάλιστα έλα να δεις το παπου σου το ψευτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τόσο καιρό γιατί μας πρηξστε κυριοι της κυβέρνησης Μεντόσα ψέμματα και ανακρίβειες... Ντροπή σας... Ελπίζω το χαστουκι στον Μπακογιάννη, στη Θεσσαλία, στην Θεσσαλονίκη κλπ. Να γίνει χιονοστιβάδα στις ευρωεκλογές.. Απλά ψευτες και ανίκανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπω Ευροεκλογές Μπακογιάννη 15 μήνες παραμύθα με το ΑΚΑΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή