Κύπρος: Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του νέου Α/ΓΕΕΦ – Πότε γίνεται η αλλαγή (ΦΩΤΟ)

Κύπρος: Ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του νέου Α/ΓΕΕΦ – Πότε γίνεται η αλλαγή (ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»:

Ο εκάστοτε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, είναι ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, που έχει αποστρατευθεί σε πρόσφατες κρίσεις. Η τελική επιλογή γίνεται από τη κυπριακή κυβέρνηση, μέσα από κατάλογο τριών ονομάτων που καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Παλαιότερα και για τη θέση του Υπαρχηγού αλλά και του Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, επιλέγονταν ανώτατοι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Ωστόσο, πριν λίγα χρόνια, η πρακτική αυτή άλλαξε, καθώς υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός Κυπρίων αξιωματικών, αποφοίτων της Σχολής Ευελπίδων, που διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα και πλέον οι θέσεις αυτές στελεχώνονται από Κύπριους.

Διαψεύδει η Αθήνα

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ισχύει ως κανόνας ο ισχυρισμός ότι η Αθήνα στέλνει στη Λευκωσία τρία ονόματα υποψηφίων ανώτατων αξιωματικών για τη θέση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς από τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζει το πρόσωπο της επιλογής της.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι και το 2020 όταν Διοικητής του ΓΕΕΦ τοποθετήθηκε ο απερχόμενος στρατηγός, η Αθήνα δεν είχε στείλει short list με τρία ονόματα υποψηφίων αλλά μόνο το όνομα του αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη ο οποίος ανέρχεται έπειτα από τρία χρόνια.

ΦΩΤΟ: Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη

Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, αποστρατεύτηκε με τις κρίσεις του Ιανουαρίου του 2023.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, ο αντιστράτηγος Τσιτσικώστας είναι προσωπική επιλογή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος φαίνεται να έχει πείσει για την επιλογή αυτή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

ΦΩΤΟ: Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο

Η Λευκωσία, δεν απορρίπτει τον Γ. Τσιτσικώστα, αλλά επιθυμεί να επιλέξει τον νέο Αρχηγός ΓΕΕΦ, μεταξύ τριών και όχι να αποδεχθεί την επιλογή της Αθήνας, χωρίς να έχει κανένα απολύτως λόγο.

Επισήμως δεν γίνεται κανένα σχόλιο, και για προφανείς λόγους αναφέρεται πως, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Ένα από τα θέματα που τίθεται για τον κ. Τσιτσικώστα, από τη Λευκωσία, είναι ότι δεν έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στη Κύπρο. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε αρκετές επιτελικές θέσεις και υπήρξε διοικητής σε μονάδες Αμφιβίων Καταδρομών, διοικητής σχηματισμών, έχοντας υπηρεσία σε ΝΑΤΟϊκό επιτελείο στην Ισπανία αλλά και στο γραφείο του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχαήλ Κωσταράκου στις Βρυξέλλες και ένα χρόνο στη Ρώμη.

Υπηρέτησε στη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και στη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, της οποία υπήρξε ο πρώτος Διοικητής. Έχει εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτιστής ελεύθερης πτώσης και έχει αποφοιτήσει από Σχολείο της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και από τη Σχολή Πολέμου. Ο Γ. Τσιτσικώστας είναι 59 ετών και κατάγεται από τη Τρίπολη της Αρκαδίας.

Υποψήφιος και ο Αντιστράτηγος Ν. Φλάρης

Ο 60χρονος αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, γεννημένος στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αποστρατεύτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, έχοντας βαρύ βιογραφικό. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού - Διοίκησης Δογμάτων και Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

ΦΩΤΟ: Ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι γνωρίζει τα της Κύπρου καθώς έχει υπηρετήσει στη 35η Μοίρα Καταδρομών στο Σταυροβούνι. Είναι επίσης αλεξιπτωτιστής ελεύθερης πτώσης και υποβρύχιος καταστροφέας (ΟΥΚ).

Έχει φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, ενώ έχει εκπαιδευτεί και υπηρετήσει και στο εξωτερικό. Υπηρέτησε 3 χρόνια στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου βραβεύτηκε με την υψηλότερη ηθική αμοιβή.

Έχει περάσει από όλα τα κλιμάκια της Διοίκησης (μονάδας, Ταξιαρχίας, Μεραρχίας και μεγάλου σχηματισμού [ΑΣΔΕΝ])

Έχε διοικήσει μονάδες ειδικών δυνάμεων (Καταδρομείς, Πεζονταύτες, Αλεξιπτωτιστές) και κατείχε επιτελικές θέσεις στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ.

Την επιλογή του αντιστράτηγου Φλάρη, προκρίνουν διάφοροι παράγοντες σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς τον γνωρίζουν από την περίοδο της υπηρεσίας τους στη Μεγαλόνησο.

Επιλογή και ο Αντιστράτηγος Ιλαρίδης

Το τρίτο όνομα που ακούγεται για τη θέση του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ είναι αυτό του 60χρονου Αντιστρατήγου Άγγελου Ιλαρίδη, ο οποίος αποστρατεύθηκε με τις κρίσεις του Μαρτίου του 2022.

ΦΩΤΟ: Ο Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης

Ο Αντιστράτηγος Ιλαρίδης, φαίνεται να συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες από τους τρεις υποψήφιους, καθώς έχει αποστρατευθεί πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ δεν έχει υπηρετήσει στη Κύπρο. Ωστόσο, έχει μακρά εμπειρία στη διοίκηση μονάδων και σχηματισμών του Πεζικού, έχοντας διατελέσει και Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού. Στρατιωτικοί κύκλοι ανέφεραν στο Protothema.gr, ότι στα πλεονεκτήματα του, καταγράφεται η οργάνωση της άμυνας στη περιοχή της Θράκης. Κατάγεται από τη Νιγρίτα Σερρών.

Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η ανακοίνωση του ονόματος αναμένεται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής. Ο Δημόκριτος Ζερβάκης θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από το 2022 αλλά του δόθηκαν διαδοχικές παρατάσεις με τη τελευταία να λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια