Τρεις Στρατιωτικοί τραυματίστηκαν (ο ένας σοβαρά) στο Στρατόπεδο του Άβαντα στην Αλεξανδρούπολη

Τρεις Στρατιωτικοί τραυματίστηκαν (ο ένας σοβαρά) στο Στρατόπεδο του Άβαντα στην Αλεξανδρούπολη

Ασφάλεια Στρατιωτικού Προσωπικού Κατά τις Δράσεις Πυροπροστασίας και Πυρόσβεσης

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 οι πυρκαγιές που μαίνονται στον Έβρο έφτασαν στο Στρατόπεδο του Άβαντα, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν οι ζωές των στελεχών που παρέμειναν να αντιμετωπίσουν τις φωτιές ΣΥΝΔΡΑΜΟΝΤΑΣ το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ΠΟΤΕ δεν εμφανίστηκε.

Κατά τη διαδικασία εκκένωσης του στρατοπέδου, τρεις στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρότερα.

Το ανωτέρω γεγονός, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε τραγωδία, καθόσον σήμερα θα μιλούσαμε για δεκάδες απανθρακωμένους στρατιωτικούς.

Το πάθημα του Άβαντα, πρέπει να γίνει μάθημα και να απεμπλακεί το στρατιωτικό προσωπικό από δράσεις, επιχειρήσεις και αποστολές που δεν είναι αρμόδιο, υπεύθυνο και εκπαιδευμένο, όπως αυτό της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, φέρει πτυχές των γεγονότων στο φως της δημοσιότητας, με την ελπίδα να μη βιώσουμε τα ίδια στο μέλλον.

Κύριε Υπουργέ.

Συνάδελφοί μας, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, Υπολοχαγός (ΥΠ-Π) Βάιος Τσαπρούνης, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και παραλίγο θύμα της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την περιοχή του χωριού Άβαντα Αλεξανδρούπολης, μας μετέφεραν τα γεγονότα που συνέβησαν στο Στρατόπεδο του Άβαντα, τα οποία άφησαν πίσω τους τρεις τραυματίες στρατιωτικούς.

Εξαιτίας των ευαίσθητων και διαβαθμισμένων στοιχείων που περιέχει η υπόθεση, για την οποία εξ όσων γνωρίζουμε έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), δεν είμαστε σε θέση να αναλύσουμε περαιτέρω. Ωστόσο, η θεσμική/νομική συνδικαλιστική μας υποχρέωση και εκπροσώπηση των συμφερόντων των μελών μας, όχι απλώς επιτρέπει, αλλά επιβάλει την παρέμβασή μας, προκειμένου να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας, οι οποίοι, εξ όσων εξιστορούμε ως κατωτέρω, κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους:

- Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 και ώρα 16:48, εντοπίστηκε μέτωπο πυρκαγιάς πέντε (5) χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά του Στρατοπέδου, μη ορατό από το Στρατόπεδο. Λίγο αργότερα πάνω από την περιοχή «πέταξε» και το ελικόπτερο του Συντονιστικού Κέντρου.

- Στις 19:30, οι πρώτες φλόγες του μετώπου άρχισαν να φαίνονται στην κορυφή του υψώματος έμπροσθεν του Στρατοπέδου και σε απόσταση περίπου χιλίων τριακοσίων (1.300) μέτρων. Οι προληπτικές εργασίες πυροπροστασίας (διεύρυνση αντιπυρικών ζωνών, υλοτόμηση δέντρων, κατάβρεξη περιμετρικού χώρου κ.λπ.), οι οποίες είχαν ξεκινήσει μέρες πριν, συνεχίζονταν εντατικά. Οι συνάδελφοι με όλα τα διατιθέμενα μέσα και παρά την παλαιότητά τους (πυροσβεστικά οχήματα, πυροσβεστικό άρμα, μάνικες πυροσβεστικών φωλέων και κρουνών) είχαν ήδη ετοιμαστεί, προκειμένου να ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ και να ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία, για άγνωστο στους συναδέλφους μας λόγο, ουδέποτε προσήλθε.

- Στις 20:45 όλα τα (βαρέα) οχήματα είχαν εξέλθει του Στρατοπέδου, δημιουργώντας φάλαγγα επί του δρομολογίου διαφυγής, ενώ στο τέλος έμεινε, μεταξύ των άλλων και ένα διοικητικό όχημα, στο οποίο επέβαινε και οδηγούσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσής μας.

Από το «πουθενά» και πέρα των γνωστών μετώπων της πυρκαγιάς, η φωτιά έφτασε ακριβώς δίπλα στα οχήματα (βόρεια του Στρατοπέδου). Αμέσως και χωρίς να υπάρχει άλλη επιλογή, τα εναπομείναντα ελαφρά οχήματα -ημιφορτηγό και διοικητικό όχημα- έφυγαν από το σημείο κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες, ενώ το διοικητικό όχημα περισυνέλλεξε και διέσωσε μέσα από τις φλόγες και ενώ οι καπνοί είχαν μειώσει αισθητά το ορατό πεδίο, έναν (1) στρατιώτη και δύο (2) στελέχη.

Οι εγκλωβισμένοι συνάδελφοί μας των βαρέων οχημάτων, παλεύοντας μέσα στις φλόγες και στους καπνούς, κατάφεραν να επιβιώσουν, οι τρεις (3) εκ των οποίων τραυματισμένοι. Οι δύο (2) από αυτούς επιβιβάστηκαν σε διερχόμενο ΙΧ ημιφορτηγάκι ιδιώτη (ο οποίος προσπαθούσε σε παρακείμενο κτήμα να διασώσει την περιουσία του μέχρι και την τελευταία στιγμή). Το εν λόγω όχημα, εξαιτίας της μηδενικής ορατότητας που είχε ο οδηγός κατέπεσε σε χαντάκι.

Κύριε Υπουργέ.

Από τα ανωτέρω και όλα όσα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, αντιλαμβανόμαστε τη φρίκη και τις τραγικές στιγμές που βίωσαν συνάδελφοί μας, οι τρεις (3) εκ των οποίων είναι τραυματίες (ο ένας σοβαρότερα), ενώ θα μπορούσαμε σήμερα να θρηνούμε τουλάχιστον έντεκα (11) θύματα-συναδέλφους μας (ένας εκ των οποίων στρατιώτης), με τον αριθμό να ανεβαίνει δραματικά αν δεν είχε προλάβει να διαφύγει πολύ πιο έγκαιρα το σύνολο του προσωπικού.

Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε για μια ακόμη φορά, μαθαίνοντας από τα γεγονότα του ΑΒΑΝΤΑ, να ματαιώσετε ΧΘΕΣ την οποιαδήποτε εμπλοκή του στρατιωτικού προσωπικού από δράσεις πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, αντικείμενο επί του οποίου ουδέποτε διδάχθηκε ή εκπαιδεύτηκε το στρατιωτικό προσωπικό, αντικείμενο το οποίο ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο πρέπει να στελεχωθεί και να συμπληρώσει τα κενά του.

Σας καλούμε επίσης, να ακυρώσετε και να ματαιώσετε ΑΜΕΣΑ την εκπομπή όλων των ειδών περιπόλων εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων, πριν οι εκτελούντες αυτών στρατιωτικοί αντιμετωπίσουν δυσάρεστες, μη ανατρέψιμες καταστάσεις. Το έργο αυτό ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ στη Στρατιωτική Υπηρεσία, ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ σε εμάς! Να αναλάβουν ΤΩΡΑ την ευθύνη και την αποστολή δασοφύλαξης και δασοπροστασίας τα αρμόδια προς τούτο Υπουργεία και Φορείς, με τις επιβαλλόμενες και αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, διαφορετικά δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που ο Στρατός θα κατηγορηθεί ότι δεν εκτέλεσε σωστά τα «καθήκοντά» του και κάηκε ο μισός Έβρος! Μία κατηγορία άδικη για τα στελέχη των ΕΔ! Μια ευθύνη που δεν μας αναλογεί!

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ Ε.Δ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ,ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έλα όμως που οι στρατηγάρες καμαρώνουν για τη "συνεισφορά του στρατού ΚΑΙ στην κατάσβεση των πυρκαγιών". Πώς το γιατρεύεις αυτό?? Πώς γιατρέυεται η έπαρση και το καμάρι, αλλά με την πλάτη και τον ιδρώτα άλλων,αλλά όχι του ίδιου???!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια ζωή ο στρατός προσφέρει στο κράτος εκεί που κάθε φορά έχει πρόβλημα χωρίς να είναι αρμοδιότητα του. Μια ζωή τά καταφέρνει παντού γιατί το προσωπικό του πάντα κάνει τά πάντα. Θερμά συγχαρητήρια στα χαμηλόβαθμα στελέχη γιατί βγάζουν το φίδι από την τρύπα του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το εγραψα παλιοτερα περι πυρκαιων .Διαταχθεις απο τον Διοικητη της μοναδας να μεταβω στις πυρκαγιες του Πυργου με βαθμο Υπολοχαγου ,αρνηθηκα σαν μη εκπαιδευθεις στα καθηκοντα του πυροσβεστη , με κινδυνο της σωματικης μου ακαιρεοτητας αλλα ουτε και στην εξτρα αποζημιωση προτρεποντας τον να με παραπεμψει στο Στρατοδικειο για να αποφανθει επι του θεματος .Αυτο ουδεποτε ελαβεν χωρα και το μονο που ελαβε χωρα ηταν να αποσταλλει ετερος συναδελφος ο οποιος δεν αντιταχθηκε στην παραλλογη διαταγη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εδώ πάει γάντι το ΄΄εδώ ο κόσμος καίγεται και τι νινί χτενίζεται΄΄, προχθές για το ΕΚΑΒ, τώρα για τις φωτιές, στην καρακοσμάρα του ο συνάδελφος....

  ΑπάντησηΔιαγραφή