«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» 23: Στη σκιά των φυσικών καταστροφών η μεγάλη εθνική άσκηση – Τη Δευτέρα οι σειρήνες

«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» 23: Στη σκιά των φυσικών καταστροφών η μεγάλη εθνική άσκηση – Τη Δευτέρα οι σειρήνες

Η μεγάλη άσκηση «επιστρέφει» φέτος μετά από απουσία δύο ετών και πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες

Σταύρος Ιωαννίδης - Πηγή φωτό: ΓΕΕΘΑ

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ο μακρόσυρτος ήχος από τις σειρήνες συναγερμού αναμένεται να ακουστεί σε ολόκληρη την Επικράτεια. Οι σειρήνες του δικτύου Πολιτικής Άμυνας θα ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», σημαίνοντας την έναρξη των «πολεμικών» επιχειρήσεων.

Η μεγάλη άσκηση «επιστρέφει» φέτος μετά από απουσία δύο ετών και πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς μεγάλος αριθμός μέσων και προσωπικού βρίσκεται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας. Υπήρξαν, μάλιστα, σκέψεις για ματαίωση ή αναβολή της άσκησης, ωστόσο, κρίθηκε ωφέλιμο να πραγματοποιηθεί, έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις, ώστε να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων.

Η άσκηση τυπικά ξεκίνησε την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Οκτωβρίου. Μέχρι την τελική φάση υπάρχει μια σταδιακή «κλιμάκωση» των σεναρίων που ξεκινούν με κρίση, ένταση, εχθροπραξίες και ολοκληρώνονται με τη μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση και συντριβή των «εχθρικών» δυνάμεων στον Έβρο. Στην άσκηση συμμετέχουν επί 24ώρου όλοι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Σώματα Ασφαλείας και οι φορείς του Πολιτικού Τομέα που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις επί χάρτου και επί του πεδίου.

«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» και φυσικές καταστροφές

Ο φετινός «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» ξεχωρίζει για μια σειρά από λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ότι διεξάγεται εν μέσω φυσικών καταστροφών, που πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας. Περίπου 800 άτομα, μεταξύ των οποίων στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όπως η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομέων και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, βρίσκονται επί ποδός για την κακοκαιρία «Elias», όπως και μεγάλη δύναμη του Μηχανικού αλλά και πτητικά μέσα των τριών κλάδων. Παράλληλα, συνεχίζεται η συνδρομή του Στρατού στις πληγείσες από τη θεομηνία «Daniel» περιοχές, ενώ, μεγάλος αριθμός προσωπικού που ανήκει στα τμήματα «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και «ΧΕΛΜΟΣ» βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα αναμένοντας οδηγίες από την Πολιτική Προστασία.

«Θύμα» της κλιματικής κρίσης είναι και η τελική φάση της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», η ΤΑΜΣ «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ», η οποία ως είθισται λαμβάνει χώρα στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στο Διδυμότειχο. Ωστόσο, μετά από σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από τη χρήση πραγματικών, πυρών και μάλιστα σε μια περιοχή που υπέφερε το φετινό καλοκαίρι, αποφασίστηκε ο επαναπρογραμματισμός της άσκησης κατά το διάστημα 3 έως 7 Νοεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, η κλιμάκωση των σεναρίων θα οδηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διεξαγωγή μεγάλης αποβατικής ενέργειας με στόχο την ενίσχυση φίλιων δυνάμεων και την «ανακατάληψη» της Σάμου. Εκτός απροόπτου, το σενάριο θα εκτελεστεί στις 3 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Πιο συγκεκριμένα, τμήματα των Ειδικών Επιχειρήσεων θα αποβιβαστούν σε ακτή του νησιού και υποστηριζόμενα από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη θα ασφαλίσουν την περιοχή ώστε να ακολουθήσει η απόβαση τακτικών δυνάμεων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων από τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.

Καινοτομίες

Στην άσκηση θα εξεταστούν για πρώτη φορά σενάρια αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, κατά τα πρότυπα των γεγονότων του 2020 στον Έβρο, στα οποία εκτός από τον Στρατό θα συμμετάσχουν δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Επίσης για πρώτη φορά η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών, όπως αεροδρόμια, εργοστάσια, δημόσια κτίρια, γέφυρες κ.λπ.

Την πρώτη τους εμφάνιση στη μεγάλη εθνική διακλαδική άσκηση θα κάνουν τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι», που πρόσφατα έλαβαν την Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (FOC) από το ΑΤΑ, ενώ σε ορισμένα σενάρια θα συμμετάσχουν και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αφού θα ηχήσουν οι σειρήνες, αν δεν έχουν μπουκώσει απ τη βροχή, όλα καλά, οι μπλε θα βγουν και πάλι νικητές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή