Γιατί μοιάζει …ακέφαλη η ΕΛ-ΑΣ;

Γιατί μοιάζει …ακέφαλη η ΕΛ-ΑΣ;

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις δομικές κ.λ.π. αδυναμίες της ΕΛ-ΑΣ (όπως στο άρθρο με τίτλο: «Τι αστυνομία θέλουμε: Αρκεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα;», Δεκέμβριος 2015)! Είχαμε τονίσει, ότι και στην αστυνομία υπάρχουν οι κανόνες και οι διαδικασίες, που πρέπει να τηρούνται, πλην όμως στην πράξη επικρατεί η ρουτίνα, με αποτέλεσμα μερικές φορές να μην ακολουθούνται οι διαδικασίες. Δεν πρόκειται απαραίτητα για έλλειψη επαγγελματισμού. Οι ρουτίνες συχνά τροποποιούνται στην πράξη, προκειμένου να συντομευτούν και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, αλλά και να αποφευχθούν οι κατηγορίες για απαράδεκτη γραφειοκρατία, τυπολατρία και έλλειψη κοινής λογικής. Οι κανονισμοί, τα συστήματα και οι διαδικασίες δεν μπορεί να υποκαταστήσουν πάντοτε την ανθρώπινη κρίση.

2. Το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας με τη δολοφονία του οπαδού ήρθε ως συνέχεια μιας σειράς άλλων του παρελθόντος (έχουμε αναφερθεί για αυτά τον Ιούλιο 2016 στο άρθρο μας: «Ηγεσία κρίσεων: Το χρονικό των φιάσκων της Αστυνομίας και πως οι αποτυχίες γίνονται μαθήματα») και ανέδειξε για άλλη μια φορά το πρόβλημα της έλλειψης Ηγεσίας. Καίτοι υπήρξε εγκαίρως πληροφόρηση για την «κάθοδο» των οργανωμένων οπαδών (χούλιγκανς) ξένης ομάδας και τον κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινης ζωής, η Ηγεσία της ΕΛ-ΑΣ το αντιμετώπισε ως ρουτίνα με χαλαρότητα, αδιανόητη ολιγωρία και έλλειψη ενσυναίσθησης.

3. Η οφειλόμενη ανάληψη ευθυνών της Ηγεσίας δεν έγινε. Αντιθέτως έγινε προκαταβολικά και πριν ολοκληρωθούν τόσο η διοικητική όσο και η ποινική έρευνα προσπάθεια μετακίνησης των ευθυνών στα χαμηλότερα κλιμάκια και ειδικότερα στους … τροχονόμους!!! Σε κάθε περίπτωση Ηγεσία, που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες, είναι και ακατάλληλη και επικίνδυνη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια