«Κλειδώνει» η αγορά των F-35 – Που θα είναι οι «φωλιές» τους

«Κλειδώνει» η αγορά των F-35 – Που θα είναι οι «φωλιές» τους

Τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς «προσγειώνονται» στην Ελλάδα το 2028. Σούδα και Ανδραβίδα θα είναι οι «φωλιές» τους

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 25/08/2023

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το Letter Of Agreement (LOA) του αμερικανικού Κογκρέσου για τα ελληνικά F-35. Η αλήθεια είναι ότι άργησε κάπως να έρθει, αφού στην Αθήνα το περίμεναν μετά τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές, και εν συνεχεία μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία παζάρευε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την αγορά ενός πακέτου F-16 Viper. Ωστόσο, φαίνεται πως τα περισσότερα προβλήματα ξεπεράστηκαν και το LOA έρχεται στην Αθήνα και στην καλύτερη περίπτωση ίσως ακόμα να εξαγγελθεί κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Άλλωστε το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την αγορά αυτού του υπερσύγχρονου μαχητικού πέμπτης γενιάς είχε υποβληθεί στις 29 Ιουνίου του 2022.

Η πηγή χρηματοδότησης

Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε συνέδεσε την αγορά των F-35 με την πιθανή αγορά και αναβάθμιση F-16 από την Τουρκία, ωστόσο όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή του LOA υπήρξαν σημαντικές κινήσεις για την επίσπευση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτο και κυριότερο, υπήρξε επιτυχής προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης των 20+4 F-35. Η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από το Foreign Military Financing (FMF), από το αμερικανικό δηλαδή πρόγραμμα χρηματοδότησης για εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, κυρίως μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

Το όλο πρόγραμμα της προμήθειας των F-35 (αγορά 20+4 αεροσκαφών, εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών, flight simulators, βιβλιογραφία, σέλτερς κ.τ.λ.) θα πλησιάζει, ίσως και να ξεπεράσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα έχουν εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια των 150.000.000 ευρώ που εξήγγειλε προεκλογικά από την Αχαΐα ο Πρωθυπουργός για την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας, όπου μαζί με τη Σούδα θα είναι η «φωλιά» των F-35. Είναι επίσης πολύ πιθανόν η χρηματοδότηση των δύο νέων μεταγωγικών C-130 να προέλθει και αυτή από το πρόγραμμα FMF. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπήκε πιο μπροστά η κατασκευή των ελληνικών F-35 στο εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Τέξας, από οποιαδήποτε πιθανή κατασκευή τουρκικών F-16.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει το νούμερο 18 από τις 20 χώρες που δήλωσαν ότι θέλουν να προμηθευτούν τα F-35.

Εκπαίδευση των πιλότων

Το 2028 θα παραληφθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα πρώτα F-35, σε μερικούς μήνες όμως από τώρα, με την υπογραφή του συμβολαίου, θα αρχίσει η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών. Η Πολεμική Αεροπορία θα ακολουθήσει το πρότυπο των Ισραηλινών όσον αφορά την εκπαίδευση των πιλότων. Θέλει να έχει πιλότους επιχειρησιακά έτοιμους ταυτόχρονα με την παραλαβή των αεροπλάνων. Οι Ισραηλινοί, όταν παρέλαβαν από τους Αμερικανούς τα καινούργια F-16, άρχισαν αμέσως να τα χρησιμοποιούν καθότι οι χειριστές τους είχαν ήδη πραγματοποιήσει περί τις 1.000 ώρες πτήσης σε εκπαίδευση και σε συνθήκες μάχης στις ΗΠΑ. Το ίδιο θα γίνει και με τα ελληνικά F-35.

Γιατί όμως επέλεξαν την Ανδραβίδα και την Κρήτη και όχι μια άλλη βάση, ας πούμε τη Λάρισα (ΑΤΑ) ή τον Άραξο; Επειδή τόσο οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και η κατασκευάστρια εταιρεία των F-35 έθεσαν εξαρχής θέμα ασφάλειας της βάσης από έξωθεν απειλές, θέμα απομακρυσμένης βάσης και κυρίως ποια βάση στην Ελλάδα μπορεί να επιβληθεί λιγότερο, να προσβληθεί ή να ανιχνευτούν σ' αυτήν τα μαχητικά.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ο πρωθυπουργός ανέφερε μόνο Ανδραβίδα και όχι Σουδα. Γιατί γράφετε ανακρίβειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός... Έχει χάσει επαφή από τις πολλές διακοπές...

      Διαγραφή