Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΠΝΠ: ΕΔ και ΠΣ «μπαίνουν» στο ΕΚΑΒ–Κατ’ εξαίρεση ειδική αποζημίωση για νυχτερινές ώρες στα στελέχη ΕΔ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΠΝΠ: ΕΔ και ΠΣ «μπαίνουν» στο ΕΚΑΒ–Κατ’ εξαίρεση ειδική αποζημίωση για νυχτερινές ώρες στα στελέχη ΕΔ

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Τεύχος A’ 132/05.07.2023) δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης που προβλέπει την ενίσχυση της στελέχωσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων των δομών του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, εφόσον στις δομές δεν επαρκεί το προσωπικό πληρωμάτων ασθενοφόρων ή οδηγών, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορεί να διατεθεί προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των ως άνω δομών».

Η διάθεση του προσωπικού γίνεται μετά από αίτημα των δομών και απόφαση του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες δεν το απαγορεύουν.

Εφόσον το προσωπικό της πυροσβεστικής ή του στρατού δεν επαρκεί «είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)».

Η απόφαση θα γίνεται με αιτιολογημένο αίτημα των δομών και απόφαση των αρμοδίων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί κινητικότητας και μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2023. «Οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης», διευκρινίζεται.

Το προσωπικό που θα διατεθεί ή θα αποσπαστεί απατείται να διαθέτει άδεια οδήγησης κατηγορίας Β’ και να έχει εκπαιδευτεί σε βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

Ειδική μέριμνα για οδοιπορικά και για εξασφάλιση καταλύματος

«Η διακομιδή των ασθενών διενεργείται: α) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του Ε.Κ.Α.Β., με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου, β) στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

Στην ΠΝΠ υπάρχουν προβλέψεις για τα οδοιπορικά όσων στελεχώσουν το ΕΚΑΒ, ενώ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση και ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ: «Η παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 200/1993 (Α’ 75), περί των οδοιπορικών εξόδων εκτέλεσης υπηρεσίας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί περιπολίες σε δασικές περιοχές, εφαρμόζεται και για την εκτέλεση υπηρεσίας του παρόντος από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, στο διατιθέμενο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλεται, κατ’ εξαίρεση, και η ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες σύμφωνα με την υποπερ. β της περ. Δ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017. Η ως άνω δαπάνη βαρύνει τους προϋπολογισμούς των φορέων προέλευσης του προσωπικού, οι οποίοι ενισχύονται για τον σκοπό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβάλλεται κατόπιν βεβαίωσης που εκδίδεται από το Ε.Κ.Α.Β. ή το Κέντρο Υγείας ή το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, στο οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες.»

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ και των ΥΠΕ και των ΟΤΑ, μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται με σχετική δαπάνη. «Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού», διευκρινίζεται.

Στο ΦΕΚ σημειώνεται πως «οι αποδοχές του αποσπασμένου προσωπικού συνεχίζουν να καταβάλλονται από την υπηρεσία προέλευσης» ενώ στην παράγραφο 5 διευκρινίζεται:

«Το Υπουργείο Υγείας, μέσω του Ε.Κ.Α.Β. και των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και οι οικείοι Ο.Τ.Α. μεριμνούν για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνονται, αντιστοίχως, με κάθε σχετική δαπάνη. Η σχετική δαπάνη δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις και έως εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά διανυκτέρευση με απόδοση λογαριασμού».

Δείτε το ΦΕΚ εδώ ή παρακάτω:

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

 1. Χαχαχαχα
  Ρε τι ψηφίσατε ρεεεεε
  Ανύπαρκτο κράτος, ανύπαρκτες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, πουθεναδες παντού..
  41 τα εκατό φάτε τα τώρα..
  Από το 2010 με τα μνημόνια, οι ΕΔ στον ρόλο του μλκα του μήνα παντού (όπως ο επιτελής του μήνα)..
  Αχαχαχαχ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βγάλτε τις μεταθεσεις ρεεεεεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όσοι ΕΠΟΠ συμπληρώνουν τα όρια ηλικίας των 50 ετών, μετάταξη στο ΕΚΑΒ ως οδηγοί ασθενοφόρο, όλοι διαθέτουν δίπλωμα. Έτσι και οι ΕΠΟΠ δεν θα χρειάζεται να παραμένουν στο στράτευμα και να κάνουν το...."ΒΕΓΓΟ" και το ΕΚΑΒ θα λειτουργεί άψογα καθόσον οι ΕΠΟΠ δεν έχουν την νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου και οι ΕΔ θα μπορούν να προσλάβουν νέα παιδιά να κάνουν το δύσκολο έργο που απαιτούν οι ΕΔ από τους Υπαξιωματικούς!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι λες ρε φιντάνι? Εμεις ψηφίσαμε Μητσοτάκη για να μας αποστρατεψει στα 50 με όσο το δυνατόν καλύτερη σύνταξη και εσύ λες ότι θες να πας στο ΕΚΑΒ? Να πας μόνος σου εμείς τα δώσαμε όλα δεν τραβάει άλλο...

   Διαγραφή
 4. Το 90%των στρατιωτικών θέλει μετάταξη στο ΕΚΑΒ .Δεν τη παλεύει κανένας στις μονάδες πλέον, ειδικά οι άνω των 40

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αποζημίωση Ο πυροσβέστης 50€ και ο στρατός 30€?
  Τί παίζει πάλι?
  Και δεν μιλάει κανείς?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άντε και στα καρναβάλια μετα ο στρατός αν και ειμαστε ένα καρναβάλι από μόνοι μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. όλοι οι αποσπασμενοι και σε κατάλυμα θα κοιμηθούν και ημερισια αποζημίωση θα πάρουν πλην των στρατιωτικών που σε μια νυκτί θα βρεθούν στο πουθενά χωρίς να έχει μεριμνήσει κανένας για το που θα μείνουν που θα φάνε αν θα αποζημιωθούν αβ έχει αφήσει οικογένεια πίσω αν έχει λεφτά να την βγάλει κλασικός στρατός βγάζουμε μια διαταγή και ας κόψει ο άλλος το λαιμό του σκασιλα μας μεγάλη..... βαρέθηκα και σιχάθηκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σκεφτείτε και απαντήστε σοβαρά για πόσα χρόνια ο Σ.Ξ θα πληρώνει αμαρτίες των απανταχού Ελλήνων κατά το παρελθόν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι αποσπασμένοι στο ΕΚΑΒ με κυλιόμενο ωράριο θα δικαιούνται αποζημίωση νυχτερινής εργασίας αλλά οι εργαζόμενοι με κυλιόμενο ωράριο στο στράτευμα δεν δικαιούνται... Μάλιστα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή