«Μπόνους» έως 4.800€ στους συνταξιούχους-απόστρατους – Ποιους αφορά – Τι προβλέπεται

«Μπόνους» έως 4.800€ στους συνταξιούχους-απόστρατους – Ποιους αφορά – Τι προβλέπεται

Αφορά όσους εργάζονται με ετήσιες αποδοχές έως 20.000 ευρώ, λόγω κατάργησης του πέναλτι στη σύνταξη - Τι προβλέπει η τελική διάταξη

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 25/09/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

«Κλείδωσε» και θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου η ευεργετική διάταξη για τους απασχολούμενους συνταξιούχους-απόστρατους, την οποία έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ». Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι όταν ένας συνταξιούχος απασχολείται, παρακρατείται από τον e-ΕΦΚΑ το 30% της σύνταξής του. Από 1-1-2024 συνταξιούχοι-απόστρατοι που εργάζονται θα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξης τους, χωρίς να επιβαρύνονται με τη μηνιαία μείωση των αποδοχών τους κατά 30%.

Έτσι, με ετήσιο όφελος από 2.400 ευρώ έως 4.800 ευρώ θα βρεθούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως 20.000€ με την αναμόρφωση του καθεστώτος απασχόλησης των συνταξιούχων από τη 1-1-2024. Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί συνταξιούχοι θα καταβάλλουν εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους από το πρώτο ευρώ και όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορά 50% αυξημένη με ανώτατο πλαφόν τα 413,76 ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Επισημαίνεται ότι η νέα ασφαλιστική νομοθεσία αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους συνταξιούχους-απόστρατους, όχι μόνο γιατί θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αλλά και γιατί θα μπορούν να εργάζονται νόμιμα. Μια δεύτερη παρέμβαση θα αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται. Το σχετικό λογισμικό βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του από τον ΕΦΚΑ με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Τονίζεται ότι η διάταξη του νόμου μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι-απόστρατοι να χάνουν τη μηνιαία προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία μπορεί να φτάνει και τα 115 ευρώ για επιπλέον απασχόληση πέντε ετών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4670/2020), οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Μας δουλεύει μάλλον ο συντάκτης του άρθρου.
  Ποιοί συνταξιούχοι εργάζονται και παίρνουν 20000 ευρώ τον χρόνο δηλαδή σχεδόν 1700 ευρώ τον μήνα;
  Μόνο κάτι κοματοσκυλα οι οποίοι έχουν βολεύει σε κάτι θέσεις όπως προϊστάμενος πολιτικής προστασίας διευθυντής νοσοκομείου κλπ.
  Αλλιώς αλή σε εμάς που προσπαθούμε να τα βλέπουμε με μια σύνταξη, χωρίς η σύζυγος να εργάζεται και να έχουμε να πληρώσουμε και στεγαστικό δάνειο.
  Βέβαια πάλι καλά να λέμε.
  Δόξα τον Θεό.
  Αλλά πόσους από εμάς τους απόστρατους αφορά αυτό το άρθρο;
  Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους καλό χειμώνα αν και προβλέπεται πολύ δύσκολος.
  Καλό κουράγιο σε όλους μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάνετε λάθος. Πρώτον, τα "κομματοσκυλα" που λέτε, εφόσον εργάζονται στο Δημόσιο, παύει να τους καταβάλλεται η σύνταξη.
   Δεύτερον, υπάρχουν πολλά πρώην στελέχη των ΕΔ με γνώσεις και εμπειρία που εργάζονται σε εταιρείες με μισθούς άνω των 1700€. Δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι απόστρατοι... ντελιβεραδες και σεκιουριταδες.

   Διαγραφή
 2. Κύριε Γεωργάκη εσύ σε άλλα άρθρο μας έλεγες ότι στο μίνι νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μείωση της ΕΑΣ τι έγινε το ξέχασε ο Γεωργιάδης?

  ΑπάντησηΔιαγραφή