Συντάξεις: Αυτά είναι τα 4 νέα μέτρα μετά τις εκλογές

Συντάξεις: Αυτά είναι τα 4 νέα μέτρα μετά τις εκλογές

Αλλαγές σε εισφορά αλληλεγγύης, επαναϋπολογισμός, αναδρομικά, περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 19/06/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε τέσσερα ευνοϊκά μέτρα για τους συνταξιούχους θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Έτσι, εκτός από τη νέα αύξηση από 1-1-2024 στις συντάξεις έως 5% και την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, θα γίνουν παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης, στον επαναϋπολογισμό συντάξεων, στο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων, καθώς και στην ολοκλήρωση των προσαυξήσεων και αναδρομικών στις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης. Ειδικότερα:

Βελτίωση στην εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ)

Βελτιωτικές αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία «ροκανίζει» μέχρι το 1/3 της αύξησης στις συντάξεις. Πρόκειται για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) επιβάλλεται σχεδόν σε 800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 μια άλλη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Για τη βελτίωση της ΕΑΣ στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιβάλλεται η ΕΑΣ όπως και τώρα, δηλαδή σε όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά με τα μισά ποσοστά της κάθε κλίμακας, δηλαδή 1,5% αντί 3% στην πρώτη κλίμακα, 3% αντί 6% στη δεύτερη, 3,5% αντί 7% στην τρίτη κ.ο.κ. Το δεύτερο προβλέπει η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης αλλά τη διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ.

Απασχόληση συνταξιούχων

Τα σενάρια που θα βρεθούν στο τραπέζι μετά τις εκλογές είναι:

Οριζόντια μείωση του πέναλτι κάτω από το 30% για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης.

Επανυπολογισμός συντάξεων

Η επίσπευση και ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για πάνω από 50.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους (πριν και μετά τον Μάιο του 2016 αντίστοιχα) οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Ο επανυπολογισμός που εκκρεμεί είναι με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση) και δίδει αυξήσεις από 30 ευρώ ως και 220 ευρώ τον μήνα στις συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Τα δε αναδρομικά των αυξήσεων ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή σήμερα φτάνουν στους 44 μήνες. Ο επανυπολογισμός σταματά στους συνταξιούχους που αποχώρησαν ως 30 Σεπτεμβρίου 2019, γιατί από τον Οκτώβριο του 2029 και μετά όλες οι συντάξεις με 30 έτη ασφάλισης και άνω βγαίνουν με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι η διαδικασία προσαύξησης των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης και η καταβολή των σχετικών αναδρομικών. Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει να καταβάλλει τα αυξημένα ποσά συντάξεων στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Κε γεωργάκη απαράδεκτη η προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος πριν ο Ελληνικός λαός αποφανθεί τελικά (ασχέτως των ενδείξεων). "Τέσσερα ευνοϊκά μέτρα" που τα είδατε τα τέσσερα και γιατί να πιστέψω υποσχέσεις; "Επανυπολογισμός συντάξεων"; Την αποτυχία περάτωσης στα τέσσερα χρόνια που κυβερνούν την βλέπετε ευνοϊκό μέτρο για τα επόμενα τέσσερα; "Συντάξεις παράλληλης ασφάλισης"; πάλι την αδυναμία την σερβίρετε ως ευνοϊκό μέτρο;! "Απασχόληση συνταξιούχων"; δηλαδή στις 30 ημέρες δεν θα είναι πάλι 30%; εντάξει για λιγότερες μέρες κάτι λέει, αν και όταν. "Βελτίωση στην εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ)" από τα τέσσερα που γράψατε είναι το μοναδικό που μπορεί να σταθεί ως μέτρο και αυτό βέβαια, αν, πότε και τι ακριβώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λέτε!!! Ποιος Ακούει είναι το ζητούμενο!!!

      Διαγραφή
  2. Σιγα τα ευνοικα μετρα. Για την προσωπική διαφορα μουγκα στην στρουγκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να δούμε τα φοβερά σας μέτρα με ορίζοντα 4ετίας; όταν από Σεπτέμβρη. Οκτώβρη θα πληρώνουμε αυτούσιους τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς ρεύματος, όταν θα πληρώνουμε τηλεφωνία και διαδίκτυο με ρήτρα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όταν τις αυξήσεις στα τρόφιμα δείχνετε ανίκανοι να τις τιθασεύσετε, όταν θα ενεργοποιήσετε το "πέναλτι" στη συμμετοχή μας στα φάρμακα γιατί δεν υπάρχουν "οικογενειακοί γιατροί" να εγγραφούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωπω τι ευνοικα μετραααα!!σα δε ντρεπεστε λεω εγω πολιτικοι και δημοσιογραφοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έως 5% αύξηση βλέπει ο Γεωργάκης (υποβολέας), τον προσγειώνει ο Τσακλόγλου (πρώην υφυπουργός) στην «Η», κοντά στο 3,4% η αύξηση των συντάξεων το 2024!
    Σίγουρος ο Γεωργάκης ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στην ΕΑΣ (υποβολέας είπαμε), αφήνει ανοιχτό παράθυρο για "λίφτινγκ" στην ΕΑΣ ο Τσακλόγλου (πρώην υφυπουργός)!
    Συμπέρασμα: οι υποβολείς δίνουν "μάχη" για να κρατηθούν στον αφρό με ένα καλό χαρτζιλίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή