Μικρότερη αύξηση στις συντάξεις το 2024 – Ποια θα είναι

Μικρότερη αύξηση στις συντάξεις το 2024 – Ποια θα είναι

Κατά 3% ή 2,95% αντί 3,1%, λόγω αναθεώρησης προς τα κάτω της ανάπτυξης του 2022

Ρούλα Σαλούρου

Ελαφρώς … ψαλιδισμένη θα είναι η αύξηση στις συντάξεις του 2024, καθώς σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ΑΕΠ αυξήθηκε τελικά το 2022 κατά 5,6% και όχι 5,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι αυξήσεις που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2023, της τάξης του 7,75%, στηρίχθηκαν σε υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου για υψηλότερη ανάπτυξη από αυτήν που τελικά «κλείδωσε».

Το 2023 η αύξηση ήταν 7,75%, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 ήταν 9,6%, ενώ η εκτίμηση για την ανάπτυξη ήταν 5,9%. Το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης ήταν 15,5% και σύμφωνα με τον νόμο το μισό του αθροίσματος δόθηκε ως αύξηση στις συντάξεις, ήτοι 7,75%. Με την ΕΛΣΤΑΤ να αναθεωρεί την ανάπτυξη στο 5,6%, θα έπρεπε να δοθεί μικρότερη αύξηση κατά 0,15%.

Και όπως ο νόμος ορίζει, αυτό το ποσό θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν το 2024. Συγκεκριμένα προβλέπει ότι οι διαφορές μεταξύ των στοιχείων της εισηγητικής έκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για αύξηση του ΑΕΠ και πληθωρισμό, θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση που αφορά το αμέσως επόμενο έτος.

Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τα σενάρια προκειμένου η επιστροφή αυτών των ποσών να γίνει με τον πλέον εύκολο και δίκαιο τρόπο. Το ποσό άλλωστε που πρόκειται να επιστραφεί δεν είναι μεγάλο. Σωρευτικά εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ. Όμως ο νόμος είναι σαφής και ο συμψηφισμός πρέπει να γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιθανά σενάρια «τρέχει» τις τελευταίες ημέρες ο ανάδοχος του ΕΦΚΑ, προκειμένου πιθανότατα ακόμη και σήμερα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί εδώ βέβαια ότι αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν με τις αυξήσεις του 2024 να δοθεί και ένα επιπλέον διορθωτικό ποσό, καθώς εκτιμούσαν ότι η απόκλιση στα οικονομικά στοιχεία που θα δημοσιοποιούσε η ΕΛΣΤΑΤ θα ήταν υπέρ των συνταξιούχων. Να σημειωθεί επίσης ότι τυπικά αναμένεται η οριστική επικύρωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από τη Eurostat, όμως η μείωση έχει κλείσει. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι εάν θα είναι της τάξης του 0,15 ή 0,10%.

Με δεδομένο ότι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και περιγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αυξήσεις στις συντάξεις του 2024 θα είναι της τάξης του 3,1%, στην τσέπη, οι δικαιούχοι θα λάβουν αύξηση 3% ή 2,95%.

Η αύξηση των συντάξεων, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024, θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της εθνικής σύνταξης όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση, δηλαδή, θα συμπαρασύρει και τα δύο ποσά προς τα πάνω.

Μάλιστα, η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα επηρεάσει τις συντάξεις που πληρώνονται σήμερα και θα αυξηθούν από 1/1/2024 αλλά και αυτές που θα πληρωθούν στο μέλλον, καθώς η νέα εθνική σύνταξη θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του τελικού ποσού και των νέων συντάξεων. Ο συμψηφισμός που επεξεργάζεται ο ΕΦΚΑ, βέβαια, αφορά και τις δύο κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με την εθνική σύνταξη να διαμορφώνεται το 2024 σε 425,66 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση σε 426,17 ευρώ.

Καθώς βέβαια οι αυξήσεις στις συντάξεις δίνονται –σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά– για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο. Τα οριστικά ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους κανονικά, στο τέλος Δεκεμβρίου, με τις πληρωμές δηλαδή των συντάξεων Ιανουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι για το 2023 οι αυξήσεις δόθηκαν πρώτη φορά με τις συντάξεις Φεβρουαρίου και με τις επόμενες πληρωμές καταβλήθηκαν και τα αναδρομικά.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Πριν τις εκλογές, ψηφίστε με, η αύξηση θα είναι 5% (ψάξτε τα άρθρα Κατίκιδων και λοιπών ενταύθα), μετά τις εκλογές η πορεία της αύξησης φθίνει μήνα με τον μήνα και φτάσαμε στο μαγείρεμα Ελστατ όπου ακόμη και το 3,1% που έλεγαν πάλι, πριν τις αυτοδιοικητικές φαντάζει τόσο μακρινό και έτσι μόνο οι τεράστιοι τίτλοι των τετραπλών αυξήσεων στα γερόντια, μένουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. μα γιατι ξυπνησες; δεν τρεχει τιποτα κοιμησου

   Διαγραφή
 3. ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ας μας πουν οι κύριοι της Ελστατ που ψωνίζουν με πληθωρισμό 9% γιατί 10000000 Έλληνες ψωνίζουμε με τουλάχιστον 20% .Βλέπε αγαθά πρώτης αναγκης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παναγιώτης Τσακλόγλου σε αντίθεση με το σημερινό. "https://www.staratalogia.gr/2023/03/2-9.html ". Αλήθεια με την ΕΑΣ τι γίνεται; Πολύ ξύνουν την κούτρα τους και αυτή δεν κατεβάζει ιδέες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή