Έρχονται 5 νέα μέτρα-ανάσα για συνταξιούχους-απόστρατους – Ποιοι κερδίζουν από «κούρεμα» EAΣ κατά 50% (ΠΙNAΚΕΣ)

Έρχονται 5 νέα μέτρα-ανάσα για συνταξιούχους-απόστρατους – Ποιοι κερδίζουν από «κούρεμα» EAΣ κατά 50% (ΠΙNAΚΕΣ)

ΠΟΣΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΚΑΤΑ 50%-ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 12/06/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Πέντε μέτρα-ανάσα για τους συνταξιούχους-απόστρατους που θα φέρουν πρόσθετη αύξηση συντάξεων πέραν της θεσμοθετημένης αύξησης που ισχύει από φέτος και θα δίδεται κάθε χρόνο βρίσκονται στο σχεδίασμά μιας δεύτερης κυβερνητικής θητείας από τη Νέα Δημοκρατία.

Τα μέτρα αυτά είναι:

1. Η μείωση των κρατήσεων από την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις που είναι πάνω από τα 1.400 ευρώ (μικτά). Εξετάζεται να πέσουν στο μισό και να επιβάλλονται με την ίδια κλίμακα σε όλη τη σύνταξη, ή να μείνουν ίδια τα ποσοστά, αλλά η μείωση να γίνεται στο ποσό σύνταξης που υπερβαίνει την κάθε κλίμακα και όχι σε όλη τη σύνταξη. (Δείτε παρακάτω σχετική ανάλυση με πίνακες)

2. Η πληρωμή των αναδρομικών 11 μηνών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα με διαδικασίες fast track, με σίγουρους δικαιούχους 350.000 συνταξιούχους που έχουν εκκρεμείς δίκες. Η λύση που εξετάζεται είναι να δοθούν με νομοθετική ρύθμιση και με παραίτηση από κάθε διεκδίκηση. Το κόστος για αυτά τα αναδρομικά που αναγνωρίζονται και από το νόμο, είναι περίπου στα 750 εκατ. ευρώ. Υπάρχει όμως και το σενάριο της πληρωμής αναδρομικών και σε όσους δεν έχουν κάνει προσφυγές, το οποίο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά θα εξαρτηθεί από τις αντοχές του Προϋπολογισμού.

3. Η μείωση της ποινής για την εργασία των συνταξιούχων (θέμα που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» ένα χρόνο πριν, στις 15/7/2022). Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το είχε στην ατζέντα των παρεμβάσεων, με στόχο να θεσπιστεί η λεγόμενη αναλογική ποινή που θα κόβει τόση σύνταξη όσες είναι και οι μέρες εργασίας. Με το σημερινό καθεστώς, οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι εργάζονται τιμωρούνται με μείωση σύνταξης (κύριας και επικουρικής) κατά 30% είτε δουλέψουν μία μέρα το μήνα είτε 30 μέρες. Με την αναλογική ποινή, για εργασία 10 ημερών για παράδειγμα θα έχουν ποινή 10% κ.ο.κ.

4. Η χορήγηση αναδρομικών και προσαύξησης συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση και σε συνταξιούχους με βαρέα στο Δημόσιο. Η πληρωμή των προσαυξήσεων στην παράλληλη έχει ακόμη εκκρεμότητες που θα τρέξουν μετά τις εκλογές, ενώ στα βαρέα του Δημοσίου που αφορούν 15 ειδικότητες εργαζομένων στους δήμους θα εφαρμοστεί για πρώτη αφορά από το 2016 που ψηφίστηκε η ειδική προσαύξηση 0,075% για την επιπλέον εισφορά 4,3% που κατέβαλαν και καταβάλλουν οι εν λόγω ασφαλισμένοι. Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των συντάξεων που μπορεί να φτάσει και στα 150 ευρώ μηνιαίως.

5. Η επίσπευση και ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για πάνω από 50.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους (πριν και μετά τον Μάιο του 2016 αντίστοιχα) οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο επανυπολογισμός που εκκρεμεί είναι με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) και δίδει αυξήσεις από 30 ευρώ ως και 220 ευρώ το μήνα στις συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή σήμερα φτάνουν στους 44 μήνες. Ο επανυπολογισμός σταματά στους συνταξιούχους που αποχώρησαν ως 30 Σεπτεμβρίου 2019, γιατί από τον Οκτώβριο του 2029 και μετά όλες οι συντάξεις με 30 έτη ασφάλισης και άνω βγαίνουν με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 172 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΕ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΗΝ ΕΑΣ

Τα υπέρ της μείωσης είναι ότι κερδίζουν οι συνταξιούχοι με έμμεσες αυξήσεις που ανάλογα με το σενάριο φτάνουν στα 172 ευρώ το μήνα για τις πολύ υψηλές συντάξεις (άνω των 3.000 ευρώ) ενώ στις χαμηλότερες (1.480 ευρώ) η αύξηση είναι από 20 ευρώ και άνω μηνιαίως ανάλογα με το ποσό σύνταξης.

Στα κατά του κουρέματος της ΕΑΣ είναι ότι χάνονται έσοδα από τον ασφαλιστικό κουμπαρά, το ΑΚΑΓΕ, και για το λόγο αυτόν οι υπουργοί δεν βρήκαν τη μέση λύση πριν τις εκλογές και άφησαν τη μείωση της κράτησης για αργότερα. Ο βασικός λόγος που «επιβάλλει» το κούρεμά της είναι ότι τρώει από τις αυξήσεις των συντάξεων.

Τα σχέδιο για την ΕΑΣ είναι να επιβάλλεται η ίδια κράτηση (3%, 6%, 7% κ.λπ.) όχι επί του συνολικού ποσού της σύνταξης όπως γίνεται τώρα, αλλά επί της διαφοράς της κάθε κλίμακας, και με καθορισμό πολλών πλαφόν ώστε να υπάρχει δίχτυ προστασίας στις συντάξεις, ή να μειωθεί στο μισό και να παραμείνει όπως σήμερα σε όλο το ποσό δηλαδή.

Κλικ για μεγέθυνση:

Το πρώτο σενάριο (ίδια κράτηση αλλά επί της διαφοράς σύνταξης) δίνει μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ το δεύτερο (μείωση κρατήσεων στο μισό σε όλη τη σύνταξη) δίνει μεν αυξήσεις αλλά μικρότερες σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο.

Για παράδειγμα:

1. Με το πρώτο σενάριο ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.600 ευρώ, θα πληρώνει ΕΑΣ για το τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή 3% στα 200 ευρώ με κράτηση μόλις 6 ευρώ. Σήμερα πληρώνει 3% σε όλο το ποσό των 1.600 ευρώ, με κράτηση 48 ευρώ μηνιαίως.

2. Με το δεύτερο σενάριο ο ίδιος συνταξιούχος θα έχει τη μισή κράτηση δηλαδή 1,5% αντί 3% στη σύνταξη των 1.600 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πληρώνει ΕΑΣ 24 ευρώ.

Αν εφαρμοστεί το πρώτο σενάριο, τότε ο συνταξιούχος θα έχει έμμεση αύξηση κατά 42 ευρώ στη σύνταξη, ενώ με το δεύτερο θα έχει αύξηση 24 ευρώ.

Στη ζυγαριά των αποφάσεων πάντως θα μετρήσει και η απώλεια που θα προκληθεί στον κουμπαρά του ασφαλιστικού με πιο ενδεδειγμένη μια μείωση κρατήσεων που θα δίνει τα οφέλη του δεύτερου σεναρίου.

Οι αυξήσεις με παραδείγματα

Στο σενάριο μείωσης της ΕΑΣ κατά 50% οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ θα έχουν έμμεση αύξηση που ξεκινά από τα 20 ευρώ και φτάνει στα 172 ευρώ. Τα οφέλη φαίνονται στον αποκαλυπτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Για παράδειγμα:

1. Συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 1.486,95 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 44,61 ευρώ και μετά την κράτηση ασθένειας του μένουν 1.355,80 ευρώ πριν φορολογηθεί. Με το σενάριο μείωσης της ΕΑΣ κατά 50%, θα του μένουν 1.376,77 ευρώ πριν φορολογηθεί, δηλαδή θα έχει έμμεση αύξηση κατά 21 ευρώ προ φόρου.

2. Συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 1.734,78 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 104,09 ευρώ και μετά την κράτηση ασθένειας του μένουν 1.532,85 ευρώ πριν φορολογηθεί. Με μια μείωση της ΕΑΣ κατά 50%, θα του μένουν 1.581,78 ευρώ πριν φορολογηθεί, δηλαδή θα έχει έμμεση αύξηση κατά 48,93 ευρώ προ φόρου.

3. Συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 2.165,78 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 151,6 ευρώ και μετά την κράτηση ασθένειας του μένουν 1,893,33 ευρώ πριν φορολογηθεί. Με μια μείωση της ΕΑΣ κατά 50%, θα του μένουν 1.964,58 ευρώ πριν φορολογηθεί, δηλαδή θα έχει έμμεση αύξηση κατά 71,25 ευρώ προ φόρου.

4. Συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 3.060 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 367,21 ευρώ και μετά την κράτηση ασθένειας του μένουν 2,531,32 ευρώ πριν φορολογηθεί. Με μια μείωση της ΕΑΣ κατά 50%, θα του μένουν 2.703,90 ευρώ πριν φορολογηθεί, δηλαδή θα έχει έμμεση αύξηση κατά 172,58 ευρώ προ φόρου.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ συνταξιούχοι είδαν μικρότερη αύξηση στην τσέπη από το 7,75% που πήραν φέτος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ δεν πλήρωναν ΕΑΣ γιατί είχαν σύνταξη κάτω από 1.400 ευρώ. Με την αύξηση όμως κατά 7,75% ξαφνικά βρέθηκαν να περνούν τα 1.400 ευρώ και να πιάνονται στην «τσιμπίδα» της ΕΑΣ. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνταξιούχος που έπαιρνε 1.380 ευρώ, να μην είχε ΕΑΣ και μόλις πήρε την αύξηση 7,75% να πέρασε τα 1.400 ευρώ και να υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ. Στο παράδειγμα αυτό, η σύνταξη πήρε αύξηση 106 ευρώ και από τα 1.380 ευρώ διαμορφώθηκε στα 1.486 ευρώ, πλην όμως με την κράτηση 3% από την ΕΑΣ, έχασε 45 ευρώ και η πραγματική αύξηση μειώθηκε από τα 106 ευρώ στα 61 ευρώ. Το ίδιο κούρεμα είχαν και οι συνταξιούχοι που πλήρωναν ήδη το 3% της ΕΑΣ ως τα 1.700 ευρώ και με την αύξηση πέρασαν στην επόμενη κλίμακα (από 1.700 ως 2.000 ευρώ) όπου η ΕΑΣ γίνεται 6%.

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

 1. Απο που τα συμπεραίνει οτι θα συμβούν αυτα ο Κατικος; Τα αναδρομικα της ΕΑΣ πότε θα τα δούμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΟ ΤΟ 2028...........ΚΑΙ ΒΑΛΕ...ΤΑΑΑ ΓΝΩΣΤΑ.........ΠΙΝΑΚΕΣ...ΑΡΘΡΑ.....ΚΛΠ ΚΛΠ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι γνωστός πλέον ο κος κατίκος με τις κατικιάδες του και τα οράματα που βλέπει για αυτά που έρχονται, για τις τρελές αυξήσεις και τα φαντασμαγορικά παραδείγματα του. Θα σταθώ και σε αυτό "οι υπουργοί δεν βρήκαν τη μέση λύση πριν τις εκλογές και άφησαν τη μείωση της κράτησης για αργότερα" προσθέτοντας εγώ, είχαν πολύ δουλειά τα αγόρια και τα κορίτσια της κυβέρνησης και δεν πρόκαμαν με τις σκέψεις τους, ή άσε και λίγο σανό για μετά, ώστε να χουμε σίγουρα τα ζωντανά στη στάνη. Στο δια ταύτα, καλοδεχούμενη η όποια βελτίωση στις συντάξεις και στους μισθούς όλων των Ελλήνων. Πράξεις και όχι παχιά λόγια......αν ακούτε, εσείς που κυβερνάτε - θα κυβερνήσετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και οι υπόλοιποι που παίρνουμε σύνταξη κάτω από τα 1400και με προσωπική διαφορά θα πάρουμε τα βουνά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο μελλοντικός πρωθυπουργός ασχολείται με το tik tok και δεν μπορεί να ασχοληθεί με την ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου έτσι ώστε παλαιοί και νέοι να έρθουν στα ίσα τους. Τικ τοκ τικ τοκ τικ τοκ. IQ ραδικιού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λέσχη δε πηγές ακόμη;;; Έχει ένα ευρώ φρέντο

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμε 6:13:00 μ.μ. και που είδες εσύ το κακό σε αυτό; (τιμή και λέσχη) και το γράφεις από δω και από κει σαν κανένας μπούφος. Δώσε εσύ τα 5ευρα στα καφέ πιστεύοντας ότι έτσι αναβαθμίζεσαι σε εξυπνοπούλι και μετά σκορπιστείτε οικογενειακώς στα σούπερ μάρκετ για να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές.

   Διαγραφή
 6. Ένας άλλος περιορισμός αύξησης της σύνταξης προκύπτει από την κράτηση Ε.Α.Σ του Ν.3865/10. Ο νόμος επιβλήθηκε από την Τρόικα ,κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17.
  Είναι ο μοναδικός νόμος των μνημονίων, που δεν καταργήθηκε στις νέες συντάξεις των νόμων 4387/16 και 4670/20. ΕΧΟΥΜΕ συνταξιουχους με κρατηση του Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ που εφυγαν πριν το 2018 και συνταξιουχους χωρις κρατηση Ν4093/2012 σεσ συνταξεις που εφυγαν μετα το 2018.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε τα λες όλα ,έχουμε συνταξιούχους που έφυγαν με 25ετια και παχυλά εφάπαξ και τους υπόλοιπους. Φτάνει το παραμυθακι σου

   Διαγραφή
  2. (Τρίτη, Ιουνίου 13, 2023 8:21:00 μ.μ.) κάνε μεταβολή, ρώτα μάθε για τα 25 που λες και έλα ξανά με στοιχεία να τα πούμε. Άντε ο κάθε πικραμένος, αντί να "κοιτάει" το χνώτο του γκρινιάζει με των άλλων.

   Διαγραφή
 7. Κ φυσικά για την προσωπική διαφορά που αντί να μικραίνει ,όλο αυξάνεται δεν μιλάει κανείς . Μόνο οτι θα δώσει αύξηση 7% κλπ?τα λόγια είναι περιττά .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Έχω Ενημερωτικό κύριας σύνταξης π.χ. 6/2023 και έχω 1) στην αριστερή στήλη α) κράτηση ΕΑΣ 50,66€(3%) β) παλαιό ποσό σύνταξης προ φόρου 1319,03.
  2)Στην δεξιά στήλη στο μέσον
  α) Σύνολο μεικτών αποδοχών 1394,51 β)136,45 € προσωπική διαφορά 1319,03-1182,58. Διότι 413,76 Εθν συν 844,30-75,48 περίθαλψη=1182,58 νέο ποσό σύνταξης προ φόρου (... αυτό το ποσό δεν μας το γράφει το ενημερωτικό)
  β) τελικό πληρωτέο ποσό 1164,01€
  ΟΠΌΤΕ (περιληπτικά)
  Αν υποθέσουμε (με το 2ο σενάριο της παραπάνω ανάρτησης), ότι τον 7/2023 η κράτηση ΕΑΣ πχ από το 3% θα πάει στο 1,5% (σε σχέση με τον 6/2023) ,με τον ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ που θα γίνει στην αριστερή στήλη σε όλες τις μειώσεις/κρατήσεις θα έχουμε στην αριστερή στήλη α)25,33€ κράτηση ΕΑΣ (από τα 50,66) β) παλαιό ποσό σύνταξης προ φόρου 1334,11(από τα 1319,03)
  Στην δεξιά στήλη στο μέσον α)1409,59 σύνολο μεικτών αποδοχών που προκύπτει 413,76 Εθν συν 844,30 ανταπ συν 151,53 π.δ.(από τα 1394,51) β)151,53€ (που προκύπτει 1334,11-1182,58)προσωπική διαφορά (από τα 136,45 αύξηση 15,08€) γ) το τελικό πληρωτέο θα ήταν 1175,76€ (από τα 1164,01 αύξηση 11,75€)
  Εάν υποθέσουμε (με το πρώτο σενάριο της παραπάνω ανάρτησης) η κράτηση ΕΑΣ θα γίνει στο υπερβάλλον ποσό δλδ στα 8,66€ (ΒΣ 1688,50-1400,01 =288,50 Χ 3%=8,66€) τότε η προσωπική διαφορά θα ήταν 161,46(από τα 136,45 αύξηση 25,01) και το πληρωτέο ποσό θα ήταν 1183,51€(αύξηση 19,50€).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Με το 2ο σενάριο τα 25,33 ευρώ όφελος μεικτά ((50,66-25,33) γίνονται 11,75 ευρώ αύξηση στο πληρωτέο και με το 1ο σενάριο τα 42,00 ευρώ μικτά όφελος (50,66-8,66) γίνονται 19,50 ευρώ αύξηση στο πληρωτέο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΚΑΤΟΙΚΟ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΠΛΕΥΡΟ. ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή