Έρχονται αυξήσεις & αναδρομικά για 50.000 επανυπολογισμούς συντάξεων από Οκτώβριο 2019–Ποιους αφορά (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Έρχονται αυξήσεις & αναδρομικά για 50.000 επανυπολογισμούς συντάξεων από Οκτώβριο 2019–Ποιους αφορά (ΠΙΝΑΚΕΣ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Επανυπολογισμός με αναδρομικά έως 4.800€ - Έρχονται αυξήσεις σε πάνω από 50.000 δικαιούχους για ποσά 50-100 € τον μήνα από τον Οκτώβριο του 2019

Γράφει ο Γιώργος Αυτιάς - ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 25/10/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πάνω από 50.000 συντάξεις περνούν από επανυπολογισμό, εξέλιξη που σημαίνει ότι έρχονται αυξήσεις αποδοχών και αναδρομικά αναλόγως των ετών ασφάλισης αλλά και του ύψους της σύνταξης. Αφορά τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση. Όλοι οι παραπάνω δικαιούνται επιπλέον χρηματικά ποσά λόγω επανυπολογισμού σε βάθος έως και 48 μηνών μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Οκτωβρίου 2023.

Επιτάχυνση

Την επιτάχυνση στη διεκπεραίωση του επανυπολογισμού συντάξεων πιστώνεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, η έλευση του οποίου στο υπουργείο Εργασίας συνοδεύτηκε από τη λήψη δραστικών μέτρων για την ενίσχυση του ρυθμού απόδοσης συντάξεων. Όπως αναφέρουν πηγές στον ΕΦΚΑ, μόνο από την εφαρμογή της άμεσης διόρθωσης των εννέα πιο συνηθισμένων περιπτώσεων λαθών στους φακέλους κινούνται πλέον ταχύτερα οι διαδικασίες επανυπολογισμού.

Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα:

όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερο από 30 έτη ασφάλισης

συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων

συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση

συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Μέσω του επανυπολογισμού διορθώνονται αρκετά από τα λάθη που διαπιστώθηκαν, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν ποσά της τάξης των 50-100 ευρώ τον μήνα:

Μεγάλα λάθη στον αρχικό υπολογισμό των συντάξεων.

Χιλιάδες εκκρεμότητες σε λάθος επανυπολογισμούς.

Διόρθωση λαθών στον ν. Κατρούγκαλου.

Νέος επανυπολογισμός στον Ν. Βρούτση.

Συμψηφισμός των συντάξεων στους δύο νόμους.

Λάθη σε στρογγυλοποιήσεις συντάξεων.

Παραλείψεις στον υπολογισμό των συντάξεων.

Λάθη στις χρονολογίες, «ξεχασμένες» ασφαλιστικές περίοδοι.

Λάθος υπολογισμός ετών ασφάλισης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μετρούσαν μόνο πλήρη έτη και όχι επιπλέον μήνες ασφάλισης!

Να δούμε μία ακόμη σειρά λαθών, λόγω έλλειψης λογισμικού (!), όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι:

• Ανταποδοτικότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι κατέβαλλαν ασφάλιστρο 32% στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτοί είναι συνταξιούχοι που προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης, είναι αρκετοί από τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ) και στον ΟΑΕΔ. Κι όμως, ο υπολογισμός έγινε με 20%.

• Βαρέα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα. Αφορά συνταξιούχους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Να τονισθεί ότι το επάγγελμά τους προέβλεπε την καταβολή του πρόσθετου ασφάλιστρου. Επανυπολογίστηκαν συντάξεις στα επίπεδα των 7.500 ενσήμων, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πάνω από 10.000 ένσημα, όλα βαρέα και υπερβαρέα!

• Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019. Αφορά όλους τους συνταξιούχους που κατέβαλλαν διπλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

• Συντάξεις χηρείας. Δεν έχει επανυπολογιστεί, σε πολλές περιπτώσεις, το αυξημένο ασφάλιστρο στη μεταβίβαση χηρείας. Έχουν εντοπιστεί συντάξεις στις οποίες δεν επανυπολογίστηκαν όλες οι ειδικές περιπτώσεις με το πρόσθετο ασφάλιστρο.

Το όφελος

Όσοι συνταξιούχοι μπαίνουν σε διαδικασία επανυπολογισμού κερδίζουν:

την αύξηση που αντιστοιχεί στα επιπλέον των 30 έτη ασφάλισης

τη διόρθωση του λάθους στον επανυπολογισμό

τα αναδρομικά που αναλογούν στον επιπλέον χρόνο ασφάλισης

την αύξηση στην κανονική σύνταξη του 7,73% πέρυσι και τη φετινή (3,1%)

τις νέες οφειλές από τον ν. Βρούτση.

Ουσιαστικά, συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη, για παράδειγμα, μετά τον ν. Κατρούγκαλου με 37 έτη ασφάλισης και σύνταξη 1.000 € και ο οποίος τώρα λαμβάνει κοντά στα 1.060-1.070 € τον μήνα, θα έχει αποδοχές μετά τον επανυπολογισμό περίπου 1.150-1.160 €.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Με λίγα λόγια, προχειρότητα και όλα στο πόδι, έτσι για να προλάβουμε να αναδείξουμε τη μεγαλοφυή ιδέα του σωτήρα του ασφαλιστικού "χ" υπουργού, το έργο της "χ" κυβέρνησης. "Αυτή η κολόνια κρατάει χρόνια", συντάξεις που κάνουν κάτι χρόνια να διεκπεραιωθούν, τραγικά λάθη στα ποσά και το κυριότερο αδιαφορία για το ποιος υποφέρει συνέπεια του μπάχαλου στην εφαρμογή των νόμων, στις εγκυκλίους, στις ερμηνείες, στις αποφάσεις. Μετά έρχεται το "rotation", άλλα πρόσωπα άλλες ιδέες, πάμε ξανά να προλάβουμε να αναδείξουμε το έργο....και με μια βουλιμία να κόψουμε τη φόρα σε όσους λένε για λάθη σε όσους ψάχνουν την άκρη. Τελικά οι μόνοι που κερδίζουν είναι αυτοί που παπαγαλίζουν ένα στρωμένο θέμα "αναδρομικά".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με το νόμο του Κονδύλη θα ασχοληθεί κανείς που μας έκοψαν και χρόνια τρία συνταξιοδοτικα πέρα από τις περικοπές συνταξεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βρε καημενε μου δεν υπάρχει ο και καλά "νόμος Κονδύλη", κάτι ψευτορυθμισεις στο συνταξιοδοτικό ήταν που τώρα δεν υπάρχουν!

   Διαγραφή