Αναδρομικά μόνο σε όσους προσέφυγαν–Προχωρά νομοθετική ρύθμιση–Ποιοι κερδίζουν-χάνουν

Αναδρομικά μόνο σε όσους προσέφυγαν–Προχωρά νομοθετική ρύθμιση–Ποιοι κερδίζουν-χάνουν

Προχωρά νομοθετική ρύθμιση που θα εμποδίζει τη γενίκευση των δικαστικών αποφάσεων - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν μετά την κόντρα κυβέρνησης - δικαστών

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 09/10/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η πόρτα, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, για την καταβολή των αναδρομικών 11μήνου σε όλους τους συνταξιούχους. Την ίδια ώρα, εισηγήσεις να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2027 τα αναδρομικά 11μήνου (Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016) στους περίπου 350.000 συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και μέχρι στιγμής όλες οι δικαστικές αποφάσεις τούς δικαιώνουν, δέχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με το σενάριο που εξετάζεται τώρα, θα λάβουν επιστροφές ως 4.000 ευρώ από περικοπές συντάξεων και δώρων περίπου 350.000 συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι κατέθεσαν αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020, όπως έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το κόστος των επιστροφών σε αυτή την περίπτωση είναι μικρό, περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Νέα εξέλιξη

Πρόκειται για νέα εξέλιξη, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι, μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικών. Η κόντρα ξεκίνησε όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο διευκρίνισε ότι η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα επίπεδα πριν από το 2012 είναι πιλοτική και δεν αφορά δηλαδή μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά θα σεβαστούμε και το δεδομένο δημοσιονομικό περιθώριο που έχουμε. Έρχεται αξιολόγηση της οικονομίας μας από τον οίκο S&P στις 20 Οκτωβρίου και έπεται από άλλη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας».

Οι αποφάσεις

Την ίδια στιγμή, ελάχιστοι από τους 350.000 συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι 31/7/2020 έχουν πληρωθεί παρά τις θετικές δικαστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι είχαν ζητήσει αναδρομικά 84 μηνών (2012-2021) που τους είχαν επιδικάσει οι υπ' αριθ. 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε τις δικές του αποφάσεις του 2015 που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων και επιδίκασε αναδρομικά μόνο 11 μηνών και μάλιστα μόνο για όσους είχαν ασκήσει αγωγή έως 31/7/2020.

Σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, τα αναδρομικά για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, πρέπει να τα λάβουν μόνο όσοι εξ αυτών άσκησαν αγωγή έως 31/7/2020, όταν δηλαδή δημοσιεύτηκε ο νόμος Βρούτση 4714/2020 που απαγόρευε τη διεκδίκηση μετά την έκδοσή του.

Το οικονομικό επιτελείο, λόγω της σοβαρής δημοσιονομικής στενότητας, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καταβολής αναδρομικών του 11μηνου σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους (κόστος 2,5 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ανέκρουσε πρύμναν όσον αφορά την καθολική και σε βάθος χρόνου χορήγηση των αναδρομικών αυτών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για το σύνολο των συνταξιούχων, μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και την αναδιάταξη των κονδυλίων. Και περιορίζεται στη χορήγηση των αναδρομικών, μέχρι το 2027, μόνο για τους 350.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. Τιμιότητα από ένα άτιμο κράτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιτέλους αρκετά με τις προσφυγές για τις συντάξεις όποιος δεν βγαίνει δρόμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι δικαστικοί τους οποίους θα ακολουθήσουν οι βουλευτές,μαλλον θα τα πάρουν κανονικά και με τον νόμο, τον δικό τους νόμο φυσικά. Οι υπόλοιποι πλερώστε κορόϊδα για την αύξηση των 20 ψωρο€υρώ λόγω αλλαγής φορολογικού κλιμακίου, πάντα υπολογισμένο να τα παίρνουν τριπλά από τα ψίχουλα που πετούν στους ραγιάδες, οι κοτζαμπάσηδες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. opos panta ta thimata eine oi xamilobathmi kai oi zamilomisthi.

  ΑπάντησηΔιαγραφή