Επιστολή ΕΑΑΑ σε Αρμόδιους Υπουργούς για τα Μετοχικά Ταμεία – Τι αναφέρει

Επιστολή ΕΑΑΑ σε Αρμόδιους Υπουργούς για τα Μετοχικά Ταμεία – Τι αναφέρει

ΘΕΜΑ: Η Θέση της ΕΑΑΑ για το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ)

1. Υπάρχουν τρία Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ).

α. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), στο οποίο μερισματούχοι είναι απόστρατοι του ΣΞ και οι απόστρατοι της τέως χωροφυλακής. Ωστόσο στους μετόχους του ΜΤΣ είναι και ένα μέρος του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ (από 1984 και μετά), του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η σχέση μερισματούχων Στρατού Ξηράς και Ελληνικής Αστυνομίας είναι περίπου ένα προς δύο (1/2 (25.000 ΣΞ – 45.000 ΕΛ.ΑΣ).

β. Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ) στο οποίο ανήκουν οι μερισματούχοι του ΠΝ και οι μερισματούχοι του Λιμενικού Σώματος, του Υπουργείου Ναυτιλίας.

γ. Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) που οι μερισματούχοι του προέρχονται αποκλειστικά από την ΠΑ.

2. Τα ΜΤ δημιουργήθηκαν με ξεχωριστούς ιδρυτικούς νόμους και από την δημιουργία τους διοικούνται και λειτουργούν ως ανεξάρτητα ΝΠΔΔ και ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το οποίο εποπτεύονται μέσω των Επιτελείων τους. Υπογραμμίζεται ότι οι απόστρατοι αξιωματικοί ως επικουρικό λαμβάνουν μόνο το μέρισμα των ΜΤ, σε αντίθεση με τους άλλους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα.

3. Ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την επίλυση θεμάτων οικονομικού χαρακτήρα και δημοσιολογιστικού περιεχομένου, ως επίσης και οικονομικών θεμάτων Νομικών Προσώπων εποπτευομένων από το ΥΠΕΘΑ σύμφωνα με τον ν.4270/2014, είναι η ΓΔΟΣΥ του ΥΠΕΘΑ, η οποία ερευνά, μελετά και επιλαμβάνεται επίλυσης θεμάτων των ΜΤ.

4. Μόνιμη επιδίωξη των διοικήσεων των ΜΤ αποτελεί η βιωσιμότητα αυτών και η βελτίωση των παροχών τους. Για τον λόγο αυτό διεξήγαγαν αναλογιστικές και τεχνοοικονομικές μελέτες από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Σκόπιμο θα ήταν οι μελέτες αυτές να έρθουν στην επιφάνεια και να τεθούν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας.

5. Διαχρονικά το ΜΤΑ με τις χρηστές πάντα Διοικήσεις, για να καταστεί βιώσιμο:

α. Περιέκοψε το μέρισμα κατά 46.30% και το ΕΚΟΕΜΑ κατά 65% και για μία δεκαετία οι μερισματούχοι του λάμβαναν το μικρότερο μέρισμα και ΕΚΟΕΜΑ από τα χορηγούμενα των ΜΤΣ και ΜΤΝ.

β. Δεν αναγνωρίζει τις διοικητικές αποκαταστάσεις των δικαστηρίων, ώστε να επιβαρυνθεί με τα αναδρομικά στους δικαιωθέντες, καθόσον αυτό έχει προβλεφθεί στην νομοθεσία του ΜΤΑ.

γ. Δεν σταματά την παρακράτηση εισφορών στην 35ετία αλλά τις συνεχίζει μέχρι της αποστρατείας των μελών του.

δ. Δεν επιχορηγεί τα ΒΟΕΑ που είναι πλήρως ανταποδοτικά (εισφορές – παροχές).

ε. Δεν προέβη στον επαναπροσδιορισμό των μεριδίων βάσει των νόμων 2838/2000 και 3016/2002 (μισθολογικές προαγωγές).

ζ. Έχει διακριτούς λογιστικούς λογαριασμούς που παρακολουθεί το ΒΟΕΑ και τα μερίσματα, εν αντιθέσει με το ΜΤΣ, όπου το σύστημα παροχών του ΜΤΣ δεν είναι διακριτό με λογιστική αυτοτέλεια και επιπρόσθετα οι εισφορές που παρακρατούνται από τους αποστράτους στον εν λόγω λογαριασμό είναι χαμηλές.

6. Τα ΜΤ είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Σημαντικός πόρος των ΜΤ πέραν των (εισφορές μετόχων, τόκοι διαθεσίμων, έσοδα χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, έσοδα εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας κλπ) είναι και οι κρατήσεις 4% επί των πάσης φύσεως δαπανών. Το ΜΤΑ και ΜΤΝ ουδέποτε έτυχαν χρηματοδοτικής ενίσχυσης (επιχορήγησης του κράτους). Η ΕΑΑΑ και η ΕΑΑΝ έδειξαν την αλληλεγγύη τους στην ΕΑΑΣ και στο ΜΤΣ και δεν αντέδρασαν όταν επιχορηγήθηκε το ΜΤΣ με 180 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα ΜΤΑ και ΜΤΝ την ίδια περίοδο υπέστησαν τεράστιο κούρεμα των αποθεματικών τους από το P.S.I.

7. Σε αντίθεση η ΕΑΑΣ ενεργώντας αναρμόδια, παρά την νομοθεσία, ατεκμηρίωτα, αυθαίρετα, μονομερώς, χωρίς να ενημερώσει τις ΕΑΑΑ και ΕΑΑΝ, αβασάνιστα και χωρίς να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στα άλλα Ταμεία και οποιαδήποτε άλλη παράμετρο προώθησε έγγραφο, Φ.890/3/866/Σ62/14-4-2022, με τίτλο «Δίκαιη κατανομή των Πόρων Προερχομένων από την Κράτηση 4% επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων ΕΔ» ζητώντας στην ουσία μοίρασμα του 4%.Η ΕΑΑΑ πιστεύει αυτό που προβλέπει η νομοθεσία επί δεκαετίες ότι δηλαδή μεταξύ άλλων, ο πόρος που προέρχεται από την ΠΑ ανήκει στους μετόχους και μερισματούχους του ΜΤΑ που προέρχονται από την ΠΑ και σε αυτούς μόνο πρέπει να επιμερίζεται, καθόσον αυτοί αξιοποιούν και συντηρούν το υπόψη υλικό.

8. Δεν επιθυμούμε να έλθουμε σε αντιδικία, ούτε να υπεισέλθουμε στα εσωτερικά του ΜΤΣ. Τυχόν δυσάρεστες αποφάσεις προσωρινού χαρακτήρα για τους μερισματούχους ενός Ταμείου δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους μερισματούχους των άλλων ΜΤ, διότι ουδεμία ευθύνη φέρουν στο πλαίσιο της αυτοτέλειας αυτών. Επίσης παρόλο που τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των ΜΤ, (όπου τηρείται μητρώο ακινήτων) του ΜΤΣ είναι πολύ μεγαλύτερα από τα άλλα δύο ΜΤ εν τούτοις τα ΜΤΑ και ΜΤΝ ουδέποτε ήγειραν θέμα συνεκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας.

9. Η ΕΑΑΑ προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενέστατες συνέπειες για το Ταμείο μας, στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων άλλων Ταμείων, θεωρεί ζωτικό για τη βιωσιμότητα του, το ΜΤΑ να διατηρήσει τη σημερινή του μορφή όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του.

10. Για οποιαδήποτε μεταβολή της παρούσας κατάστασης των ΜΤ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύμφωνη γνώμη των μερισματούχων που θεσμικά εκπροσωπούνται από τις τρεις Ενώσεις Αποστράτων (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ) και από τα ΔΣ των τριών ΜΤ.

Δημοσίευση σχολίου

56 Σχόλια

  1. Πολυ σωστα τα αναφερει η ΕΑΑ,ουδεν σχολιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά παραπλανά, θες να πεις, κατά την προσφιλή τακτική των μελών του ΜΤΑ. Καλά κάνει όμως, προστατεύει τα κεκτημένα! Μόνο που δεν είναι αμερόληπτα τα γραφόμενα. Αν ήθελε να περιγράψει την κατάσταση θα ανέφερε, οτι εκ των μερισματουχων ΕΣ-ΕΛΑΣ 1/2 του ΜΤΣ, οι λαμβανοντες μερισμα ΕΛΑΣ απλά κατατρώγουν πόρους προερχόμενοςυς από το προσωπικό του ΕΣ κ είναι άδικο για τους μερισματουχους νυν κ μελλοντικών τους εκ ΕΣ. Δεν αναφέρει το ύψος των μερισμάτων διαχρονικά που καταβαλλονται στα 3 ΜΤ, για να φανούν οι διαχρονικές αδικίες σε βάρος των εκ ΕΣ προερχόμενοςυς. Δεν νομίζω ότι η υποστήριξη με 280εκ που ήταν βασικά επιβαρύνσεις του ΜΤΣ, για τους εκ της ΕΛΑΣ, που ως επί το πλείστον επιβαρυναν το ΜΤΣ, έπεφτε λόγος αναφοράς στα ΜΤΑ κ ΜΤΝ, (ε μη βγάλουν κ από την μύγα ξύγκι, μην τα θελουν όλα δικά τους, εντέλει είπαμε ). Όσο για τις Δκσεις που δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα, υπήρχαν κ Υπουργοί που τους τοποθέτησαν, δεν ανέλαβαν μόνοι τους, ούτε τους επέλεξαν οι μερισματουχους του ΜΤΣ, για να τους ρίχνουμε ευθύνες! Άρα πολιτικά έπεσε στα βράχια το ΜΤΣ, πολιτικά πρέπει να ληφθούν μέτρα, εγώ αυτό καταλαβαίνω. Δεν μπορεί πράξεις που δεν φέρουν ευθύνες οι μερισματουχους, να χρεώνονται στους μερισματουχους κ τις ενέργειες που κάνουν προς κάθε κατεύθυνση για την αναταξη!

      Διαγραφή
  2. Απαραίτητο δεν είναι τίποτα απολύτως! Αυτά τα τελεσίγραφα ίσως πιάνουν στις γυναίκες σας και στα παιδιά σας και όπου αλλού σας παίρνει. Αλλά είναι τα θέματα και τα προβλήματα. Βασικά ας μοιράσουμε την ΕΛΑΣ και όσους μείνανε από χωροφυλακή και κληρονόμους, αλλά και την so call "εθνική αντίσταση" και στα τρία ταμεία, σε πρώτη φάση και μετά βλέπουμε πως θα πάει. Αυτά τα περί "δημοκρατικών" κλάδων των ΕΔ και "χουντικών" του ΣΞ να τα πουλήσετε αλλού, έχουμε αγοράσει μπόλικα και δεν θέλουμε άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι πολύ απλό. Αρκεί άμεσα να αποσαφηνισθεί η νομική φύση της κράτησης 4%. Ήτοι αν πρόκειται για παροχή σε αντιστάθμισμα επικουρικής σύνταξης, που ως γνωστό δεν έχουν μόνο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και που ισχυρίζεται η ΕΑΑΣ ή αν πρόκειται για κοινωνικό πόρο όπως ισχυρίζονται οι άλλες Ενώσεις. Αρμόδιο να απαντήσει είναι το υπουργείο οικονομικών. Αν πρόκειται για αντιστάθμισμα επικουρικής σύνταξης τότε δικαιώνεται η ΕΑΑΣ και θα πρέπει πάραυτα να νομοθετηθεί η αναλογική κατανομή της παροχής αυτής και να δημιουργηθούν δύο λογαριασμοί στο ΜΤΣ ,προκειμένου να μή συμμετέχουν στο προιόν αυτής που αναλογεί στο ΜΤΣ οι μερισματούχοι της ΕΛ-ΑΣ καθόσον έχουν επικουρική σύνταξη. Αν τώρα κριθεί ότι πρόκειται για κοινωνικό πόρο τότε δικαιώνονται οι ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ και μόνο στο πλαίσιο της ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ θα μπορούσε να τεθεί θέμα διαφορετικής κατανομής,με αρμόδιο να αποφασίσει το ΥΠΕΘΑ. Ενημερωτικά σημειώνω ότι παρόμοια κράτηση είχε θεσπισθεί και για το ΜΤΠΥ (Ν.Δ.1050/42) και καταργήθηκε από 1-1-2015 με το νόμο 4254/2014. Τέλος αυτονόητο είναι ότι εάν κριθεί ότι πρόκειται για κοινωνικό πόρο, οι οποίοι κοινωνικοί πόροι απαγορεύονται απο την Ευρωπαική νομοθεσία, τότε θα πρέπει άμεσα να τεθεί στο υπουργείο οικονομικών αίτημα για παροχή σε αντιστάθμισμα επικουρικής σύνταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ότι αφορά την νομική φύση της κράτησης 4%.
      Δεν πρόκειται για αντιστάθμισμα επικουρικής σύνταξης.
      Δεν είναι όμως και κοινωνικός πόρος.
      Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 47 του Ν4387/2016
      https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/198288/nomos-4387-2016
      ¨Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, ειδικά για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, ως «καταθέσεις των μετόχων» νοούνται οι πάσης φύσεως καταβαλλόμενες εισφορές και οι τακτικές ή έκτακτες κρατήσεις που διενεργούνται επί των αποδοχών, αποζημιώσεων και λοιπών παροχών των μετόχων ή μερισματούχων υπέρ των οικείων Μετοχικών Ταμείων, ενώ ως «περιουσιακά στοιχεία των ταμείων» νοούνται οι λοιποί πόροι των Μετοχικών Ταμείων που χρηματοδοτούν τις χορηγούμενες παροχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Από την ισχύ της παραγράφου 1 δεν θίγονται οι διατάξεις που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και των Ειδικών Λογαριασμών και Κλάδων των Ταμείων αυτών.¨.
      Επομένως νομικά η κράτηση του 4% αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κάθε ταμείου.

      Διαγραφή
    2. Η παράγραφος 3 του αρθρου 47 του νόμου 4387/2016 προστέθηκε με το άρθρο 35 του νόμου4494/2017. Αρχικά με την παράγραφο 1 του αρθρου 47 του νόμου 4387/2016 καταργήθηκε και για τα ΜΤ των Ενόπλων Δυνάμεων η κράτηση 4%. Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιό λόγω επανήλθε με το νομικό κατασκεύασμα της παραγράφου 3. Αυτό πρέπει να αποσαφηνισθεί. Ο συγκεκριμένος λόγος δηλαδή που ο νομοθέτης όταν με το νόμο 4254/2014 καταργούσε την παρόμοια κράτηση του ΜΤΠΥ δεν έπραξε το ίδιο και για την κρατηση 4% των ΜΤ των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και ο λόγος που την επανέφερε με το νόμο 4494/2017 ως παράγραφο 3 του αρθρου 47 του νόμου 4387/2016 όταν με την παράγραφο 1 του ιδίου άρθρου του αυτού νόμου ΄είχε καταργηθεί. Απλά πράγματα. Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ οφείλει να πάρει θέση. Κάποτε οι μοναχοί βάπτιζαν το κρέας ψάρι για να μή χαλάσουν την νηστεία τους. Το γεγονός ότι οι κοινωνικοί πόροι αντίκεινται στην ευρωπαική νομοθεσία αποτέλεσε το λόγο της νέας βάπτισης. Τέλος σημειώνω ότι το θέμα αυτό που δημιούργησε συνθήκες διχόνοιας και μίσους μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων γεγονός άκρως απαράδεκτο για των ευαίσθητο χώρο των Ε.Δ.. είναι αποτέλεσμα τριών στρεβλώσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι τρείς μαζί. Αυτές είναι: Α) Το γεγονός ότι τα στελέχη των Ε,Δ, στερούνται επικουρικής σύνταξης,Β) Το ότι δεν καταργήθηκε η κράτηση 4% για τα τρία Μ,Τ.και Γ) Ο τρόπος που κατανέμεται το προιόν της εν λόγω κράτησης στα τρία Μ,Τ. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ειναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

      Διαγραφή
    3. @ADP52
      Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι ακριβώς ζητάς.
      Ρώτησες πια είναι η νομική φύση της κράτησης.
      Τώρα που πληροφορήθηκες ότι νομικά η κράτηση αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του κάθε ταμείου και επειδή μάλλον αυτό αποδυναμώνει τα επιχειρήματα της ΕΑΑΣ ζητάς να μάθεις πως και γιατί βαπτίστηκε έτσι. Αν και από το σχόλιο σου φαίνεται ότι καταλαβαίνεις ακριβώς τι έγινε και γιατί.
      Μιλάς για τρείς στρεβλώσεις που πρέπει να λυθούν.
      Α. Τα στελέχη των ΕΔ όντως δεν έχουν επικουρική σύνταξη. Προτείνεις να δημιουργηθεί νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για τα στελέχη των ΕΔ; ‘Η θες τα τρία ταμεία να μετατραπούν σε επικουρικά και να υπαχθούν στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας;
      Β. Θεωρείς πρόβλημα ότι δεν καταργήθηκε η κράτηση 4% υπέρ των ταμείων. Και ταυτόχρονα
      Γ. Θεωρείς στρέβλωση τον τρόπο που κατανέμεται το προϊόν της εν λόγω κράτησης στα τρία ΜΤ.
      Μα αν λυθεί η στρέβλωση Β και καταργηθεί η κράτηση δεν θα υπάρχει προϊόν για κατανομή. Εκτός αν εννοείς ότι αν δεν μοιραστεί με τον τρόπο που επιθυμεί η ΕΑΑΣ είναι προτιμότερο να κοπεί τελείως. Είναι και αυτή μια άποψη.

      Διαγραφή
  4. Μυρίζει ενοποίηση......πω πω να αρχίσουμε να τροχιζοιμε δαγκάνες και να ακονιζουμε τα νύχια.ειναι δίκαιο και θα γινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέτοια αθλιότητα έχω πολύ καιρό να δω. Τέτοιοι είναι οι αξιωματικοί μας; Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανώς, Αγαπητέ Συνάδελφε, και δεν ζητώ τη δημιουργία νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης για τα στελέχη των Ε.Δ. και τούτο γιατί σε αυτό δεν μπορούν να ενταχθούν τα εν αποστρατεία στελέχη, ειμή μόνο τα εν ενεργεία και μάλιστα όχι όλα. ( Θα ήταν ασύμφορο για τα στελέχη που έχουν πολλά συντάξιμα χρόνια). Ούτε βέβαια ζητώ την μετατροπή των Μ.Τ σε ταμείο επικουρικής ασφάλισης και την υπαγωγή τους σε άλλο Υπουργείο γιατί γνωρίζω ότι αυτό είναι ανέφικτο καθόσον υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά και πραγματικά κωλύματα. Και επί πλέον κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ΝΕΑ << στρέβλωση>> καθόσον όλοι οι άλλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι εκτός από επικουρική σύνταξη θα είχαν και μέρισμα από το ΜΤΠΥ ενώ τα στελέχη των Ε.Δ δεν θα είχαν. Άρα τα Μ.Τ, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν σύμφωνα με την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία τους. Εκείνο που ζητώ ,λοιπόν, είναι η θέσπιση μίας παροχής αντί επικουρικής σύνταξης για όλα τα εν αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ. και τούτο γιατί με ευθύνη του εργοδότη (ΔΗΜΟΣΙΟ) ουδέποτε ασφαλίστηκαν σε φορέα επικουρικής σύνταξης. Σημειώνω ότι η ασφάλιση σε φορέα επικουρικής σύνταξης είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τουλάχιστον από το 1992 ( ν. 2084/92) και την ευθύνη για τη σωστή ασφάλιση του προσωπικού την έχει ο εργοδότης. Ναι, σωστά καταλάβατε, ζητώ την άρση-κατάργηση-εξάλειψη ΟΛΩΝ των στρεβλώσεων που συναρτώνται με το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι σε μία ευνομούμενη πολιτεία οι στρεβλώσεις, ανεξαρτήτως θετικού ή αρνητικού προσήμου δεν έχουν θέση. Άλλωστε στερείται γενναιότητας να ζητά κάποιος την άρση ΜΟΝΟ των στρεβλώσεων που έχουν αρνητικό πρόσημο. Και για να προλάβω τυχόν ερώτημά σας ποια θα μπορούσε να είναι η παροχή σε αντιστάθμισμα της επικουρικής σύνταξης που θα ικανοποιούσε όλα τα στελέχη παραθέτω αμέσως μία πρόταση,που δεν είναι η μόνη υπάρχουν και άλλες με το ίδιο αποτέλεσμα. Η πρόταση αυτή είναι δομημένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει το σύνολο των στελεχών ( εν ενεργεία και εν αποστρατεία) .να μη δημιουργεί πρόβλημα στη βιωσιμότητα του e-Ε.Φ.Κ.Α (ανταποδοτική σύνταξη), να μη προκαλεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και να λαμβάνει υπόψη την παρούσα
    δημοσιονομική συγκυρία. Συνίσταται δε στην προσαύξηση της Εθνικής Σύνταξης των στελεχών των Ε.Δ, ανάλογα με το Διοικητικό βαθμό συνταξιοδότησης και τα συντάξιμα έτη. Ειδικότερα στο άρθρο 7 του Ν 4387/16, όπως αυτό ισχύει σήμερα, να προστεθεί παράγραφος 7 ως εξής :
    «7. Ειδικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ), τα όποια ουδέποτε ασφαλίστηκαν σε φορέα επικουρικής ασφάλισης και δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, το ποσό της εθνικής σύνταξης όπως αυτό προσδιορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο και ισχύει εκάστοτε, προσαυξάνεται από ………... ανάλογα με το Διοικητικό βαθμό συνταξιοδότησης, για κάθε συντάξιμο έτος και μέχρι σαράντα (40) σύμφωνα με τα ποσοστά που αποτυπώνονται αμέσως παρακάτω Α Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων ποσοστό προσαύξησης 1.50% κατά έτος. Β Ανώτατοι Αξιωματικοί ποσοστό προσαύξησης 1.25% κατά έτος Γ Ανώτεροι Αξιωματικοί ποσοστό προσαύξησης 1% κατά έτος Δ Κατώτεροι Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές ποσοστό προσαύξησης 0,90% κατά έτος. Ε Υπαξιωματικοί ποσοστό προσαύξησης 0,80% κατά έτος.>> Σημειώνω ότι η εθνική σύνταξη βαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό και όχι τον ΕΦΚΑ.
    Τώρα ελπίζω να έγινα κατανοητός Αν όχι εδώ είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενοποίηση των ταμείων για απόλυτη δικαίωση.δεν είναι δυνατόν με τον ίδιο βαθμό τα ίδια χρονιά να υπάρχει διαφορά στην σύνταξη και διάφορα στο εφάπαξ.ερχομαστε σαν σαύρες του Κομόντο να κατασπαραξουμε.σαν κροκοδειλια στο Σερενγκέτι θα εξαφανισουμε και το τελευταίο λεπτό του ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι το ψάχνεται αγαπητοί συνάδελφοι και μακρυγορειτε. Το ΜΤΣ δεν έλαβε κανένα μέτρο τον καιρό των μνημονίων. Εν αντιθέσει έδινε και αυξήσεις. Ούτε σοφη διαχείριση έκανε στα τόσα χρόνια. Και δάνεια πήρε αγύριστα και τα ενοίκια της περιουσίας του δεν πήγαν εκεί που πρέπει... Ούτε η αστυνομία σας φταίει, ούτε τα άλλα ΜΤ. Βρείτε τα μόνοι σας. Περικόψετε απ' τους αναρίθμητους στρατηγούς κάποια μερίσματα και που δεν πλήρωσαν για τους βαθμούς που πήραν στα δικαστηρια, βάλτε τάξη. Δεν σας φταίει κανείς. Δηλαδή τι θέλετε? Να πάρετε στο λαιμό σας και τα άλλα ταμεία. Δηλαδή να ψηφίσει η κατσίκα του γείτονα, ε? Ε, όχι δεν θα σας περασει. Η δικτατορίες τελείωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιάσαμε το υπονοούμενο, "ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας"! Βρε δε πάτε για κανένα φραπέ φτηνιαρικο στο ΕΚΕΜΣ μιας και ΣΕΠΑ είναι μόνο στα χαρτιά, άντε για μαζευτείτε λίγο, γεροξούρηδες που στέλνετε και επιστολές "διαμαρτυρίας". Έχετε πιάσει τα πόστα στη ΕΑΑΑ και δε λέτε να ξεκουμπιστείτε!

      Διαγραφή
  9. Τα ίδια να παίρνουμε......τα ίδια προσφέραμε.ενοποιηση των ταμείων τώρα.αιντε ατσαλακωτοι δεν θα χάσετε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν πάει να λέει η ΕΑΑΑ, για αυτούς είναι μπλα μπλα μπλα....
    Και μάλιστα λένε και το κλασικό " δεν είναι αυτό που νομίζεις αγάπη μου, με παρεξηγησες".
    Ξέρουμε ακριβώς τι θέλετε . Είτε μας το λέτε κατά πρόσωπο, είτε με λεπτεπίλεπτες μπαλαφαριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι να παίρνετε λιγότερα. Γιατί έτσι σας αξίζει. Τον καιρό που παίρνατε περισσότερα ήταν καλά ε? Δεν μιλούσατε καθόλου για τα άλλα ταμεία. Τώρα ναι να παίρνετε λιγότερα μέχρι να εξυγιάνετε το ταμείο σας. Άντε Φάτα ουλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενώ εσείς έχετε τσαλακωθεί!!!!!!!!! Σιγά μυρίζετε μπαρούτι.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θέμα χρόνου πλέον.ενοποιηση των ταμείων.παροτι απόστρατος του Ναυτικού πιστεύω ότι οι του στρατού έχουν δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν εσύ είσαι απόστρατος του ναυτικού τότε εγώ είμαι απόστρατος της νασα! Άντε να το κοιτάξετε μερικοί γιατί είναι πολύ σοβαρό.

      Διαγραφή
  14. Αν και απόστρατος στραταίος, πιστεύω ότι οι αεροπόροι έχουν δίκιο...έτσι απλά...τρολάρω λιγάκι τον υποτιθέμενο ναυταίο παραπάνω. 😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Απόστρατος του ναυτικού ε?, τι λέτε καλέ ναυταιε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί υπουργός που θα υπογράψει κάτι τέτοιο. Η ακόμα και πρωθυπουργός που να δώσει εντολή στον ΥΕΘΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σαν τις 7 πληγές του Φαραώ θα ορμησουμε και θα πλαγιοκοπησουμε.μετα θα περισφυξουμε και στο τέλος όλα τα ταμεία θα είναι ένα και προπαντώς νοικοκυρεμενο.στο τέλος εμάς του στρατού θα μας ευχαριστείτε που βάλαμε ταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γελαω ακόμα συνάδελφε του στρατού, όσον αφορά την τάξη που θελετε θα βάλετε. Το μόνο που δεν μπορείτε να βάλετε είναι η τάξη. Ν αρχίσω απ' το όπλο σας και που να καταλήξω? Στο ταμείο σας? Ας ευχηθούμε να μην συμβεί αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα.η ενοποίηση είναι σίγουρη.διοτι είναι ότι πιο δίκαιο υπάρχει.με μελέτες εμπεριστατωμένες ελάχιστα χρήματα θα χαθούν από τους συναδέλφους της αεροπορίας.οχι πάνω από 50 ευρώ.σε καμία περίπτωση.μην κάνετε έτσι.σκεφτειτε τον συνάδελφο.τα 50 ευρώ δεν είναι τίποτα.το έχουμε ψάξει το θέμα.δεν είναι παραπανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιοί είστε εσείς που έχετε διαβεί τον Ρουβίκωνα;

      Διαγραφή
  20. Φτάσαν άσχημα χαμπερια στο κουτούκι του γιαβρη και σταυρωσανε τα χέρια και είπαν άλλο μην μας βρη...........νομίζω ότι δεν σωνετε με τίποτα πλεον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ενιαίο επικουρικό ΕΔ με άμεση διακοπή γραμμής παραγωγής ανωτάτων δια της δικαστικής οδού. ΜΕπίσης αν δεν επιθυμούν τα ΣΑ να συνεισφέρουν ισόποσα, στο καλό και να μας γράφουν, ούτως ή άλλως ανήκουν σε άλλο υπουργείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ 06 3:11, εσύ και στον ύπνο σου και στον ξύπνιο σου βλέπεις μπαμπούλες!Οι ανώτατοι είναι το διαχρονικό, υπαρξιακό πρόβλημά σου.
      Μήπως ξέρεις πόσοι διοίκησαν συντάγματα, ταξιαρχίες και μεραρχίες και, ενώ είχαν το απαραίτητο αυτό προσόν προαγωγής, έφυγαν με ένα τηλέφωνο; Δεν θα πάρουν δικαστικά, με τη δίκαιη κρίση των διοικητικών δικαστηρίων, τα οφειλόμενα, επειδή ενοχλεί μερικούς σαν εσένα;

      Διαγραφή
  22. Δεν κάνουμε πίσω ούτε για ένα ευρώ κύριοι του στρατού. Πάρτε αυτά που σας χρωστάνε απ' αλλού. Βρειτε τα μεταξύ σας. Ας πληρώσουν παραπάνω τα στελέχη σας. Πάντως εμείς να ξέρετε ότι είμαστε μαθημενοι από αγώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουφα τώρα το αυγουλάκι σου και φόρεσε την Tena σου μην ...εστείς πάνω σου από το ζόρι του αγώνα γιατί είσαι της εααα και τα λέτε τσεκουράτα!

      Διαγραφή
    2. Πλαστήρα, ο συνονόματός σου έκανε άλλους αγώνες και όχι για τα ευρώ που κάνεις εσύ! Άλλαξε άμεσα ψευδώνυμο, το ντροπιάζεις!

      Διαγραφή
  23. Είμαστε απόστρατοι του ΜΤΣ.και διαβηκαμε τον Ρουβίκωνα.για να πάψουν οι αδικίες χρόνων τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θα δούμε πόσο μαθημενοι από αγώνες είστε.θελουμε ένα ταμείο και τέλος.δικαιες λύσεις για όλους.ουτως η άλλως το θέμα έχει σχεδόν τελειώσει.το ξέρετε αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα παρομε τα καριοφίλια θέλομε ενοποίηση με την μητέρα πατρίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ναι κύριε ανώνυμε των 7/8 8:38 και ποιος σου λέει ότι επειδή αποστρατευτηκες επειδή κατά την υπηρεσία δεν άξιζες για παραπάνω, πάντα υπάρχουν και οι καλύτεροι, βρήκατε αυτή την ελεεινή φαμπρικα να γινόσαστε όλοι στρατηγοί, να μην πληρώνετε για τους βαθμούς που κονομισατε απ' την φάμπρικα και να πληρωνοσαστε τα μερίδια του βαθμού που κερδίσατε. Όχι κύριε. Με τον βαθμό που πραγματικά αποστρατευτηκες να πληρώνεσαι. Οι άλλοι βαθμοί είναι βαθμοί μαϊμού. Και αφήστε τα ταμεία εκεί που είναι στην ησυχία τους. Μια χαρά είναι. Διαλυσατε το δικό σας ταμείο, θέλετε να διαλυσετε και τα άλλα. Δεν θα σας περασει αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε άι από 'δώ, σουργελο, που καθόσαστε αιώνιοι σμήναρχοι και παντελονιάζετε παράνομα και καταχρηστικά το πτητικό Α' κατηγορίας σε βάρος των νεαρών πιλότων που σκοτώνονται για φωτιές των εμπρησμών, ενώ εσείς σβήνατε τα φώτα και δεν πετάξατε στην Κύπρο και γίνατε και αγεεθάδες τρομάρα σας. Ρε ουστ από εδώ, πτεραρχάκια της σειράς, που βγαίνετε με τα κοστούμια της πεντάρας από τα οκαζιον της Ομόνοιας και αερολογείτε για τον πόλεμο της Ουκρανίας!

      Διαγραφή
  27. Και προσοχή κύριοι του στρατού, μυρίζετε μπαρούτι.......απ' τους πολέμους.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο Πλαστήρας πρώτον ήταν πατριώτης. Δεύτερον ήταν δημοκράτης δεν ήταν φασιστας.Τρίτον δεν ήταν λαμόγιο να παίρνει 160 εκατ. Ευρώ για το ταμείο του δανεικά και αγύριστα, και να τα πληρώνει ο έντιμος ελληνικός λαός, το λέγω έτσι γιατί έντιμος είναι ένα ποσοστό 20%. Τέταρτον ήταν δίκαιος. Αυτά όλα εσείς δεν τα έχετε, οπότε μην πιάνεις στο στόμα σου τον Πλαστήρα. Απεχετε και απέχεις παρασάγγας απ' τον ήρωα στρατηγό. Αυτός πέθανε στην ψάθα. Εσείς έχετε τις βιλαρες σας. Οπότε λιγοτερα κύριοι στρατηγοι του λούστρου. Εγώ μπορώ να το χρησιμοποιω το μεγάλο αυτό ονομα. Εσύ οχι. Ακούς εσυ 7/8 της 6:13. Άντε που βγάλατε και γλώσσα κακομοίρηδες που είστε όλο υποκλίσεις. Οσφυοκαμπτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΛΑΣΤΗΡΑ, για πες μας από πού έλκει την καταγωγή το βαρύγδουπο όνομά σου, να μάθουμε και εμείς βρε παιδί;

      Διαγραφή
  29. Σιγά τα ωα στρατηγέ μου. Μη σκίσεις κάνα καλσόν. Κακομοίρη 7/8 11:28. Υποτελείς είστε οι περισσότεροι στο ΣΞ. Βαλίτσες κουβαλάτε για να πάρετε κανα βαθμό. Το κεφάλι σκυμμένο πάντα. Μόνο στους κατώτερους μπορείτε και μιλάτε. Αισχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλαστήρα, αμέσως άλλαξε ψευδώνυμο! Εσύ δεν κάνεις ούτε για φυστικάκι, πασατέμπο, λέγετε, που λένε οι μικροπωλητές στις εξέδρες των γηπέδων!

      Διαγραφή
    2. Προς 1:58:00, ποιοί είμαστε εμείς που λέμε; (για το λέγετε)

      Διαγραφή
  30. Λυπάμαι πολύ με την κατάντια...Για αυτό δεν είναι να περνάς ούτε απέξω από τις Ενώσεις (και των 3 κλάδων)
    Διακοπάρες μόνο στα θέρετρα και μην χάσουν την καλοπέραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 9/8 1:58 ΧΑ!!!! ΧΑ!!!!!! ΧΑ!!!!!!!!. Τσάμπα μάγκας είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αν ξέρεις το Μορφοβούνι, ε από κει είμαι. 9/8. 1:53
    Ο Πλαστήρας γιος Ράφτη και υφάντρας. Πάρε και διάβασε για τον Πλαστήρα. Καλό θα σου κάνει μια που είσαι και στραταιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μορφοβούνι; Μαύρη πλεμπα δηλαδή, και πως βρέθηκες ρε εποπάκο στην ΠΑ και σε βάζουν να σχολιάζεις με την ανάρτηση, με ένα ντενεκέ τυρόγαλο σε κανέναν χοντρό κοινοτάρχη; Πάντως μερικά αποστρατα της αεροπορίας που λυμαίνονται τις ενώσεις όπως και τον βαθμό του σμήναρχου για τζάμπα πτητικά έχουν πλάκα που βάζουν εποπάκους να σχολιάζουν αντ'αυτού!

      Διαγραφή
  33. ΑDP 52 πολύ σωστός και τεκμηριωμένος. Έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 01:07:00.Και να μην είναι έτσι, έτσι σε βολεύει. Άρα έτσι είναι.

      Διαγραφή
  34. Ερχόμαστε όπως οι κορεοι.να πιούμε και το τελευταίο ευρώ.και βέβαια είμαστε πολλοί και ισχύει το δίκαιο των πολλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. 45 Γιάννηδες ενός κοκορου γνώση κύριε της 10/10 5:21

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προς 10/8 2:41. Δεν είμαι εποπακος κυριεεεεεεε. Κάτι πολύ παραπάνω. Μακάρι να ήμουν εποπακος. Καλύτερα θα περνούσα στις ΕΔ. Εσύ στρατηγός? Δικαιωθείς απ' τα δικαστήρια? Μαϊμού στρατηγός ε? Πώς τα καταδεχεστε στρατηγοί μαϊμού? Γελάνε και οι κότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .....κάτι πολύ παραπάνω....δλδ εμθ αρχισμηνιας κύριε! Εντάξει και εις ανώτερα. Πήγαινε τώρα να φτιάξεις τον καφέ στον διοικητή σου για να πάρεις το Σαββατοκύριακο να πας στην Λούτσα!

      Διαγραφή
  37. Κύριε της 12/8 10:40. Ταξίαρχος κύριε
    Και να ξέρεις ότι ουδέποτε ζήτησα να μου φέρουν καφέ έως ότου αποστρατεύτηκα. Ενώ εσείς θέλετε ορντινατσες. Είχατε και στο χωριό σας. Αλλά έτσι σας μάθανε στη σχολή. Εσείς και τίποτα άλλο. Ποιος σας υπολογίζει νομίζεις. Όταν φεύγετε από την υπηρεσία σας φτύνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Δηλαδή τώρα που αποστατευτηκατε ζητάτε να σας τον φέρουν.αυτο κατάλαβα.το θεωρώ λάθος.εμενα πρώτη σειρά μου τον φέρνουμε γιατί ο παλιός είναι αλλιώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή