ΕΚΕΜΣ: Προελαύνουν τα «σούπερ μάρκετ» του ΣΞ – Αύξηση τζίρου 36,6% το 2022

ΕΚΕΜΣ: Προελαύνουν τα «σούπερ μάρκετ» του ΣΞ – Αύξηση τζίρου 36,6% το 2022

ΦΩΤΟ: Υποκατάστημα του Ειδικού Κέντρου Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ)

Πληθωρισμός σε τρόφιμα και καύσιμα αλλά και η λειτουργία ενός νέου σημείου στην Θεσσαλονίκη βοήθησαν το ΕΚΕΜΣ να εμφανίσει σημαντική άνοδο των πωλήσεων.

Κωστής Χριστοδούλου

Για μία ακόμη χρονιά θετικό πρόσημο εμφάνισε το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ) που ουσιαστικά είναι το Cash & Carry (π.χ. τροφοδοσία των μονάδων, των Στρατιωτικών Λεσχών και των ΚΨΜ) και το σούπερ μάρκετ για τους στρατιωτικούς και το πολιτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί η δραστηριότητα τρίτων στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις καυσίμων, εργαλείων, ηλεκτρικών συσκευών, οπτικών, ειδών bazaar κ.α..

Το 2022 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 27,07 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 36,6% σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τους διοικούντες του Κέντρου η αύξηση αυτή οφείλεται στην έναρξη του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης από την 1η Αυγούστου του 2022 αλλά και τις ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων.

Την περσινή χρονιά το 71,53% των συνολικών πωλήσεων προήλθε από τον τομέα των χονδρικών πωλήσεων οι οποίες ανήλθαν σε 19,36 εκατ. ευρώ έναντι 14,68 εκατ. ευρώ το 2021. Αντίστοιχα οι καθαρές λιανικές πωλήσεις( μετά την αφαίρεση των πωλήσεων για λογαριασμό τρίτων) αποτελούν το 27,6% των συνολικών πωλήσεων και παρουσίασαν αύξηση κατά 50,27%.

Σε ότι αφορά στις μονάδες που διαθέτει το ΕΚΕΜΣ, ξεχωρίζει η αύξηση κατά 74,25% στις λιανικές πωλήσεις του Πρατηρίου Υγρών Καυσίμων του ΓΕΣ η οποία οφείλεται τόσο στην αύξηση της επισκεψιμότητας, όσο και στην μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων που υπήρξε κατά την διάρκεια του περασμένου έτους εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Αύξηση των λιανικών πωλήσεων κοντά στο 40% είχε και το υποκατάστημα του ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα, εξαιτίας της συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου της διατήρησης λειτουργίας του καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Σε ότι αφορά το κεντρικό Πρατήριο Τροφίμων και Ποτών της Αθήνας οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 16,71% τόσο λόγω της βελτίωσης της επισκεψιμότητας όσο και των πληθωριστικών αναπροσαρμογών τις τιμές των προϊόντων. Οι λιανικές πωλήσεις του Πολυκαταστήματος κινήθηκαν και αυτές προς τα πάνω (+11,23%) εξαιτίας της πλήρους άρσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά το 2022 που οδήγησε στην απρόσκοπτη λειτουργία του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: EKEMΣ: Τι πουλάει και τι κερδίζει το «σούπερ μάρκετ» και η χονδρική του Στρατού Ξηράς

Το μεικτό κέρδος του ΕΚΕΜΣ για το 2022 βελτιώθηκε κατά 25,14% (2,45 εκατ. ευρώ) και οφείλεται σύμφωνα με την διοίκηση του, μεταξύ των άλλων, στην διαρκή προσπάθεια μείωσης του κόστους αγοράς αποθεμάτων, στην αύξηση των συνεργατών που λειτουργούν στα Πολυκαταστήματα με το καθεστώς των πωλήσεων για λογαριασμό τρίτων, κίνηση που έχει μηδαμινό κόστος διαχείρισης αποθεμάτων για το ΕΚΕΜΣ και στις επιτευχθείσες συμφωνίες συνεργασίας των Τμημάτων Προμηθειών, που προβλέπουν παροχές επί του τζίρου μεταξύ προμηθευτών και Κέντρου.

Ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο που δεν δύναται να εμφανιστεί ξεκάθαρα στις οικονομικές καταστάσεις άλλα, σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΚΕΜΣ, έχει κομβική σημασία στον καθορισμό του τελικού μικτού κέρδους είναι το ύψος των πιστωτικών τιμολογίων τζίρου (εκπτώσεις επί αγορών) που κυμάνθηκε πέρυσι στα επίπεδα του 1,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Κέντρου, καθοριστικό παράγοντα κέρδους του, δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό λόγο συγκράτησης, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, του κόστους πωλήσεων, παρά τις αυξημένες ανατιμήσεις κατά την διάρκεια της χρήσης λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,26 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 13,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, λόγω της υπερδιπλάσιας αύξησης των λειτουργικών εξόδων, η οποία κρίθηκε αναγκαία για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του υποκαταστήματος στην Θεσσαλονίκη, καθώς και την έναρξη εργασιών για την λειτουργία νέου υποκαταστήματος φέτος στο Χαϊδάρι.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το ΕΚΕΜΣ, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ιδιωτών λιανεμπόρων που αρκετοί ξεπερνούν και τις 100 ημέρες, εξοφλεί τους προμηθευτές, κατά μέσο όρο, εντός 53,61 ημερών. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι παρά το παρεμφερές αντικείμενο υπάρχει σημαντική διαφορά ως προς τα κόστη με σημαντικότερο ότι το «σούπερ μάρκετ» του στρατού δεν επιβαρύνεται με μισθολογικά κόστη που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόστη στην ελεύθερη αγορά.

ΠΗΓΗ: businessdaily.gr

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

 1. Σε ποιό μέρος (περιοχή ) της Θεσσαλονίκης είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πρώην Στρατιωτικό πρατήριο είναι, στον ίδιο χώρο.

   Διαγραφή
  2. Το πρώην Στρατιωτικό πρατήριο είναι, στον ίδιο χώρο.

   Διαγραφή
 2. Ναι αυξήθηκαν τα κέρδη
  Αφού μπαζετε το κάθε λογής πολίτη μέσα και δεν ψωνίζουν οι στρατιωτικό. Ναι αυξήθηκε ο τζίρος και οι στρατιωτικόι που τα δουλεύουν δεν επωφελούνται.
  Γτ οι τιμές πέρα από τη πλάκα είναι σχεδόν ίδιες με έξω . Καμιά διαφορά στις επώνυμες ετικέτες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @ 13 12:11, πού το βρήκες ότι στα ΕΚΕΜΣ δεν ψωνίζουν οι στρατιωτικοί; Και αν είναι οι τιμές στα επώνυμα ίδιες, πήγαινε στα SM, τι μάς το λές εμάς; Ρώτα και αύριο τον διοικητή σου τι σημαίνει ΕΚΟΕΜΣ, γιατί ή δεν ξέρεις ή εθελοτυφλείς! Εμείς πάντως που ξέρουμε, πάμε μόνο ΕΚΕΜΣ!

   Διαγραφή
  2. Εκοεμς φίλε είναι άλλο.
   Και οι τιμές των δεύτερων ετικετών που πουλά το εκοεμς τις βρίσκεις έξω.
   Το ότι τα δουλεύεις και μπαίνει μέσα ο κάθε άσχετος δάσκαλος κτλ σου αρέσει;
   Τότε όταν σε κάνουν παραδουλεύτρα μην αντιδρας.

   Διαγραφή
  3. @ 14 12:34, ΕΚΕΜΣ είναι πρατήρια και ΕΚΟΕΜΣ είναι κάποιο ταμείο που έχει μεγάλη σχέση με τα ΕΚΕΜΣ. Να μην τα λέω φάτσα φόρα, ρώτα και συ τον διοικητή σου τι είναι και ποια η σχέση τους! Για τους δε δασκάλους, ρώτα πάλι τον διοικητή σου, δεν κάνει να πω άλλα.

   Διαγραφή
 3. Αυξήθηκε ο τζίρος, όχι τα κέρδη. Κλαίνε με μαύρο δάκρυ οι Σχηματισμοί και οι Μοναδούλες με ΚΨΜ στο Γ ΣΣ για τα κέρδη που χάνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τέτοια δίνεται στη δημοσιότητα και θέλουν να τα κλείσουν ορισμένοι... Μέριμνα προσωπικού μηδέν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εκεί γίνετε ουσιαστική δουλειά γιατί είναι παραγωγή και δεν σταματάει ποτέ. Τα μόρια όμως δυστυχώς για τα στελέχη εκεί είναι δυσανάλογα με την δουλειά που ρίχνουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή